Користувацький вхід

Дитячий травматизм на уроках фізичної культури та його профілактика

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

За статистичними даними поширеність дитячого травматизму більша, ніж серед дорослих. Це зумовлено тим, що діти дуже допитливі, намагаються активно пізнавати навколишній світ. Але при цьому життєвих навичок у них ще мало, і вони не завжди вміють реально оцінювати небезпеку ситуації та запобігати небажаних наслідків. Також однією з причин травматизму є те, що дитячий організм перебуває на стадії формування і є більш чутливим до дії зовнішніх факторів.
Велика частка дитячого травматизму припадає саме на уроки фізичної культури. Так трапляється тому, що цей урок вирізняється з поміж інших високою руховою активністю, умінням працювати зі спортивним обладнанням та інвентарем. Тому дитячий травматизм вимагає найпильнішої уваги, контролю і впровадження профілактичних заходів на всіх етапах фізичного виховання. На сьогоднішній день в освітніх установах приділяють серйозну увагу безпеці дітей. Проведення профілактичних заходів і дотримання техніки поведінки на уроках фізичного виховання сприяють не лише зменшенню травматизму школярів, але і викликають інтерес до занять.
Профілактика дитячого травматизму – одне з найважливіших завдань, що ставить перед собою наш навчальний заклад – Херсонський ліцей. Адміністрація ліцею спрямовує свої сили та можливості на зменшення кількості нещасних випадків під час активного відпочинку, занять спортом. З цією метою з дітьми регулярно проводяться колективні та індивідуальні бесіди, інструктажі та встановлюються правила поведінки на уроках фізичної культури. Учням у доступній формі розповідають про небезпеку травматизму і дають вказівки щодо його уникнення.
На початку кожного навчального року на базі ліцею учні проходять повний медичний огляд, на якому встановлюють індивідуальні особливості фізичного здоров’я кожної дитини. На уроках фізичного виховання кожен виконує ті вправи, які відповідають особливостям організму дитини або взагалі звільняється від навантажень.
Найважливішим у профілактиці дитячого травматизму є правильне, здорове харчування. Всі без винятку ліцеїсти забезпечені збалансованим харчуванням у їдальні. До щоденного раціону входять необхідні вітаміни, мінерали, поживні речовини і мікроелементи, які необхідні дітям для покращення розумової діяльності, підвищення активності й зміцнення здоров’я. Щодня медичний персонал ліцею складає і затверджує меню, враховуючи потреби та особливості дитячого організму.
Адміністрація ліцею проводить конкурси учнівських творів, малюнків, газет щодо безпеки життєдіяльності та попередження усіх видів дитячого травматизму. З цією метою проводяться конференції, зустрічі з медичними працівниками. Діти вчаться не лише запобігати небезпечним ситуаціям, а й правильно діяти у разі отримання травми, надавати необхідну медичну допомогу.
Перед кожним уроком фізичної культури перевіряється стан і справність інвентарю. Також перевіряються всі спортивні прилади та обладнання, встановлені у місцях проведення занять. Розміщення обладнання передбачає безпечну зону навколо кожного гімнастичного приладу.
Освітленість спортивного залу відповідає вимогам і є якісна. У приміщенні регулярно здійснюється провітрювання, а технічний персонал здійснює вологе прибирання, дотримуючись режиму.
У нашому ліцеї здійснюються всі можливі та ефективні методи для уникнення дитячого травматизму на уроках фізичної культури.

Автор: 

Ліщук Андрій Васильович, вчитель фізичної культури у Херсонському ліцеї ХОР

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі