Користувацький вхід

Національно-патріотичне виховання на уроках правознавства та в позаурочній діяльності

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Програма з правознавства передбачає виховання в учнів особистісних рис громадянина України, загальнолюдських духовних ціннісних орієнтацій, сприйняття ідей гуманізму та демократизму, патріотизму, взаєморозуміння між народами на основі особистісного усвідомлення досвіду історії.
Благодатними в цьому напрямку є багато тем з програмного курсу. Наприклад, теми «Держава. Право. Суспільство», «Державний устрій України», «Основні права, свободи, обов’язки громадянина України».
Ознайомлення із законами починається із вивчення тем: «Особливі пам’ятки правової культури України» та «Основи теорії держави і права». Прикладами можуть бути закони та нормативно-правові акти з історії нашої Батьківщини, а саме: «Руська Правда» (Ярослава Мудрого), «Березневі статі» (Богдана Хмельницького), «Конституція» (Пилипа Орлика), «Універсали» (УНР), «Конституція України» (1996р.) де продовжується формування в учнів цілісного уявлення про державу і право, причини їх виникнення, їх ролі в житті окремої людини і суспільства, історії розвитку та становлення української держави, його конституційних основ.
Обов’язковим є узагальнення даної теми, використовуючи різні методи, а саме: Брейн-ринг «Його величність - Закон», імітаційна гра «Законодавчий процес», вікторина «Чи знаю я закон?».
Учні проявляють особливий інтерес до вивчення предметних тем, а саме такі, як: «Держава та право», «Правова держава», «Народовладдя в Україні й форми його здійснення», «Президент України» та інші.
При вивченні тем правового характеру в учнівської молоді формується повага до держави, законів, Конституції України, народу України, державних символів українського народу. Ніде так яскраво і чітко не перехрещуються правове та патріотичне виховання. Такі поняття, як «нація», «народ», «національність», «українці», «Україна» - лежать в основі патріотизму.
При здійсненні складного процесу патріотичного виховання на уроках правознавства ставляться проблемні задачі.
Учні готують повідомлення, реферати, доповіді, проекти, презентації, складають історичний портрет, пишуть про видатних борців за українську державність есе або статтю, з якими вони виступають на уроках.
При засвоєнні матеріалу учні ставлять запитання, дискутують. Це означає, що учням не байдужі факти про боротьбу за українську державність, вони сповнюються впевненістю у собі. Такі завдання створюють широкі можливості для формування громадянської та національної свідомості молоді.

Автор: 

Богодарова Олена Сергіївна, викладач української мови та літератури Гірницького професійно-технічного училища

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі