Користувацький вхід

Роль та значення залізниці в житті людини

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

З незапам'ятних часів людство прагнуло завоювати світові простори.
Давні племена кочували. З плином століть, знаходячи хороші становища, огрядні пасовища, багаті ниви, народи переходили до осілого способу життя. Біля берегів морів, в гирлах великих річок, у водних шляхів сполучення мало по малу виростали поселення і міста. Виснаження родючих грунтів, тіснота, що викликаються розмноженням населення, примушували людство прагнути до подальшого проникненню в материки. Нарешті, необхідність обміну виробів, торгівлі, змушувала найбільш більш завзятих людей шукати виходу в інші країни.
Таким чином, природно, виникли сухопутні й водні сполучення. Цілком зрозуміло, що першими за часом, звичайно, з'явилися сухопутні дороги і річкові шляхи, як найбільш доступні, а пізніше - морські. Водні шляхи дозволяли користуватися дармовою рухливою силою: перебігом і вітром.
З часом люди навчилися прокладати зручні грунтові та шоссіровані дороги, стали виправляти річки, влаштовувати порти. Все ж, як і в самій сивій старовині, що рухає силою, були на водних шляхах течія, вітер і сила людей, а на сухопутних - сила людей і тварин.
Винахід в кінці XVIII сторіччя парової машини, на початку XIX століття - пароплава і паровоза - різко змінило всі колишні до цього часу і існували протягом багатьох тисячоліть умови. Винахід парових залізниць і повітряні сполучення внесли колосальний переворот в роботу шляхів сполучення.
Залізниці в даний час існують на всіх материках крім Антарктиди. Рейкова мережа покрила всю земну кулю. Неможливо зустріти цивілізованої людини, яка не скористалася хоч раз в житті цим видом транспорту. Але порівняно мало людей, навіть з числа часто користуються залізницями, ясно розуміє яке це колосальної потужності підприємство.
Що таке залізниця? Що вона дає і може дати країні? Як найкраще нею користуватися? Як здешевити її роботу, зробити найбільш доступною та зручною для населення?

Автор: 

Бельська Ірина Миколаївна
викладач предмета «Організація вантажної і комерційної роботи»
Одеського коледжу транспортних технологій

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі