Користувацький вхід

Методична розробка уроку на тему: "Уніфікація наказів"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: Уніфікація наказів
Мета: розглянути призначення і використання уніфікації документів кадрово-контрольних питань; сформувати теоретичні поняття уніфікація, уніфікована система документації; навчитися практично застосовувати отримані знання; виховувати акуратність, терпимість, толерантність у роботі з документами.
сформувати поняття:
• Уніфікація та уніфікована система документації
розглянути:
• елементи уніфікованої системи документації
формувати вміння:
• працювати з документами;
• виконувати сортування, згідно класифікації.
Тип уроку: засвоєння нових знань
Обладнання та наочність: дошка, комп'ютер, презентація, картки для виконання практичного завдання, картки для тематичного контролю.

ХІД УРОКУ
І. Організаційний етап
II. Перевірка домашнього завдання
Диференційні завдання:
 Тестові завдання (4-6 балів).
 Класифікувати документи (7-9 балів).
 Створити документ (10-12 балів):
І варіант – Створити наказ про прийняття на роботу.
ІІ варіант – Створити наказ про звільнення з роботи.
ІІІ варіант – Створити наказ про переведення на іншу посаду.
ІY варіант – Створити наказ про надання тарифної відпустки.

III. Актуалізація опорних знань
Викладач: Найбільш ефективним методом роботи з документами є уніфікація.
Проблемне питання:
Хтось із вас може пояснити термін «уніфікація»?
Ніхто не знає? Щоб краще Вам зрозуміти значення цього слова уявімо, що наші власні речі лежать у одній великій купі. Чи зручно буде нам ними користуватися? Звичайно – ні. Зручніше тоді, коли вони впорядковані. Це ж саме і стосується документації.
ІV. Засвоєння нових знань і вмінь
Для того щоб привести документи в порядок, або упорядкувати їх, фахівці-діловоди повинні керуватися відповідними правилами. Створення, застосування та упорядкування документів називається уніфікацією.
Уніфікована система документації (УСД) – включає у себе наступне:
1. Єдині правила і вимоги, що містить інформацію, необхідну для управління у певній сфері діяльності. Наприклад: для Міністерства освіти документи уніфікуються на календарний рік і навчальний.
2. Один або два державних стандартів. Наприклад, для нашого ліцею – наявність державної ліцензії на певну професію зі своїми планами та кваліфікаційними розрядами.
3. Розподіл документів за функціональним призначенням. Наприклад: розпорядчі документи, особові… Пригадуємо із першого курсу, які ще ви знаєте?
4. Інструкції про порядок ведення документів. Наприклад, при наданні звіту в електронному вигляді до податкової служби необхідно дотримуватися чіткої інструкції заповнення бланків.
5. Дію Державного класифікатора управлінської документації (ДКУД), тобто складову частину державної системи класифікації і кодування техніко-економічної та соціальної Інформації. ДКУД – представляє собою номенклатурний перелік уніфікованих форм документів (УФД).

V. Мозковий штурм.
1. Назвіть документи що належать до кадрово-контрольних питань (відповіді учнів).
2. Дайте визначення поняття наказ? (відповіді учнів)
3. Назвіть види наказів? (відповіді учнів)
VI. Мотивація навчальної діяльності
Особливістю документів з особового складу – їх одночасна уніфікація у складі двох уніфікованих систем: організаційно-розпорядчої та первинної облікової. Наказ по особовому складу можна розглядати як документ розпорядчого дії, що підтверджує наявність юридичного факту виникнення (зміни, припинення та ін) трудового договору. Однак цей самий наказ реєструє факт виникнення (розірвання) трудових правовідносин, і в цьому випадку він є первинним обліковим документом, є підставою для створення інших облікових документів.
Так як єдиного відомства, яке координувало б кадрову діяльність, ніколи не існувало, то відомство, яке здійснює уніфікацію організаційно-розпорядчої документації (Головархів), підготувало систему документації з особового складу, а органи статистики – форми документів з обліку особового складу. Перша система використовувалася в органах влади і управління, друга – в організаціях будівництва і промисловості.
На сьогоднішній день частина установ та організацій веде облік особового складу в текстових формах документів, а інша – у табличних. Тому працівник кадрової служби повинен знати діючі вимоги до оформлення кадрових документів і вміти використовувати їх у практичній діяльності.
VIІ. Усвідомлення і закріплення вивченого матеріалу:
Скажіть, будь ласка, накази щодо особового складу за терміном зберігання поділяються на: (тривалого терміну зберігання до 75 років та тимчасового – до 5 років).
Викладач: Уніфікація це: наочність, правильність розподілу, порядок у послідовності, швидкість виконання, а людина яка робить її несе відповідальність. Саме уніфікація допоможе мені перевірити ваші знання і ви у цьому переконаєтесь.
Практичне завдання
Зараз візьміть картку із практичним завданням і уніфікуйте за терміном зберігання у таблиці, записавши тільки номери наказів у відповідну колонку. На виконання роботи надається хвилин
(Учні виконують практичні завдання).
Час вичерпаний. Обміняйтеся картками і перевірте правильність виконання і підрахуйте кількість усіх правильних відповідей. Підніміть руки хто із ваших одногрупників, на вашу думку, справився із завданням на 100%, (16 правильних відповідей), на 50% (8) та менше.
Візьміть кожний свою роботу і перевіряємо разом. У першій колонці №:, у другій: №
Отже, ви погодитесь, що виконане вами практичне завдання дало змогу швидко перевірити ваш рівень.
VIІІ. Підбиття підсумків уроку
Отже, уніфікація необхідна при роботі з документами не залежно від професії. Навіть у побуті ми її застосовуємо: взуття стоїть в одному місці, а білизна в іншому, але не в купі.
ІХ. Домашнє завдання: Повторити матеріал про накази щодо особового складу та вивчити уніфіковану систему кадрово-контрольної документації.
Підготувати уніфікацію документів щодо організації пересування кадрів та з оцінки трудової діяльності. Бажаючі можуть підготувати презентацію.

Автор: 

Іщик Валентина Єлисеївна, викладач, ДНЗ "Бердянський МПЛ"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі