Користувацький вхід

Останні публікації

Розробка уроку із зарубіжної літератури «Бути на землі Людиною. О.Вайльд. «Хлопчик-Зірка». Еволюція образу головного героя»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок світової літератури
в 5 класі з теми

«Бути на землі Людиною. О.Вайльд. «Хлопчик-зірка». Еволюція образу головного героя твору»

Підготувала і провела вчитель
світової літератури
Давидюк Н.С., спеціаліст
вищої категорії

Тема. Оскар Уайльд. «Хлопчик-зірка». Еволюція образу головного героя.
Мета: учити вдумливо читати художній твір, давати оцінку прочитаному, розвивати вміння характеризувати образ персонажа, простежити еволюцію образу головного героя; сприяти розумінню суті ідей, проголошених автором; виховувати віру в силу добра, любові до матері як визначальної цінності життя, як основи духовної краси, прагнення до самовдосконалення.
Ім’я уроку. Не за обличчям судіть, а за серцем
Обладнання: портрет О.Вайльда, музика П. Чайковського «Пори року» (зима), зірочки, червоні та чорні сердечка, репродукція картини Н.Гольц «Нарцис», короткий словничок до уроку, презентація
Тип уроку: поглибленої роботи над твором з елементами рольової гри
Хід уроку
Чини з людьми так, як хотів би ти,
щоб чинили з тобою.
Святе Письмо
Хід уроку
І. Організаційний етап.
1.Забезпечення емоційної готовності класу.
Десь в небесному просторі
Вічним світлом сяють зорі.
І у нашому дворі
Заблукали дві зорі.
Хай одна несе знання.
Інша ж, ніби навмання,
Принесе вам всім довіру-
У своє майбутнє віру.
Слово вчителя. Чи бачили ви коли – небудь, як падають зорі? (Слайд 2). Кажуть, треба загадати бажання - і воно неодмінно здійсниться. Які побажання є у вас на сьогоднішній урок? Передайте їх один одному ланцюжком.
Вчитель. Я хочу побажати, щоб на сьогоднішньому уроці ви відкрили мудрі істини, які, як зірочки, розсипані у казці О. Уайльда «Хлопчик-зірка».
2. Актуалізація опорних знань. Гра «Пароль».
ІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Вчитель. Казку полюбляють всі, і тому сьогодні заглиблюватися у неї будемо не лише ми, а й дорослі, які прийшли до нас на урок. Адже недаремно О.Уайльд говорив: «Мої казки призначені для дорослих дітей від 18 до 80». Давайте привітаємо наших гостей оплесками.
У казці О.Уайльда розповідається, що десь там, на якійсь планеті, народився зоряний хлопчик. І туди, на небо, повернулася його душа. Він втратив себе і пройшов тернистий шлях для того, щоб знову стати справжньою зіркою. Я пропоную поговорити про те, як не звернути з шляху, як не згаснути, живучи на землі, як залишити по собі слід, про який будуть згадувати інші.
- Приймається такий задум?

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку.
Запис теми уроку в зошит. (Слайди 3,4). Вирушаймо на їх пошуки мудрих істин і відкриємо їх для себе, бо вони мають стати дороговказом для кожного у житті.
ІV. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.
1. Слово вчителя.
Звучить музика П. Чайковського «Пори року» (Зима). Музика стихає і вчитель таємничо розповідає. (Слайд 5).
Була зимова ніч, стояв пекучий мороз. Сніг товстою ковдрою покривав землю й гілля дерев, і коли двоє бідних лісорубів продиралися крізь хащі, навкруги, потріскуючи, ламались примерзлі галузки, а коли вони підійшли до гірського водоспаду, то побачили, що він нерухомо завис, бо його поцілувала крижана королева.
Був такий холод, що навіть звірі й пташки не знали, як його перебути.
І ось такої морозної ночі сталося диво…
- А яке диво сталось в цю люту ніч? (впала зірка).
2. Словникова робота.
Зірка – 1. Самосвітне небесне тіло, що являє собою скупчення розжарених газів. 2. Перен. Про дуже видатну, прославлену людину. 3. Геометрична фігура з гострокінцевими, переважно п’ятьма виступами по колу; предмет такої форми… (Слайд 6).
3. «Асоціативний кущ» до слова «зірка».Які асоціації у вас викликає слово «зірка»? (Зірка – холод, сяйво, краса, блиск, зірка естради, зірка, що падає – здійснення бажань…
4. Прийом «Лабіринт запитань».
Характеристика головного героя.
- Чому лісоруби кинулися на пошуки зірки?
- Чи зраділи лісоруби знахідці? («Оце такий кінець нашим великим сподіванням», лісоруби розчаровані).
- Чи випадково письменник розпочинає казку про лютий мороз? (ні, якби лісоруб не забрав дитину, вона б загинула).
Вчитель. У тексті сказано: «І він обережно взяв дитинча на руки, вкутав його
в плащ… і почвалав з горба в село».
5.Словникова робота.
Дібрати синоніми до слова «почвалав».
Почвалав – пішов, поплентався, подався, побрів. (Слайд 7)
6. Продовження бесіди.
- Чому почвалав, а не пішов, не помчав? (мабуть, думав про свою бідність, про своїх голодних дітей, про те, як покаже дитину дружині, як прогодувати сім’ю).
- Товариш лісоруба називає його вчинок «дурістю та м’якосердям». А як би ви назвали його вчинок? (благородним).
- Як прийняла знахідку лісоруба дружина?
- Переконуючи дружину залишити знайдену дитину в домі, лісоруб говорить: «А хіба не вічний холод у тій хаті, де люди з кам’яними серцями?». Як ви розумієте його слова? (Слайд 8)
- Зачитайте опис портрета Хлопчика-зірки.
Вчитель. Автор порівнює зовнішність хлопчика з трояндою, фіалкою, нарцисом. Кожна квітка має своє символічне значення. (Слайд 9)
- Що символізують квіти, з якими автор порівнює Хлопчика-зірку? (Словничок до уроку).
Троянда – краса, кохання, розкіш, розніженість.
Фіалка – весна, скромність.
Нарцис - самозакоханість, егоїзм, байдужість.
7. Випереджальне завдання.
Давньогрецький міф «Нарцис».
Нарцис (за грецькою міфологією) - це надзвичайно красивий син річкового бога Кефісса і німфи Ліріопи. Коли батьки запитали віщуна Тіресія про майбутнє дитини, мудрець відповів, що Нарцис доживе до старості, якщо ніколи не побачить свого обличчя. Дзеркал у той час не було.
Нарцис виріс хлопцем рідкісної краси, а його кохання добивалось багато жінок, але він був байдужий до усіх. Відмовив він і німфі Ехо, яка від горя висохла так, що від неї залишився лише голос. Ображені неувагою Нарциса жінки просили, щоб боги покарали його. Так і сталося.
Одного дня, повертаючись з полювання, змучений спрагою Нарцис, нагнувся над водою, щоб напитися і уперше у житті побачив своє відображення. Він так замилувався собою, що не міг відірватися, почав марніти і помер від кохання до себе.
Проте милосердні боги не дали йому загинути остаточно, перетворили на чарівну, пахучу квітку, а голівка її так і хилиться донизу, ніби намагаючись ще й ще раз помилуватися собою...
8. «Мистецькі паралелі». (Слайд 10)
Робота з репродукцією картини російської художниці Н. Гольц «Нарцис».
- Кого ви бачите на картині. Опишіть його обличчя, постать.
- Чим же схожий Хлопчик-зірка з Нарцисом?
Вчитель. О. Уайльд невипадково використовує для портретної характеристики Хлопчика-зірки образ Нарциса. Головний герой казки - самозакоханий, як Нарцис, личко у хлопчика біле, а справи його – брудні; у фіалкових очах можна побачити лише зневагу до інших; губи, мов троянда, а слова , що зриваються з вуст, злі і жорстокі; волосся мав золоте, а серце – кам′яне.
- Доведіть прикладами з твору, що зовнішня краса героя і його вчинки дуже відрізнялися.
- Чому діти, з якими спілкувався хлопчик, ставали такими ж жорстокими та злими, як він.
- Як ви вважаєте, який вчинок Хлопчика-зірки найганебніший?
9. Читання за ролями. (Зустріч з матір’ю). (Слайд 11)
Вчитель: Хлопчик зрікся найдорожчої людини в світі, і його зірка згасла, як згасла, закам’яніла його душа, в якій не було й крихти тепла, жалю, любові.
- На що заслуговують такі люди, як Хлопчик-зірка? (Осуд, суд)
Фізкультхвилинка «Австралійський дощ».
В Австралії піднявся вітер (терти долоні).
- Починає накрапати дощ (клацання пальцями).
- Дощ посилюється (почергове плескання по грудях).
- Починається сильна злива (плескання по ногах).
- А ось гроза, справжня буря (тупотіння ногами).
- Але що це? Буря почала вщухати (плескання по ногах).
- Злива перетворюється на дощ (плескання долонями по грудях).
- Рідкі каплі падають на землю (клацання пальцями).
- Вщухає вітер (терти долоні).
- З’являється сонечко (руки догори).
10. Суд над Хлопчиком-зіркою. (Обвинувачі, свідки, захист, підсудний).
(Слайд 12)
Суддя. Встати! Суд іде! Слухається кримінальна справа №1111/5 над хлопчиком-зіркою, героєм однойменної казки О.Уайльда, який звинувачується у наступному:
- егоїзмі, себелюбстві,
- зневажливому ставленні до дітей,
- відсутності співчуття до бідних,
- жорстокому ставленні до тварин,
- зневазі до рідної матері.
Прошу до слова свідків.
Лісоруб. Я знайшов його маленьким в лютий мороз у лісі. Пожалів, приніс додому. Він ріс з моїми дітьми, їв з ними за одним столом, грався. Нам він став, як рідний.
Дочка лісоруба. Нам він дуже сподобався і ми прийняли його за братика. Він був дуже гарний, вмів танцювати, співати, грав на сопілці. Усі хотіли з ним гратися, і що б він не наказував, ми все виконували. А ще - він казав, що походить зі шляхетного роду, а тому ми його слуги. Одного разу на вулиці до нас підійшла жебрачка, а цей хлопчик почав кидати в неї каміння. Так не можна чинити з людьми. Найбільший його злочин – жорстоке ставлення до своєї матері.
Кріт. Цей хлопчик шпичаком з очерету виколов мені очі і я став сліпим і безпомічним. Він підрізав крила коноплянці – тепер вона не може літати. Цей хлопчик зробив сиріткою білочку – він вбив її матір. Він не любить тварин.
Суддя. Підзахисний, у вас є щось сказати у своє виправдання?
Підсудний.
Я не міг навіть і подумати, що ця старчиха – моя мати, адже я був такий вродливий! Але я був покараний за свою поведінку. Я став бридкий, як ропуха і потворний, як гадюка. Мені стало страшно. Я зрозумів, що це кара за мій гріх. Я кинувся до лісу шукати свою матір, але не знайшов. Ніхто із тварин не допоміг мені. Ніхто із селян не хотів пустити мене переночувати навіть до клуні. Усі були до мене байдужими та насміхалися з мого горя. Злий чаклун кинув мене до в’язниці, а потім наказав знайти у лісі три монети і принести йому.
СУДДЯ.
Вислухавши свідків і потерпілого, хочу підсумувати. Підсудний із гарного, надзвичайно вродливого хлопчика перетворився на самозакоханого, жорстокого, байдужого до оточуючих егоїста. А що вже говорити про грубе ставлення до матері! Тому вважаю, що справедливим буде рішення суду назавжди залишити підсудного бридким і потворним.
Підсудний. О, який жорстокий вирок! Але я не заслуговую на виправдання. Я доти не матиму спокою, поки не знайду свою матір, не впаду перед нею на коліна і не випрошу пробачення. Відпустіть мене, благаю. Я готовий поневірятися, принижуватися, але я повинен знайти її.
АДВОКАТ.
Пане суддя! Так, справді підсудний виріс жорстоким егоїстом. Він закохався у свою вроду, зверхньо ставився до оточуючих, не любив тварин, немилосердно повівся зі своєю матір’ю, але ж ми чуємо, що він готовий поневірятися, принижуватися, страждати, тому, вважаю, що вирок суду є занадто суворим.
СУДДЯ.
Чи хоче хтось виступити на захист підсудного?
Зайчик. Одного разу я випадково потрапив у пастку мисливця. Я кричав і кликав кого-небудь на допомогу. На мій крик прибіг цей хлопчик. Він звільнив мене і мене дуже вразили його слова: «Я всього-на-всього раб, але тобі подарую волю.» Підсудний нікому не дозволяє поводитися жорстоко з птахами, тваринами. Він прогнав геть лихого чаклуна.
Прокажений. Ніхто ніколи мені не допоміг. Мене вигнали з міста. Я помирав з голоду. Я благав про допомогу цього хлопчика. І він віддав мені три монети, які знайшов у лісі, хоч знав, що за це жорстоко поплатиться.
Лісоруб.
Підсудний прислав у вдячність за те, що ми його виростили, багато дорогих подарунків. Усім голодним він роздавав хліб, а голим – одіж. А найголовніше – він знайшов свою матір та дістав від неї прощення.
Син лісоруба.
Дякуючи підсудному, ми стали вельможами.
Суддя.
Підсудний, вам останнє слово.
Я усвідомив усю глибину своєї провини, і тому перед усіма вами присягаюся, що завжди буду вірним другом природі, буду милосердним і справедливим до всіх, всюди буду сіяти зерна доброти.
Суд присяжних.
Враховуючи те, що
- підсудний допоміг зайчику та прокаженому,
- заслужив прощення матері,
- зрозумів, що краса зовнішня нічого не варта без краси внутрішньої,
- пройшов шлях гірких поневірянь, болючих втрат…
Пропоную: пом’якшити вирок і виправдати його.
СУДДЯ.
Оголошується вирок по кримінальній справі хлопчика-зірки за №1111/5.
Враховуючи те, що підсудний
- усвідомив свою провину,
- повністю спокутував свої гріхи,
а також беручи до уваги думку суду присяжних…
суд ВИПРАВДОВУЄ Хлопчика-зірку. За своє зло він покараний сповна, бо пройшов тернистий шлях до добра та краси. Відпускаємо його до своїх батьків.
Вирок оскарженню не підлягає.

11. Складання схеми «Еволюція образу Хлопчика-зірки».
(Слово «еволюція» в словничку до уроку)
- Який шлях пройшов хлопчик-зірка до розуміння добра і милосердя?
Захоплення власною красою – краса обернулася злом – знущання з матері-жебрачки – перетворення на потвору – поневіряння – повернення краси – володар міста над річкою.
- Яким був до перетворення? (Слайд 13)
- Яких рис набув? (Слайд 14)
- Які християнські заповіді порушив Хлопчик–зірка ?
(«Люби ближнього свого, як самого себе».
«Чини з людьми так, як би ти хотів, щоб вони чинили з тобою» (Епіграф.)
«Шануй свого батька та матір свою»).(Слайд 15)
- Чи хотіли б ви мати собі за товариша Хлопчика-зірку?
- Чи варто пробачати зло кривдникам?
- А як можна назвати зухвалу поведінку хлопчика?
(Зірковою хворобою.)
10. Створення проекту »Як не захворіти назіркову недугу».
Про що треба пам’ятати , коли ти став успішним і, на перший погляд, кращим за інших (бути щирим, любити і поважати інших, не заздрити, не задирати носа).
11. Гра-вікторина “Біле-чорне”.
Вчитель. Гадаю, казка змусила вас замислитись над тим, що таке “добре” й що таке “погано”.
- Якби ви малювали зло, які кольори ви використали б? (Чорні, темні).
- А добро якого кольору? (Світле, біле, чисте, незаплямоване).
Отож, коли я називаю добрий вчинок, ви піднімаєте біле сердечко, злий, поганий – темне.
1.«Давай залишимо її тут і підемо своєю дорогою, бо ми бідні люди, у нас є свої
діти, яких треба годувати.»
2.«Дивіться! Під тим гарним зеленим деревом сидить брудна жебрачка. Ходімо, виженемо її звідси, бо вона потворна і хвора».
3. «Що з того, що ти втратив вроду? Залишайся з нами, я не буду з тебе глузувати».
4.«Я сам раб, але тебе я можу випустити на волю».
5.« Тоді Чаклун побив його й поставив перед ним порожню тарілку…»
6.« Але прокажений продовжував благати його. Тому Хлопчик-зірка зглянувся над ним і віддав монету з червоного золота».
7.«Я не гідний цього, бо зрікся матері, яка народила мене, і не зупинюся, поки допоки не знайду її…»
8. « Дроворубові та його дружині послав він багато подарунків…»
9.«… не терпів, коли хто грубо ставився до птахів, звірів…»
10.« … бідним давав хліб, одяг, і всюди тоді панував мир і достаток».
V. Підсумок уроку.
1. Рефлексія.
-Чи здійснилися ваші побажання щодо уроку?
- Які ж мудрі істини відкрили ви для себе на сьогоднішньому уроці?

2. Оцінювання.
Вчитель. Кажуть, коли народжується дитина, Бог запалює зірку на небі і посилає до неї Ангела - охоронця. (Слайд 16).Уві сні Ангел цілує немовлятко тричі: в чоло — аби воно зростало розумним , в личко, щоб було красивим та в груди, аби здоров'я, любов та доброта вселилася в його тіло, серце і душу. Тож нехай ваш Ангел завжди береже вас від біди, а ваша зірка освітлює вам шлях все ваше життя і вказує дорогу туди, де панують добро і любов.
Мені хотілося б подарувати вам по зірочці. Нехай вона стане емблемою вашого життя і допоможе віднайти красу, яка здатна врятувати світ, добро, адже, цей шлях доступний кожному.
VІ. Домашнє завдання: (Слайд 17) 1. Проілюструвати уривок до казки «Хлопчик-Зірка». 2. Дібрати прислів’я та приказки про добро і красу. 3. Написати лист-пораду Хлопчикові-Зірці.

Міні – словничок
Троянда – краса, кохання, розкіш, розніженість.
Фіалка – весна, скромність.
Нарцис - самозакоханість, егоїзм, байдужість.

Еволюція – зміна, розвиток, перетворення когось або чогось.

Зіркова хвороба - зарозуміла, зухвала поведінка особи, що користується популярністю.

Автор: 

Давидюк Ніна Сергіївна
вчитель зарубіжної літератури
Старорафалівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Володимирецького району Рівненської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі