Користувацький вхід

Шляхи розвитку творчого мислення молодших школярів.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ОПИС ВЛАСНОГО ДОСВІДУ
Тема досвіду Шляхи розвитку творчого мислення молодших школярів.
Автор Пошпур Світлана Євгеніївна – вчитель початкових класів СЗШ I-III ст. № 8 м. Вінниці.
Сфера застосування Загальноосвітній навчальний заклад , 1-4 класи.
Актуальність Одним з основних завдань української школи є виховання творчої особистості учня. Підвищення інтелектуального потенціалу нації і розвиток творчої особистості є однією із найактуальніших цілей освіти. Створюються сприятливі умови для прояву та розвитку здібностей і талантів дитини. Актуальним для вчителя початкових класів є відповідна організація навчальної діяльності учнів і формування їх вміння вчитися. Проблема формування творчої особистості , розвитку творчих здібностей , творчого мислення пройшла довгий шлях у педагогіці і спирається на здобутки і педагогіки і психології.
Наукові концепції та теорії Основна мета школи полягає у формуванні в учнів вмінь керувати процесами творчості : фантазуванням , розумінням закономірностей , розв’язанням складних проблем , ситуацій. Увага до проблеми розвитку творчого мислення не послаблювалась у педагогічній науці протягом усього періоду її розвитку. Над цією темою працювали видатні вітчизняні та зарубіжні психологи і педагоги : Л.С.Вигодський , П.П.Блонський , М.М.Шарданов , Л.В. Занков , Г.С.Костюк , Н.О.Менчинська та багато інших науковців.
Суттєвих результатів було досягнуто у фундаментальних дослідженнях проявів і розвитку дитячого творчого мислення у відношенні до розвитку і формуванню логічних структур інтелекту. ( А.Валлон , Л.В.Занков ) Вивчаючи мислення школярів можна простежити діапазон їх можливостей у засвоєнні знань , оскільки саме за допомогою мислительної діяльності учні набувають знання і нові способи дій. За короткий термін навчання (1-4 кл.) мислення школяра зазнає значних змін. Від моменту вступу до школи і до переходу в середні класи воно змінюється як в аналітико-синтетичному плані , так і за формою умовисновків. Існує дві точки зору щодо пояснення і особливостей мислительної діяльності молодших школярів. Обидві пов’язують питання розвитку творчого мислення з навчальною діяльністю. Навчання є провідним в психологічному розвитку дітей молодшого шкільного віку. Вихідним моментом у розвитку мислительної діяльності є наявний у них особистий досвід. Знання набуті в дитинстві , є основою , від якої потрібно відштовхуватись вчителю

Автор: 

Пошпур Світлана Євгенівна
вчитель початкових класів
КЗ "ЗОШ I-III ст. №8 ВМР"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі