Користувацький вхід

Урок

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Матеріал 8 клас
Тема «Українські Карпати»

Проблема.Чим приваблюють Українські Карпати?

Мета:сформувати в учнів систему знань про Українські Карпати, особливості географічного положення,клімат, рослинність, тваринний світ; показати Карпати в поетичному слові українського народу; розвивати вміння визначити географічне положення об'єкта, з'ясовувати особливості прояву висотної поясності, причини виникнення і характер прояву стихійних природних явищ і процесів у горах; стимулювати учнів до самостійного пошуку та аналізу необхідної інформації; вдосконалити практичні вміння та навички роботи з картою, атласом, додатковою літературою, комп'ютером; сприяти розвитку творчої уяви, мислення, вміння зіставляти, аналізувати, подавати інформацію, працюючи з електронними носіями; виховувати екологічну свідомість, любов до природи,її багатств, бережне ставлення до неї.
Тип уроку: урок формування нових знань, умінь, навичок.
Форма проведення: творча рольова гра.
Обладнання: фізична карта України, мультимедійна презентація «Українські Карпати», атласи, повідомлення учнів, фотовиставка «Карпатські краєвиди», записи пісень та танцювальної музики.
Хід уроку.
Природа – єдина книга, кожна із сторінок
якої сповнена глибокого змісту.
(Й.В.Гете).
І. Вступне слово вчителя
Вчитель. Нічим не виміряти тієї снаги, того душевного піднесення, яких надає людині справжня краса. Подорож рідною землею – це не тільки відпочинок, а й своєрідне свято, як і відвідини найдорожчої людини, як гостювання в найближчих родичів. Це наша земля, й хочеться взяти на згадку все найприємніше, найбільш хвилююче.
Земля – відкрита книга народного життєпису. Читати її непросто. Великий німецький поет і мислитель Й.В.Гете писав: “Природа – єдина книга, кожна із сторінок якої сповнена глибокого змісту“.
Сьогодні ми звернемось до сторінок цієї книги, заглянемо в край чарівності й краси.
Наче друзі на мене чекають,
Щоб повідати тайни свої,
Дивосвіти мені відкривають
Гори – друзі найкращі мої...
Так уміють на світі лиш гори
Від людей не ховати перлин.
Гей, скоріше вперед! На простори
З оксамитових тихих долин.
Ми сьогодні будемо говорити про край,в якому народилися відомі письменники цієї землі — Ольга Кобилянська, Іван Франко, Осип Маковей. Прославили рідний край своїм талантом письменник і композитор Володимир Івасюк, Сидір Воробкевич,Назарій Яремчук,Дмитро Гнатюк. Цвіте талант співаків Василя Зінкевича, Софії Ротару, Руслани, братів Яремчуків та інших.
Як ви гадаєте, про що піде мова?
Розповідь учителя. Звичайно про Карпати. Споконвіку людей приваблювали гори – особливо екзотичний гуцульський регіон, його неповторна краса і розмаїття мистецьких витворів. У горах, здається, відступають усі проблеми, з вами залишаються тільки простір і висота, вершини оповиті таємничими давніми легендами і переказами.
Милуватися горами приємно, але у стократ важливіше знати їхню історію, їхні особливості і примхливий характер.
Українські Карпати є своєрідним музеєм, де зберігаються важливі геологічні «документи», створені самою природою. Українські Карпати - один з наймальовничіших регіонів України, чиї гірські краєвиди неповторні, а рівень забрудненості довкілля дуже низький.
Вивчення природних ресурсів і природних умов Карпат дає змогу раціональніше їх використовувати.
З'ясуємо, чим приваблюють Українські Карпати?
ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів
Учитель: Українські Карпати - один з найбільш прекрасних і чарівних куточків України. Своєю красою, загадковістю і неповторністю Карпати з давніх-давен приваблювали багатьох людей. Карпатські цілющі води, чисте гірське повітря, м'який клімат, мальовнича природа надихали багатьох поетів і письменників, художників і музикантів, видатних вчених.
Я думаю, що в майбутньому ваші онуки чи правнуки разом із вчителем , вивчаючи тему «Українські Карпати», зможуть на кілька годин надшвидкісним транспортом перенестись у ці гори і безпосередньо вивчати їх особливості. Зараз ми такої змоги не маємо, зате можемо здійснити заочну подорож. Перед початком подорожі ми поставимо деякі завдання, тому це буде вже справжня експедиція.
– З чого починається експедиція?
– З визначення завдання, плану її роботи.
(Учні переписують з дошки план)
1.Походження назви «Карпати».
2.Географічне положення гір та орографічний поділ.
3.Особливості геологічного розвитку
4. Клімат
5.Водні ресурси
6. Ландшафти Карпат(ґрунти, рослинний, тваринний світ)
7.Природоохоронні об’єкти
8.Туристичний огляд
Усе наше життя складається із злетів і падінь, тобто зигзагів. І все ж, долаючи перешкоди, ми піднімаємося на вершину.
Гори мають багато таємниць і проблем. Сьогодні ми спробуємо розгадати, розв'язати їх, глибше вивчити цю природну скарбницю. Для цього нам необхідно зробити декілька підйомів, кожний з яких наближатиме нас до найвищої вершини Карпат - Говерли. На кожному підйомі працюватимуть консультанти, які забезпечать нас необхідною інформацією:
Перший підйом—історичний
Консультант-історик розповідає про походження назви «Карпати»
Другий підйом—орографічний
Консультант-географ розповідає про географічне положення гір та орографічний поділ.
Третій підйом—геологічний
Консультант-геолог розповідає про особливості геологічного розвитку Карпат.
Четвертий підйом—кліматичний
Консультант-кліматолог надає інформацію про кліматичні особливості гір. П’ятий підйом-гідрологічний
Консультант-гідролог характеризує водні ресурси Карпат.
Шостий підйом—ландшафтний
Консультант-ландшафтознавець розповідає про основні пояси рослинності і тваринний світ.
Сьомий підйом—екологічний
Консультант-еколог характеризує природоохоронні об'єкти Карпат .
Підйом «Допитливих»
Консультант-екскурсовод відповідає на поставлені запитання.
Отже, в гори!
(На кожному підйомі демонструються фрагменти мультимедійної презентації.)
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
Перший підйом—історичний
Учитель: Звідки походить назва гір?
(Консультант-історик розповідає про походження назви).
Походження назви Карпати
Одні дослідники вважають, що назва Карпати виникла із назви фракійського племені карпи, що проживало на території Передкарпаття у третьому - четвертому столітті нашої ери. Інші - що це слово має корені з індоєвропейського слова kar - камінь (кам'яні гори), і порівнюють його з такими топонімами, як Каринтія (південна область Австрії), острів Карпатос у Критському морі та Крас (вапнякове море у Словенії).
Є ще й інша думка вчених, за якою назва цих гір випливає із слов'янських термінів "хрб", "харабат" - хребет. У літературі цей термін зустрічається ще у батька історії та географії Геродота у назві однієї з лівих приток Дунаю - Karpis. Вважається, що ця притока отримала свою назву від гір, в яких брала початок. Однак людська пам'ять зберегла багато легенд, переказів, казок та оповідок про виникнення назви Карпат. Ось одна із них.
Легенда про Силуна і Карпа.
У старі прадавні часи, коли на нашій землі жили люди-велети, що головою сягали до хмар, на цьому місці була велика рівнина, пишно встелена квітами і помережана чистими синіми потічками. Її володарем був Силун, який мав безліч різної худоби та добра, жив у величезному палаці із білого мармуру і спав у золотій колисці, засланій дорогими килимами. З ранку і до ночі важко працювали на нього слуги. Однак ніхто не наважувався покинути володіння ґазди та йти на пошуки нової роботи.
Відслужив у нього тринадцять років і один хлопець на ім'я Карпо-Дніпровський, бо прийшов сюди у пошуках шматка хліба з берегів Дніпра. Усі слуги його дуже любили за працьовитість, чесність і справедливість. Коли ж Карпові виповнилося двадцять років, вирішив він повернутися додому. Вважаючи, що за роки важкої праці він дещо заробив у володаря і той належно оцінить його службу, хлопець почав шукати нагоди порозмовляти про це із Силуном. І ось, однієї ночі, коли той обходив своє ґаздівство, Карпо й наважився на розмову:
«Довго у вас я прослужив чесно і віддано. Тепер же маю намір повернутися до рідної домівки і хотів би просити платню за свою службу».
Силун подумав, що слуга жартує, адже ніхто ще із ним так раніше не говорив. Але Карпо повторив свої слова. І це не на жарт розлютило Силуна, і він сказав:«Я знаю, куди мої слуги повинні ходити і що робити. І ти від мене нікуди не підеш».
Коли ж хлопець і втретє повторив свою вимогу, що було, на думку господаря, надзвичайною зневагою, якої пробачити ніяк не можна, Силун вигукнув:«Тільки під землю тебе відпущу!»
І, схопивши Карпа дужими руками, вдарив ним об землю, аж утворилась велика яма. Підвівся парубок на ноги, ніби нічого й не сталось, відчувши лише приплив небувалої сили, схопив Силуна і так вдарив ним об землю, що та розкололась та поглинула грізного ґазду. І як не намагався той вибратися на поверхню (бився головою й кулаками об земну кору, тиснув плечима та руками, копав ногами), земля не відчинялася.
Зате від цих старань колишнього володаря на ще недавній рівнині почали утворюватися горби. І чим більше ударів робив під землею Силун, тим вищими виростали гори. Кажуть, що й донині він ще живий під землею, але дуже постарів і не має колишньої сили, щоб дуже битись, однак не втратив надії вирватись на поверхню. А люди на честь Карпа назвали гори, що постали, Карпатами.

Другий підйом—орографічний
Учитель: Ось ми вже й подолали один підйом. Хотілося б дізнатися, яка частина території Карпат знаходиться в межах України? На які фізико-географічні області поділяються Карпати? Які хребти, масиви, перевали знаходяться в Українських Карпатах?І, звичайно, цікавить місцезнаходження Говерли!
(Консультант-географ розповідає про ГП гір та орографічний поділ).
Велика гірська система Карпат починається недалеко від Братислави (Словаччина) і закінчується на південному сході поблизу Залізних воріт (Румунія). Довжина Карпат приблизно 1500 км. Дугою із трьох сторін оточують вони Середньоєвропейську низовину. У північно-західній частині їхня ширина становить 240 км, у південно-західній - 340, а в північно-східній, де розташовані українські Карпати, вона звужується до 100-120 км.
Залежно від розташування, біогеографічного районування та особливостей Карпати поділяються на Західні, Східні і Південні.
Західні - розташовані на території Словаччини, Чехії, Польщі і, частково, Угорщини, де й є найвища точка Карпат - гора Герлах (2655 м).
Південні - меридіально розкинулися на території Румунії.
Східні (за винятком Східних Бескидів, що у Словаччині та Польщі, а також Семиградських гір, що у Румунії) - на території України.
Середня висота українських Карпат - 1000 м. На них припадає 10,3% площі усіх Карпат і 3,5% території України. Простягаються вони з північного заходу на південний схід майже на 280 км при середній ширині - 100 км. Найвища вершина - гора Говерла (2061 м), знаходиться в межах масиву Чорногори.Найвища точка не тільки Карпат, а й всієї України.
В межах України Карпати діляться на:
- зовнішні (Скибові), куди входять Бескиди, Горгани і Покутсько-Буковинські Карпати;
- центральні або Верховинські;
- внутрішні або Полонинсько-Чорногірські.
Вододільні-Верховинські Карпати — середня вісь Українських Карпат. Хоча вони і не найвищі в гірській системі (максимальні абсолютні висоти сягають 1 700 м), проте є головним карпатським вододілом між басейнами річок Дністра і Тиси. Там пролягають найважливіші перевали (Ужоцький, Яблуницький), через які проходять шляхи, що сполучають Передкарпаття із Закарпаттям.
Полонинсько-Чорногорські Карпати— найвищі. Вони охоплюють Полонинський хребет, порізаний долинами річок на окремі масиви-полонини (Рівна, Боржава, Красна), гірські масиви Свидовець і Чорногора та Гринявські гори. Висоти найвищих вершин сягають максимальних значень на Чорногорі, де шість з них здіймаються вище 2 000 м над рівнем моря. Там височить і найвища вершина України — г. Говерла (2 061 м). У цих горах збереглися сліди давнього гірського зледеніння — льодовикові форми рельєфу (цирки і кари).
На південь від Чорногори здіймається Мармароський масив - єдина частина Українських Карпат, де на поверхню виходять тверді кристалічні породи (гнейси, сланці). Масив охоплює Чивчинські і Рахівські гори. Це найдавніша (хоча й не надто висока) частина Карпат, яка зберігає ознаки, притаманні молодим і високим горам альпійської складчастості. Там поширені гостроверхі пікоподібні вершини, стрімкі й скелясті схили, дуже глибокі річкові долини, виразні льодовикові форми рельєфу. Недарма Рахівські гори здавна називають Гуцульськими Альпами.

Третій підйом—геологічний
Учитель: Чим цікавий геологічний розвиток Карпат?
(Консультант-геолог розповідає про особливості геологічного розвитку Карпат).
Карпати належать до відносно молодих гірських систем. Вони з’явились в альпійській геологічній зоні в мезозойський період і переважно у кайнозойську еру (приблизно 50 мільйонів років тому.
Теплі води океану Тетіс заливали суходіл, розмиваючи його. Роздрібнені гірські породи нагромаджувались на дні, утворюючи шари вапняків і глинистих сланців. Протягом мільонів років в умовах безперервних підняттів і занурень морського дна на місці Карпат нагромадилися 5 -7 кілометрові товщі морських осадових порід з пісковиків і глин. У результаті внутрішні х процесів Землі в альпійську епоху багатокілометрова товща осадових утворень зміналая в складки, піднімалась в гору. А океан Тетіс поступово відступав. Головну роль у геологічній будові Українських Карпат відіграють осадкові флішові товщі крейдового та палеогенового віку, утворені глинистими сланцями, мергелями, пісковиками. Більш давні породи складають Рахівський кристалічний масив. Тут поширені протерозойські гнейси і сланці, палеозойські вапняки, філіти і кварцити, тріасові та юрські конгломерати, доломіти, яшма.
Передкарпатський прогин і Закарпатська западина виповнені піщано-глинистими та соленосними неогеновими породами. Вулканічний хребет складений андезитами, базальтами,туфами міоценового віку. З антропогенових відкладів поширені алювіально-озерні, льодовикові, водно-льодовикові, вулканічні.
Сучасних геоморфологічних рис Українські Карпати набули внаслідок неотектонічних рухів та денудаційних процесів, якими створені поверхні вирівнювання, річкові долини, льодовикові, ерозійні, карстові форми рельєфу
Вертикальна морфоструктурна зональність виявляється в наявності реліктів пенеплену у верхньому гірському ярусі, пологих денудованих схилів у середньому, добре видимих терасових рівнів у нижньому. У плейстоцені найвищі гірські масиви (Рахівські гори, Чорногора, Полонинський хребет) зазнавали зледеніння. Тут збереглися реліктові гляціальні форми: кари, цирки, озерні улоговини, моренні вали, конуси виносу.
Акумулятивна і руйнівна діяльність льодовиків позначилася не тільки на високогір’ї, але й на прилеглій території. Зі зледенінням пов’язані утворення у вигляді кам’яних розсипів на схилах. Масиви з кам’яними розсипами займають найбільші площі у Скибових Горганах, зокрема в їх найбільш підвищеній частині. Є також досить обширні масиви кам’яних розсипів у Привододільних (Внутрішніх) Горганах. Зустрічаються масиви кам’яних розсипів у масивах Чорногори, Свидівця і Мармароському.
В околицях Ужгорода поблизу села Дравці залишилися до наших днів лесові нашарування. Місцями подібні нашарування трапляються і на Прикарпатті.
Серед сучасних геоморфологічних процесів важлива роль належить рухам земної кори (переважають підняття), землетрусам, ерозії і зсувам.
У сучасний період у результаті різних геологічних сил та вивітрювання продовжується згладження гірських хребтів, переміщення уламкового матеріалу, поглиблення гірських долин і формування конусів виносу під впливом дії гірських річок Українські Карпати виникли наприкінці неогенового — на початку антропогенового періодів під час альпійського горотворення. Саме тоді утворилась Карпатська складчаста споруда, Передкарпатський прогин, Закарпатська западина.
Серед гірських порід, які утворюють Українські Карпати — крис-талічні палеозойські, тріасові і юрські конгломерати, доломіти, породи крейдового і палеогенового віку — глинисті сланці, пісковики, вапня¬ки. Є також породи вулканічного походження — туфи, андезити.
Сланці легко зазнають руйнування, тому гірські хребти здебільшого мають пологі схили, зручні перевали. На найвищих гірських масивах (Чорногора, Полонинський хребет, Рахівські гори, Чивчини) трап¬ляються давньольодовикові форми.

Четвертий підйом—кліматичний
Учитель: Про багатства Карпат маємо інформацію, а от про клімат хотілося б дещо з'ясувати. Прошу надати інформацію про кліматичні особливості гір Карпат. Чому в Карпатах більше опадів, ніж на рівнинній частині України?
(Консультант-кліматолог надає інформацію про кліматичні особливості гір).
Клімат Українських Карпат визначається географічним положенням гір та їх висотою над рівнем моря. У горах він холодніший і вологіший, ніж на прилеглих територіях. Із підняттям на кожні 100 м літо запізнюється на 10 днів і на 5 днів раніше закінчується. Важке холодне повітря нерідко може застоюватися в міжгірних зниженнях, тому температура повітря там буває набагато нижчою, ніж у навколишніх горах. В Українських Карпатах випадає найбільша кількість опадів в Україні. Якщо у передгір'ях вона становить не більш як 800 мм за рік, то в найвищих масивах — понад 1500 мм. Найбільше опадів — влітку, найменше — навесні і взимку. Часто бувають грози, завірюхи, навесні сходять снігові лавини. Під впливом текучих вод утворюються селі — грязьо-кам'яні потоки, які виникають в руслах гірських річок. Вони з'являються раптово внаслідок злив або інтенсивного танення снігу і швидко рухаються, набираючи катастрофічного характеру, спричиняючи руйнування.

П’ятий підйом-гідрологічний
Учитель: Подолано ще один підйом, без знань якого ми не зможемо зрозуміти гідрологічні особливості Карпат. Тож які особливості гірських річок? А чи є в горах озера? А що відомо про водоспади?
(Консультант-гідролог характеризує водні ресурси Карпат).
У Карпатах сформувалася найбільш густа річкова мережа в Україні. Головний карпатський вододіл розділяє басейни річок різних напрямків. На північ і північний схід течуть Дністер і його притоки - Стрий, Свіча, Тисмениця, Бистриця, Лімниця і притоки Дунаю — Сере /та Прут із Черемошем, а на південь і південний захід — притока Дунаю Тиса, в яку впадають Тересва, Теребля, Ріка, Боржава, Латориця, Уж. Долини карпатських річок пролягли здебільшого в поздовжніх міжгірних улоговинах і поперечних розломах хребтів. Усі річки мають стрімку течію. Нерідко утворюються водоспади — окраса місцевих краєвидів. Навесні і на початку літа внаслідок танення снігу в горах і великих злив на річках бувають повені і паводки. Вода часто виходить з берегів і завдає значної шкоди населеним пунктам, дорогам, господарським об'єктам. Карпатські річки несуть велику кількість уламкового матеріалу, який відкладають у своїх пониззях. На схилах гір у долинах річок трапляються зсуви.
У Карпатах чимало озер. Вони, як правило, невеликі за площею, але дуже мальовничі. Найбільшим з них є озеро Синевир, що виникло у верхів'ї р. Тереблі внаслідок завалу в горах. Воно лежить на висоті майже 990 м, має глибину 24 м. Доволі поширеними є озера льодовикового походження — найбільш високогірні в Україні: Бребенескул, Несамовите, Марічейка. Глибокі озера утворилися у бічних кратерах згаслих вулканів Вигорлат-Гутинського хребта

Шостий підйом—ландшафтний
Учитель: Долаючи підйом за підйомом, я відчуваю надзвичайне захоплення від неповторної краси природи. Як проявляється висотна поясність у Карпатах?
(Консультант-ландшафтознавець розповідає про основні пояси рослинності і тваринний світ).

Багата й фауна карпатських лісів. Цей звір — цар тваринного світу Карпат. Вага його — 250—350 кг. Довжина тіла — 2—2,3 м. Тіло незграбне, шия товста і коротка. Шерсть густа і груба від темно-бурого до темно-рудого кольору. Приплід буває раз на 2—3 роки. Всеїдна тварина.
Про якого звіра йде мова? Так,це ведмідь бурий. Нині в Карпатах налічується більше 1000 голів цього хижака. Полювання на нього заборонено.
Тут водяться також дикий кабан, гордовитий олень, є вовк, лисиця, рись, борсук, косуля, куниця, лісовий кіт. Кіт лісовий населяє глухі грабово-дубові й букові ліси, піднімається до висоти 1350 м над рівнем моря. Добре лазить по деревах, скелях, урвищах, але полює на землі. Лісовий кіт відрізняється від свійського значно більшими розмірами (довжина тіла близько 70 см, маса до 6 кг).
Можна побачити тут орла і сокола, глухаря й тетерюка, рябчика й фазана. Форель і харіус - найцінніші із риб, що водяться у карпатських річках. Лише в Карпатах живуть орли-беркути. На скелях, у лісових хащах, яругах, серед руїн живе найбільший із сов - пугач.

Сьомий підйом—екологічний
Учитель: Милуючись природою Українських Карпат, водночас переймаєшся проблемами, які переплітаються з красою гір.
-Які ж природоохоронні об'єкти створено в Карпатах?
(Консультант-еколог характеризує природоохоронні об'єкти Карпат).
В Українських Карпатах зосереджено понад 1400 природоохорон¬них об’єктів.
Карпатський біосферний заповідник (1993). Площа — 58 тис. га. До складу заповідника входять Угольсько-Широколужанський, Чор-ногорський, Мармороський, Свидовецький та інші гірські масиви, Долина нарцисів. Тут охороняються передгірні діброви, гірські бу¬кові, мішані, смерекові ліси, субальпійські ландшафти із сосновими і вільховими заростями. До Червоної книги України занесено понад 70 видів тварин. Діє єдиний в Україні Музей екології гір і природо¬користування Карпат.
Заповідник Горгани (1997), площа — 5 тис. га. Охороняються смерекові та ялицеві праліси, криволісся із сосни гірської та вільхи зеленої.
Національний природний парк Синевир (1989), площа — 40 тис. га. Охороняються ландшафти гірського масиву Горгани, мальовниче озеро Синевир (глибина до 24 м) завального походження, яке роз¬ташоване на висоті 989 м. У парку росте понад 90 видів рідкісних рослин.
Карпатський національний природний парк (1980). Площа — 50 тис га. Охороняються унікальні для Центральної Європи природні комплекси: букові ліси, ялинові ліси, криволісся сосни гірської, вільхи зеленої, ялівцю, субальпійські луки з рододендроном східнокарпат¬ським. Понад 20 рослин занесені до Червоної книги України (сосна кедрова, рододендрон, дріада, тирлич жовтий, арніка гірська). Серед тварин охороняються — кіт лісовий, плямиста саламандра, беркут, сапсан, лелека чорний. У парку багато озер, річок, водоспадів.
Національний природний парк Сколівські Бескиди (1999). Площа — 36 тис. га. Охороняються типові та унікальні природні комплекси західної частини Українських Карпат. Більше ніж 50 видів рослин за¬несені до Червоної книги України. На території парку 30 мінеральних джерел.
Вижницький національний природний парк (1997). Площа — 8 тис. га. Охороняються ялицево-букові ліси, луки-полонини.
У межах провінції Українських Карпат виділяються сім фізико-гео-графічних областей: Передкарпатська височинна, Зовнішньокарпат¬ська, Вододільно-Верховинська, Полонинсько-Чорногорська, Рахів¬сько-Чивчинська, Вулканічно-Карпатська, Закарпатська низовина.
Передкарпатська височина область знаходиться в межах Львів¬ської, Івано-Франківської і Чернівецької областей.В межах області знаходяться Княждвірський заказник, заказники Турова Дача, Цецине.
Зовнішньокарпатська фізико-географічна область знаходиться в межах Львівської, Івано-Франківської і Чернівецької областей.
У Зовнішніх Карпатах знаходяться Карпатський природний на-ціональний парк, заказники Джурджійський, Тавпиширківський, Садки.
Вододільно-Верховинська фізико-географічна область розташована в межах Львівської, Івано-Франківської і Закарпатської областей.У межах Вододільно-Верховинських Карпат знаходяться частина Карпатського заповідника, кілька заказників та інших природно-за¬повідних територій і об’єктів.
У межах Рахівсько-Чивчинської фізико-географічної області знаходиться Чорногірський масив Карпатського заповідника та кілька заказників, понад 50 пам’яток природи.
На території Вулканічно-Карпатської фізико-географічної області знаходяться частина Карпатського заповідника, заказники Росішний, Чорна Гора, пам’ятки природи — гора Яворник, урочище Тепла яма тощо.
В межах області знаходяться заказники Юлівська гора, Чорна гора, Великодобронський, інші природно-заповідні об’єкти й території.
Підйом «Допитливих»
Учитель. Відчуваю, що ми вже втомилися. Тому пропоную трішки відпочити і поєднати корисне з приємним: на адресу нашого класу надійшли листи, у яких дописувачі прохають дати відповідь на питання, які їх цікавлять.
Лист 1. Мені неодноразово доводилось чути, що Карпатський регіон страждає від повеней, селів, зсувів та інших явищ. Що є причиною таких природних катастроф?
Консультант –екскурсовод.Під впливом текучих вод утворюються селі – грязьо-кам’яні потоки, які виникають в руслах гірських річок. Вони з’являються раптово внаслідок злив або інтенсивного танення снігу і швидко рухаються, набуваючи катастрофічного характеру, спричиняючи руйнування.
Навесні і на початку літа внаслідок танення снігу в горах і великих злив на річках бувають повені і паводки. Вони часто виходять з берегів і завдають значної шкоди населеним пунктам, дорогам, господарським об'єктам. Карпатські річки несуть велику кількість уламкового матеріалу, який відкладають у своїх пониззях. На схилах гір у долинах річок трапляються зсуви.
Лист 2. Я весь час мрію здійснити похід до Карпат, але з уроків географії знаю, що Карпати –це молоді гори,а там, де молоді гори, бувають вулкани і землетруси і стає боязко. Чи бувають такі грізні явища в сучасних Карпатах?
Консультант–екскурсовод.Карпати - сейсмічно активні гори,для яких характерні повільні коливання та землетруси.
Лист 3. Мені пощастило побувати в Карпатах, милувалася їх красою, стрімкими гірськими потічками. Мене приємно вразили дубово-букові ліси. А ще відомо,що «Букові праліси Карпат» входять до переліку об`єктів Всесвітньої природної спадщини. Хотілося б більше б про це дізнатися.
Консультант–екскурсовод. Ці ліси є унікальною екосистемою, не порушеною діяльністю людини.
Навіть сьогодні ці букові ліси є важкодоступними, добиратись до них потрібно глухими стежками і людина рідко відвідує їх. Вирубка в цих лісах існує, однак заготовкою деревини тут займаються лише місцеві мешканці, що живуть в безпосередній близькості до лісу «Букові праліси Карпат» — це транснаціональний серійний природний об'єкт, що складається з десяти окремих масивів, які розташовані вздовж осі завдовжки 185 км від Рахівських гір та Чорногірського хребта в Україні на захід Полонинським хребтом до гір Буковські Верхи та Вігорлат у Словаччині (рис.). Його загальна площа - 77971,6 га, з яких 29278,9 га складають заповідне ядро, а 48692,7 га — буферну зону об'єкта. На території Українських Карпат зосереджено 74,9% загальної площі об’єкта. 28 червня 2007 року Комітет у справах Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 31-й сесії у місті Крайстчерч (Нова Зеландія) ухвалив рішення про включення українсько-словацької номінації «Букові праліси Карпат» до переліку об`єктів Всесвітньої природної спадщини. Це довгоочікувана, історична подія для України та Словаччини, міжнародне визнання їх природоохоронної та наукової діяльності. Букові праліси Карпат зараз нарівні із Єллоустоунським національним парком, Ніагарським водоспадом, Галапагоськими островами, озером Байкал та ще понад сто шістдесятьма природними феноменами, будуть не тільки пильно охоронятись та поглиблено вивчатись, але й стануть місцем паломництва для багатьох природолюбів з усіх кінців світу. Адже відомо, що в регіонах, які володіють Всесвітньою спадщиною, як правило, починається бурхливий розвиток туристичної індустрії, активізується соціально-економічне життя прилеглих територій, зростає позитивний імідж країни, де розміщені ці об`єкти. Для пралісів властиві найвищі і найкращі, порівняно з усіма іншими екосистемами, природність, цілісність, безперервність функціонування, самовідновлюваність, самоорганізованість, стійкість, збалансованість (припасованість) компонентів і що найбільш важливо – малозмінюване у просторі і часі середовище існування. Це дозволяє виділити їх в окрему категорію заповідних об‘єктів.
Унікальність Карпатських лісів ще і в тому, що знаходяться вони в центрі Європи. Вчені вважають справжнім дивом, що вони збереглись в незайманому стані, знаходячись в густонаселеному районі планети. Сьогодні як ніколи актуальним є питання збереження Карпатського лісу,тут активно розвивається браконьєрська вирубка. Поки що браконьєри ще не добрались до букових лісів, але це питання часу.
Лист 4. Люблю подорожувати, читати книжки про природу. Багато прочитав книг про Карпати.Але у них часто трапляються наукові терміни. Поясніть мені, будь ласка, що таке «полонини»?
Консультант–екскурсовод. Характерною особливістю Карпат є наявність полонин - безлісих вершин. На полонинах Карпат росте пишніша рослинність, буяють влітку квіти, Найдавнішою професією в Українських Карпатах вважається вівчар. Овець тут розводять багато, їх випасають на полонинах.
Полонини — чудові краєвиди Карпат. Вони, як магніт, притягують до себе людей. Карпатські полонини — майбутнє українського та іноземного туризму.

Учитель. А до Говерли залишається один підйом. Долаючи підйом за підйомом, продуктивно і натхненно працювали консультанти, тому ми дійсно відчули себе туристами, які не лише здійснили подорож, а й продовжили пізнавати велич карпатської краси.
Легенда про походження назви «Говерла» і «Прут»

ІV. Закріплення вивченого матеріалу
Згадаймо вивчене на уроці
Тест « Українські Карпати»

1. Найвища точка Карпат:
а)г. Сивуля; б)г. Говерла; в)Піп-Іван.
2. За утворенням Карпати:
а)складчасті; б)складчасто-брилові; в)вулканічні.
3. За висотою Карпати:
а)високі; б)середньо високі; в)низькі.
4. Як називають безлісі вершини Карпат:
а)яйли; б)долини; в)полонини.
5. Найбільш високогірне озеро Карпат:
а)Несамовите; б)Синевир; в)Бребенескул.
6. Гірський масив, у якому знаходиться г. Говерла:
а)Чивчинський; б)Чорногорський; в)Рахівський.
7. Озеро Синевир знаходиться на висоті:
а) 989 м; б) 938 м; в) 968 м.
8. Українські Карпати утворилися близько:
а)32 млн років; б)35 млн років; в)25 млн. років.
9. Рослини-релікти:
а)дуб скельний; б)тис ягідний; в)бук лісовий.
10. Установіть співвідношення між гірськими вершинами і частинами Карпат:
1. г. Сивуля А.Внутрішні Карпати
2. г. Пікуй Б.Зовнішні Карпати
3. г.Говерла В.Центральні Карпати
1-Б, 2-Б,3-А.
11. Установіть співвідношення між видовою рослинністю та поясністю:
1.смерекові ліси А. низькогірний пояс
2.чагарники Б. альпійський пояс
3. букові ліси В. передгірний пояс
4. лучна рослинність Г. середньогірний
5.дубові ліси Д. субальпійський пояс
1-А , 2-Б,Д, 3-А 4-Б,В,Д, 5-В
12. Установіть співвідношення між гірськими пасмами та їх складовими:
1.Зовнішні Карпати А. Верховинський, Вододільний хребет
2.Центральні Карпати Б.Чорногорський, Чивчинський хребти, Рахівські гори
3. Внутрішні Карпати В. Бескиди, Горгани, Покуття
1- А 2- 3- В
V. Підсумок уроку
Учитель. Чи підкорилась нам Говерла?
Ось ми і підкорили вершину Карпат-Говерлу.
Якою змістовною інформацією ви себе збагатили?(відповіді учнів)
Учитель. А чому найвища точка Карпат має назву Говерла?
(Консультант-екскурсовод розповідає про Говерлу.)
Назва Говерла у перекладі з угорської означає сніжна гора.

Закінчилась наукова частина уроку, але жодна експедиція не обходиться
без пісні, без вогнища, без солодкого відпочинку під високим карпатським небом. Немов із самого неба чи з гірських висот сходить на нас позитивна енергія. (Звучить пісня Руслани «Знаю я»).
(Презентація «Пісні, коломийки, щедрівки Карпат»)
(Консультант-екскурсовод доводить, що Карпати-край легенд).
А ще біля вогнища розповідають легенди, історії, бувальщини.( Учні розповідають легенди Карпат – випереджувальне завдання).
В одному селі жив хлопець на ім'я Прут. Чому його так назвали, не знає. Якось забарився Прут у горах і вирішив там заночувати. Стара смерека простелила йому ковдру із моху і вкрила духмяними вітами. Дивний сон йому наснився. Біля нього дівчина вся в зеленому, очі в неї зелені і довга коса до пояса. Щось тихо наспівує, Прут не може на неї надивитися. Та. коли простягнув руку, щоб її торкнутися, дівчина зникла. Аж дивиться — висить стрічка на смерековій гілці й світиться теплим зеленим вогнем. Коли сонячні промені поцілували землю, стрічка перестала світитися. Вирішив Прут будь-що, але відшукати красуню.
Раптом, наче з-під землі, з'явилась дівчина. Захоплена піснею, незчулася, як до неї підкрався Прут. Міцно схопив і пригорнув до себе.
Хто ти?
— Я Говерла.
— Говерла, Говерла,— прошепотів вітер,
Неосяжне, як синє небо над горами, кохання заполонило їхні душі. Недовгим було їхнє щастя. Не могла Говерла без дозволу батька, гірського царя, піти до людей. Довелося відкрити батькові таємницю. Розгнівався батько і прокляв доньку. Прибігла Говерла до старої смереки й залилася слізьми, огорнула смерека дівчину зеленим гіллям і щось довго шепотіла.
— Добре, -- мовила Говерла. Побігла вона й стала на край прірви. Ніби земля розверзлася - так загуло навкруги. То гуляв вітер.
Він ламав все навкруги, кидав у долину величезні кам’яні брили. На ранок сонце здивувалося. На місці долини виросла гора. Вона сягала аж до хмар своєю сніговою вершиною. Люди захоплено дивилися на гору.
Тільки у Прута стислося серце.
— Говерло, - де ти?
— Це я - гора, твоя Говерла, - і біла ромашка зронила сльозинку.
Не повернувся Прут до людей. Тільки згодом побігла поміж гір гомінка річка. Бігла швидко, ніби боялась, що не встигне.
Дивиться Говерла в чисті води Прута, а він гомонить їй про своє вічне кохання
Учитель. Хто раз хоч побачив Карпати,
Той в них закохався повік.
В смерічок зеленії шати,
У теплий притулок колиб,
У темний ялицевий морок,
В джерельний скляний передзвін,
У тиху красу вечорову
І запах п’янкий полонин.
На диких стрімких крутосхилах
Велично смерічки шумлять,
Туманом повиті вершини
І роси, що в травах горять,
Як блюдця в долині ромашки,
Що тонуть в зеленій траві
Хто раз хоч побачив Карпати,
Той в них закохався навік.
Хто раз хоч побачив Карпати,
Той в них закохався повік.
В смерічок зеленії шати,
У теплий притулок колиб,
У темний ялицевий морок,
В джерельний скляний передзвін,
У тиху красу вечорову
І запах п’янкий полонин.
На диких стрімких крутосхилах
Велично смерічки шумлять,
Туманом повиті вершини
І роси, що в травах горять,
Як блюдця в долині ромашки,
Що тонуть в зеленій траві
Хто раз хоч побачив Карпати,
Той в них закохався навік.

Висновок.Українські Карпати є частиною великої гірської системи ,що утворилася 25 млн. років тому.Формування гір триває і донині,про що свідчать окремі підняття ділянок гір і періодичні землетруси. У Карпатах сформувалася найгустіша річкова мережа на Україні.Кількість сонячного тепла й опадів зумовила оригінальність і розмаїття рослинності і тваринного світу Карпат.
VІ.Домашнє завдання
1. Опрацюйте текст підручника- параграф 34
2.Скласти кросворд «Українські Карпати»

до уроку в 8 класі "Українські Карпати"

Автор: 

Звір Галина Василівна
учитель географії Білоцерківського колегіуму

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі