Користувацький вхід

« Українська мова і бібліографія»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Лінгвістична тема. Займенник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль.
Соціокультурна тема. Книжка і бібліотека.
Мета: сформувати в учнів поняття про займенник як частину мови, його значення, морфологічні ознаки, синтаксичну роль у реченні; навчати правильно використовувати займенники в мовленні; збагачувати словниковий запас шестикласників; розвивати усне і писемне мовлення; розширити знання школярів про книжку як джерело знань; дати уявлення про найперші й найбільші бібліотеки в Україні; ознайомити з основними бібліографічними термінами; виховувати любов до книжки, бережливе ставлення до неї.
Міжпредметні зв’язки: історія, культурологія, книгознавство.
Обладнання: роздаткові матеріали з теми «Займенник», схема «Розряди займенників», тематична виставка «Тиждень дитячої та юнацької книжки», «Бібліотечне лото», мультимедійна презентація.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань
Форма проведення уроку: урок - дослідження

Перебіг уроку:
І. Уведення в тему.
1. Учитель. На сьогоднішньому уроці ми з вами не просто будемо користуватися книжками: підручниками, посібниками, словниками. Ми дізнаємося багато цікавого про книжку, її роль у житті людини.
Бібліотекар. Книжка за роки свого існування відіграла одну з провідних ролей у розвитку світової цивілізації. Гігантська, призбирувана роками, бібліотека людства - надійна скарбниця пам’яті, де закарбовано досвід, історію, мрії і прагнення, минуле, теперішнє й майбутнє цивілізації. Надбання цієї бібліотеки створювали на камені й металі, на глиняних табличках і дерев’яних дощечках, сувоях папірусу й пергаменті, пальмових листках і бересті, папері й електронних носіях. Мінявся протягом віків матеріал і спосіб виготовлення книжки, але незмінним залишилося її призначення: служити збереженню й передачі знань, досвіду, художніх цінностей. Історія книжки - невід’ємна частина історії й культури людства - єдина, вона йде від унікальних давніх манускриптів до сучасних масових видань.
Леонардо да Вінчі писав, що будь-яка людина може знову довести теорему Піфагора, але ніхто не зможе вдруге намалювати «Даму з камеліями». Кожен художній твір неповторний.
Добрі книжки не старіють. Їм судилася вічна молодість й оновлення в часі, вони - духовне повітря, без якого не може жити й розвиватися людина.
«Книжка дорожча мені за престол», - сказав Вільям Шекспір і мав рацію: престоли пішли в небуття разом із тими, хто сидів на них; книжки Шекспіра – вічні.
2. Створення асоціативного куща зі словом книжка.
3. Презентація виставки «Тиждень дитячої та юнацької книжки».

ІІ. Актуалізація опорних знань.
1. Бесіда
- Чому слова він, вона, вони називають займенниками?
- Що вам відомо з уроків початкової школи про займенник?
- Що очікуєте від сьогоднішнього уроку?
2. Вправа «Юний лінгвіст»
Завдання:
- перебудувати усно текст, замінюючи виділені слова займенниками. Простежити, чи допомогли займенники уникнути небажаного повтору слів і зв’язати речення в тексті. Зробіти висновок про роль займенників у мовленні.
Немає нічого милішого за рідну землю. Особливими чарами віє від землі навесні. Оживає травичка і тягне до сонця свої зелені вушка. Травичка немов прислухається до жайворонкової пісні, що ллється з теплого неба.
Прекрасна весна в рідному краї.(З журналу).
ІІІ.Мотивація навчальної діяльності
1. Самостійна робота з теоретичним матеріалом підручника задля зіставлення нових знань про займенник із базовими.
ІV. Оголошення теми й мети уроку.
1.Робота з таблицею. Накресліть подану таблицю в зошитах. Пусті комірки заповнюватимемо на наступних уроках, вивчаючи різні розряди займенників. На сьогоднішньому уроці запишемо визначення особових займенників, які ви вже вивчали в попередніх класах.

Розряди займенників за значенням
№ Розряди займенників Визначення Приклади
1 Особові Вказують на особу мовця, адресата мовлення, співрозмовника або на того, про кого йдеться в повідомленні Я, ти, ми, він,вона,воно, вони
2 Присвійні Мій, твій, свій, наш, ваш, їхній
3 Зворотний Себе
4 Питальні Хто? Що? Який? Чий? котрий?Скільки?
5 Відносні Хто, що, який,чий, котрий,скільки
6 Неозначені Будь-хто,хто-небудь,деякий,котрийсь…
7 Заперечні Ніхто, ніщо, ніякий,аніщо,аніхто….
8 Вказівні Цей, оцей, той, такий,стільки
9 Означальні Весь, усякий, сам, самий, кожний, інший
V. Сприйняття і засвоєння навчального матеріалу.
1. Пошуково - вибіркова робота
Завдання:
- прочитати текст. Визначити тип і стиль мовлення.
Біблійні норми – найліпші
Мільйони тих, хто ретельно досліджує Святе Письмо, зрозуміли, що його поради грунтуються на Божій мудрості, а вона є набагато вищою, ніж людське мислення. Ці люди вважають, що Біблія дає надійне і надзвичайно практичне керівництво для життя в сучасному світі. Вони розуміють, що отримають великий пожиток, коли слухатимуться порад з Божого Слова.
Тому такі особи приймають близько до серця біблійну пораду, в котрій говориться: «Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся! Пізнавай ти Його на всіг дорогах своїх, і Він випростує твої стежки» (Приповістей 3:5,6). Слухаючись цих слів, вони суттєво поліпшують власне життя, а крім того, несуть користь своїм ближлухаючись цих слів, вони суттєво поліпшують власне життя, а крім того, несуть користь своїм ближнім. Ці люди розвивають у собі тверду надію на життя майбутнє – той час, коли біблійних норм моралі триматиметься все людство (1 Тимофія 4:8).
. Виписати займенники, які вказують на: а) предмет; б) ознаку; в) кількість, але не називають їх. Довести, з якими частинами мови співвідносяться займенники.
. Визначити число й відмінок займенників. Виділити ті, у яких можна визначити й рід.
2. Творче моделювання.
Завдання:
- відновити й записати прислів'я, дібравши їхнє продовження з другої колонки. Виділити в них займенники й визначити їхню синтаксичну функцію. З'ясувати тематику прислів'їв. Чого вони навчають?
Голос дзвенячий… а вдома свиня.
На людях Ілля… така й честь.
Не будь тією людиною… не буде гарного сіна.
Яка совість… буде тобі всюди дорога.
З поганої трави… такий і дитятці.
Шануй батька та Бога… що догори щетиною.
Який талант у матці… а совість свиняча.
3. Робота в групах. Гра «Бібліотечне лото».
Умови проведення:
- учні об’єднуються у дві команди. На столі бібліотекаря коробка з номерами запитань. Від команд по черзі виходять учасники, які витягають картки. Бібліотекар зачитує запитання, на які учні мають відповісти. На екрані в хаотичному порядку розміщені відповіді на запитання, якими учні можуть скористатися.
Запитання лото:
1. Кількість примірників будь – якого друкованого видання.(Наклад.)
2. Друковане видання у вигляді скріплених разом і переплетених аркушів паперу з текстом.(Книжка.)
3. Приміщення в бібліотеці, де зберігаються книжки, журнали, рукописи.(Книгосховище.)
4. Письменник чи поет, котрий написав твір.(Автор.)
5. Власноручний напис автора на книжці, листівці тощо.(Автограф.)
6. Композиційно найменша частина тексту, означена відступом на початку першого рядка.(Абзац).
7. Установа культури, яка здійснює комплектування, збирання, збереження і суспільне використання друкованих творів, а також інших носіїв інформації.(Бібліотека.)
8. Підприємство, яке здійснює підготовку і видання книжок, журналів, газет, нот, плакатів та інших видів друкованої продукції.(Видавництво.)
9. Одна з основних структурно – композиційних одиниць літературного твору, що, як правило, має самостійну назву і починається з нової сторінки.(Розділ, глава.)
10. Науково – довідкове видання, яке об’єднує в алфавітному порядку найістотнішу інформацію з усіх або окремих галузей знань.(Енциклопедія.)
11. Напис перед текстом твору або його частиною.(Епіграф.)
12. Засоби, за допомогою яких інформація доводиться до широкої аудиторії.(Мас-медіа.)
13. Публічне представлення книжки.(Презентація.)
- складіть п'ять речень, увівши слова – відповіді «Бібліотечного лото» (на вибір) та особові займенники. Дослідіть функцію використаних займенників.
4. Словникова робота.
-користуючись тлумачним словником, з'ясувати значення й походження слів Біблія, бібліотека, бібліофіл, бібліографія.Побудувати і розіграти імпровізований діалог між бібліотекарем і читачем, використовуючи опрацьовані слова в ході проведення вправи «Бібліотечного лото».
5. Вправа «Хвилинка цікавої інформації».
Завдання:
- прослухати повідомлення однокласників. Тезово записати їх у зошити. З якою метою використано в них займенники?
Повідомлення 1-ше. Першим бібліофілом вважають київського князя Ярослава Мудрого. Він славився великою любов’ю до книжок і збирав їх. Доставлені з Греції і Болгарії книжки при князівському дворі перекладали й переписували. Книголюбами були і його сини Святослав та Всеволод, онук Володимир Мономах і правнук Роман Смоленський.
Повідомлення 2-ге. Першу відому бібліотеку, точніше книгосховище, про яке є згадка в літописі від 1073 року, заснував у Києві при Софійському князь Ярослав Мудрий. Ця важлива культурно – історична подія свідчила про нагромадження на теренах нашої держави значної кількості книжок. Тут збирали в основному літургійні книжки, потрібні для церковних відправ. Були й книжки для світського читання, різні державні документи – договори, князівські грамоти тощо. На думку дослідників, бібліотека налічувала понад 950 томів.
Повідомлення 3 –тє. Осередками книжності були монастирські бібліотеки, при яких діяли скрипторії. Там переписувалося не тільки Священне писання і твори Отців Церкви, але й твори античних авторів. В епоху Ренесансу діячі Відродження, буквально, полювали за збереженими у монастирях грецькими та латинськими текстами. Враховуючи величезну вартість манускриптів і трудомісткості їх виготовлення книги приковували до бібліотечних полиць ланцюгами.
Повідомлення 4 – те. У 1940 р. в Україні було 22297 бібліотек (з них 4970 — у містах) з книжковим та журнальним фондом у 40,8 млн екземплярів (з них 28,8 млн екземплярів — у міських бібліотеках), а у 1965 р. у 29238 бібліотеках (9475 — у містах) вже нараховувалося 195,9 млн екземплярів книг, журналів і газет (128,6 млн з них — у міських бібліотеках).
Повідомлення 5 – те. 23 квітня – Всесвітній день книги. У Києві та Львові відкриті музеї книги і друкарства. У Києві він розміщений на території Києво – Печерського історико – культурного заповідника.
6. Самостійна робота.
Розібрати за будовою подані слова. Довести, що вони є спільнокореневими: книга, книгарня, книгознавство, книговидання, книговидача, книгозбірня, книголюб, книгоноша, книгообмін, книгосховище, книжка, книжковий, книжник, книжність. Знайдіть з-поміж розібраних слів синоніми до слів бібліотека, книжкова крамниця, бібліофіл.
7. Ігрова хвилинка.
Відгадайте загадки. Знайдіть у них займенники. До яких розрядів вони належать?
1.Хтось на біле полотно чорне висипав пшоно. Як зумієш позбирати , зможеш книжку прочитати.(Букви.) 2.Уст не маю, а про живих і мертвих красно повідаю.(Книжка.) 3.Без рук, без ніг світ за хвилину оббігаю.(Думка.) 4.Мовчить, а сто нерозумних навчить.(Книжка.)
VІ. Систематизація й узагальнення знань.
Бесіда. . 1. Яка частина мови називається займенником? 2. Як змінюються займенники, співвідносні з іменником? 3. Як змінюються займенники, співвідносні з прикметником? З числівником?
4. Які морфологічні ознаки займенника?
VІІ. Рефлексія. Вправа «Незакінчене речення».
Завдання:
- продовжити подані твердження:
- Уміти правильно писати займенники потрібно… . - Знати розряди займенників треба для… . - - Найдавнішою в Україні є бібліотека… . - Без навчання… . - Книга - товариш… .
VІІІ. Домашнє завдання. 1.Написати твір – мініатюру «Книжка – друг людини».
2. Визначити рід, число, відмінок і синтаксичну роль вжитих у тексті займенників.

Автор: 

Заводян Олена Миколаївна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі