Користувацький вхід

Розробка уроку з української літератури «Соціально-побутова драма І. Котляревського «Наталка Полтавка» – перший твір нової української драматургії. Наталка як уособлення кращих рис української дівчини»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема. Соціально-побутова драма І. Котляревського «Наталка Полтавка»-
перший твір нової української драматургії. Наталка як
уособлення кращих рис української дівчини.
Мета: виявити основні особливості першого драматургічного твору нової
української літератури,його ідейно-тематичну спрямованість,
жанрову специфіку, композицію, охарактеризувати образ
Наталки;
розвивати вміння відстоювати людську гідність, власні принципи,
грамотно висловлювати свої думки, почуття, робити висновки,
узагальнення;
виховувати почуття гордості за національну культуру;
прищеплювати любов до театру, інтерес до наслідків особистої
праці.
Тип уроку: комбінований.
Обладнання: портрет І. Котляревського, аудіозаписи пісень героїв п’єси, фотоілюстрації до змісту твору, підручник, текст твору.
Перебіг уроку
Таємниця живучості «Наталки Полтавки» —
в глибокій сердечності, у немеркнучім і чистім,
як день, сяйві життєвої правди.
М. Рильський

І. Організаційний момент
"До успіху"
-Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів на цілий день. Для того, щоб упоратися на уроці з завданнями, будьте старанними і уважними. Завдання наші такі ( девіз уроку):
Не просто слухати, а чути.
Не просто дивитися, а бачити.
Не просто відповідати, а міркувати.
Дружно і плідно працювати.
I. Мотивація навчальної діяльності школярів
Вступне слово вчителя.
У часи Івана Котляревського глядачів уже не задовольняли ні шкільні драми з їхнім високим стилем, «часто незрозумілими» словами, настановами, ні інтермедії, «шароварщина». Хотілося щось «для душі». І ось саме тоді з’являється п’єса зі щасливою сценічною долею — її грають у театрах і до цього часу. Чим же так захопила ця драма? Чому її з успіхом ставлять на сучасних сценах? Які морально-етичні й ес-тетичні уроки дає нам знаменита полтавська дівчина Наталка? З’ясуємо на сьогоднішньому уроці.
II. Оголошення теми й мети уроку
«Хвилинка мудрості».
Звернемося до епіграфа нашого уроку, слів М. Рильського, який підкреслив глибоку сердечність, простоту, життєву правду твору.
III Сприйняття й засвоєння навчального матеріалу.
1. Історія написання, джерела.
Слово вчителя.
Написана п’єса І. Котляревським до 1819 року, точної дати її створення не залишилось.
Що ж спонукало митця створити цей театральний шедевр?
Ставши директором полтавського театру, І. Котляревський був невдоволений репертуаром. Тому, на відміну від «високої» класицистичної трагедії та комедії, які створювалися до нього, у п’єсах І. Котляревського представники простого народу виходять на сцену як герої, гідні поваги й наслідування.
1819 рік, коли на сцені Полтавського театру була показана п’єса «Наталка Полтавка», вважається роком народження української драматургії, українського театру. Сила і чарівна краса драми, за словами І. Карпенка-Карого, «в простоті, в правді і, найголовніше,— в любові автора до свого народу, любові, котра з серця Івана Петровича Котляревського перейшла на його твір».
Вперше п’єсу надруковано 1838 року. «Наталка Полтавка» — це драма кохання бідної української дівчини-селянки, яка відстоює своє право на щастя.
Якими джерелами скористався письменник для написання твору?
• Справжні життєві факти українського суспільства того часу. (Авторові, напевно, були відомі й інші подібні історії, коли дівчат силоміць видавали заміж, і він узагальнив їх).
• Українські лірично-побутові, обрядові, купальські та баладні пісні: «Ой оддала мене мати за нелюба заміж», «Брала дівка льон…», «Розлилися води на чотири броди», «Чорна хмаронька наступає», «Лимерівна».
• Українські, вертепні, шкільні драми-інтермедії ХVІІІ ст.
• Досвід російських драматургів ХVІІІ ст. (Фонвізін,Княжнін).
2.Жанр: сам автор визначав свій твір як «малоросійську оперу». Насправді «Наталка Полтавка» має ознаки одразу декількох жанрів драматургії: є театрально-драматична й музична форми. Музику до цієї п’єси написав композитор М. Лисенко.
3.Обмін враженнями про твір.
4.Оскільки твір прочитано, перевіримо, як уважно ви його прочитали.
Вікторина
«Чи знаєш ти героїв п’єси «Наталка Полтавка»? (За кожну правильну відповідь установлюється 1 бал.)
1) «Наука - теє-то як його - в ліс не йде; письменство не єсть преткновеніє ілі поміха ко вступленію в законний брак» (Возний)
2) «Золото - не дівка! Наградив бог Терпилиху дочкою. Окрім того, що красива, розумна, моторна і до всякого діла дотепна, - яке у неї добре серце, як вона поважає матір свою; шанує всіх старших себе; яка трудяща, яка рукодільниця; себе і матір свою на світі держить» (Виборний)
3) «Як бачиш: бурлака на світі; тиняюсь од села до села, а тепер іду в Полтаву. Знаю я добре, як тяжко бути сиротою і не мати містечка, де б голову приклонити» (Микола)
4) «Горько мені слухати, що Терпилиху зоветь другий, а не я, тещею. Так Наталка не моя? Наталка, котору я любив більше всього на світі; для которої одважовав жизнь свою на всі біди, для которої стогнав під тяжкою роботою, для которої скитався на чужині і заробленую копійку збивав докупи, щоб розбагатіть і назвать Наталку своєю вічно!» (Петро)
5) «А пан, которий жениться на простій дівці, чи буде її вірно любити? Чи буде їй щирим другом до смерті? Йому в голові і буде все роїтися, що він її виручив із бідності, вивів в люди і що вона йому не рівня; буде на неї дивитися з презирством і обходитися з непова-гою, і у пана така жінка буде гірше наймички... буде крепачкою» (Наталка)
6) « Правда, Петро добрий парубок, та де ж він? Нехай же прийде, нехай вернеться до нас; він не лежень, трудящий, з ним обідніти до злиднів не можна. Але що ж! Хто відає - може, де запропастився, а може, і одружився де, може, забув і тебе. Тепер так буває, що одну нібито любить, а о другій думає» (Горпина Терпелиха)
7) «Все, здається, близило мене до щастя: но як на те, треба ж опізнитись одним днем, щоб горювати во всю жизнь! Кого безталання нападе, тому нема ні в чім удачі!» (Петро)
8) «..так і бундючиться, що помазався паном. Юриста завзятий, хапун такий, що і з рідного батька злупить» (Микола про возного)
9) «Один собі живу на світі, як билинка на полі! Сирота – без роду, без племені, без талану і без приюту, «..що робить, і сам не знаю» (Микола про себе)
10) «Чоловік і добрий був би, так біда – хитрий, як лисиця, і на всі сторони мотається, де не посій, там і уродиться…» (Микола про виборного)
5. Звучить пісня «Віють вітри, віють буйні» (в запису).
6. Слово вчителя:
-Чудова мелодія Наталчиної пісні закликає нас у мальовниче село під Полтавою, де ми знайомимося з героями драми і дівчиною-красунею Наталкою.
Кожен, хто з’являється на світ, претендує на щасливу долю. Але чому одні її мають, а інших вона вперто обминає? Що ж таке щастя? Як його знайти? Погляди на цю вічну, як світ, проблему дуже різняться. Ка-жуть: «Щасливими не народжуються, ними стають». І саме в тому, як розуміють герої п'єси своє щастя, криється конфлікт твору.
7. Опрацювання образу Наталки.
1.Бесіда:
1) Хто така Наталка? Як вона говорить про себе?
2)Через що страждає героїня твору?
3) Яким вбачає для себе Полтавка майбутнє родинне життя?
4) Що свідчить про чесність і порядність коханої Петра?
5) Які риси характеру Наталки допомагають їй у боротьбі за своє щастя?
6) Через що, на думку Полтавки, соціальна нерівність є суттєвою перешкодою для подружнього життя?
7) Яким чином Наталка протистоїть Тетерваковському?
8) Чому в боротьбі проти звичаїв свого середовища героїня виявилася переможницею?
9) Як характеризують її герої твору?
10) Простежте за мовою Наталки.
11) Назвіть пісні, які виконує наша героїня.
12) Чим же чарує цей образ простої дівчини не одне по
коління?
2. Самостійна робота
Складання плану до образу Наталки.
1. Наталка — народний ідеал української дівчини.
2. Портрет і зовнішність героїні.
3. Риси характеру:
а) чесність і сердечна чистота;
б) духовна збагаченість;
в) працьовитість і кмітливість;
г) рішучість і винахідливість;
д) любов до матері і шанобливе ставлення до старших;
е) освіченість і чемність;
є) мова героїні.
4. Значення образу, його привабливість.
8. Інсценізація уривку з участю Наталки Полтавки.
9. Складання сенкану до твору:
1-й рядок (1 слово) – тема: Сім‘я.
2-й рядок (2 слова) – опис : Щаслива, повна.
3-й рядок (3 слова) – дія: Навчає, виховує, забезпечує.
4-й рядок (4 слова) – речення: Сім‘я – основа майбут-ньої родини.
5 – й рядок (1 слово) перефразування змісту: Родина.
IY Закріплення вивченого матеріалу.
1. Світове значення п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка».
Особливим успіхом ця чудова перлина українського театру користувалася у чехів, словаків, болгар — і в перекладах, і в оригіналі вона йшла сотні разів. Згодом «Наталку Полтавку» бачили й вітали Париж, Лондон, Загреб, Нью-Йорк, Відень, Сідней, Торонто, Буенос-Айрес та інші столиці світу. Кілька пісень із п’єси включив до своїх концертів відомий негритянський співак Поль Робсон; у його виконанні «Сонце низенько» та інші українські пісні І. Котляревського постійно звучали в найбільших театрах світу. У наш час «Наталка Полтавка» з незмінним успіхом іде на сценах Італії, Німеччини, США, Румунії, Англії, Уго-рщини, не кажучи вже про слов’янські країни.
2. Висловлювання про І. Котляревського та його твори.
Є. Кирилюк: «І. Котляревський перший проорав глибоку борозну на цілині нової української національної культури… Те, що зробив автор «Енеїди” і «Наталки Полтавки”, лишиться жити у віках. Простота, правда, любов до народу роблять невмирущими, безсмертними творіння
І. Котляревського, слава якого справді «сонцем засіяла».
Є. Кирилюк: «Наталка Полтавка” була цілком новим, оригінальним явищем в українській літературі,вона поклала початок національній українській драматургії і національному українському театру».
І. Карпенко-Карий: «…сила п’єси «Наталка Полтав-ка” в надзвичайній простоті, правді і, найголовніше, в любові автора до свого народу, в любові, котра з серця І. Котляревського перейшла на його твір».
V. Оголошення результатів навчальної діяльності.
VІ. Домашнє завдання.
Написати домашній твір за творчістю І. Котляревського на одну із запропонованих тем:
1. За поемою «Енеїда»:
«Еней був парубок моторний…»;
«Енеїда» — енциклопедія народного життя».
2. За п’єсою «Наталка Полтавка»:
«Наталка — ідеал української жінки»;
«Щасливими не народжуються, ними стають».

Автор: 

Юрчук Олена Олексіївна
вчитель української мови та літератури
Галаганівського НВК Снігурівського району Миколаївської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі