Користувацький вхід

оцінювання

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.



Шановні колеги! Підкажіть, якими критеріями користуєтесь при виставленні тематичного балу з української літератури.

Враховуються всі поточні оцінки, у т.ч. ведення зошитів. Контрольна робота теж додається до загальної суми набраних балів. Сума балів ділиться на кількість оцінок. Раніше контрольна робота мала певні переваги, і не можна було ставити тематичну оцінку, яка б перевищувала контрольну більше, ніж на два бали. Тепер це правило чомусь не діє. Тому дещо "коробить", коли після контрольної, оціненої в 5 балів, маю ставити тематичну 8 балів, бо за період вивчення теми вивчалося напам'ять шість віршів, які дитина здала досить успішно. А як у вас, цікаво.

Я, наприклад, більше ніж на 2 бали не підвищую, тому що знання поезії не говорить про рівень знань. Даю самостійні роботи. Якщо вивчаємо поезію, то це може бути ілейно-художній аналіз, характеристика образів. Якщо проза, то обов'язково вирішення якоїсь проблеми.

А чому підвищуєте, на якій підставі ?

За те , що дитина "здала " поезії на 11 б., не ставлю вищі бали. Це не є підставою для високих балів за тему.

Скажіть, якщо Ваш учень написав контрольну роботу на 7 балів, проте не здав 4 із 6 віршів напам'ять, як Ви оціните успішність за тему?

За вірші- " одиниці" , а потім усе додаємо і ділимо.І ніякого інспектора не бійтеся !

Вітаю, шановні колеги! У завучів якось запитував, як, мовляв, все ж таки оцінювати? У відповідь отримав,що виставляється середній бал,враховуючи всі поточні оцінки.Я не проти. Так, то й так, але мав розмову з керівником шкільного методоб"єднання, яка повідомила мені, що після контрольної роботи підвищує оцінку максимум на два бали, іноді на три.Як же правильно?

Вибачте, а з якого переляку вона це робить ? Дивна у Вас голова метод.шкільного !!!

Справа в тому,що я неточно висловив свою думку.Прочитайте, будь ласка, моє повідомлення нижче. Перепрошую.

Є таке народне поняття "ОБС" - одна баба сказала...
Читайте уважно нормативні документи та посилайте усіх... на сайт МОН України:
Наказ
від 13.04.2011 № 329 "Про затвердження Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти"

від 30.08.2011 № 996 "Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти"

від 22.11.2011 № 1343 " Про затвердження Критеріїв системи рейтингового оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів"

Посилання: http://www.mon.gov.ua/ua//activity/education/56/general-secondary-educat...

Alex77 , відвідала Ваш сайт - ваша команда добре, грамотно працює вже три роки. Нагорода заслужена! Повертаючись до питання оцінювання: ні вказані Вами вище нормативні документи, ні матеріали Вашого сайту не дають відповіді, куди ж "послати усіх". А сторінка "адвокатська" мені сподобалась. Чи можна Вам поставити декілька питань тут, чи треба реєструватися на Вашому сайті?

Дякую,п.Alex77,що Ви підтримали розмову. Норми,вимоги щодо оцінювання мені відомі. Перепрошую, можливо ,неуважно прочитав, але конкретної відповіді не знайшов. "Тематична оцінка виставляється до класного журналу на основі поточних..." такі цитати мені також знайомі. А як бути в конкретному випадку, коли ,наприклад, поточні "9" , а контрольна "6" або навпаки? Зрозуміло, що необхідно оцінювати таким чином аби при виставленні тематичної оцінки не було проблем, тобто стабільні "8" ( за контрольну також) і нема жодних питань. Можливо, колеги долучаться до розмови. Дякую.

Доброго вечора! Крім того, на сайті МОН та в нормативних документах немає відповіді на конкретні запитання:протягом теми дитини не було,у 9 клітинках -н,є оцінка за зошит. Учитель не хоче ставити тематичну, а інспектор вимагає, посилаючись на ті ж критерії. Хочеш, щоб дитина написала тематичну роботу (за умови, що вона погодиться - а це далеко не факт), а поставити оцінку нема куди - тематичну пишемо під датою,а там -н. Або таке: у семестрі три тематичних. За дві у дитини - н/а, одна тематична є. Як виставити семестрову? За одною тематичною? Кожен читає документи, як хоче, і вважає власну інтерпретацію єдино можливою.

Згодна з Вами!

Оцінювання учнів регламентується декількома документами:
1 - Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти:
Переглянути: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0566-11
Завнтажити: http://www.mon.gov.ua/images/files/doshkilna-cerednya/serednya/baza/329.doc

2 - Наказ від 30.08.2011 № 996 "Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти"
Завнтажити: http://www.mon.gov.ua/images/files/doshkilna-cerednya/serednya/baza/996.rar

3 - Наказ МОН N 496 від 006.2008 Інструкція з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів
Завнтажити: http://www.mon.gov.ua/files/normative/laws/MON_496_08.doc

4 - іншими нормативними документами регіонального характеру: рекомендаціями ОблІППО, районних, шкільних методичних об'єднань.

Тепер конкретніше:
1 - "а поставити оцінку нема куди - тематичну пишемо під датою"
Інструкція з ведення класного журналу учнів - 3.2. Виставлення оцінок до класного журналу: Тематична оцінка виставляється до класного журналу в колонку з
надписом Тематична без дати.

2 - "протягом теми дитини не було,у 9 клітинках -н,є оцінка за зошит."
Інструкція з ведення класного журналу учнів - 3.2. Виставлення оцінок до класного журналу:
При виставленні тематичної оцінки враховуються всі види навчальної діяльності, що підлягали оцінюванню протягом вивчення теми. (робота учня в зошиті також учбова діяльність). При цьому проведення окремої тематичної атестації
при здійсненні відповідного оцінювання не передбачається.

3 - "А як бути в конкретному випадку, коли ,наприклад, поточні "9" , а контрольна "6" або навпаки? "
Тут чіткої відповіді в нових положеннях немає, а тому трактується по своєму кожним методистом. Переглянте рекомендації щодо вашого предмету надані вашим ОблІППО стосовно цього навчального року.
Документ: ОРІЄНТОВНІ ВИМОГИ ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ УЧНІВ У СИСТЕМІ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ
При оцінюванні навчальних досягнень учнів мають ураховуватися:
- характеристики відповіді учня: правильність, логічність, обґрунтованість, цілісність;
- якість знань: повнота, глибина, гнучкість, системність, міцність;
- сформованість загальнонавчальних та предметних умінь і навичок;

Тематична оцінка виставляється на підставі результатів опанування учнями матеріалу теми впродовж її вивчення з урахуванням поточних оцінок, різних видів навчальних робіт (практичних, лабораторних, самостійних, творчих, контрольних робіт) та навчальної активності школярів.
********************
При виставленні тематичних оцінок необхідно враховувати динаміку набуття учнями компетентностей і якщо поточні оцінки вищі ніж оцінка за контрольну - тоді динаміка негативна, а отже і оцінка знижується. По справедливості - тематична оцінка не може бути середньоарифметичною, але для "простоти" більшість методистів рекомендують її ставити саме так. Наша школа проходить реєстрацію у системі ІСУО (інформаційна система управління освітою) і працюючи в їхній программі я помітив, що при внесенні поточних оцінок програма сама виставляє тематичну як середньоарифметичне значення - ось такий підхід нам нав'язують.

Дуже дякую за відповідь, але йдеться не про тематичну оцінку, а про тематичну РОБОТУ, яку за бажання написала дитина.Зафіксувати результат РОБОТИ у графі "тематична ОЦІНКА" неможливо, бо є ще оцінка за зошит. Інших клітинок просто немає.До чого ведеться: прогуляв 9 уроків, здав зошита, відмовився писати роботу з пропущеного матеріалу, бо "окремої тематичної атестації при здійсненні відповідного оцінювання не передбачається", благополучно повторив це в другу-третю тематичну( а це вже стало явищем шкільного життя)- і ось тобі результат обов'язкової середньої освіти та гуманізації навчання. Щось не все до ладу в систеиі оцінювання!

У тому-то й річ, що нам, як Ви врешті-решт і констатували, нав'язали "середньоарифметичне значення", і воно наразі є головним критерієм як оцінювання учнівських знань, так і під час перевірки компетентності учителя. Усі законодавчі документи, вказані Вами і якими маємо керуватися в роботі (з обговорюваної нами проблеми), мають описовий характер, більш-менш точний документ - це інструкція з ведення журналів, проте всіх нюансів він не пояснює. А під час перевірки журналів учитель не буде стояти поруч з інспектором, пояснюючи, яка тема була складнішою, чи важливішою, чи ще якою... Дякую за участь в обговоренні, буду рада будь-якому "научанню".

Дякую,п.Alex77,що Ви витратили свій вільний час і дали відповідь на моє запитання!Всього доброго!

Підкажіть, будь ласка,чому класи з російською мовою навчання оцінюються за критеріями українських ( українська мова - диктанти, перекази, твори). Коли був такий наказ?

Хтось стикався із випадками, коли замість ДПА діти бажали виставити оцінку за ЗНО? (Див. інструкцію до ведення журналів). Як можна видати атестат без запису результатів ДПА?

Діти складають ЗНО після закінчення школи, тому виставити оцінку ЗНО замість ДПА неможливо.

Я раніше теж не звернула уваги на цей факт. Проте дочиталася, ось цитата: "За бажанням випускників навчальних закладів системи загальної се-редньої освіти як державна підсумкова атестація можуть бути зараховані результати зовнішнього незалежного оцінювання, про що видається відповідний наказ керівника навчального закладу. У такому випадку результати зовнішнього незалежного оцінювання з конкретного предмету виставляються до журналу у колонку з надписом ДПА.
Прізвища учнів, які виявили бажання зараховувати результати зовнішнього незалежного оцінювання як державну підсумкову атестацію, до протоколів проведення державної підсумкової атестації з предмету не вносяться
".(сторінка 6)
Наказ МОН N 496 від 006.2008 Інструкція з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів
Завнтажити: http://www.mon.gov.ua/files/normative/laws/MON_496_08.doc

Це ж наказ 2008 року. Коли я випускала свій клас у 2009 році, то так і було. А наступного року ЗНО було вже після випуску із школи. У 2013 році ДПА 5-6 червня, а випускний 1 червня.

Дякую, я щось пропустила в житті))). Тому й дуже здивувалася.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі