Користувацький вхід

Лабораторія філологічного досвіду «Формування креативної особистості за допомогою інтерактивних технологій навчання»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Видатний український вчений, письменник, філософ Григорій Савич Сковорода писав, що справді щасливою може бути та людина, яка обрала працю, споріднену її душі.
Напевно, я можу вважати себе щасливою, адже ще з шкільних років мріяла стати вчителем української мови та літератури. І ось уже двадцять четвертий рік працюю на благородній філологічній ниві, навчаючи дітей української словесності.
У Національній доктрині розвитку освіти України у ХХІ ст. пріоритетним напрямком є підготовка людей високої освіченості, здатних до творчої праці, освоєння і впровадження інноваційних технологій. Час зобов’язує педагога шукати нові методи, прийоми, які б зацікавлювали учня, урізноманітнювали навчально-виховний процес. Адже, за словами Яна Коменського, саме інтерес є основою навчання, бо оригінальна форма допомагає уникнути одноманітності, шаблонності, сприяє засвоєнню учнями нових знань та формуванню в них творчих здібностей.
Інновації в освіті великою мірою пов’язані із прагненням України до євроінтеграції, що веде за собою суттєві зміни у педагогічній методиці.
Усі вищезазначені чинники спонукали мене обрати проблему, над якою працюю: «Розвиток творчих здібностей учнів за допомогою інтерактивних технологій навчання».
Дана педагогічна проблема є надзвичайно актуальною на сьогоднішній день. Творчі здібності є невід’ємною якістю успішної людини, яка прагне реалізувати себе як особистість. Сучасний учитель повинен сам бути творчою, неординарною людиною. Але навіть найталановитіший учитель не може бути для учня єдиним джерелом інформації. Тому настала необхідність перейти від «передавання готових знань» до «навчання вчитися».
Для успішної взаємодії учителя та учня доцільно використовувати інтерактивні технології навчання, які дозволяють зробити урок цікавим і незвичайним, а сам процес навчання – легким і пізнавальним.
Відовідно до вибраної педагогічної проблеми я ставлю перед собою такі завдання:
- створити для кожного вихованця комфортне навчальне середовище;
- спонукати вихованців до співпраці, взаємодії, діалогу;
- сприяти глибокому засвоєнню знань через взаємонавчання;
- розвивати творчі здібності, нестандартне мислення у дітей;
- виховувати комунікативну компетентність;
- формувати національну самосвідомість школярів.
Провідна ідея досвіду: використання інтерактивних технологій у навчально-виховному процесі для формування ключових мовно-літературних компетентностей учнів з метою розвитку їх пізнавальної активності та творчих здібностей.
У своїй роботі керуюся досвідом О. Пометун («Інтерактивні технології в навчанні гуманітарних дисциплін»).

Автор: 

Палац Оксана Петрівна, вчитель української мови та літератури, Скалатська ЗОШ I-III ст.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі