Користувацький вхід

Усний журнал "Разом здолаємо туберкульоз"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Усний журнал «Разом здолаємо туберкульоз»
Мета:ознайомити учнів з історією захворювання та відкриття збудника туберкульозу, розглянути причини розвитку туберкульозу симптоматику захворювання, дослідити шляхи передачі хвороби , навчити школярів дотримуватися правил профілактики туберкульозу, формувати в учнів прагнення ведення здорового способу життя.
Обладнання: виставка плакатів, портрети видатних людей А. Чехов, Л. Українка Л. Пастер, Р. Кох, рентгенівські знімки.
Хід заходу.
Звучить спокійна музика на фоні музики учениця читає вірш Ліни Костенко
У драмі людській небагато дій:
Дитинство, юність, молодість і старість.
Роби, що хоч, ридай або радій
Неси свій хрест. Все інше – позосталість.
Настане час і піде все в архів.
Уламки долі винесе на сушу.
Життя – спокута не своїх гріхів,
Життя – це оббирання з реп’яхів,
Що пазурами уп'ялися в душу.
Вчитель. «Час розкидати каміння, час збирати каміння». Цей вислів із книги Екклезіаста означає, що для кожної події зверху визначено свій час. Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Історія цієї пам’ятної дати бере початок з 1993 року, коли рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною ситуацією.
Саме цього дня у 1882-му році в Берліні бактеріолог Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір загрожує кожному з нас.
Тож сьогодні, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, ми зібралися з вами аби обговорити цю страшну медико – соціальну проблему.
1 ведучий.
Чи відомо вам, що:
У світі щороку реєструється 9 мільйонів хворих на туберкульоз. Помирає від цієї хвороби майже 2 мільйони осіб. Загальна кількість людей у світі, які потерпають від туберкульозу, становить 50-60 мільйонів і це дорівнює кількості населення Франції.
2 ведучий
В Україні ж туберкульоз став епідемією ще у 1995 році. Щороку в нашій країні реєструється приблизно 40 тис. нових випадків туберкульозу, а помирає від туберкульозу понад 10 тис. хворих.
1 ведучий
Загалом, кожної години 4 українців захворюють на туберкульоз і щогодини одна людина помирає від цієї небезпечної хвороби. Такі факти вражають.
Вчитель.
Тож наш сьогоднішній захід покликаний перш за все зберегти ваше здоровя, адже перемагає той, хто володіє інформацією:. Перегортаючи сторінки нашого журналу ми ознайомимося з причинами розвитку туберкульозу, шляхами передачі хвороби та правилами профілактики.
І сторінка «Знайомство»
(на сцену вибігають діти в чорних костюмах і танцюють різко і страшно.
1 ведучий. Час веде відлік життя. Минають тисячоліття, історичні по¬дії змінюють одна одну. А він не старіє, навпаки, процвітає підлий убив¬ця. Він сіє смерть і збирає врожай по всіх континентах.
(виходить хлопчик у білому вбранні)
Туберкульоз. Я Туберкульоз!!! А це... (Показує на «чорних».) ...мої слуги.
1-ша дівчина . Я — шкідливі звич¬ки: тютюнопаління, наркотики.
2-га дівчина. Я — лінь і вогкість, темрява.
3-тя дівчина. Я —пил, страх, не¬освіченість.
Туберкульоз. Я найдужчий, мене називають Білою смертю, Сухотами. Я забираю щороку мільйони життів на землі. Я проникаю в родини й несу смерть, забираю дітей у батьків, а бать¬ків — у дітей. З їхніх життів я сплітаю собі смертоносний ланцюжок, яко¬му немає кінця. Ви тепер мої бран¬ці, і вам від мене не втекти.
2 ведучий: Що ж таке туберкульоз? Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікробом – мікобактерією туберкульозу. Туберкульоз може уражувати всі органи і системи організму – очі, шкіру, кістки, суглоби, серце, мозок, печінку, нирки та багато інших, однак у 95% випадках уражуються легені.
1 ведучий:
З давніх – давен туберкульоз був жорстоким ворогом людства. Ця страшна хвороба виходила з вогких і темних приміщень, де жили голодні й знедолені люди, жахливим мором охоплювала цілі країни. Цю хворобу називали білою смертю, вона виснажувала тіла, забирала енергію, викручувала кісточки, розривала легені кашлем до крові. Люди не могли збагнути чому це трапляється. Чимало відважних дослідників шукали таємничого збудника цієї хвороби. Одним з них став німецький дослідник Роберт Кох.
Виходить хлопчик
Я – вчений і медик Роберт Кох. Якось одного разу я досліджував під мікроскопом мікропрепарат легень 34 – річного хворого, який помер від кашлю з кров’ю . Нічого не було видно, мікроби так пристосувались, їх не помітиш навіть під мікроскопом. Але тут мене осяяла геніальна думка: а що як пофарбувати їх фарбою. О, диво, яка краса! Вони нагадували трохи зігнуті палички – це виявилися збудники туберкульозу. Провівши ще ряд дослідів 24 березня 1882 року в Берліні я повідомив про відкриття збудника туберкульозу, який згодом був названий на мою честь паличкою Коха.
1 ведучий: З часом паличка Коха видозмінилася і стала надзвичайно стійкою в організмі людини. Вона перестала реагувати на випробувані часом медикаменти. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу та абсолютно однаково почала вражати бідних і багатих.
ІІ сторінка.
«Джерела інфекції»
Вчитель. Основним джерелом інфекції є хвора людина. Оскільки туберкульозна паличка уражує легені, то вона проникає в організм разом із вдихуваним повітрям, краплинками харкотиння. Перебуває вона також на посуді і одязі, рушниках та інших предметах, якими користувався хворий на туберкульоз. Під час кашлю слина хворої людини розповсюджується на відстань 1,5 до 5 метрів і тому 90 % людей заражується повітряно – крапельним шляхом.
У вологих місцях, не освітлюваних сонцем, збудник туберкульозі довго зберігає свою життєздатність. У воді палички зберігаються до 150 днів, у грунті 1 – 2 місяці.
Туберкульозні палички, що потрапили в орга¬нізм людини, не обов'язково спричинюють захво¬рювання. Багато з них гине, а деякі зберігаються в тканині легенів людини, вкрившись захисною оболонкою, і тривалий час не спричинюють хворо¬бу. За несприятливих умов (погане харчування, пе¬реохолодження організму) збудники туберкульозу можуть активізуватися, і людина захворює. У тяж¬ких випадках збудник туберкульозу руйнує ткани¬ни легенів, що може призвести до смерті людини.
Джерелом інфекції може бути некип'ячене мо¬локо від корови, зараженої туберкульозом. У моло¬ці та кисломолочних продуктах бактерії туберку¬льозу зберігаються 8-10 місяців, а у фекаліях і на пасовищах — роками. У вуличному пилу та на сто¬рінках книжок паличка Коха залишається живою впродовж трьох місяців. Переносниками хвороби можуть бути мухи, таргани, птахи. Проблема по¬ширення туберкульозу існує. Найбільш уразливою людина стає після перенесення грипу, кору, пнев¬монії, у разі цукрового діабету та СНІДу.
Перегортаємо сторінку.

ІІІ сторінка
«Симптоми хвороби»
Сценка «На прийомі у лікаря»
Лікар: Доброго дня, хворий, що вас турбує?
Хворий: у мене постійна слабкість, швидка стомлюваність.
Лікар: а як у вас з апетитом?
Хворий: останнім часом погіршився, я почав втрачати вагу.
Лікар: А ви вимірюєте температуру тіла?
Хворий: Так, температура становить 37 – 37,5 0С, пітливість, особливо вночі.
Лікар: а кашлю немає?
Хворий: так, кашляю вже більше 3 тижнів з відходженням мокроти, а ще у мене біль у грудях та збільшилися лімфатичні вузли.
Лікар: я думаю, що у вас туберкульоз, але остаточний діагноз вам поставить лікар – фтізіатр.
2 ведучий: Будьте уважні! Якщо помітили якісь ознаки негайно звертайтесь до лікаря. Чим раніше виявлено захворювання, тим ефективніше лікування. Захворіти на туберкульоз може кожен, але є люди, що входять до групи ризику, це люди:
які були в контакті з хворими на від¬криту форму туберкульозу, особливо маленькі діти;
діти й підлітки з ослабленим імунітетом, у ре¬зультаті хвороб легень, грипу, носоглотки, на цукровий діабет;
люди, що вживають алкоголь, наркотики, палії;
люди, які погано харчуються, часто нервуються, пережили стрес;
Будьте пильними, не дайте хворобі заволодіти вашим тілом!!!
ІУ сторінка
«Профілактика туберкульозу
Вчитель : всім нам з вами відомо, що для того, щоб не захворіти на будь – яку хворобу необхідно вживати профілактичні заходи. А що таке профілактика? (це комплекс заходів спрямованих на попередження захворювання та усунення факторів ризику) Кожен з вас зараз отримає пам’ятку – пораду щодо профілактики туберкульозу:
• Підтримуйте чистоту у власному житлі, регу¬лярно робіть вологе прибирання.
• Мийте руки, повертаючись додому, після туале¬ту, читання книжок.
• Закривайте рот під час чхання, кашлю.
• Ретельно мийте овочі, фрукти, ополіскуйте їх розчином оцту.
• Не пийте воду з необстежених джерел.
• Не користуйтеся чужою білизною, одягом.
• Повноцінно харчуйтеся та загартовуйте організм.
• Займайтеся фізкультурою та спортом.
• Приймайте своєчасне рішення щодо шкідливих звичок.
• Своєчасно звертайтеся до лікаря, якщо помітили ознаки захворювання.
Одним із дієвих способів профілактики туберкульозу є флюорографія, процедура, яка здійснюється на особливому апараті. Вона полягає у фотографування флюорисцентного екрану на якому спроектовано зображення грудної клітки за допомогою рентгенівських променів. Лікар відразу бачить як виглядають легені. Флюорографію рекомендовано проходити з 14 років. А як же діагностують туберкульоз у дітей.?
Історична довідка.
Французький учений Шарль Манту запропонував пробу, яка визначає, чи присутня в організмі дитини туберкульозна інфекція.
Туберкулін не містить саму бактерію. Тому його введення не може викликати захворювання, а дає лише місцеву алергічну реакцію в інфікова¬них туберкульозом. Щороку проводиться туберкулінодіагностика дітей віком від 1 до 14 років у всіх лікувально-профілактичних закладах. Вона дає змогу розпізнати початкове інфікування і прояви хвороби на ранньому етапі. До речі, проба Мату проводиться з 1909 року. Основним методом профілактики тубер¬кульозу в дітей і підлітків є вакцинація. Вона спря¬мована на створення штучного імунітету, що пере¬шкоджає проникненню в організм палички Коха.
У сторінка
«А чи знаєте ви , що…?»
1 ведучий
• Туберкульоз не ліквідований у жодній країні світу.
• Третина населення Земної кулі інфікована ту¬беркульозною паличкою.
• Чим раніше виявлений туберкульоз, тим біль¬ше шансів на одужання.
• Обстеження флюорографія проводиться безко¬штовно.
• Пряме сонячне проміння вбиває палички Коха за 2 години, а ультрафіолетові промені — за де¬кілька хвилин.
• На туберкульоз хворіли такі відомі люди, як Леся Українка, Антон Чехов, Максим Горький, Фредерік Шопен.
• За температури -23 °С паличка Коха зберігає життєздатність упродовж семи років.
• 3 1993 року туберкульоз оголошений глобаль¬ною проблемою.
Вчитель:
Ось ми закрили останню сторінку жур¬налу. А зараз перевіримо, як ви запам'ятали матеріал.
• Що є збудником туберкульозу?
• Що таке туберкульоз?
• Хто й коли знайшов збудників туберкульозу?
• Назвіть симптоми, які виявляються у хворих.
• Яким чином передається туберкульоз? Як уберегтися від захворювання?
І завершити нашу сьогоднішню зустріч мені б хотілося словами
«Туберкульозу - ні!» - ми разом скажемо усі,
І чекаєм на підтримку звідусіль.
Якщо знати і виконувати все, щоб не захворіти.
То не буде ані горя, ні біди,
І забуде нас хвороба назавжди,
Тільки б захотіти!!!

Список використаних джерел.
1. Карась Л. Я. Туберкульоз – інфекційна хвороба //Біологія ВГ «Основа».- 2007. - №32. – с.33
2. Сторожук І. О. Туберкульоз – проблема соціальна, демографічна і людська // Біологія ВГ «Основа». – 2010. - №30. – с.35-37.
3. Кондратюк Л. В. Обирай життя // Біологія ВГ «Основа». – 2012. - №2. – с. 28 – 32
4. www. n – t. ru

Автор: 

Анна Валєєва вчитель хімії та біології Зеленівської загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів Верхньорогачицького району Херсонської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі