Користувацький вхід

Вплив на здоров'я підлітків тютюнового диму

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Вплив на здоров'я підлітків тютюнового диму

Мета: надати учням достовірну інформацію про тютюн і тютюнопаління, розширити уявлення дітей про шкідливість паління, в ігровій формі систематизувати їхні знання щодо цієї проблеми;
розвивати уміння аналізу небезпеки від куріння;
виховувати прагнення до здорового способу життя.
Результати навчання
Наприкінці заняття учні мають уміти:
розповісти про наслідки тютюнопаління для здоров’я людей;
розвінчувати поширенні міфи про тютюн;
пояснити причини, через які люди починають курити;
довести, що паління є шкідливою звичкою.
Клас: 6.
План уроку
1. Стартові завдання.
1) Вітаю учнів, називаю тему і завдання уроку.
2) Знайомство. Вправа « Побажання » (мета: підвищення настрою, розвиток розкутості учнів).
Почнемо нашу роботу з висловлювання один одному побажання на цей день. Воно має бути коротким, бажано, одне – два слова. Ви називаєте ім’я сусіда і водночас висловлюєте побажання.
Усі ви висловлювали різні побажання, але при цьому обов’язково потрібно бути здоровим.
2. Мозковий штурм.
Обговорення понять «нездоровий» та «здоровий » спосіб життя.
Як поводиться людина , яка веде здоровий спосіб життя?
Чим відрізняється від неї той, хто дотримується нездорового способу життя?
Що таке шкідливі звички?
Які шкідливі звички ви знаєте?
Шкідливі звички заважають стати повноцінною людиною: здоровою, сильною, гарною, діяльною і щасливою.
3. Вступне слово вчителя.
Найпоширенішою і тому найнебезпечнішою серед шкідливих звичок є пристрасть до куріння. Вона загрожує багатьма смертельними хворобами. Кожен присутній тут має право на свою думку, на свободу вибору – курити або не курити. Але для того, щоб зробити правильний вибір, необхідно отримати вичерпну інформацію про предмет свого вибору.
Сьогодні ми маємо чудову нагоду ознайомитися з цією проблемою детально. Ми поговоримо з вами про те, як впливає куріння на організм людини. Зараз про це багато говорять. І це не дивно, адже людей, які курять дуже багато, шкідливість куріння доведена і тому потрібно боротися за здоровий спосіб життя.

4. Вправа «Дерево бажань» ( мета: максимально наблизити кожного з учнів до проблеми ).
Всі ви гарні і усміхнені, навчаєтесь у школі і берете участь у гуртках, а також, напевно, в кожного з вас є найзаповітніше бажання. Намалюйте в зошиті листочок, а в ньому напишіть своє бажання, подумки прикріпіть цей листочок , до нашого «Деревця бажань».
Як ви думаєте, що може зашкодити здійсненню ваших бажань ? ( Діти дають відповіді ). А ще, цьому може зашкодити куріння.

5. Слово вчителя ” Негативні наслідки паління ”.
Чому тепер куріння є дуже серйозною проблемою, на боротьбу з якою піднявся весь цивілізований світ? З тютюновим димом в організм людини потрапляють сотні хімічних речовин, більшість з яких діє шкідливо. Вони спричиняють рак легенів і ротової порожнини, хвороби серця і дихальних шляхів(підручник, ст.63, мал.28). Зверніть також увагу на наслідки паління протягом двох років. Пам’ятайте про наслідки куріння.
Найнебезпечнішою речовиною у складі тютюну є нікотин. Саме він справляє на організм наркотичну дію і призводить до рабської залежності від сигарет. Не можна закривати очі на факти: кількість смертельних випадків від куріння набагато вища, ніж від інфекцій, отрут, воєн і катастроф.

6. Робота в парах.
Вправа «Чому люди курять?» (мета: з’ясувати причини поширення куріння ).
Отже ми побачили, як куріння шкодить здоров’ю. Люди знають, що це шкідливо, але і далі псують своє здоров'я.
Давайте проведемо експеримент. Сідайте зручніше. Піднесіть , будь-ласка, руки ті, хто знає, що куріння шкідливе для здоров’я. Добре, а тепер – ті, хто вірить, що про шкоду куріння зараз знають і дорослі, і діти. Піднесіть руки ті, у кого знайомі, сусіди, рідні курять. То що ж відбувається? Давайте разом зробимо висновок: «Чому люди курять ?».
Об'єднайтися в пари. Обговоріть і запишіть у своїх парах причини поширення паління. Потім кожна пара по черзі висловить свою думку, і ми разом заповнимо схему ( схема1).
Наголошую: основна причина куріння – це нікотинова залежність, якої важко позбутися.
7. Мозковий штурм.
Виробництво сигарет – найприбутковий бізнес. Тому, щоб заохотити людей до куріння, створюють дуже привабливу рекламу. Це, насамперед, вигляд гарних, упевнених у собі, щасливих молодих людей поряд з красиво оформленими стильними пачками сигарет, різні акції з привабливими призами тощо.
Поміркуйте. Чи погоджуєтесь ви з тим, що:
кращий спосіб відмовитися від куріння – не починати зовсім;
нешкідливих сигарет не буває;
у будь-якій компанії поважають насамперед того, хто має власну думку та силу волі.
8. Куріння є однією з причин пожеж, що загрожують життю людей та знищують майно на мільйони гривень. Ризик виникнення пожежі збільшується в декілька разів, якщо людина, яка курить, знаходиться у нетверезому стані і слабо контролює свої дії. Досить часто п’яний палить лежачи на дивані або в ліжку, непомітно засинає, а тліюча цигарка робить свою руйнівну справу. Від диму та вогню гине й сам курець.

Розгляньте малюнки і напишіть, що може загорітись у кожній ситуації.
1)
2)
3)
4)
Отже, треба завжди пам’ятати , що курці – це потенційні порушники правил пожежної безпеки, і що від відношення до них з боку оточуючих залежить здоров'я , життя, матеріальний достаток членів суспільства.

9. Рольова гра ” Як сказати «НІ» у ситуації тютюнової провокації ”.
Ми розглянули шкідливість куріння. Ця тема для вас не нова. Можливо, ви вирішили, що ніколи не будите курити. Але деякі ваші знайомі у школі та дворі, копіюючи старшокласників, намагаються курити і пропонують вам. Де взяти сміливість відмовити їм і не втратити добрі стосунки?
Об’єднайтесь у 3 групи. За допомогою підручника ( ст.66 ) розіграйте ситуації:
Група 1: як відмовити сторонній людині ( наприклад, тому хто пропонує на вулиці закурити);
Група 2: як відмовити другу;
Група 3: як протистояти тиску компанії.
Демонстрації груп, обговорення.
Ви маєте в таких ситуаціях мати власну думку та силу волі. У цьому вам допоможе насамперед спорт, який не сумісний із курінням, а також друзі – однодумці. Вони підтримають ваше небажання курити у компанії. Насамперед, поважають того, хто має власну думку, силу волі, а не того, хто неусвідомлено приєднується до натовпу. Той, хто зуміє сказати ” ні! ”, тобто протистояти тискові групи, викличе повагу друзів, адже він справді виявить себе як незалежна особистість.

10. Шановні учні, обговоріть в команді і порадьте один одному, чим можна замінити куріння?

Куріння можна замінити:
1) замість куріння краще стрибати , плавати;
2) вдихати пахощі квітів;
3) грати в спортивні ігри;
4) танцювати;
5) кататися на велосипеді;
6) слухати спів птахів;
7) поговорити з друзями;
8) співати, бігати підтюпцем;
9) малювати і просто нічого не робити!

11. Мозковий штурм.
Саме тому, що від тютюнового диму страждають не тільки самі курці, але й ті, хто їх оточує , у таких місцях, де буває багато людей вивішують знак ” Не курити! ” (на стенді плакат).
На який знак він схожий? ( Варіанти відповідей. На заборонний дорожній знак ).
У яких місцях ви зустрічали такий знак? ( Варіанти відповідей. У громадському транспорті, літаку, кінотеатрі, поліклініці тощо ).
Як ви вчините, якщо опинитесь там, де є знак ” Не курити! ”, а поруч хтось курить? ( Варіанти відповідей. Буде правильним чемно попросити, щоб дорослий не курив у цьому місці).
Учитель пояснює, що є місця, де куріння заборонене, тому в таких місцях завжди можна звернутися до дорослого із проханням припинити курити. Вчитель наголошує, якщо хтось курить, а діти перебувають поруч, вони теж вдихають дим. Таке явище називається ” пасивним палінням ”, під яким розуміють перебування у накуреному приміщенні або в компанії курців. Систематичне ” пасивне паління ” призводить до таких же наслідків, як і активне.

12. Робота в групах.
Об’єднайтесь у 3 команди, спробуйте запобігти ” пасивному палінню” у різних життєвих ситуаціях.
Команда 1 – Ви їдете у маршрутному таксі. Водій запалив сигарету, і дим іде у салон. Напишіть, що можна сказати або зробити у цьому випадку. Намалюйте знак, яким ви би позначили заборону куріння.
Команда 2 – ви стоїте на зупинці, чекаєте на автобус. Перехожий запалив сигарету, і дим іде у вашу сторону. Напишіть, що можна сказати або зробити у цьому випадку. Намалюйте знак, яким ви би позначили заборону куріння.
Команда 3 – Ви стоїте у під’їзді і чекаєте на ліфт. До ліфта підходить мешканець будинку і курить сигарету, дим іде у вашу сторону. Напишіть, що можна сказати або зробити у цьому випадку. Намалюйте знак, яким ви би позначили заборону куріння.
Учні презентують свої роботи, обмінюються інформацією.
Учитель пропонує учням вдома самостійно намалювати знак “ Не курити! ” і повісити його у під'їзді свого будинку, у ліфті, на дверях власної кімнати, на кухні,тощо.
13. Підсумкове завдання.
Закінчить речення:
1) Якщо я зайшов у ліфт, а там хтось курить, я … .
2) Якщо старший брат мого друга запропонував мені спробувати закурити я … .
3) У курця з рота … пахне.
4) Від куріння зуби стають … .
5) Органи в організмі людини, які найбільше вражає нікотин: … .
Спробуйте скласти речення, з'єднавши букви прочитайте вислів.
Ку|рін|ня шкід|ли|ве для здо|ро|в'я .
Па|м'я|тай про це , дру|же!
14. Завершення уроку.
Підвести підсумки уроку, спираючись на матеріал підручника.
“ Закінчуючи наш урок можна зробити висновок: щоб бути здоровим, енергійним, творчо активним, не скорочувати власне життя, необхідно змолоду боротися за збереження й поліпшення свого здоров’я. Адже людина сама творець свого здоров’я ”.
Продовжить фразу: “ Мені легко (складно) відмовитися від небезпечної пропозиції закурити, тому що … ” .
15. Домашнє завдання. Підручник, §11. Назвіть свої причини, з яких краще не палити.
Мої причини не палити:
1)
2)
3)
4)
5)

Автор: 

Безкоровайна Олена Миколаївна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі