Користувацький вхід

Історична книга «Наталія Полонська-Василенко. Спогади» зі знижкою - 50 %

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

vs1426061751.jpgУривок із книги «Я вирішила вступити на Жіночі курси. Вони були відкриті в 1906 році, в формі жіночого університету. Моє життя у 1906 році пішло таким руслом, що я не думала подати заяву на курси. Тепер я вирішила подати заяву про прийняття. Правда, з 1905 року стали приймати жінок до університету, але більше приваблювали курси. Я пішла розвідати про умови.

Коли я прийшла, виявилося, що директора курсівнемає, приймає замість нього професор М. Ф. Хандриков, астроном. То був невеликого росту старий професор із сивою великою бородою. Він пояснив, які потрібні документи; серед них я мусила подати дозвіл мого чоловіка, без нього не мали права прийняти замужню жінку. Я довго вагалася, на який факультет подати прохання: мене найбільше приваблював медичний факультет (тоді він ще не відокремився в Медичний інститут), проте перспектива роботи в анатомії мене лякала. Таким чином, медичний факультет «відпав». Залишилося два: або природничий — зо спеціалізацією в ботаніці. Але все ж таки найбільше мене приваблювала історія, і, порадившись із батьком, я подала на історико-філологічний факультет.

В середині вересня почалися регулярні лекції: то заважали іспити в університеті, то не було закінчено ремонт. Не курсах була не курсова, а предметова система: мусіли скласти іспити з певного циклю предметів, щоб одержати дипльом, але коли саме, в якому порядку — цілком залежало від нашої волі. Так само і слухання лекцій ми могли розпочинати так, як бажали: декан стежив лише за тим, щоб протягом 4-х років прослухали всі предмети, які вважались за обов’язкові. Щодо додаткових, то тут вже не було нічого певного, і були предмети, які читалися щороку, були такі, що читались один раз і більше не повторювались».

Отримайте 50 % знижки до кінця дня на книгу «Наталія Полонська-Василенко. Спогади».

Детальніше http://publish-ukma.kiev.ua/ua/katalog/istoriya/201-spogadi.html

#книга #історія #акція #знижка #Полонська

Автор: 

tel.png(044) 425-60-92 at.pngphouse@ukma.kiev.ua skype.pngvd_kma

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі