Користувацький вхід

Африка.Стихійні явища .Екологічні проблеми.Найвідоміші об'єкти,занесені до списку природгої спадщини ЮНЕСКО на материку

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

7 клас Урок №21
Екологічні проблеми й охорона природи Африки
Мета: формувати знання про основні види стихійних явищ природи , екологічні проблеми та природоохоронні території Африки,найвідоміші природоохоронні об’єкти,занесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;сприяти розумінню причин виникнення екологічних проблем материка та загострення стихійних явищ природи; розвивати логічне мислення,вміння робити висновки;сприяти розвиткові комплексного світосприйняття шляхом екологічного виховання.
Основні поняття: заповідник, національний парк, стихійні явища, екологічні проблеми, опустелювання.
Тип уроку: комбінований
Обладнання: фізична карти Африки,підручники, атласи,навчально-електронний посібник «Географія материків і океанів»,відеосюжети «Природоохоронні території Африки» та «Тварини і рослини Африки»
Коли висохне останнє дерево і помре остання тварина, ви зрозумієте, що у Всевишнього для вас немає іншої Землі.
Б.Д. Орлі
Хід уроку.
І. Організаційний момент.
ІІ. Актуалізація набутих знань, перевірка вивченого матеріалу.
-Чому савани Африки називаються пустелями?
-Чому в Африці переважають зональні природні комплекси?
-Чому вологі екваторіальні ліси вічнозелені?
-Завдяки чому тварини здатні виживати в пустелях?
-В яких умовах сформувались вічнозелені ліси твердолисті ліси і чагарники Африки?
IІІ. Мотивація навчальної діяльності Учитель.Сьогодні на вулиці по-справжньому осіння погода.А чи хотіли б ви відчути літнє тепло, потрапити в теплі краї?Тож продовжимо подорож по Африці.
Африканська природа різноманітна, багата та своєрідна. Саме в Африці знаходяться всесвітньо відомі національні парки, куди з’їжджаються туристи з багатьох країн подивитися на тварин у природному середовищі. Але ці природоохоронні території призначені не стільки для задоволення туристів, скільки насамперед для збереження та охорони унікальної природи материка, яка дуже постраждала через господарську діяльність людей. На території материка Африка знаходиться одне з чудес світу – єгипетські піраміди. На одній із них, а саме піраміді Хеопса, учені знайшли такий напис « Люди загинуть від невміння користуватись силами природи і незнання істинного світу».
- Як ви розумієте цей вираз?
-Які знання нам необхідні?
Як ви гадаєте,про що сьогодні піде мова?
ІV.Повідомлення теми і мети уроку
V.Вивчення нового матеріалу
На сьогоднішньому уроці ми глибше дізнаємося про особливості природи Африки. Зокрема, розглянемо стихійні явища, екологічні проблеми та ознайомимося з природоохоронними територіями материка. Основне наше завдання – визначити, як діяльність людини впливає на природу.
Проблемне запитання:
«Ми живемо в Україні, що знаходиться на далекій відстані від країн Африки. Чи можна стверджувати, що людська діяльність на території африканського континенту має вплив на середовище існування українців?»
- А про що б ви хотіли дізнатися під час вивчення даної теми?
1. Стихійні явища природи
- Пригадайте,що вам відомо про стихійні природні явища?
- Розкрийте зміст поняття стихійні явища.
(учні опрацьовують матеріал підручника, усно дають визначення поняття та роблять відповідні записи в зошитах).
Стихійні явища природи — фізико-географічні явища, які завдають шкоди господарству, погіршують умови життя людей і можуть призвести до їх загибелі та значних матеріальних збитків.
-Які стихійні явища бувають в Африці.?
( відеосюжети «Природоохоронні території Африки»).
Висновок.Більша частина Африки перебуває за несприятливих для життя і господарської діяльності людей природних умов. Посушливі області, піщані бурі,виверження вулканів, землетруси, цунамі, обвали, селі, лавини, повені, та кам’янисті простори, зони можливих катастрофічних посух, надмірно перезволожені території займають майже 2/3 площі материка. урагани, тайфуни, смерчі, пилові бурі, смог, град, блискавки, лісові пожежі є частими стихійними явищами на материку. Найнебезпечнішим стихійним лихом уважаються циклони, тайфуни, засуха, перетворення місцевості на пустелю.
При пануванні тропічного пустельного клімату на великих просторах Африки настає засуха — тривалий бездощовий період, що призводить до висихання ґрунтів і загибелі рослинності.Засухи завжди супроводжуються неврожаєм. Від нестачі кормів і питної води гине худоба та дикі тварини, від спраги й голоду вмирають люди. Районом частих і тривалих засух є зона Сахель (з араб. — берег, край, тобто «край пустелі»), що розташована на південь від Сахари. Вона тягнеться широкою смугою із заходу на схід через усю Північну Африку. Небезпечним явищем є ураганний гарячий сухий вітер, що дме в пустелі влітку. Араби називають його диханням смерті. Коли він дме, температура повітря підвищується до +50 °С, а відносна вологість знижується іноді до 0. За таких умов різко збільшується випаровування з організму. У людини починається сильний головний біль і може настати смерть. Нерідко ураганний вітер супроводжується піщаними смерчами й пиловими бурями. Мал.69 ст.80.Вони зазвичай тривають недовго (до 20 хв), але мають велику силу й за короткий час переносять величезні маси піску, засипаючи поля, будинки, а іноді й великі поселення.
Деякі країни Африки потерпають від повеней.
Своєрідним стихійним лихом є нашестя сарани, яка за кілька годин може знищити весь урожай полів і плантацій. Часто Східна Африка опиняється під нападом сарани, яку тут називають ковдрою диявола, чумою, що літає, та ін. Мов темна хмара, скупчення комах швидко поширюється вгору і вшир інколи до кількох десятків кілометрів. У середньому в повітрі перебуває близько 50 млн комах на квадратний метр! Великі скупчення налічують до 50 млрд комах, кожна з яких з’їдає 2 г рослинної їжі за день. Можна уявити, що стається з посівами після нападу такої численної орди. На місці плантації залишається мертва пустеля, що загрожує голодом місцевому населенню. Є в Африці й інші небезпечні для людини комахи.
Учитель. – Які ж стихійні лиха найбільш поширені на території Африки?
( Посухи, опустелювання, повені, заливні дощі, навали сарани).
- Визначте їх негативний вплив на розвиток господарства й життя населення. (робота з підручником).
Висновок.
-Вирубка лісу в районі гілей;
-ерозія грунту;
-спустелювання;
-зникнення багатьох видів рослин і тварин і т. д.
2. Про наслідки господарювання людини на континенті.
Учитель.Нині в природних зонах Африки дуже гостро постали екологічні проблеми.
-Що ж розуміють під екологічними проблемами?
-З якими екологічними проблемами стикається Африка?
(учні опрацьовують матеріал підручника, усно дають визначення поняття та роблять відповідні записи в зошитах).
Висновки.
Екологічні проблеми - складні ситуації, які виникають у зв’язку з втручанням людини в природні процеси й призводять до порушення рівноваги природних комплексів. Екологічні проблеми пов’язані насамперед з господарською діяльністю людини. Ці проблеми мають зональне поширення, тобто в кожній природній зоні вони різні. Так, у зоні вологих екваторіальних лісів Африки вплив людини на природу проявляється здебільшого через часткову вирубку лісу. У гірських районах важкі стовбури зрубаних дерев, скочуючися схилами, дуже ушкоджують ґрунтовий покрив, посилюючи його руйнування - ерозію ґрунту .
Значний вплив людини на природу відчувається в зоні африканських саван. Так, у багатьох районах саван з метою розвитку землеробства ще й досі застосовують вогняно-підсічну систему господарювання. Через таке господарювання спалюється природна рослинність, зменшується родючість ґрунтів. Унаслідок збільшення поголів’я худоби перевантажуються й виснажуються пасовища, руйнується ґрунтово-рослинний покрив. Усе це призводить до розширення зони пустель. Спустелення земель на Африканському континенті набуло нині катастрофічних темпів і перетворилося на стихійне лихо. Сахара неухильно наступає на савани, подекуди зі швидкістю 1 км на рік.
Дуже бідна рослинність Сахари на околицях пустелі знищується через надмірне випасання худоби. Перевипас худоби, пожежі та катастрофічні посухи, які іноді тривають близько п’яти років, порушили нестійку рівновагу в природних комплексах, через що й почалося швидке спустелення.
У зоні пустель і напівпустель основні екологічні проблеми пов’язані зі зрошенням земель. Штучне перезволоження на величезних просторах призводить до засолення ґрунтів.
У зоні вічнозелених лісів і чагарників, яку людина заселила й освоїла давно, знищено багато лісів, а на їхньому місці влаштовано сільськогосподарські угіддя, приміром убогі пасовища для дрібної рогатої худоби чи плантації для вирощування сільськогосподарських культур . Зміна природних комплексів материка почалася ще в епоху його колонізації європейцями (вивезення цінної деревини, вирубування лісів під оранку полів, полювання на крупних тварин). Деякі види тварин були цілком знищені (блакитна антилопа, підвиди зебр), а інші перебувають під загрозою зникнення (носороги, слони, леви, жирафи тощо).
Великих збитків природі Африки завдає видобування корисних копалин. Бідність африканських держав не дозволяє їм виділяти необхідні кошти на охорону навколишнього середовища. Проблема підсилюється ще й тим, що розвинені держави розміщають на території Африки екологічно небезпечні виробництва, наприклад такі як переробка радіоактивної сировини, виробництво мінеральних добрив тощо.
Робота в парах
Учні об’єднуються в пари.
Завдання(3-4 хв.)
1.Назвати види діяльності людей на материку та його наслідки. 2. Запропонуйте можливі шляхи вирішення даних проблем.
Учні отримують картки
Природна зона Вид господарської діяльності Наслідки Пропоновані заходи для охорони

(Після обговорення групи звітуються)
Учитель:
– Які з названих проблем, на вашу думку, можуть призвести до негативних наслідків не лише на території Африки, а й України та всієї планети?
3. Природоохоронні території.
Учитель: Як вирішення екологічні проблеми та питання збереження природи в Африці?
-Що собою являють заповідники та національні парки?
-З якою метою вони створюються? (Запис в зошиті)

Заповідники і національні парки Африки
Заповідник — ділянка території або акваторії, на якій весь природний комплекс зберігається в природному стані. Використовується для різнобічних комплексних наукових досліджень природи, збереження біологічної різноманітності.
Національні природні парки — природоохоронні, рекреаційні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, які створюються з метою збереження, поповнення та ефективного використання природних комплексів та об’єктів. Особливістю національних парків є те, що охорона природи в них поєднується з раціональною організацією відпочинку населення і туризму.
Учитель.Заповідники та національні парки на материку займають великі площі, а їх загальна кількість становить близько 400. Особливо багато їх у Південній і Східній Африці, а деякі з них мають світову популярність. Національні парки — Цаво (Кенія), Крюґера (Південна Африка), заповідник Серенґеті (Танзанія) та ін.
-Використовуючи мал.71 підручника, назвіть та покажіть на карті відомі заповідники та національні парки Африки.
Об’єкти Світової природної спадщини ЮНЕСКО.
-Що вам відомо про Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО?
Світова спадщина ЮНЕСКО — це неповторні куточки природи й пам’ятки, які демонструють багатство природи та можливості людського розуму. Об’єкти спадщини ЮНЕСКО є надбанням усього людства, вони підлягають збереженню й популяризації через їх особливу культурну та історичну значущість. Тому в 1972 р. ЮНЕСКО прийняла Конвенцію про охорону Світової культурної і природної спадщини. Станом на 2014 р. у списку Світової спадщини зазначено 1007 об’єктів (зокрема, 779 культурних, 197 природних і 31 змішаний) із 161 країни. На території материка Африка всього знаходиться 78 об’єктів, що становить 9 %. Серед них 33 об’єкти природної спадщини.
Уряди багатьох країн заборонили на своїй території полювання на диких тварин. Нині туристи можуть споглядати звірів у природних умовах із спеціальних автобусів. У заповідниках і національних парках їх возять за розробленими маршрутами в супроводі працівників національного парку.
Заповідники та національні парки Африки займають досить велику територію. Особливо їх багато в Південній і Східній Африці в зоні саван і рідколісся.
VІ. Закріплення вивченого матеріалу
1. Закінчіть речення
-В Африці часто трапляються такі стихійні лиха, як …
-Найбільшої шкоди природі завдють такі види діяльності людини,як …
-Природоохоронні території Африки створені з метою …
- Для запобігання стихійним лихам вживають таких заходів …
- Список Світової спадщини ЮНЕСКО-це …
-Екологічні проблеми на материку потребують обов'язкового вирішення тому,що …

Учитель.
Багато туристичних компаній пропонують захоплюючі маршрути.
- Чи хотіли б ви побувати в одному з національних парків Африки? Сьогодні маєте змогу переглянути відео сюжет про деякі з національних парків материка.
Завдання.
Під час перегляду, з’ясуйте в межах яких природних зон вони розміщені, які саме тварини охороняються на їх території?
VІІ. Підсумок уроку
Ми не лише громадяни України, ми громадяни планети Земля.І,ми повинні пам’ятати,що небезпека будь-якої країни сьогодні-це наша небезпека завтра.Адже в природі існує кругообіг речовин,взаємозв’язок всіх компонентів природи. Я сподіваюся, що в майбутньому кожен із вас стане особистістю, здатною цінувати природу оберігати її та жити таким чином, щоб не завдавати шкоди навколишньому середовищу.
- Оцінювання учнів
VІІІ. Домашнє завдання
1.Опрацювати параграф 18.
2. Складіть список 10 національних парків Африки, занесених до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, використавши атласи та інші джерела інформації.
3. Нанести на контурну карту та підписати природоохоронні території Африки.
4.Підготуватися до контрольної робот з теми «Африка».

Додатковий матеріал
Додаток 1
Однією з великих екологічних проблем Африки є поступове збільшення території пустель. Причиною цього є вирубування лісів, знищення трав’яного покриву під час надмірного випасання тварин. Опустелення відбувається досить швидко. Запобіжні заходи (створення спеціальних загород, насадження дерев у пустелях тощо) є поки що неефективними. Щоб зупинити наступ Сахари на савану, уряди прилеглих держав домовилися про створення так званого зеленого поясу завширшки 20-30 км і завдовжки 1500 км. Люди висаджують фінікові пальми, акацію, вічнозелений австралійський евкаліпт. Існує декілька проектів забезпечення Сахари водою.
Великою екологічною проблемою Африки є знищення вологих і перемінно-вологих лісів. Окремі африканські країни в гонитві за миттєвими прибутками вирубують цінні породи дерев. В африканській гілеї також поширилася хибна практика очищення ґрунтів під ріллю для землеробства за допомогою вогню. Підпалений ліс вигорає, а попелом удобрюють землю. Через кілька років ґрунти на цій ділянці виснажуються й потрібно очищувати від лісу все нові й нові площі. У результаті цього від первинних площ африканського лісу залишилася лише половина. А тим часом вологі вічнозелені екваторіальні ліси є, за образним виразом, «легенями нашої планети». В окремих африканських країнах уже зрозуміли, до чого може призвести інтенсивне вирубування лісів.

Вирубування лісів Африки
Наприклад, у Демократичній Республіці Конго держава контролює заготівлю та експорт деревини й насаджування дерев. А в Малі діє закон, за яким за випалювання лісів загрожує штраф і тюремне ув’язнення терміном до двох років. Інша серйозна проблема — зменшення кількості диких тварин саван.
У результаті активного освоєння людиною природних територій, розорювання, розведення домашньої худоби витісняються дикі тварини. До того ж величезною проблемою Африки є браконьєрство, що призвело до різкого зменшення кількості диких тварин, особливо слонів, носорогів, жираф тощо. Так, на острові Мадагаскар, де майже повністю знищено природні ліси, половина видів тварин і рослин уже зникла або перебуває під загрозою зникнення. А це стосується ендеміків, тобто видів, яких немає більше ніде на Землі. З часів колонізації материка тварин масово знищували під час полювання — заради добування слонової кістки, рогів носорога, крокодилячої шкіри, шкір хижаків, страусового пір’я. Повністю були знищені білохвостий гну , зебра квагга, яка мала смужки тільки на шиї і морді, що водились у Південній Африці. Кількість інших тварин (слонів, носорогів, горил) значно скоротилася. Зникаючі види. Хоч як це не сумно, але на сьогоднішній день рідкісні тварини Африки - це представники родини великих кішок - гепарди і леви. Шкоду великим кішкам завдає діяльність людини, через що історична популяція цих звірів скоротилася в кілька разів. Африканський саванний слон також переживає нелегкі часи. Представників цього виду налічують близько 700 тисяч, але його все одно занесено до Червоної книги, адже він потребує захисту.
Найбільш рідкісні тварини острова Мадагаскар - це нічні лемури Айє-Айє, у природі залишилося всього 20 особин цього унікального виду
Варто зазначити, що всі види лемурів знаходяться під загрозою зникнення.
Африка є скарбницею корисних копалин. Це стало вироком для природних комплексів її багатьох територій. У місцях розробок корисних копалин вони докорінно змінені людиною. Зокрема, у 50-х роках XX ст. в Сахарі були відкриті значні поклади нафти, а згодом побудовані нафтопереробні заводи. Це докорінно змінило природу в місцях нафтопромислів.
Додаток 2
На території материка знаходяться такі відомі національні парки, які мають світове значення: Серенгеті, Нгоронгоро, парк Кіліманджаро, водоспад Вікторія, Амбоселі, Королеви Єлизавети, Цаво в Східній Африці), Центральнокалахарський заповідник і Національний парк Крюгера в Південній Африці та ін. Природоохоронні території організовані в різних природних комплексах — у горах, на рівнинах, у вологих вічнозелених лісах, саванах, пустелях, на вулканах.

Національний парк Цаво

Національний парк Серенгеті
Національний природний парк Серенгеті — один із найбільших і най- відоміших у світі У перекладі з мови масаїв його назва означає «Неозора рівнина». Парк розташований у Східній Африці. Його ще називають африканським раєм для тварин. На його просторах мешкають тисячні табуни великих копитних і хижаки, які збереглися в недоторканому стані.

Національний парк Нгоронгоро
Національний парк Нгоронгоро розташований у кратері згаслого вулкана. Там охороняються буйволи, носороги, антилопи, жирафи, бегемоти, різноманітні птахи.

Національний парк Крюгера
Національний парк Крюгера — один із найдавніших на материку.Він виник на півдні Африки ще в 1898 р. У цьому краї савани живуть буйволи, слони, носороги, леви, леопарди, гепарди, жирафи, зебри, різні антилопи, з птахів — марабу, птах- секретар. Кожного виду тварин налічують тисячі особин. За їх різноманітністю парк часто порівнюють з Ноєвим ковчегом.
Цікавий факт
Існує грандіозний проект розширення парку Крюгера на території трьох держав: Південної Африки, Зімбабве та Мозамбіку, що майже вдвічі збільшить його простір. Це буде спільний міжнародний природний заповідник. Його територія, яка перевищуватиме 36 тис. км2, стане найбільшим на планеті місцем для екотуризму.
У парку Рувензорі охороняються людиноподібні мавпи шимпанзе та горили.
Створення заповідників і національних парків сприяє збереженню рідкісних рослин, унікального тваринного світу й окремих природних комплексів Африки. Завдяки охоронним заходам кількість багатьох видів тварин, що перебували на межі зникнення, відновлена. Найбільша у світі різноманітність видів тварин робить Африку справжнім раєм для екотуристів.

до уроку географії в 7 класі

Автор: 

Звір Галина Василівна
учитель географії Білоцерківського колегіуму

Для отримання сертифікату Ви повинні поставити галку навпроти пункту "Погоджуюсь з правилами. Підтверджую своє авторство на матеріал".
Для внесення редагувань є кнопка "Змінити".

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі