Користувацький вхід

Тренінг "Люди і банки"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тренінг « Люди і банки»
Цей тренінг покликаний показати учням різні моделі поведінки людей, що приймають рішення про використання наявних у них коштів. Проведення тренінгу займе близько 15 хвилин.

Автор: 

Липко Людмила Григорівна,вчитель географії та економіки

Додайте файл з матеріалом до Вашої публікації.

Хід тренінгу
1. Розділіть клас на чотири рольові групи:
2.Запропонуйте кожній групі протягом п'ятихвилинного обговорення виробити аргументи на користь своєї поведінки. Одночасно з цим попросіть учнів подумати, які недоліки можна знайти в типах споживчої поведінки, обраних іншими групами. Після закінчення відведеного часу попросіть виступити Представників від кожної групи. Обраний групою представник повинен протягом 1-2 хвилин викласти переваги своєї поведінки, а потім захистити свою позицію, відповівши на питання учасників інших груп, які вказують йому на недоліки даного типу поведінки.
Суть проблеми: Банки надають послуги споживачам. Які з них обрати?
Депозит (вклад) — це грошові кошти в національній та іноземній валюті, передані їх власником або Іншою особою за його дорученням у готівковій або безготівковій формі на рахунок власника для зберігання на певних умовах. Операції, пов'язані з залученням грошових коштів на вклади, називаються депозитними.
Аргументація «за» і «проти» кожного типу поведінки може бути наступною.

Вклади (депозити) до запитання розміщуються у банку на розрахунковому або поточному рахунку клієнта. На вимогу клієнта кошти з поточного рахунку в будь-який час можуть вилучатися через видачу готівки ,що обмежує можливість їх використання банком, тому сплачується низький депозитний процент. Банки намагаються залучити клієнтів і стимулювати приріст поточних внесків за рахунок надання їм додаткових послуг та підвищення якості обслуговування. Це, зокрема, кредитування з поточного рахунку, пільги вкладникам в одержанні кредиту, використання зручних для клієнта форм розрахунків: застосування кредитних карток, чеків,;рахунково-консультативне обслуговування тощо. Недоліки: незначне зростання вкладу, знецінення при інфляції.
Строкові вклади — це кошти, що розміщені у банку на певний строк і можуть бути знятими після закінчення цього терміну або після попереднього повідомлення банку за встановлений період (не менше одного місяця).
За ними сплачується високий депозитний процент, рівень якого диференціюється залежно від терміну, виду внеску.
Переваги в тому , що певну суму можна швидко примножити.
Недоліки – при потребі розірвати договір, втрачається прибуток з капіталу.

Ощадні вклади - це вклади населення, розміщуванні у банках з метою зберігання і нагромадження. Для цього виду депозиту характерна наявність спеціальної ощадної книжки, яка видається банком вкладникові і в якій фіксуються операції з ощадним вкладом.
Переваги: Власник вкладу може постійно поповнювати його та при потребі – знімати потрібну суму. Гідність заощаджень полягає у тому, що з їх допомогою можна купити такі товари або послуги, на придбання яких не вистачить поточного доходу.
Недолік в тому, що вони слабо співвідносяться із ситуацією в економіці. Наприклад, якщо ціни на товар, який ми маємо намір купити, ростуть швидше, ніж наші накопичення, поставлена мета багато в чому втрачає сенс. Однак не робити зовсім ніяких заощаджень також погано: тим самим ви практично втрачаєте можливість придбання дорогих товарів тривалого користування, крім того, в непередбаченій ситуації ваше положення буде важким.
Кредитні картки
Банківські кредитні картки призначені для придбання товарів з використанням банківського кредиту, а також для отримання авансів в готівковій формі.
Головна особливість цієї картки - відкриття банком кредитної лінії, яка використовується автоматично кожного разу, коли здійснюється придбання товару або береться кредит у грошовій формі.
Переваги: швидкий доступ до грошей, розрахунок у магазинах, оплата послуг (комунальних, соціальних, юридичних, за навчання, інтернет…). А коли на потрібну річ не вистачає коштів, банк відкриває кредитну лінію, що дозволяють придбати вже сьогодні товари або послуги, які, роблячи заощадження, ви змогли б придбати тільки завтра.
А недолік життя в борг полягає в тому, що завтра ви повинні будете за нього розплачуватися і зможете придбати меншу кількість товарів і послуг, ніж якщо б ви робили заощадження. Все досить швидко і доступно, але є ризик – втрата картки і втрата грошей, при несвоєчасному її блокуванні, малі відсотки. Але швидке життя потребує швидких дій, то розумніше витрачати всі свої кошти як можна швидше і витягати з них якомога більше користі і задоволень.

А по іншому додати ніяк?
"Якщо ніщо інше не допомагає, прочитайте, нарешті, інструкцію."
(©Аксіома Кана)
http://metodportal.com/FAQ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі