Користувацький вхід

Усні обчислення

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Усні обчислення займають особливе місце у вивченні математики. Усні обчислення активізують мислення учнів, розвивають пам’ять і мову, підвищують швидкість реакції та привертають увагу. Успішність усних розрахунків додає учням впевненості в навчанні, мотивує на поліпшення досягнутих результатів, школярі активніше працюють на уроці, їм починає подобатись предмет математика. Талант швидко рахувати усно відомий здавна. Він притаманний і вченим, і артистам естради, і пересічним громадянам. Досі не з’ясовано, чи справа у природних феноменальних здібностях, чи в знанні низки математичних законів, які дозволяють швидко виконувати усні обчислювання.Письмові роботи та усні відповіді учнів на уроках математики демонструють низький та середній рівень обчислювальних вмінь. Таким чином, формування обчислювальних навичок - одна з пріоритетних цілей при навчанні математики.
На превеликий жаль, робота по формуванню, підтримці та удосконаленню усних обчислень, починаючи з сьомого класу, стає на уроках математики другорядною. Складність та об’єм програмного матеріалу відвертають увагу вчителя від найпростіших обчислень. Проблеми, пов’язані з недосконалістю обчислювальних навичок учня, здаються вчителю незначними на фоні засвоєння програмного матеріалу. Звідси і багато труднощів при засвоєнні математики, брак часу на уроці, помилки і відсутність інтересу учнів, надія їх на калькулятор.
Щоб підвищити мотивацію до вивчення математики та ефективність навчання, використовуємо методику формування обчислювальних навичок, головною метою якої є досягнення учнів технічності при роботі з числами через алгоритми в обробці числової інформації. Методика дозволяє скоротити час на обчислення, підвищити якість виконання математичних завдань, спираючись на сформовані навички розв’язування базових задач. Зекономимо час на обчисленнях - розглянемо нестандартні, творчі завдання.
Труднощі при вивченні математики, як наслідок суттєвого ускладнення програмного матеріалу, з’являються в 6-му класі. Для деяких учнів математика стає нецікавою і незрозумілою. Мені здається, перепоною для успішного засвоєння математичних знань є недосконалість техніки роботи учня із числами та числовими виразами - дробами, степенями, коренями, логарифмами. Тому вчитель обов’язково повинен цілеспрямовано навчити учнів техніці обчислювань.

Автор: 

Гриднєва Ірина Миколаївна
вчитель математики
КЗ "Спеціалізована природничо-математична школа при ДНУ"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі