Користувацький вхід

Методична розробка на тему: «Активізація пізнавальної діяльності студентів у процесі систематизації набутих знань (формат науково-пізнавальної гри)»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

У даній методичній розробці представлена розробка науково-пізнавального заняття на тему «Вуглеводні», яке здійснюється за принципом співпраці, де викладач є організатором навчання, посередником між студентом та його досвідом, сприяє створенню активності, творчості студентів.
Для ефективності проведення заняття рекомендується використовувати систему блоків. Під час вивчення та закріплення теми відбувається поетапне формування знань, умінь, навичок студентів, а також—систематизація знань.
Перший етап—відтворюючого ( репродуктивного ) засвоєння основного теоретичного змісту теми.
Другий етап—робота з матеріалом теми, де основна робота направлена на осмислення засвоєної інформації.
Третій етап-узагальнення і систематизація знань, умінь, навичок.
Висновком даної роботи є те, що студенти в процесі вивчення теми за блочним принципом мають міцніші та ґрунтовніші знання, можуть робити аналіз матеpiалу та власні висновки. Практичне застосування теми – спостереження об'єктів, явищ, процеcів та зв'язків між ними.
Науково-пізнавальне заняття доцільно проводити при узагальненні матеріалу по неорганічній та органічній xiмії. Воно є засобом, який допомагає активізувати пізнавальну діяльність студентів, підвищувати емоційний рівень засвоєння знань, застосовуючи різноманітні конкурси.
Це — гра-змагання, в якій головною рушійною силою є "спортивний інтерес": хто швидше, точніше оригінальніше виконає завдання.
Науково-пізнавальне заняття допомагає формувати у студентів такі загальні ознаки особистості, як вміння приймати рішення у різних обставинах, вміння працювати в колективі. Емоційність надає студентам можливість проявити свої кращі особистісні якості в повній мірі. Вони одержують задоволення, тобто гра стимулює їх до участі в пізнавальній діяльності.
Все це покращує психологічний стан студентів, згуртовує студентський колектив, створює в ньому дружні і відносно ділові стосунки, побудовані на необхідності взаємодопомоги при виконанні спільних завдань.

Автор: 

Портна Маргарита Григорівна
викладач хімії та біології
Відокремлений структурний підрозділ «Київський фаховий коледж комп’ютерних технологій та економіки Національного авіаційного університету»

Джерело: 

1. Попель П.П., Хімія: Підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл./П.П.Попель, Л.С. Крикля. – Київ: ВЦ «Академія», 2018. – 256 с.:іл.
2. Толмачова В.С, Ковтун О.М., Корнілов М.Ю., Гордієнко О.В., Василенко С.В. Сучасна термінологія та номенклатура органічних сполук: навчально-методичний посібник для вчителів та учнів загальноосвітніх навчальних закладів. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2008. – 176 с.
3. Ярошенко О.Г., Хімія: Підручн. для 10 кл. загальноосвіт. навч.закл (рівень стандарту, академічний рівень). – К.: Грамота, 2010. – 224с.: іл.
4. Григорович О.В. Хімія: Типові тестові завдання. Збірник. – Х.: Літера ЛТД, 2011. – 128 с.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі