Користувацький вхід

Розробка уроку і презентація з основ здоров’я «Гігієна оселі»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок основ здоров’я у 4 класі
Гігієна оселі

Мета:познайомити з поняттями «гігієна оселі», «мікроклімат оселі»; повторити правила поведінки під час витоку газу; формувати звичку підтримувати мікроклімат свого житла.
Хід уроку
1.Організація класу.
2. Актуалізація опорних знань.
– Які хвороби ротової порожнини поширені у дітей?
- Розказати правила догляду за зубами.
- Чи знадобилась вам пам’ятка по догляду за зубами і як?

3.Повідомлення теми, мети уроку.
Гра «Лабіринт» (Гігієна оселі)

Питання:
- Пригадайте значення слова «ГІГІЄНА». (Чистота).
- Які процедури особистої гігієни ви знаєте? (Умиватися, чистити зуби, мити волосся, обрізати нігті).
- Що таке гігієна одягу? (Тримати одяг у чистоті).
- Що таке гігієна оселі? (чистота оселі)

На попередніх уроках ми багато говорили про особисту гігієну, про її величезне значення для здоров’я. Але не тільки гігієна тіла є запорукою нашого здоров’я. На нього також впливає й те, у яких умовах ми живемо, чи дотримуємо санітарно-гігієнічних вимог до нашого житла.
Адже, ні для кого не секрет, що чистота і порядок в оселі — запорука здоров’я тих, хто там проживає.

4. Вивчення нового матеріалу

Інформатор про мікроби
Наші невидимі вороги — мікроби — дуже полюбляють захламлені квартири, у яких рідко прибирають. Учені підрахували, що в житловому приміщенні в 1 м3 повітря 15-20 тисяч мікробів.

А на вулиці — 5 тис. Більше того, через кожних 30 хв при температурі +30 °С їх кількість збільшується вдвічі.

При температурі повітря + 4 °С мікроби перестають розмножуватися, а в морозну погоду гинуть. Узимку у повітрі майже немає мікробів. В 1 м3 повітря шкільного класу до початку занять 2600 мікробів, а під кінець — 13 500.

— Повітря необхідне всьому живому на Землі. Від якості повітря залежить здоров’я людей. Більшу частину свого життя людина перебуває у приміщенні. Тому приміщення має відповідати певним гігієнічним вимогам.

5. Робота з підручником с.42
6. Робота в парах
(«Причини забруднення повітря»)
Обговорити в парах, що є забруднювачами повітря. ( «ПОВІТРЯ», а навколо нього – названі дітьми забруднювачі: «ФАБРИКИ», «ЗАВОДИ», «ОПАЛЕННЯ БУДИНКІВ ПЕЧАМИ», «СПАЛЮВАННЯ СМІТТЯ», «ПАЛІННЯ», «АВТОМОБІЛЬНІ ВИХЛОПИ»)

Висновок: Фабрики і заводи викидають зі своїх труб отруйні гази, сажу, пил. Автомобілі виділяють відпрацьовані гази, у яких міститься безліч шкідливих речовин.
У нашій країні ухвалений закон про охорону повітря. На багатьох підприємствах:
• працюють установки, що уловлюють пил, сажу, отруйні гази;
• учені розробляють нові автомобілі, які не забруднюватимуть повітря;
• створені спеціальні станції, що постійно стежать за чистотою повітря у великих містах.
Вироблення основних правил гігієни житла.
Чистота і порядок в квартирі залежить від людей, які в ній проживають. Основну хатню роботу виконують дорослі, але ви також можете багато чого зробити вдома і допомогти батькам. Тому зараз ми спробуємо скласти основні правила гігієни житла.
• Щотижня роби вологе прибирання
• Прийшовши додому, переодягайся.
• Кожна річ повинна мати своє місце.
• Зранку і ввечері провітрюй кімнату.

7. Фізкультхвилинка.
8. Цікавинка про тваринку.
— Виявляється, не тільки люди дбають про чистоту в оселі. Серед звірят є теж чимало чистунів. Ось, наприклад, борсук. Борсуки утримують свої нори в ідеальній чистоті. Вони часто просушують свою постіль із трави і листя. Перш ніж зайти до нори, борсуки обтріпуються і витирають лапи. Навесні і восени проводять вологе прибирання житла і навколишньої території. Так улаштувала цього звіра природа.

9. Руханка «Пантоміма» (пилосос, віник, рукавички, ганчірка)
Мікроклімат приміщення — стан внутрішнього середовища приміщення, вплив на людину, що характеризується показниками температури повітря, вологістю і рухливістю повітря.
10. Робота з підручником с.43 чит.
11. Виступ групи Дослідників
Свіжіть повітря. Повітря необхідне всьому живому на Землі. Без їжі, води людина може існувати певний час, а без повітря — лічені хвилини. З повітря ми отримуємо необхідний для життя кисень, за одну добу людина споживає близько 11 тисяч літрів повітря.Від якості повітря залежить здоров’я людей.Фахівці виміряли, що за добу ми вдихаємо разом із повітрям у середньому близько двох столових ложок пилу! Домашній пил набагато небезпечніший за вуличний. Щоб повітря було завжди чистим, приміщення необхідно добре провітрювати, відчиняючи кватирку на 30 хв не менше ніж 2 рази на день: уранці і перед сном.
Температура і вологість
Найкомфортніша температура у приміщені від 20 до 24 градусів. В холодну пору вмикають опалення, а в спекотну-кондиціонери.Тому змінюється вологість повітря. Якщо повітря занадто сухе, то стає важко дихати, пересихає шкіра і знижується імунітет. Але коли повітря занадто вологе, наприклад у ванній кімнаті, то може зявитись пліснява. Для цього є вентиляційні отвори або включають витяжки. Норма вологості повітря в квартирі, 30-60%. Температуру повітря можна виміряти термометром, а вологість вимірюється гігрометром.
Щоб почуватися комфортно у своїй оселі, треба стежити за мікрокліматом, тобто температурою, вологістю та свіжістю повітря. Слід зауважити, що кімнатні рослини є не лише прикрасою нашої оселі, а й збагачують повітря киснем, очищають його та покращують мікроклімат. Тому доглядати за кімнатними рослинами – це корисна справа.

— Від чого у приміщенні може виникнути задуха?
— Що вона може спричинити?
— Яка температура у приміщенні є найкомфортнішою?
— Чому в холодну пору року вмикають опалення, а в спекотну — кондиціонери?
— Які виникають проблеми, якщо повітря у приміщенні надмірно сухе?
Як називається прилад для вимірювання вологості повітря?
12. Робота з підручником с.44
13. Практична робота «Графік підтримання чистоти»
Хатня справа
Графік виконання
Провітрювати кімнату

Мити підлогу

Протирати меблі

Підмітатабо пилососити

Мити посуд

Виносити сміття

Поливати квіти

14. Підсумок уроку
Після створення пилососа Бут прокинувся знаменитим. Звідусіль Перший у світі пилосос зробив англієць ГербертСесіл Бут в кінці серпня 1901 і назвав своє дітище «Пихкаючий Білл». 
Ідея створення такого хитрого агрегату прийшла до Сесіль раптово. Не раз він спостерігав, як проводять прибирання у вагонах поїздів. Від спрямованої сильного струменя повітря весь пил, і сміття розліталися в різні боки. 
Бут задумався, а що якщо не видувати повітря, а навпаки втягувати? Герберт взяв чисту носову хустку і поклав його на поверхню стільця. А далі губами торкнувся хустки і що було сил,втягнув у себе повітря. 
Бут ледь не задихнувся від зробленого, але через деякий час, глянув на хустку і побачив. До тієї стороні хустки, яка лежала на стільці у формі кружечка налипнув пил і Сесіл Бут зрозумів, це прорив! 

Автор: 

Бойчук Ольга Юріївна
вчитель початкових класів
КЗ «Загальноосвітня школа І ступеня №5 Вінницької міської ради»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі