Користувацький вхід

Тема: «Я щасливий у ріднім краю, де уперше дививсь в небо синє». Література рідного краю. Михайло Коцюбинський. «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: «Я щасливий у ріднім краю, де уперше дививсь в небо синє». Література рідного краю. Михайло Коцюбинський. «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник»
Мета: Ознайомити та повторити з учнями життя та творчість Михайла Коцюбинського;продовжувати розвивати навички аналізу творів;виразного читання оповідань; розвитку мовлення учнів; розкрити тематику творчості поета;виховувати інтерес до творчості та любов до письменника.
Обладнання: портрет письменника, збірки творів, мультимедійна презентація уроку, літературознавчий словничок, виставка архівних матеріалів
Хід уроку
І.Організаційний момент
1.Вступне слово вчителя
Сонце – як сонце, літо – як літо,
Дощик – як дощик, діти – як діти.
Кожному дому – щастя багато.
Маку – цвітіння, житу – врожаю.
Небові – миру, голубу – неба,
Кожній дитині – всього чого треба.
Хай усміхаються діти щодня,
Доброго ранку! Доброго дня!
Любі діти! Хочу запитати вас, якими кольорами ви намалювали б свій настрій до початку уроку? Тож сподіваюся, що саме цей урок буде таким теплим, радісним, веселковим, як ви побажали. У кожного із вас є листочки, а тому напишіть на них те, що чекаєте від уроку. Давайте прикріпимо їх на дерево «очікувань».
Справжня проза має природу дерева. Ти бачиш пелену його цвітіння, зелене листя, зграбність віття, проте невидимим зостається коріння та живильні соки під корою. Так само проза: спочатку бачиш та відчуваєш цвіт – красу слова, потім прозираєш у ту його невидиму, невимовлену сутність, розумієш, як глибоко сягає коріння. Саме художні твори дають простір душі, уяві. Тож запрошую вас на урок літератури рідного краю, у дивовижний, неповторний світ, світ художнього слова, світ письменника Михайла Коцюбинського.
ІІ. Повідомлення теми та мети уроку
Слово вчителя.
Отже, сьогодні ми розглянемо життя й творчість нашого земляка, Михайла Коцюбинського, продовжимо удосконалювати навички ідейно-художнього аналізу його творів, висловлюватимемо власне ставлення до творчості Михайла Коцюбинського, зрозуміємо внутрішній світ автора, тематику, побачимо прекрасне. А тепер розгорніть зошити і занотуйте дату та тему уроку.
ІІІ. Актуалізація опорних знань учнів.
Епіграф(записаний на дошці)
…Хай голубить усіх доброта,
Обминають заздрощі Вас…

Сьогодні ми з вами помандруємо у літературний світ Михайла Коцюбинського, заглянемо у минуле, теперішнє та майбутнє, але спочатку згадаємо життя і творчість письменника. Додому я вам задавала вивчити біографію М. Коцюбинського.

1.Розкажіть про батьківську сім’ю письменника,
дитячі та юнацькі роки Михайла Коцюбинського
1. Михайло Михайлович Коцюбинський народився у Вінниці у сім’ї урядовця 17 вересня 1864 року. На жаль, дитинство його не було й бути не могло щасливим: батько без тями пив, а багатодітна сім’я жила у страшних злиднях. Проте майбутній талант у Михайлика проявився дуже рано. Він любив народні пісні, сам складав і виспівував наївні дитячі співаночки. З великим задоволенням слухав кобзарів і лірників, багато читав. А у підлітковому віці пробував писати великий прозовий твір про фінів.
2. Авторитету у Вінниці батько не мав, його звільняли мало не щомісяця з усе нижчої за рангом роботи. Поки не запропонували посаду волосного писаря в селі Радівці; це образило і навіть отямило батька аж настільки, що він на якийсь час кинув пити, а згодом отримав значно кращу посаду в місті Бар. Мати почала дорікати чоловіка, що Михась досі поза школою, хоч його ровесники давно вчаться, і на сімейній раді вирішили найняти синові приватного вчителя Богачевського, який так попрацював з підопічним, що Михайлика прийняли відразу до останнього класу трирічної школи.

Додаткове запитання
Чому саме Михайло з юних літ змушений був утримувати сім’ю?
3. У цей час батько став звичайнісіньким волоцюгою, кинув дружину з дітьми, ходив по селах, жебрав або писав скарги чи просьби за випивку в шинку. Як не було тяжко матеріально, Михайло закінчив бурсу, навіть вступив до духовної семінарії, але мусив покинути навчання, бо треба було утримувати осліплу з горя матір і молодших дітей. Михайло підробляв репетиторством, але думав не тільки про хліб насущний. Із сімнадцяти років він уже мав контакти з революціонерами.

2. Розкрийте етапи творчого росту письменника
і дайте огляд його творчості
4. Незважаючи на матеріальні нестатки. Коцюбинський починає займатися літературною творчістю. Першим його твором стало оповідання «Андрій Соловійко, або Вчениє світ, а невченіє тьма». У 1890 році Михайло Коцюбинський познайомився з Іваном Франком, почав друкуватися у львівській пресі. Займається перекладацькою справою. З реальних дитячих доль списані були фабули, портрети і вчинки героїв оповідань М. Коцюбинського «Ялинка», «Харитя», «Маленький грішник».
5. У цей час Михайло Коцюбинський стає відомим в Україні завдяки публікації повісті «На віру». Сам автор наче причащається до українського красного письменства тим, що відвідує могилу Шевченка і приносить клятву продовжувати його справу. Основні твори Коцюбинського були написані в Чернігові, це такі як – «В путах шайтана», «Відьма», «Він іде», «Подарунок на іменини», «Fata morgana», «Intermezzo». Окремими книгами вийшли збірки оповідань «В путах шайтана», «По-людському».

Додаткове запитання
Що ви можете сказати про Коцюбинського як тонкого спостерігача людського життя?
6. Хвороба серця змушувала М.Коцюбинського витрачати кошти і час на вкрай необхідне лікування. Галицькі друзі запросили Коцюбинського скористатися карпатськими курортами, і в 1911 році він приїхав у Криворівню, суттєво поправив своє здоров’я та ще й зібрав матеріали про побут гуцулів і про опришків. На хвилі яскравих вражень, повернувшись додому, Коцюбинський написав повість «Тіні забутих предків», яка досі в нашій літературі вважається найкращою про жителів Карпат. Зі слів Івана Франка можна зрозуміти, що М.Коцюбинський насамперед був тонким спостерігачем людських душ та життя: «…Коцюбинський розширив обрій української повісті… Він дав нам прегарні малюнки з життя наших південних сусідів румунів і татар, доторкнув життя наших гуцулів…» «Хто щасливий?» запитував в одній із своїх поезій у прозі «Пам’ять душі» Михайло Коцюбинський, і відповідав: «Той, хто дає багато, а бере найменше. На чиїх слідах виростають найкращі квіти, хто по всій дорозі розкидає для вжитку всіх самоцвіти». Михайло Коцюбинський був саме такою людиною.
Психологічна картка “Я і Коцюбинський“
я Коцюбинський
Школа, освіта Учень, учениця 8 класу
Сім’я Батько, мати, брати, сестри
Друзі Маю багато друзів
Уподобання, захоплення Маю різні вподобання Всебічно розвинена людина, література
Яка професія найближча Мрію бути… Не можу й відповісти, бо із творів зрозуміло, що для нього важливе все
ІY. Опрацювання навчального матеріалу
Кого називають в українській літературі: Дочкою Прометея - Лесю Українку; а хто такий - Каменяр - Іван Франко; а як називають Тараса Григоровича Шевченка – Кобзар.
А Михайла Коцюбинського називають Сонцепоклонник, тому що в усіх творах, повістях, новелах, оповіданнях перемагає завжди добро, любов, світло, сонце .
Перша сторінка творчості. Минуле.
1. Отже, давайте перегорнемо нашу сторінку і поринемо у минуле.
У вас було домашнім завданням прочитати оповідання «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник».
- Подивіться уважно на ілюстрації та скажіть з якого оповідання, яка ілюстрація.?
- Що запам’яталося та вразило вас у даних оповіданнях?
- Що спільного у них?
2. М. Коцюбинський — класик дитячої літератури. До класики дитячої літератури заслужено належать оповідання М. Коцюбинського "Харитя", "Ялинка", "Маленький грішник". М. Горький у статті про творчість М. Коцюбинського зазначав: "...він любить добро любов'ю художника, вірить у його переможну силу..."
У своїх оповіданнях М. Коцюбинський не лише розглядає героїв у певних життєвих ситуаціях, а й заглиблюється у психологію почуттів, стосунків і бачить тільки гарні риси.
Маленькі герої оповідань М. Коцюбинського виходять переможцями над життєвими обставинами.
Всіх їх — Харитю, Василька, Дмитрика — ріднить любов до своїх батьків. Це найбільше зворушує читачів. Наприклад, щоб потішити хвору матір, врятували сім'ю від голоду, Харитя спозаранку йде в поле жати жито. Любить свою матінку і Дмитрик — маленький грішник. Нагулявшись, він мріє, щоб материна рука ладно лягла на його голову, а вже потім — нехай сварить сина! Смерть матері сколихнула головного героя до глибини душі, Дмитрика мучить сумління, що не вберіг найріднішу людину. Тому й остаточно вирішує: жити чесно, заробляти на хліб працею, не водитися з такими розбещеними вулицею дітьми, як Гаврило і Марійка.

Друга сторінка творчості. Теперішнє.
1. Давайте ми з´ясуємо лексичне значення слова “гріх ”
(своїми словами)
Гріх – провина людини перед Богом, внаслідок порушення нею Божих заповідей
2. Підібрати і записати епітети до слова “гріх ”
3. “Незакінчене речення ”
Найбільшим гріхом …
а) по відношенню до Вітчизни вважається … (зрада)
б) по відношенню до людини… (убивство)
в) стосовно праці … (ледарство)
У Біблії сказано: “І в поті чола свого зароблятимеш хліб ”
3. Отже, давайте ми поглянемо на сторінку:
- До якого твору у нас ілюстрації?
4. Аналіз оповідання М. Коцюбинського «Маленький грішник»
( Визначення теми, ідеї та основної думки)
5. Переказування найцікавіших епізодів оповідання.
Третя сторінка. Майбутнє.
Розповісти учням про ті твори, які вивчалися колись у старших класах («Зачарована Десна» 8 клас), та ті, які ще вивчатимуться ( «Тіні забутих предків» 10 клас, «Intermezzo» ).

V. Закріплення та систематизація знань учнів.
1.Я і урок

Я довідався …

Сьогодні на уроці → Я зрозумів …

Я запозичив …

Найбільший мій успіх у такому виді роботи, бо …
Мої труднощі в …
Схвилювало мене на уроці…, бо…

VI. Підсумок уроку
1. Робота з деревом «очікувань».
- Перевіримо, чи здійснились ваші очікування від проведеного уроку.
VII. Домашнє завдання.
1. Прочитати твір М. Коцюбинського «Зачарована Десна»
2. Скласти кросворди, ребуси та сенкан за опрацьованими оповіданнями.

Додатковий матеріал

Автор: 

Данілкіна Тетяна Петрівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі