Користувацький вхід

Що таке "воркшоп"?

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Воркшоп є активним розвиваючим методом групової роботи. Саме поняття (в перекладі з англійської workshop – майстерня) вказує на його центральну ідею: на воркшопі всі учасники активні і самостійні. В основі методу лежить інтенсивна групова взаємодія, при цьому акцент робиться на отримання динамічного знання.
Кожен з учасників приходить на воркшоп зі своїм унікальним і неповторним досвідом, отриманим у процесі життєдіяльності, і таким же індивідуальним поглядом і ставленням до тих чи інших проблем.
Воркшоп являє собою дослідження, в центрі якого лежить окремо взята і неоднозначна проблема. Спеціальним чином організований процес роботи в групі дозволяє поглянути на неї об'ємно, з різних, часом найнесподіваніших ракурсів. Воркшоп допомагає актуалізувати досвід, наявний в групі і інтегрувати на основі існуючих ресурсів новий погляд і розуміння розглянутої проблеми. Таким чином, воркшоп допомагає стати всім його учасникам після закінчення більш компетентними, ніж на початку.
Отже, воркшоп – це:
– навчальна група, яка допомагає всім учасникам стати після закінчення навчання більш компетентними, ніж на початку;
– навчальний процес, в якому кожен бере активну участь;
– навчальний процес, під час якого учасники багато дізнаються один від одного;
– тренінг, результати якого залежать насамперед від вкладу учасників і меншою мірою – від знань ведучого;
– навчальний процес, на якому в центрі уваги – переживання учасників, а не компетентність ведучого;
– можливість відкрити для себе, що знаєш і вмієш більше, ніж думав досі, і навчитися чомусь від людей, від яких цього не очікував.

Воркшоп вигідно відрізняється від інших методів навчання своєю точковою тематичною спрямованістю. Крім того, воркшоп відноситься до групи таких розвиваючих і навчальних методів, які найбільше підходять для роботи з дорослою аудиторією. Знання, отримані в процесі воркшопу, є продуктом активної діяльності самих учасників, що багаторазово підвищує ефективність їх засвоєння.
Основні відмінності воркшопу від заходів іншого типу – висока інтенсивність групової взаємодії, активність і самостійність учасників, актуальний досвід і особисте переживання. Експерт, керівник воркшопу допомагає учасникам визначити мету, завдання високопродуктивної майстерні, підбирає методи і прийоми для активного дослідження.

Автор: 

Абасалієва Оксана Миколаївна, практичний психолог Красноградського коледжу КЗ "ХГПА" ХОР

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі