Користувацький вхід

Репортаж головного редактора журналу «Профтехосвіта» з конференції «Навчально-методичне забезпечення вальдорфських шкіл в Україні»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.



Саме під такою назвою 21 вересня 2012 р. в залі засідання Вченої ради НПУ імені М.П. Драгоманова відбулася Міжнародна науково-практичнаконференція. Організатори: Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України,НПУ імені М.П. Драгоманова, Асоціація ректорів педагогічних університетів Європи, Міжнародна асоціація вальдорфської педагогіки в Центральній та Східній Європі та далі східних країнах,Асоціація вальдорфських ініціатив в Україні. Учасники конференції: представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, педагогічної та батьківської спільноти, учителі та керівники вальдорфських шкіл України, науковці, преса (В.І. Ковальчук). Серед іноземних гостей — Крістофер Йоханнсен, виконавчий директор ІАО (Міжнародної асоціації вальдорфської педагогіки в Центральній та Східній Європі та далі східних країнах), Міхаель Цех, керівник Вальдорфського педагогічного семінару Вищої педагогічної школи м. Касселя (Німеччина).

Конференція проходила під гаслом «Завдання школи не в тому, щоб повністю сформувати людину, а в тому, щоб підготувати її до життя, в якому має завершитись це формування». Саме цей вислів Рудольфа Штайнера закладений в основу діяльності вальдорфських шкіл, яких сьогодні налічується 1020 у світі (600 — в Європі, 100 — на пострадянському просторі, решта — інші контененти) і тільки 4 школи в Україні (Дніпропетровська вальдорфська середня загальноосвітня школа, Криворізький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня вальдорфська школа І—ІІІ ступенів — дитячий садок», Школа-дитячий садок «Софія» (вальдорфська) м. Київ, Одеський навчально-виховний комплекс «Ступені» (загальноосвітня вальдорфська школа І—ІІІ ступенів — дитячий садок).

Головна мета конференції — презентація навчальних програм для 10—11 класів вальдорфських шкіл України. Саме такий спільний продукт науковців та практиків був презентований педагогічній спільноті. Упорядниками програм стали: Крамаренко Світлана Григорівна, кандидат педагогічних наук, до­цент кафедри педагогіки Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Передерій Світлана Федорівна, директор Дніпропетровської вальдорфської школи, науковий керівник узагальнюючого науково-методичного експерименту всеукраїнського рівня «Розвиток вальдорфської педагогіки в Україні»; Дубовик Олена Анатоліївна, начальник відділу науково-методичного забезпечення змісту освіти основної і старшої школи Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОНмолодьспорту України.Міжнародну науково-методичну експертизу здійснювали Доротея фон Вінтерфельдт, Крістіан Олендорф, Штефан Зіглер, Варвара Чахотіна, Петер Люті, Беата Волерс, Альбрехт Шад, Вольфганг Вюнш, Рюдігер Вольфельд. Програми схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (лист ІІТЗО № 14.1 / 12-Г-215 від 14.08. 2012 р.).Навчальні програми для 10—11 класів вальдорфських шкіл України розроблені на основі глибокого аналізу науково-педагогічної літератури, сучасних стандартів осві­ти, досвіду роботи вчителів Європи, Росії та України. Їх зміст відповідає державним вимогам до освітніх програм з урахуванням національного, регіонального та культурного аспектів.

Серед намічених на конференції завдань — удосконалення існуючих програм та розробка програм для дошкільних навчальних закладів.

Фото

Автор: 

Шкільний світ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі