Користувацький вхід

«Мета навчання хореографії»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Мета хореографічного навчання - сприяти естетичному вихованню і фізичному розвиткові дітей, дати їм початкову хореографічну підготовку, вияви¬ти нахили і задовольнити потребу в руховій активності, розвинути почуття ритму, танцювальну виразність, координацію рухів і на цій основі виховати художній смак, уміння повноцінно сприймати мистецтво танцю.
Початковий курс із предмета "Хореографія" передбачений в межах шкільного компонента (з розрахунку проведення уроку один раз на тиждень). Проте матеріал посібника можна використовувати керівникам хореографічних гуртків початкового рівня в умовах позашкільного навчального закладу.
Відповідно до змісту та обсягу програми пропонуємо рекомендації до розділів "Ритміка", "Танцювальна азбука" (елементи класичного, народного, бального тан¬ців), "Танці" (танцювальний репертуар).
У розділі "Ритміка" опрацьовуються ритмічні вправи, музичні ігри, музичний матеріал на слухання і аналіз танцювальної музики.
Розділ "Танцювальна азбука" передбачає вивчення елементів екзерсису класич¬ної школи танцю, народно-сценічного та українського танців. Запропоновані у розділі вправи сприятимуть формуванню правильної постави, координації рухів.
Вправи екзерсису класичного танцю використовуються з виховною метою. Вони надають тілу і рухам дитини легкості, гнучкості, зміцнюють м'язи, що необхідно при виконанні як народних, так і сучасних танців.

Урок хореографії як форма навчальних занять
Залежно від педагогічних завдань уроки хореографії можна класифікувати:
Повчальний
Тренувальний
Контрольний
Розминка
Показовий
Розглянемо детальніше кожний з них.
Повчальний урок. Основне завдання даного виду уроку - освоєння окремих елементів і з'єднань. Одночасно з цим вирішуються завдання фізичного розвитку, виховання музичності, виразності.
Повчальний урок властивий в основному підготовчому періоду тренування. Характерними особливостями його є використання роздільного методу проведення вправ з багатократним повторенням їх і розчленовуванням з'єднань на окремі компоненти, виконання ряду підготовчих вправ, що підводять до "генерального" руху.
У багаторічній підготовці даний вид уроку знаходить найбільше застосування на етапах початкової, спеціальної і поглиблено-спеціальної підготовки при освоєнні нових композицій.
Тренувальний урок. Головне завдання цього виду уроку - підготовка організму до майбутньої роботи, а також збереження досягнутого рівня спортивної майстерності. Такий урок можна застосовувати замість вольних вправ або як окремий вид тренувального заняття. У останньому випадку підбір і дозування вправ направлені на рішення задач спеціально-рухової підготовки, вдосконалення виразності, музичності, пластики рухів.
В порівнянні з повчальним уроком тренувальний є більш вузьконаправленим, насищається елементами обов'язкової і довільної програми, скорочується за часом за рахунок зменшення кількості вправ, проведення їх серійно-потоковим методом.
Контрольний урок. Завдання цього уроку - підбиття підсумків освоєння чергового розділу хореографічної підготовки. Наприклад, після освоєння елементів класичного танцю провести "відкритий урок", виставляючи оцінку (по п’ятибалльній системі) кожному студентові або спортсменові. Можливе проведення контрольного уроку у вигляді прийому нормативів, включаючи елементи хореографії в тести по технічній підготовка (наприклад, виконання перекидного стрибка, стрибка кроком, повороту на 360° в рівновагу). Оцінюється вправа з урахуванням вимог і зменшень, вказаних в правилах змагань по спортивній і художній гімнастиці, по акробатиці, спортивній аеробіці.
Урок розминки. В період безпосередньої підготовки до змагань рекомендується виконувати стабільний комплекс вправ, мета якого - розігрівання організму і зняття зайвої психологічної напруженості (збудження або, навпаки, загальмованості)! Цьому сприяють звичні, індивідуально підібрані вправи, які у міру засвоєння студенти або спортсмени виконують самостійно (індивідуальна розминка).
Показовий урок. Із збільшеною популярністю видовищних видів гімнастики великою кількістю показових виступів з'явилася необхідність в показовому уроці, де зазвичай бере участь груп; спортсменів у вигляді шоу-програми. У такому уроці немає необхідності витримувати "фізіологічну криву", адже гімнастки виходять на поміст, виконавши звичайну індивідуальну, змагання розминку! Головне тут - це видовище, яке визначатиметься оригінальністю підібраних вправ, зміною темпу, характеру рухів! узгодженістю роботи і високою індивідуальною майстерністю учасників.

Автор: 

Керівник Андрушок М.В.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі