Користувацький вхід

ТЕМА МИТЦЯ І МИСТЕЦТВА У ТВОРЧОСТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ТЕМА МИТЦЯ І МИСТЕЦТВА У ТВОРЧОСТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Що таке мистецтво? Що становить зміст цього поняття?
Щоб зрозуміти природу мистецтва, з’ясувати відмінності художнього твору від усіх інших продуктів праці і думки людини, треба згадати найпростіші речі.
Людина живе в суспільстві, живе не сама, а разом з іншими людьми, з якими вона зв’язана і діяльність яких обумовлює її життя і її існування. Людина і людство, як тільки вони зявляються, намагаються осмислити, зрозуміти, усвідомити всю навколишню дійсність, самих себе, своє ставлення до природи, одне до одного. Усвідомлення це відбувається у процесі трудової діяльності. А оскільки працює людина не сама, а разом з іншими людьми, то й осміслює дійсність не індивідуально, свідомість має суспільний характер.
Але дійсність дуже складна і різноманітна. Відобразити її всю загалом свідомість не може. От і виникають різні форми суспільної свідомості, кожна з яких відображає певні сторони дійсності. Формами суспільної свідомості є мораль і релігія, наука і філософія, політика і право. Однією з форм суспільної свідомості є також мистецтво.
«Стародавні греки називали мистецтвом вміння створювати речі згідно з існуючими правилами. До мистецтва вони відносили, крім архітектури і скульптури, також ремісництво, арифметику і взагалі будь-яку справу, в якій потрібно діяти за правилами. У такому розумінні мистецтво усвідомлювалося протягом двох з половиною тисячоліть – до XXI ст. В XVII-XVIII ст. ремесла й наука поступово перестали називатися мистецтвом. Французький філософ Ш. Батте у XVIII ст., відзначаючи мистецтво як «творення прекрасного», виділив 7 видів «вишуканих мистецтв»: живопис, скульптуру, архітектуру, музику, поезію, красномовність, танок. З тих пір цей перелік став набагато довшим» [23]. Отже, «мистецтво — одна з форм суспільної свідомості; вид людської діяльності, що відображає дійсність у конкретно-чуттєвих образах, відповідно до певних естетичних ідеалів» [20].
У сучасних тлумачних словниках вказується що слово «мистецтво» використовується в трьох різних смислах. Воно може позначати: 1) будь-яке заняття, що потребує відповідних знань і вмінь; 2) майстерність, вправність у якій-небудь справі; 3) галузь художньої діяльності та її наслідків – художніх творів.
«Українське слово «мистецтво» походить від німецького Meister (майстер), яке в свою чергу походить від латинського Magister (навчитель, начальник). У багатьох слов'янських мовах термін пов’язаний зі словом «умілець», «вміння». У багатьох європейських мовах використовуються слова латинського походження — фр. та англ. art або ісп. та іт. arte.» [20].
Традиційно види мистецтва поділяються за способом втілення художнього образу та за формою чуттєвого сприймання.
Залежно від використання у них знакового матеріалу вони поділяються на:
• Візуальні – графіка, живопис, скульптура , художня фотографія, прикладне мистецтво, архітектура, дизайн, мистецтво пантоміми та хореографії, кінематичні художні конструкції, комп’ютерна графіка;
• Аудіальні – музика (вокальна, інструментальна);
• Мовні – література (художня проза, поезія), художнє читання;
• Синтетичні – мовно-музичне мистецтво, акторська гра, сценічні мистецтва, кіно і телебачення;
Нас же цікавить мистецтво як галузь художньої діяльності та її наслідків - художніх творів. Діяльність художника аналогічна діяльності Бога, де Бог творить нерукотворне, але рукотворне проявляє через свого провідника – художника. Таким художником є видатна поетеса, письменниця, драматург XIX ст. – Леся Українка (Лариса Петрівна Косач).
Актуальність теми дослідження полягає в тому, що на матеріалі поезій та драм Лесі Українки «У пущі», «Орфеєве чудо», «Лісова пісня», «Давня казка» досліджується питання впливу ролі митця, його поетичного слова та мистецтва в суспільному житті.
Об’єктом дослідження роботи є творчий доробок творів, у яких прослідковується тема ролі митця і мистецтва у творчості Лесі Українки.
Предметом дослідження роботи є митець і мистецтво у творчості письменниці.
Метою роботи є комплексний аналіз розкриття усієї складності, неоднозначності місії митця і мистецтва.
Для виконання поставленої мети необхідно розв'язати такі завдання:
- проблеми взаємин митця і суспільства;
- конфлікт між сторонами;
- наслідки конфлікту.

Автор: 

Крикуненко Тетяна Володимирівна, викладач української мови та літератури Житомирського професійного політехнічного ліцею

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі