Користувацький вхід

Головний редактор газети «Історія України» взяла участь у Всеукраїнському семінарі «Предмети морального духовного спрямування у навчальних закладах України»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Семінар відбувся 12 вересня 2012 р. у м.Києві. Його організаторами виступили МОНмолодьспорту України та Громадська рада з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями.

У заході взяли участь представники церков, науковці та методисти обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти.

На семінарі розглядалися питання вивчення курсів морально- духовного спрямування в навчальних закладах України.

Під час обговорення питання щодо ролі предметів морально-духовного спрямування у вихованні молоді зазначалося, що починаючи з 2005 року в усіх регіонах України почалося вивчення курсів етики, основ християнської етики, основ православної культури тощо. За цей час розроблені програми цих курсів, підготовлені навчально-методичні комплекси для вчителів та учнів, організована підготовка вчителів для викладання цих курсів на базі ОІППО. Традиційними стали літні школи для педагогів та учнів. У 2011 році Міністерством вперше було проведено всеукраїнський конкурс «Учитель року» у номінації «Етика», переможцем якого стала вчителька етики з Донецької області Т. Байдаченко. Також Острозькою академією започатковані конкурси «Знавців Біблії» учнів та конкурсу «Вчитель року» для вчителів християнської етики.

Проблемою залишається організація вивчення курсів морально-духовного спрямування в класах, у яких навчаються діти, батьки яких належать до різних конфесій, нестача годин, оскільки більшість таких курсів вивчаються за рахунок варіативної частини навчального плану. Занепокоєння учасників заходу викликало й те, що відповідно до нових стандартів з 2013/14 н. р. курс з етики у 5—6 класах виведено із інваріативної частини, що створює труднощі й в упровадженні курсів духовного спрямування.

На семінарі було презентовано результати першого всеукраїнського конкурсу «Кришталева сова» з етики, правознавства та громадянської освіти, який проводився Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін за підтримки Міністерства. У конкурсі взяли участь 45 тис. школярів 5—11 класів. Найбільша кількість учасників була з Харківської області. У цьому навчальному році конкурс продовжується і його організатори запросили долучитися до змагання учнів та їхніх учителів з усіх регіонів України.

Автор: 

Шкільний світ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі