Користувацький вхід

Стаття до журналу або шкільного веб-сайту у публіцистичному стилі (урок зв'язного мовлення)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Анотація до уроку з зв’язного мовлення « Стаття до журналу або шкільного веб-сайту в публіцистичному стилі мовлення».

Відповідно до програми з української мови в 11-А класі проведено урок з зв’язного мовлення « Стаття до журналу або шкільного веб-сайту в публіцистичному стилі мовлення».
Мета уроку: повторити відомості про публіцистичний стиль мовлення, ознайомити учнів із визначенням жанру статті, формувати вміння аналізувати твори цього жанру, вчити писати статтю в журнал або на веб-сайт; розвивати логічне й образне мислення, відпрацьовувати вміння виділяти головне, аналізувати, робити висновки й узагальнювати, розвивати усне й писемне мовлення, збагачувати й уточнювати словниковий запас, формувати навички самостійної творчої роботи; виховувати толерантність, об’єктивність мислення, естетику слова, почуття любові до рідного краю.
Під час проведення уроку повторюються й узагальнюються знання учнів, які вони отримали раніше, а також використовується комп’ютерна презентація. Вона застосовується на всіх етапах проведення уроку та відповідає загальнодидактичним принципам наочності, систематичності і послідовності засвоєння знань.
Інтерактивні методи навчання є частиною особистісно-зорієнтованого навчання, оскільки сприяють соціалізації особистості, усвідомленню себе як частини колективу, своєї ролі і потенціалу.
Стаття – важливий публіцистичний жанр, який відзначається ґрунтовним аналізом матеріалу, високим ступенем узагальнення, чіткістю висновків. Використовуючи різноманітні факти, яскраві приклади, статистичні дані, автор статті досліджує злободенні суспільно-політичні проблеми.
Основне призначення тексту статті – інформувати, переконувати людей в його істинності, висловлювати власну громадянську позицію та формувати громадську думку. Для цього використовується поєднання логічності викладу з емоційністю оформлення мовного матеріалу.
Текст статті базується на двох моделях подачі змісту – фактичній та авторській. Для першої важливим є виклад фактів, а для другої – показ авторського погляду на подію, її суб’єктивна оцінка.
Важливим аспектом рівня впливу матеріалу статті є розуміння того, для якої аудиторії вона пишеться. Хоча однією з ознак статті є публічність, яка полягає у передачі змісту доступним способом для будь-яких членів суспільства, але при цьому все ж треба враховувати і рівень культури читачів, їх вік, стать, освіту тощо.

Автор: 

Пастухова Тетяна Михайлівна
вчитель української мови та літератури
Коробочкинського навчально-виховного комплексу Чкаловської селищної ради Чугуївського району Харківської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі