Користувацький вхід

Тренінг для вихователів дитячого закладу

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тренінг для педагогів
"Пізнай свою природу і ти пізнаєш свою істину".

Актуальність

Збереження психічного здоров'я – в наш час найактуальніша проблема. Професія педагога в усі часи вважалася такою, яка має досить багато стресогенних факторів і ризиків втратити психічне здоров'я, розчаруватися в роботі, в собі, отримати психосоматичні захворювання.Для ефективної роботи, збереження психічного здоров'я вчителю важливо відновити свій психоенергетичний потенціал, позбутися страхів, розчарування, пом’якшити вплив стресових ситуацій. Даний тренінг розроблений спеціально для педагогічних працівників. Він допоможе зберегти психічне здоров'я вчителя та попередить несприятливі емоційні стани : стрес, депресію, тривожність.
Основний етап

Вступне слово. Для кожного з нас найважливішим в житті є здоров’я. Його збереження наша з вами робота. В діяльності педагогічних працівників багато різноманітних факторів, які можуть призвести до стресу, тривожності, синдрому вигорання. Доведено, що психічне здоров’я може серйозно вплинути на фізичний стан нашого організму і призвести до тяжких хвороб. Тож, дуже важливо попередити негативні емоційні стани, зберегти психоенергетичний баланс і навчитися регулювати свої емоції і поведінку. На тренінгу ми навчимося прийомам, які допоможуть зберегти ваше здоров'я.

Мета: зберегти психічне здоров’я педагогічних працівників в сучасних умовах; зближення педагогічного колективу.

Завдання:
- розширити знання педагогів про стрес, психічне здоров'я;
- з'ясувати позитивні та негативні аспекти стресу, психоемоційного напруження;
- розвивати вміння знаходити шляхи подолання стресових ситуацій та інших несприятливих емоційних станів;
- дати змогу зрозуміти цінність свого життя і здоров'я.
Учасники: педагоги.

Час проведення: 1,5 – 2 години.
Структура заняття.Заняття складається з трьох частин :
1. Організаційний етап (повідомлення мети та завдань тренінгу, ознайомлення учасників з правилами роботи, вправа на знайомство).
2. Основний етап (вправи відповідно до мети та завдань тренінгу).
3. Заключний етап (рефлексія : в кінці заняття потрібно залишати час, щоб учасники змогли виявити свої почуття, думки, поділитися враженнями та обговорити результати роботи, з'ясувати, чи реалізували вони свої очікування та заключна вправа).

Хід проведення

1). Вправа «Знайомство».
Мета: Зняти психоемоційну напругу на початку зустрічі.
Інструкція: передаючи по колу м’ячик, учасники називають своє ім’я і улюблене заняття для душі.

2). Правила роботи в групі.
Орієнтовані правила роботи в групі пропонує психолог :
- Спілкуватися за принципом «тут і тепер»;
- конфіденційність;
- говорити від власного імені;
- активність;
- щирість та чесність, відповідальність за свої слова та вчинки.

3). Я вчуся в тебе.
Учасники стають в коло.
Учасники кидають один одному м’яч зі словами « Я вчусь у тебе…» ( озвучується професійна або особиста якість даної людини, якою б кидаючий хотів оволодіти).

4). Відверто кажучи.
мета: вербалізація і усвідомлення педагогами проблеми емоційного вигорання.
Матеріали: картки з незакінченими фразами.
Інструкція. Вам потрібно витягнути будь-яку картку з незакінченою пропозицією і спробувати закінчити фразу відверто і чесно.

Рефлексія.
• Чи важко вам було відповідати?
• Чи було для вас щось нове?
• Чи вважаєте ви корисним вправу?
• Чи відкрили ви щось нове для себе?
• Як ви себе зараз відчуваєте?
• Які у вас зараз відчуття?

5). Вправа «Скажи мені хто твій друг»
мета: виявлення спільних інтересів
Зміст вправи: "Безумовно, у кожного з вас в колективі є людина, яка чимось близька вам. Впродовж 5 хвилин ви повинні скласти "психологічний портрет" цієї людини. Вказувати на ознаки, особливо на зовнішні, по яких можна відразу впізнати конкретну людину, не можна. У "портреті" повинно бути не менше 10-12 рис характеру, звичок, особливостей, характеризуючих саме цю людину. Той, учасник який склав «портрет» виступає зі своєю інформацією перед групою, а інші учасники намагаються вгадати, чий це портрет".

6). Вправа «Намалюй свій характер».
Намалюємо свій характер. Заповніть 8 запропонованих квадратів, доповнивши зображення на свій смак.
Квадрат №1. У першому квадраті ви зобразили своє справжнє відношення до себе і те як ви виглядаєте. Якщо ви намалювали обличчя з посмішкою, це говорить про присутнє почуття гумору у Вас, миролюбності. Гротескна карикатура – свідчить про ознаку замкненості. Сонце значить, що ви дуже часто берете на себе роль лідера. Квітка знак жіночності, ви багато часу приділяєте своїй зовнішності та своєму оточенню. Око означає, що Ви є власником гордого та підозрілого норову, намагаєтесь контролювати формуванням своїх взаємовідносин з людьми і свідомо будуєте своє життя.
Квадрат №2. Відношення до дому. Якщо ви зобразили щось витікаючи за рамки прямокутника, то Ви володієте хвилюючим характером, домосідом Вас не назвеш. І навпаки, якщо внутрішній квадрат перетворився в самотній будинок або символ житла – ознака того, що вам не вистачає домашнього тепла.

Квадрат №3. Наскільки ви цілеспрямована людина. Якщо вийшла стріла, яка летить в ціль це свідчить про те, що ви працьовита людина і прагнете досягнення своєї цілі. Якщо ви доповнили малюнок іншими лініями, то ви невпевнені у своїй цілі. Якщо ж ви намалювали щось зовсім інше, в такому випадку ви вітряна особистість, якою ніхто не може управляти.
Квадрат №4. Відносини з оточуючими. Частіше всього в цьому квадраті розміщують багато фігурок або малюнків. Багато малюнків означає багато друзів. Якщо провели всього одну лінію, то Ви скоріш за все замкнена, закрита і стримана людина. Якщо зобразили цеглину, то здатні до меланхолій та капризам.
Квадрат №5. Ваша комунікабельність. Якщо Ви підпорядковуєтесь малюнку, то це значить, що у вас є особлива здібність швидко зходитись в думках з різними людьми. Якщо не приймаєте малюнок, і наприклад у вас вийшов кутовий геометричний узор, то ви вибиваєтесь із спільної компанії; у ваших відносинах із суспільством перебільшує почуття влади, диктату, ви дуже ревниві.
Квадрат №6. Ваша впевненість, відношення до минулого, теперішнього, майбутнього. Якщо ви намалювали щось над хвилястою лінією, то відчуваєте себе впевнено, в безпеці. Якщо навпаки, то ви мало вірите в свої сили. Зобразивши тонучий предмет, ви показали, що вас турбує ваше майбутнє. Якщо намалювали ланцюжок або лінійний орнамент, то Ви без сумніву здібні наполегливо працювати, дуже рідко допускаєте помилки.
Квадрат №7. Ваше відношення до праці і дисципліни. Якщо ви підпорядкувались малюнку, доповнивши його геометричними фігурами так, що вийшов симетричний візерунок, то Ви дисципліновані і вмієте організовано працювати в колективі. Якщо заштрихували чорний квадрат і у Вас вийшла картина з кривими лініями, несиметрична і не схожа на геометричний малюнок, то це говорить про те що Ви не сприймаєте авторитети, наполегливі та працьовиті.
Квадрат №8. Сильні і слабкі сторони характеру. Якщо Ви просто замкнули кола, значить Ви постійно потребуєте захисту та підтримки, нічого не вирішуєте самі. До того ж на Вас могутній вплив здійснюють моменти, які прививали Вам в дитинстві.

Якщо не замкнули кола – Ви незалежна людина, яка має в житті певні цілі. Якщо вийшло людське вухо, то у Вас закритий характер. Якщо малюнок навів на думку про ручку чашки, то у Вас сильне материнське чуття.
7). Вправа колаж «Наш колектив».
Мета: розвивати здібності групи приходити до спільної думки, йти на компроміс, вміти домовлятися.
Ділимося на дві групи. Завданням є зобразити наш колектив різними кольорами та вирізками із журналів.

8). Вправа «Чарівний глечик»
Інструкція. Колеги! Пропоную вам дістати по одному папірцю з чарівного глечика (вази, мішечка), який підкаже, що на вас чекає сьогод¬ні або що вам потрібно зробити найближчим часом. Ці побажання чарівно впливають на на¬стрій, підбадьорюють, надають упевненості.(побажання можна змінювати на розсуд тренера)
Рефлексія.
- Що сподобалось?
- Що викликало труднощі?
- Чи було Вам цікаво та корисно?

Заключне слово. Дякую вам за заняття, сподіваюся воно було для вас не тільки цікавим, але й корисним. Бажаю всім міцного здоров'я.

Додаток до вправи «Відверто кажучи»

Відверто кажучи, коли я йду на роботу …
Відверто кажучи, я сумую, коли …
Відверто кажучи, мені дуже важко забути …
Відверто кажучи, я до сих пір не знаю …
Відверто кажучи, коли я бачу дітей …
Відверто кажучи, мені радісно, коли …
Відверто кажучи, мені дуже хочеться …
Відверто кажучи, я думаю, що найважливіше в житті …
Відверто кажучи, я всією душею ненавиджу ...

Додаток до вправи «Намалюй свій характер»

Автор: 

Практичний психолог ДНЗ№13 "Гвоздичка" Гайдук І.М.

Джерело: 

посібники

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі