Користувацький вхід

Редакція газети «Історія України» відвідала круглий стіл «Права людини в історії ХХ століття»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

27 вересня 2012 р. у приміщенні Київського міського Будинку вчителя Всеукраїнська асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» провела круглий стіл учасників заключного етапу дискусії старшокласників України на тему «Права людини в історії ХХ століття».

У круглому столі взяли участь одинадцятикласники та їхні учителі з різних регіонів України.

Із вітальним словом до учасників зібрання звернувся член правління Всеукраїнської асоціації «Нова Доба» к. п. н. Петро Кендзьор.

Перша частина круглого столу була присвячена дискусійним питанням історії Другої світової війни. Модератори: д. і. н. Юрій Шаповал та член правління Всеукраїнської асоціації «Нова Доба» Наталя Голосова.

На обговорення круглого столу було винесено такі питання:

Чи є Голокост загальноукраїнською проблемою чи це біда лише євреїв? Чи є вина українців у трагедії Голокосту?
Чи була історично виправданою депортація кримських татар та інших народів з Криму у 1944 році? Чи можна таку депортацію називати геноцидом народу?
Чому стала можливою волинська трагедія і чи можна було її уникнути? Хто повинен відповідати за це?
Кого можна назвати колаборантом? Чим обумовлений вибір людини в умовах реалізації політики тоталітаризму? Чи можемо ми засуджувати колаборантів? Чому таке явище мало місце у нашій історії?
Як ми можемо називати людей, вивезених на примусові роботи до Німеччини? Жертвами війни, зрадниками чи тими, хто був не здатний чинити опір?
УПА — борці за волю України? Колаборанти? Воювали проти двох тоталітарних режимів?
Наші співвітчизники під час війни воювали у складі різних таборів. Як ми повинні ставитись до пам’ятників, поставлених на їх честь?

Проблема відображення теми Другої світової війни в кінематографі різних країн перебувала в епіцентрі другої частини засідання. Модератор: режисер Національної телекомпанії України Ірина Шатохіна.

У рамках цього етапу засідання відбувся перегляд уривків із фільму «Свої» (режисер Дмитро Месхієв) із подальшим обговоренням проблеми колаборації.

На заключному засіданні к. п. н. Петро Кендзьор підбив підсумки круглого столу та вручив усім учасникам сертифікати.

На завершення учасники круглого столу «Права людини в історії ХХ століття» відвідали з тематичною екскурсією Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр».

Таким чином, засідання круглого столу за участю старшокласників України стало першим заходом у такому форматі, організованим Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба». Засідання відбувалося у формі діалогу, учні брали активну участь у дискусії, аргументовано висловлюючи власні міркування з обговорюваних проблем.

Автор: 

Шкільний світ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі