Користувацький вхід

Прилучення до народознавства в ЗДО

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Прилучення до народознавства в ЗДО №4 «Дзвіночок».
Дитятко – що тісто,
Як замісив, так і виросло.
(Народна мудрість)
Метою Концепції дошкільної освіти в Україні є формування основ духовності особистості, а основними завданнями є пробудження у дитини духовного начала, формування творчої індивідуальності на національній основі і водночас на рівні сучасності.
Перед нами, педагогами дошкілля, поставлено завдання виховати інтелектуальну, інтелігентну, високогуманну людину, патріота свого народу, землі своїх батьків. Тому діяльність нашого закладу дошкільної освіти №4 «Дзвіночок» зорієнтована на вічні цінності людства: здоров'я, красу, добро, любов, щастя. Намагаємось щоб життя дітей в ньому було насиченим, цікавим, таким, щоб запам’яталося надовго, стало системою радісних дитячих спогадів. Наймогутнішою дієвою силою, за допомогою якої можна успішно вирішувати питання щодо формування загальнообізнаної, високоморальної, патріотично налаштованої дитячої особистості є народознавство. Народознавство – це знання про сучасне і минуле українського народу, його багатогранне духовне життя.
Наші вихователі не тільки вчителі, а й охоронці дитячих душ, провісники і казкарі, артисти і просто садівники Добра у країні Дошколяриків формують різносторонню дитячу особистість через специфічно дитячі форми діяльності: ігрову, предметно-практичну, образотворчу, комунікативну. Ознайомлюють дітей з духовною спадщиною народу: народною піснею, казкою, дитячим фольклором, виробами народних майстрів, з обрядами - втіленням багатовікової культури і мудрості наших предків. Освітньо-виховний процес, що базується на народознавстві, відбувається без психологічного тиску на дітей. Діти навіть не відчувають, що їх виховують. Провідними засобами впливу на дитину є свята і розваги – незамінний виховний засіб. Вони залюбки беруть участь у народних святах і обрядах, отримуючи інформацію в цікавій, ігровій, зрозумілій формі.
19 грудня в нашому садочку діти із задоволенням переглянули святкову програму «Прийшов Святий Миколай, чобіток підставляй!», яку підготували діти старшої групи №1. День Святого Миколая – улюблене свято усіх дітей. Цієї зустрічі діти чекають з нетерпінням, адже Миколай приносить малятам подарунки та ласощі. Вони познайомилися з історією виникнення цього свята, дізналися багато цікавого про Миколая Чудотворця, який прославився у народі своїми добрими справами і піклуванням про дітей. Ведуча розваги Романюк О.В. (вихователь) та Глущенко О.І. (музичний керівник) майстерно організували казкове дійство, дзвінко лунали пісні про Миколая, колядки, малеча танцювала, читала вірші, грала у веселі ігри, брала участь у змаганнях.
Так, поступово будуємо фундамент, на основі якого можна буде вже зводити „будівлю” майбутнього громадянина-патріота, враховуючи всі переваги, що створює дошкільний вік для результативного виховного процесу.

Вихователь-методист ЗДО №4 «Дзвіночок»
Мороз Л.Ф.

Автор: 

Мороз Людмила Федорівна, вихователь-методист ЗДО №4

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі