Користувацький вхід

Урок. Графіка. Види графіки. Монотипія – різновид графіки.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема уроку: Графіка. Види графіки.
Монотипія – різновид графіки.
Мета:
навчальна: актуалізувати знання про графіку та його види; навчити розрізняти види графіки; ознайомити з технікою монотипії, навчити виконувати роботи в цій техніці; ознайомитися з українськими художниками;
розвивальна: розвивати творчу уяву, мислення учнів; уміння створювати образи за допомогою техніки «монотипія»; формувати естетичні почуття до творів графічного мистецтва; активізувати творчу ініціативу учнів;
виховна: виховувати зацікавленість творами та видами графіки; охайність під час роботи.
Оснащення
Матеріали та інструменти: акварельні або гуашеві фарби, пензлі, мильний засіб, клейонка (файлик), аркуші паперу (альбоми), ємність для води, серветки для витирання рук і пензлів, робочі клейонки.
Зоровий ряд: презентація про графіку та його види; графічні твори видатних художників Т. Г. Шевченка та Г. І. Нарбута; зразки графічних малюнків; малюнків виконаних технікою «монотипія» та виражальних засобів графіки; відеозапис фізкультхвилинки.
Тип уроку: інтерактивний урок.
Хід уроку
1. Організаційний момент
Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку
2. Актуалізація опорних знань
Гра для залучення особистого емоційного стану «Хвилинка спостереження»
Які види образотворчого мистецтва ви знаєте?
Що таке графіка?
ŠŠ Які графічні матеріали вам відомі? Якими з них ви вже працювали?
3. Оголошення теми й мети уроку
4. Викладення нового навчального матеріалу
У ч и т е л ь. До XV століття графіка була складовою всіх видів мистецтва, але самостійного значення набула тільки за епоху Відродження. В давнину художники малювали на папірусі, пергаменті, з XIV століття - на папері. Графіка - це вид образотворчого мистецтва назва якого походить від грецького слова “пишу”, “дряпаю”,”малюю”. (Демонстрація презентації)
Залежно від змісту та призначення графіка поділяється:
Станкова графіка (рисунок и естамп) Рисунок – зображення виконане від руки в одному екземплярі, за допомогою виражальних засобів графіки. Естамп - (фр.-штампувати, відтискати) - відбиток на папері.
Книжкова графіка – друковані, тиражні книжки, газети, журнали, оформлення та створення макетів. Книжкова графіка пов’язана не тільки з книжковими ілюстраціями, але і зі шрифтами.
Плакатна графіка - художній засіб переконання, інформування (написи, призиви, афіші, реклама). Вона є агітаційна, видовищна, рекламна, повчально - інформаційна.
Промислова графіка - пов‘язана з виробами, яки ми використовуємо в побуті (етикетки на пакунках, листівки, логотипи, марки, буклети, фірмові знаки, грошові знаки і т.п.)
Комп'ютерна гра́фіка - це графіка, тобто зображення, які створюються, перетворюються, оцифровуються, обробляються і відображаються засобами обчислювальної техніки, включаючи апаратні іпрограмні засоби. Найбільш поширені із них комп'ютерна анімація, фрактальна і векторна графіка, 3D графіка.
Прикладна графіка - це вид графіки, в якому зображення отримують друкуванням, як і в гравюрі, але іншими способами. До основних технік прикладної графіки належить монотипія, диотипія, акватипія, картонна гравюра, вирізна паперова гравюра, трафаретний естамп, шовкографія, автотипія, гіпсогравюра, гратографія. На основі принципів гравюри розвинулися техніки прикладної графіки та нетрадиційні техніки.
Нетрадиційні техніки: ниткографія, відбивання мильних пузирів, друк з картопляних штампів, природних форм, тканини, зім’ятого паперу і т.п.
(Запис до словничків)
Учитель розповідає про видатних художників-графіків (Т. Г. Шевченка та Г. І. Нарбута) (Запис до словничків)
5.Фізкультхвилинка
6. Практична робота
Сьогодні на уроці ми створюватимемо роботу в графічній техніці «монотипія». Моноти́пія - це різновид графіки, виконаний шляхом малювання на гладкій поверхні, яка не поглинає фарби.
Монотипія - відбиток фарби на будь-якій поверхні, на папір.
Етапи роботи над «монотипією»
1. Візьміть будь-яку гладеньку рівну поверхню: пластик, клейонку і на нього нанести достатньо вологої фарби: акварель чи гуаш (кольори довільні).
2. Потім зверху покладіть на папір. Клейонку трошки притисніть і потроху зніміть у будь-якому напрямку.
3. Коли ви подивитеся на папір, там має відбитися фарба. Роздивившись цей відбиток, ви, можливо, побачите якийсь малюнок. Якщо у вас вийшло зображення чого-небудь чи просто цікава композиція, то вважається, що вийшла монотипія.
4. Відбиток, який просох, уважно роздивіться і обведіть все, що ви побачили (істоти, рослини, природу, образи) долаючи за бажанням необхідні деталі. А якщо треба, трохи підправте потрібною фарбою, що призведе до цікавого художнього результату.

7. Самостійна практична робота учнів
8. Актуалізація набутих знань
Ваше завдання – правильно розмістити приклади графічних робіт за видами графіки. ( Приклади графічних робіт на столі в учителя)
До якого виду графіки належить робота створена вами сьогодні на уроці?
9. Підбиття підсумків уроку
1. Підбиття підсумків (загальна оцінка уроку, оцінювання учнівських робіт).
2. Визначення завдання для підготовки до наступного уроку: принести на наступний урок – маркери, фломастери, альбом. Вивчити термінологічні слова.

Автор: 

Петренко Олена Валентинівна, учитель образотворчого мистецтва, Ніжинська гімназія №3.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі