Користувацький вхід

Із пісенних скарбів

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

У роботі подається матеріал для використання на уроках української літератури у 7 класі. Інформація для вчителя та учнів пропонується у порядку, який відповідає змісту даного уроку. Для кращого засвоєння нових знань учням для ознайомлення пропонують тексти суспільно – побутових пісень.
Матеріал підготовлено з метою поглиблення знань семикласників про усну народну творчість, зокрема про суспільно-побутові пісні. Ознайомлення учнів із кращими зразками козацьких та чумацьких пісень, діти повинні навчитися аналізувати їх зміст, образи, настрої, з’ясовувати художні засоби, специфічні ознаки та пафос; розвивати навички вдумливого та виразного читання пісень, їх коментування. Знайомимо школярів з новим для них пісенним жанром — коломийкою, з’ясовується їх особливість, побудова, ритм. Подано схеми аналізу програмових коломийок. Як і на кожному уроці у моєму матеріалі належну увагу приділено культурі зв’язного мовлення, увазі , пам’яті, умінню грамотно висловлювати власні думки. Вчитель має допомогти збагнути жанрово-тематичне розмаїття народних пісень на основі розробки відповідного уроку. Використовуються методи ,які розвивають навички аналізу пісенних творів.
Головне завдання яке вчитель виконує підчас проведення уроку – це виховання естетичних смаків та інтересу до вивчення народних пісень у учнів, формування світогляду учнів; прищеплення любові і поваги до народної творчості.

Автор: 

Макарницька Людмила Олександрівна,
учитель української мови та літератури
Пугачівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів
Жашківської РДА
Черкаської області

Джерело: 

- Українська усна народна творчість: Підручник,- 4те вид.,-К.:Знання – Прес, 2006 , - 591 с.
- Закувала зозуленька: Антологія української народної поетичної творчості, - К.,1998. –с. 529- 560.
- Кіліченко Л.М., Лещенко П.Я., Проценко І.М. Народнопоетична творчість для дітей // Українська дитяча література. – К.:Вища школа,1979. – с.29 -51.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі