Користувацький вхід

Квест – гра екологічного напрямку для дітей старшого дошкільного віку «Врятувати Південний Буг»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Квест – гра екологічного напрямку для дітей старшого дошкільного віку
«Врятувати Південний Буг»
розробила Рідош О.Ю.,
вихователь ЗДО № 30 «Краплинка»
м. Первомайськ, Миколаївської обл.
Мета: продовжувати формувати уявлення старших дошкільників про значення води в житті людей та живих істот. Спонукати вихованців до визначення чинників забруднення річки на основі практичних дій та дослідницької діяльності. Уточнити уявлення про види сміття та необхідність його сортування. Закріпити вміння розпізнавати та називати різні види річкових риб, в тому числі занесених до Червоної книги України. Вправляти в умінні визначати перший звук у відповідних назвах риб, використовувати в мовленні складно-підрядні речення зі сполучниками. Розвивати пізнавальний інтерес дітей до природного довкілля, мислення, конструктивні здібності, вміння працювати у підгрупах. Виховувати у дітей любов до рідного міста, бажання дбати про його природні ресурси.

Хід гри
- Діти , в якому місті ви проживаєте? (Первомайськ) Чи любите ви своє місто, чому? (відповіді) А яким ви хочете , щоб було наше місто?
Пропоную вам переглянути випуск новин про наше місто. (Перегляд випуску новин «Факти» « В місті Первомайську обміліла річка Південний Буг»)
- Що ви зрозуміли з новин? Чому цю проблему назвали екологічною катастрофою? Чи потрібна жителям Первомайська річка? Для чого? Кому ще потрібна річка, вода?
Дидактична гра «Кому потрібна вода» (діти складають інтелектуальну карту, навколо краплинки викладають істоти, які потребують воду)
- А що саме ви зможете зробити, щоб зарадити катастрофі?
Хто відповідає за дотримання правил правильного користування природними багатствами? ( Екологічний державний інспектор) Перетворюємось на екологічних інспекторів і вирушаємо на допомогу. В нас є карта із маршрутом та завданнями. За кожне завдання ми отримаємо предмет, який нам знадобиться у вирішенні проблеми. ( Діти одягають значки інспектора, отримують карту і по ній вирушають )
З репортажу стало відомо, що тисячі риб лежать на березі без води. Тож, беремося за роботу.
1 завдання «Порятунок риби»
Потрібно сказати назву річкової риби, яка мешкає в Південному Бузі, визначити перший звук у назві, позбирати з берега у відерця з водою)
-Які з цих риб занесені до Червоної книги? (морена дніпровська та золотий карась)
- Вітаю, інспектори, ви справились з першою проблемою. (діти отримують цеглинку з ЛЕГО)Залишають знак для рибаків «Не ловіть мальків!»
Вирушаємо по карті далі. Маршрут привів нас до сміттєзвалища на берегах та у воді.
2 завдання «Прибирання сміття»
- Діти , а чи зможемо ми запустити риб у таку забруднену воду?
Кожному інспектору надається річкова забруднена ділянка, яку потрібно очистити річку від сміття, а також розсортирувати сміття по баках.
- Можливо спільне прибирання сміття теж допоможе у вирішенні проблеми(діти збирають сміття та сортують його, називаючи вид сміття)
- Для чого ви сортували сміття? Його відвезуть «Екобусом» на переробний завод, і воно ще стане у пригоді. Отримують цеглинку та залишають екологічний знак «Не залишай сміття!»
Крокуючи по карті діти дістались до лабораторії, яка допоможе очистити воду в річці
3 завдання «Прозора вода»
ПДД «Очищення води різними способами»:
І спосіб: в склянці вода з кількома краплями олії на поверхні
припущення: за допомогою паперу можливо зібрати олію з поверхні води.
ІІ спосіб: в склянці з водою знаходяться металеві предмети
припущення: можливо витягнути металеві предмети з води, не замочивши рук
ІІІ спосіб: в склянка з водою знаходиться забруднена вода
припущення: воду можливо очистити за допомогою фільтрів
(За виконане завдання діти отримують наступну цеглинку та залишають екологічний знак «Не забруднюй воду!»).
- Маршрут карти привів нас на мальовничу галявину, пляж для відпочинку – наша річка не тільки будиночок для риб, рослин, вода для тварин, пташок, людей але й гарне, оздоровлююче місце для відпочинку. Розкажіть, який відпочинок біля річки полюбляєте ви.( Розповіді дітей з власного досвіду)
4 завдання « Біля річки відпочинь – сили наберись» музична руханка.
- Весело стало біля річки, радісно – пташки защебетали(спів пташок) , риби заплюскались (плескіт води), і ми отримали ще одну цеглинку.
- В нас залишилось ще одне місце на карті і вона нас привела до нашої місцевої гідроелектростанції (слайд дамби), тут донедавна велися будівельні роботи – ремонтували дамбу, яка знаходиться у воді. Саме тому спустили воду і річка обміліла, якщо ми спробуємо відновити дамбу, то можливо вода в річці підніметься і екологічна катастрофа зникне.
- Як ви думаєте з чого можна побудувати дамбу? Правильно з ЛЕГО цеглинок, які отримали за вирішенні завдання. Працювати будемо разом, згуртовано, дружньо, тому що ми – первомайці, і це наше місто.
Конструювання з ЛЕГО конструктора дамби.
- Ось, ми виконали всі завдання. Ви наполегливо допомагали нашій річці і не тільки їй. Знімаючи емблему розкажіть , ким ви працювали і яку проблему вам сподобалось вирішувати (відповіді дітей)
- За допомогу у ремонті дамби працівники міської гідроелектростанції подарували нам акваріум з декоративними рибками.
- Сподіваюсь, що ситуація в місті стане кращою, а ми спостерігатимемо за випуском новин, де нам повідомлять радісну звістку.
Діти співають куплет пісні про річку.

Автор: 

Рідош Оксана Юріївна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі