Користувацький вхід

МЕТАЛООБРОБКА

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

МЕТАЛООБРОБКА

ТЕМА: Фізичні,хімічні та технологічні властивості металів. Структура металів. Ковкий, сірий та білий чавун та його властивості. Види сталі. Властивості і застосування кольорових металів.
МЕТА: Подати учням теоретичний матеріал про властивості чорних та кольорових металів, розвивати здорову зацікавленість, готувати їх до самостійного життя та осмисленого вибору майбутньої професії, виховувати любов до роботи, уміння правильно підбирати матеріал.
Обладнання: Зразки чорних та кольорових металів, довідкова література, адреси сайтів інтернету
ТИП УРОКУ:лекція з елементами самостійної роботи.
ХІД УРОКУ.
І.Організаційна частина:
а) організація класу:
б)відмічання відсутніх:
в)повторення попередньої теми:
- яка будова СТД 120?
- які інструменти використовують під час чорнової та чистової обробки деревини на СТД-120?
- які правила техніки безпеки під час роботи на СТД 120?
2. Основна частина:повідомлення нового матеріалу та інтернет-сайтів.
а)види металів,їх фізичні,хімічні та технологічні властивості:
- температура плавлення,густина,теплопровідність,електропровідність:
- взаємодія з кислотами та лугами,корозія:
- розтяг,згиб,пластичність,твердість.
б )чорні метали:
- сірий,білий та ковкий чавун
- вуглецева,легована сталь:
- кольорові метали,легкі, важкі та благородні:
в) Ознайомлення в різними металами,запис у зошит результатів огляду.
3. Заключна частина:
а) закріплення вивченого матеріалу:
- на які види поділяються метали?чим вони відрізняються?
- які фізичні,хімічні та технологічні властивості ми вивчили?
в )повідомлення домашнього завдання:записати у зошит властивості, види та застосування алюмінію, міді, бронзи,латуні,срібла,золота.

Матеріал на допомогу вчителю.
Метали та сплави поділяються на дві груші: чорні та кольорові . До чорних відносяться чавун та сталь,останні до кольорових. Всі метали мають фізичні,хімічні та технологічні властивості і у всіх металів вони різні. Фізичні властивості характеризуються густиною,температурою плавлення,теплопровідністю та електропровідністю. Хімічні властивості характе¬ризуються можливістю взаємодії з кислотами та лугами,а також антикорозійною стійкістю. Механічні властивості характеризуються пластичністю, розтягом,згибом та твердістю.
Поговоримо про чорні метали:до них відносяться чавун та сталь. ЧАВУН -сплав заліза з вуглецем (більше 2% вуглецю), а також кремнію, сірки та ін. Чавун з спеціальними добавками хрому, нікелю та іншими домішками, котрі надають чавуну особливих властивостей називають Легованим.
Сірий чавун характеризується хрупкістю та невеликою твердістю, легко обробляється різанням. З нього виготовляють станини верстатів,корпуси ел.двигунів, циліндрів двигунів та деталі машин. Позначають буквами С Ч.
Білий чавун має велику твердість та хрупкість, погано піддається обробці
Ковкий чавун отримують шляхом довгого томлення білого чавуну при високих температурах. Такий чавун дуже погано гнеться, має малу густину та добре обробляється. З нього виготовляють рами, картери коробок передач, деталі ланцюгів,гальм,верстатів. Позначають такий чавун буквами К Ч.
Сталь - сплав заліза з вуглецем яка має меньше 2% вуглецю та додатків марганцю,кремнію та інших. Сталь отримують шляхом переплавки металобрухту або чавуну. Твердість сталі залежить, від кількості у ній
Вуглецю, виду додаткових домішок та термічної обробки. За хімічним складом сталь поділяють на вуглецеву та леговану. За призначенням сталь поділяють на конструкційну,інструментальну та спеціальну. Конструкційна має до 0.7% вуглецю,з неї виготовляють деталі машин, приладів. Інструментальна сталь мав від 0,7 до 1,75% вуглецю. Її використовують для виго¬товлення інструментів. До спеціальних сталей відносять нержавіючу,вогнетривку,немагнітну та іншу. Нержавіючу сталь отримують шляхом добавки до 20% хрому та нікелю.
Вуглецева конструкційна сталь має від 0,08 до 0,63% вуглецю. З неї виготовляють ьгайки,гвинти,зубчаеті колеса,ресори та інше. З легованої сталі виготовляють деталі мамин які працюють при високих температурах. Добавка хрому підвищує твердість,в'язкість, стійкість проти корозії. З вуглецевої інструментальної сталі виготовляють молотки,зубила, сверла та деталі машин. З легованої інструментальної сталі виготовля¬ють різальні інструменти для металоріжучих верстатів. З швидкоріжучої сталі виготовляють різці, фрези, сверла та інший інструмент.

Автор: 

Коптюк Ігор Петрович

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі