Користувацький вхід

Українські Карпати

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Українські Карпати

Мета: Ознайомити учнів з географічним положенням Українських Карпат, дати комплексну характеристику, сформувати знання про фактори та закономірності розміщення гір, удосконалювати навички узагальнення та систематизації знань.

Обладнання: Фізична карта України, атлас ,контурна карта, підручник.

Тип уроку: урок- засвоєння нових знань.
Обладнання: гори, селі, висотна поясність, гірський хребет.

Хід уроку

1.Організаційний момент.
2. Актуалізація опорних знань.
3. Ознайомлення з новою темою.
4. Підсумок уроку.

1.робота з картками ( перевірка дом. завдання)

Пізнай свій край,
себе, свій рід, свій народ.
свою землю – і ти побачиш
свій шлях у житті.

Г. Сковорода.
Тема уроку Українські Карпати.

- прийом « Ромашка». ( випереджувальне завдання).
учні по черзі виходять до дошки і відривають пелюстку із завданням
- географічне положення, - рельєф,
- клімат, - грунти, - води.

- Робота з підручником і електронним атласом.
- Де знаходяться Українські Карпати?
- Які області знаходяться на території Українських Карпат?
- Показати їх на карті.
Учитель. Гірська система Карпат розміщена в центральній частині Європи, простягаються велетенською дугою на 1500км від Братислава до Залізних Воріт (р. Дунай), Охоплює територію України, Румунії, Польщі, Угорщини, Чехії, Австрії, Словаччини. В Україну заходить східна частина цієї гірської системи, що має назву Українські Карпати. Вони простягаються з північного заходу на південний схід на 100-110 км. На території України Карпати розміщенні у Львівській, Чернівецькій, Закарпатській та Івано –Франківській областях. До складу Українських Карпат входять три частини: гори Карпати, Перед карпатська підвищена рівнина і Закарпатська низовина.
Робота з підручником і атласом.
-Охарактеризуйте особливості геологічної будови рельєфу Українських Карпат.
-Які є основні гірські хребти, найвищі вершини?
- Які мінерально- сировинні ресурси розміщенні в горах?
Показати на карті
Учитель.Природні умови сучасних Карпат змінювались протягом мільйонів років. Виникнення Карпат спричинено альпійськими процесами горотворення . Карпати – сейсмічний район, еппіцентпи землетрусів здебільшого тяжіють до гір Вранча (Румунія). Це молоді, середньовисотні гори. Найвищою частиною Карпат є Полонинсько- Чорногірські Карпати, де розміщені найвищі вершини: г. Говерла -2061м, г. Піп Іван –2022м, г. Петрос -2020м, Бребенескул -2032, Гутин –Томнатик – 2017м, Ребра -2007м.
Українські Карпати багаті на корисні копалини: будівельні пісковики, вапняки, пісок, гравій, нафту, газ, горючі сланці, солі, мармур, золото, поліметалеві руди, мінеральні й термальні води.

Завдання розподілити корисні копалини за групами.
Робота з атласом.
Клімат помірно – континентальний. Кліматичні умови залежать від висоти та орієнтації схилів гірських хребтів. Температура, тиск, кількість опадів змінюється з висотою. Кількість опадів, яка тут випадає, найбільша в Україні. Карпати розташовані на шляху переносу повітряних мас з Атлантичного океану на схід, що зумовлює нерівномірний розподіл опадів: 700мм\рік – у передгір′ях, 1600мм – на вершинах. Найбільше опадів випадає в с. Руська Мокра -2200мм. Середня температура січня – 4, в Передкарпатті – до -12, липня +19, до +10.
Робота з атласом
Назвати і знайти найбільші річки гір? Показати їх на карті.
Учитель. Українські Карпати мають найгустішу річкову мережу в Україні, яку утворює річка Дністер , Прут , Тиса зі своїми притоками. Річки мають змішане живлення, але переважають води атмосферних опадів.Тривалі дощі, інтенсивне танення снігу, спричиняють великі паводки.Річки виходять з берегів, затоплюючи будинки, дороги, поля, активізуючи ерозійні процеси. В Закарпатській області на висоті 989м. над рівнем моря знаходиться найбільше озеро в горах – Синевир, а в Чорногірському масиві на висоті 1801м. – найвище озеро в Україні – Бребенискул.

Охарактеризувати стихійні природні явища і процеси в Карпатах:
- Стихійні явища і процеси, які поширені в Карпатах,
- Причини їх виникнення,
- Райони поширення,
- Шкода, яку вони завдають людям.
- Заповніть таблицю «Стихійні природні явища.
Учитель. Великої шкоди господарству і населенню Карпат завдають несприятливі фізико – географічні процеси: зсуви і лавини, розливи карпатських рік, вітровали. Особливо великої шкоди завдають селі. Вони бувають водно – щебеневі, сніжно – дощові, водно – дрібнобрилові.
Селі – стрімкі потужні потоки з води, грязі, уламків гірських порід.
Карпати належать до найбільшого лавинонебезпечного району України. В останнє десятиріччя внаслідок надмірної і неконтрольованої вирубки лісу активізувалися несприятливі фізико – географічні явища та процеси.

Запропонуйте заходи щодо раціонального використання та охорони природних умов.

Робота з підручником.
- Які рослини ростуть у Карпатах?
- Чим зумовлене таке багатство різноманіття рослинного світу?
- За картою атласу визначте характерні види тварин.

Учитель. У Карпатах ростуть понад 70 видів дерев і 110 видів чагарників. Основні дерева ( смерека, дуб, бук). Ліси займають близько 40% території. Тому Карпати називають лісистими. Ліси мають велике промислове, ґрунтозахисне, водоохоронне значення.

В Карпатах є єдина в світі долина нарцисів поблизу ( м.Хуст.)

Серед тварин поширені: олень благородний, білка, ведмідь, тритон, саламандра, лящ, щука, форель, лосось. Серед птахів беркут, орел, лелека.

- Робота з Атласом.
- Визначте , які грунти переважають в горах, записи в зошитах.
Учитель. На особливості розповсюдження грунтів в Українських Карпатах позначилась висотна поясність. У Передкарпатті поширені дерново – підзолисті, оглеєні. Для гірської зони Карпат до висоти 1100 – 1120м. характерні бурі, лісові грунти, сіро – бурі. На полонинах поширені гірсько – лучні.

Географічний практикум

- Запропонуйте як ввести боротьбу із фізико – географічними явищами такі як, паводки, повені.

Підвести підсумки нашої квітки ромашки.

Скласти твір – мініатюру «Мандрівка в Українських Карпатах».

Автор: 

Оксана Березка

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі