Користувацький вхід

Національне виховання - вимога часу (з досвіду роботи історико-етнографічного музею "Берегиня")

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Національне виховання – важливий чинник культурного, соціального та економічного розвитку держави, збереження її національних громадських, духовно-моральних, сімейно-родинних цінностей. Його сутність полягає у глибокому і всебічному пізнанні історії, культури, духовності українського народу і на цій основі – пізнанні й узагальненні кожною дитиною себе як індивідуальності і як частини своєї нації, а через неї і всього людства.
Ідеалом виховання виступає національно свідома, життєво компетентна, високо інтелектуальна, творча, здатна до саморозвитку і самовдосконалення особистість, носій національних цінностей, національних виховних традицій і звичаїв.
Головною особливістю національного виховання є формування в учнівської молоді ціннісного ставлення до суспільства, держави, до історичних, культурних і духовних надбань населення рідного краю, до людей, природи, праці, мистецтва.
Історико–етнографічний музей – осередок освіти і виховання, що сприяє формуванню у молодого покоління національної самосвідомості, любові до рідної землі, забезпеченню духовної єдності поколінь і призначений для вивчення, збереження і використання пам’яток природи, історичних документів, речей старовинного побуту, національної вишивки.
Мета діяльності музею - залучення молодого покоління до вивчення і збереження історико-культурної спадщини свого народу, формування освіченої творчої особистості і сприяння відродженню і розбудові національної системи освіти, найважливішої ланки виховання свідомих громадян української держави.
Історико - етнографічний музей «Берегиня» дійсно є осередком освіти й виховання учнівської молоді. Вся діяльність його спрямована на удосконалення навчально-виховного процесу, розвиток в учнів творчих інтересів і навичок пошуково-краєзнавчої роботи. У практиці роботи музею утвердились рідні форми роботи: бесіди, екскурсії, виставки, конференції, уроки, зустрічі, літературно-музичні композиції. Вміле їх поєднання і використання формує в учнів навички самостійного поповнення знань, допомагає орієнтуватись у науковій і культурознавчій інформації, привчає до громадської роботи, створює сприятливі умови для індивідуальної і колективної творчості школярів.
На основі матеріалів музею учнями навчального закладу написані наукові роботи в МАН. Старшокласники є активними учасниками районних та обласних конкурсів екскурсоводів-краєзнавців, де неодноразово займали призові місця.

Зміст:
Сценарії заходів
1. Літературно-музичні композиції:
а) Батькова криниця
б) Чому розплетена коса?
в) Ой хустина, хустиночка
г) Українська пісня – злет душі людської
д) Без верби і калини нема України
е) Українська народна вишивка
2. КВК з українознавства
3. Свято «Від усієї душі»
4. «А вже Покрова одцвітає…» (фрагменти Андріївських вечорниць)

Автор: 

Терпелюк Марія Володимирівна, вчитель світової літератури Великомежиріцького НВК «Школа І ступеня-гімназія», керівник історико-етнографічного музею "Берегиня"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі