Користувацький вхід

Тема: Там, де є вода, там є життя.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

М ЕТ А: Закріпити знання про те, що вода - рідина, набуває форми в посудини, в яку наливають;
Навчати визначати і називати основні її ознаки та властивості: вода - прозора, розливається, ллється, може бути гарячою, холодною, теплою; Ознайомити дітей з водою як розчином: вона може бути чистою, брудною, має здатність зафарбуватись, розчиняти, потрібна для вживання та підтримувати чистоти;
Розвивати вміння встановлювати найпростіші зв'язки у природі і робити висновки; Формувати вміння уважно слухати дорослого, товариша, бажання пізнавати світ неживої природи і взаємозв'язок з живою;
Виховувати бережне відношення до води, як до одного з основних джерел життя на Землі, допитливість, інтерес до експериментальної діяльності.
МАТЕРІАЛ: миска, глечики, вази різної форми, склянки, ложечки, одноразові стаканчики, чай, молоко, цукор, лимон, сіль, пластилін, крейда, ґудзик, дві кімнатні рослини, поливалка, пробірка, свічка, скло, лійка, вата, камінчики, олія, сніг, лід.
ХІД ЗАНЯТТЯ
Вихователь загадує загадку.
Що таке: тече і ллється, як її нема - все висихає, Звір і пташка помирає? (Вода) Вихователь. Так, діти, бо без води все пропадає: сохне квітка, гине тварина, замовкає пта¬шка. Все живе на землі потребує води. Вода напуває землю, а земля годує людину. І сьогодні ми ще більше дізнаємось про воду. Тож запрошую всіх до своєї лабораторії. В лабораторії разом з вами будемо проводити цікаві досліди.
ДОСЛТД № 1.Вода-рідина.
Вихователь. Як ви думаєте, що стоїть на столі у глечику? (Відповідь дітей)
Наливаємо воду у миску. Що робиться з водою? Чому? (Відповідь дітей) Наливаю воду у дві вази. Якої форми набрала вода? В якій вазі більше води: у високій і вузькій чи у низькій і широкій?(Вимірюємо)
Візьміть стакан з водою в руки, понюхайте воду. Чи має запах? Покуштуйте. Яка на смак? Подивіться, якого кольору вода. Кидаємо ґудзик. Бачимо його чи ні? Чи вони відрізняються? (Відповіді дітей)
Отже робимо висновок, вода - рідина: текуча, не має власної форми, без смак, запаху, прозора, безбарвна.
ДОСЛІД №2. Що може вода?
Вихователь. А зараз ви побачите, що може зробити вода. Ви куштували воду на смак і встановили, що вона немає смаку. (Вихователь викликає до столу дитину.) Дитина бере цукор і кидає його у склянку, розмішує. Куди зник цукор? Якою стала вода? (Відповіді дітей)
Які ще речовини розчиняються у воді? Якою буде вода, коли кинути сіль, ли¬мон? Подивимось, чи всі речовини розчиняє вода. Діти кидають у воду плас¬тилін, крейду, фарбу. Спостерігають і визначають, чи вода розчиняє ці речовини. Робимо висновок, не всі речовини можуть розчинитися у вода. Так само і у природі. Вода, що розчинила корисні речовини, називається мінеральною. В Україні є багато джерел з мінеральною водою, яка є лікувальною і корисною для людей.
ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА.
ДОСЛІД № 3. Для чого потрібна вода?
Вихователь. Вода потрібна не тільки людям, а й тваринам і рослинам. Ось у мене на столі дві кімнатні рослини. Чи в однакових умовах росли ці дві рослини? Що по¬трібно для росту рослин? (вода, грунт, тепло, світло, повітря). Але найважливіше місце займає вода, тому що вона напуває рослини, розчиняє в ґрунті поживні речовини, дає їм життя. «Без води і трава не росте» Ми з вами одержуємо воду з водопроводу, яку очищають у спеціальному басейні. Але багато людей використовує воду з колодязів, джерел. В колодязі вода тече під землею. Там, де підземна вода виходить на поверхню, утворюються джерела. Зараз на Землі стає менше питної вода, і тому воду потрібно використовувати економно. Що для цього потрібно робити? (Не розливати, не забруднювати джерел, криниць). Прислів'я: «Не брудни криниці, бо схочеш водиці». ДОСЛІД № 4. Стан води.
Вихователь загадує загадку. Що тут сталося за нічку, де була раніше річка? Від санчаток видно слід - все скував довкола... (Лід)
Вихователь. Сніг, лід-це вода у твердому стані. Дощ, роса - це вода у рідкому стані. Пара - це вода у газоподібному стані.
В яких станах може бути камінь? (Взяти його в руку, стиснути.) Олія? Лід?(Взяти в руку і стиснути) Який він? Чи набув іншої форми?
Вихователь. А зараз ви подивитесь, як вода із твердого стану переходить у газоподібний.
(Беру сніг у склянку, нагріваю, показую воду; воду нагріваю, накриваю склянку дзеркальцем - показую пару.)
Вихователь. Ми сніг взяли з вулиці і подивимось, чи такий він чистий, як нам здається.
(Фільтруємо, дивимось на вату) Чому не можна їсти снігу, бурульок? Отже, в яких станах буває вода?
Вихователь. А зараз одягніть на голови маски краплинок, бо ви на мить ними станете.
1. Маленькі капельки води сиділи на хмаринці.
2. Раптом налетів пустотливий вітерець і зачепив хмаринку.
3. Хмарка почала рости, збільшуватись і перетворилась на велику хмару.
4 Вітер на хмару дув, охолоджував її, і ось з хмари падали крапельки дощу.
5. Спочатку дощик був маленький, дрібненький, а потім сильніший і сильніший.
6. Крапельки води падали на землю, і з них утворився маленький струмочок.
7. Він протікав по землі і злився з іншими струмками.
8. Аж ось струмок влився у велику річку.
9. Вода в річці швидка, бурхлива, омиває круті береги.
10. Але вітер розігнав хмари, виглянуло сонечко, вода в річці стала спокійна, тепла. Крапельки води потягнулись до сонечка, перетворились на легеньку пару і полетіли знову на свою хмаринку.
І такий кругообіг води в природі повторюється завжди.
Вихователь. Діти, вам цікаво було в моїй лабораторії?
- З чим ми сьогодні працювали?
- Якою буває вода? Що може вода?
- Для чого потрібна вода?
- Як ми всі повинні ставитись до води? Чому?

Автор: 

Мамошина Світлана

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі