Користувацький вхід

Підсумкове інтегроване заняття (довкілля, математика) для дітей старшого дошкільного віку «Математичні таємниці космосу»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Підсумкове інтегроване заняття (довкілля+математика) для дітей старшого дошкільного віку на тему: "Математичні таємниці космосу"
Мета: Визначити рівень дітей в логіко математичній діяльності.
Основні завдання: - закріплювати в рахуванні в межах 10 у прямій та зворотній лічбі; - удосконалювати вміння правильно відповідати на питання який за рахунком; - закріплювати знання геометричних фігур; удосконалювати вміння називати наступне і попереднє число; - закріплювати вміння відповідати на питання скільки; - закріпити уміння порівнювати числа за допомогою знаків =, <, >,; - вправляти дітей в розв'язуванні задач;
Розвиваючі завдання: - розвивати геометричну пильність; - розвивати творчу уяву і фантазію; - розвивати увагу та логічне мислення;
- розвивати інтерес до пізнання космічного простору; - розвивати навички орієнтування у просторі; – розвивати вміння з частин складати ціле.
Виховні завдання: - виховувати інтерес та повагу до людей першовідкривачам космосу; виховувати в дітей гордість за свою країну ; - виховувати дружні стосунки між дітьми, звичку спільно працювати, переконання в цінності колективної праці для досягнення спільної мети; - виховувати у дітей бажання займатися математикою через гру.
Попередня робота: - розгляд демонстраційного матеріалу; - бесіда на тему «космос»; - розучування фізкультхвилинки; - виготовлення наочного матеріалу.
Обладнання та матеріал: - цифри від 1 до 10; - геометричні фігури; - картки із зображенням двох груп предметів та знаки >,<,=, на кожну дитину; - два обручі; - фото Ю.Гагаріна та фото костюма скафандр; - сонечко з промінцями; - ємкість з піском; - зображення планет; - аудіо супровід.
Хід заняття:
I.Вступна частина. Привітання. Організаційний момент: Вихователь:Сьогодні вранці коли я йшла до дитячого садка то побачила зірку яка впала з неба. Я взяла її з собою. Вона не проста,хто її в руках потримає тому воно передасть тепло,радість та веселій настрій.(діти передають зірку по колу). Бесіда: Вихователь:-А ви знаєте де живуть зірки?(В космосі) – Скажіть а що таке космос(Це простір який не має ні початку ні кінця) –А що там в космосі є цікавого (Планети,зірки,комети,метеорити) – Діти скажіть можливо ви пам'ятаєте хто був першим космонавтом (Юрій Гагарін)
(На мольберті з'являється фото Ю.Гагаріна в скафандрі.)
–А що це на ньому за одяг такий(скафандр) - для чого він потрібен (відповіді дітей). – А на чому ми можемо полетіти в космос? (на ракеті) - Щоб стати космонавтом - Щоб у небо злетіти – Треба багато знати - Треба багато вміти –І при цьому і при тому - Ви зауважте -КА - Космонавтам допомагає математика
- Сьогодні ми з вами вирушимо в незвичайну подорож. – Космос зберігає багато таємниць і загадок. А щоб він ними поділився пропоную промовити космічне привітання. - Один,два,три,чотири,п'ять. - Почнемо космос вивчать. - В небі сонце і планети, - ясні зорі і комети. - Ми вітання всім шлемо. - Дружно в космос летимо!
II.Основна частина. – Погляньте ось наша ракета,але щоб на ній полетіти потрібно знайти своє місце. (Звертаю увагу дітей на ракету)
Дидактична гра «По ракетах»
(роздаю дітям картки) – Полічивши предмети на своїх картках, знайдете на стільці цифру яка позначає їхню кількість. Там і буде ваше місце.
(Запитую хто під яким номером сидить,хто попереду,позаду,справа,зліва)
Ну що ви готові( відповіді дітей) – Рахуємо разом 1.2.3.4.5.6.7.8.9.10. - Щось не виходить, може ви знаєте(відповіді дітей) – Правильно треба рахувати в зворотньому порядку 10.9.8.7.6.5…….
( звучить музика)
- Зараз ми з вами перебуваємо у стані невагомості бо вже далеко від землі. Давайте перевіримо чи не заважає це нам міркувати.
Гра «Що зайве»
( Показую дітям картки з геометричними фігурами,цифрами,знаками) - Молодці тут ви впоралися, а з задачами спробуємо (відповіді дітей)
Дидактична гра «Хитрі задачі»
Вихователь: - Скільки кінців у палиці?( 2 ) – У двох палиць (4) - У двох з половиною палиць. – Над лісом летіло 3 рибки, 2 приземлилися. Скільки відлетіло (0) – На березі росло 3 яблука. 1 яблуко зірвали. Скільки залишилося? (0) – На столі 4 моркви і 3 огірка. Скільки фруктів на столі? (0) - Скільки пальців на руці (5), на обох (10). – Скільки днів у тижні (7) Молодці міркуєте ви вірно.
- Увага! Посадка! – Пропоную зробити фізкультхвилинку.
Фізкультхвилинка: - Будемо дуже ми намагатись – Дружно спортом займатись – Бігати швидко немов вітер – Плавати краще всіх на світі – Присідати і знову вставати – І гантелі підіймати – Станемо сильними і завтра - всіх нас візьмуть в космонавти
Дидактична гра «Довгий-короткий»
Вихователь: - Діти подивіться що це так яскраво світить (Сонце) – А Сонце це що ? (Велика зірка) - А ми можемо наблизитись до нього ? (ні) Так вірно не можемо. – Скажіть а хтось уже порахував скільки промінчиків у Сонечка ? (10) – А вони однокового розміру чи різного ? (різного) - Під якою цифрою найдовший промінчик ? (3) -П – А найкоротший? (1) –А найтонший (6), - най товщий (10) Молодці правильно. – Але пора мандрувати далі, не знаю як вам а мені стає жарко.
Дидактична гра «Садівники»
Вихователь: - Перед нами планета Венера. Дуже гарно на цій планеті, але сумно трішечки, пропоную нам посадити тут чарівні квіти. – Розділіться на пари ( роздаю їм розрізані геометричні фігури) ( Діти працюють ). – Подивіться як гарно стало. Вам подобається? (відповіді дітей)
Дидактична гра «Числовий ряд», «Назви сусідів числа»
Вихователь: - Діти ми потрапили на планету Сатурн де пройшла піщана буря і все засипало піском. Давайте разом спробуємо відшукати, що залишилося під піском. (Діти в піску знаходять по одній цифрі). Що ви там знайшли (цифри) – Викладіть з них числовий ряд і не забувайте що викладаємо з ліва на право. (Запитати сусідів чисел 2.5.7.9) . – Назвіть число на один більше ніж 3,5,7,9, на один менше ніж 3,6,9.
-І ось ми з вами потрапили на планету Юпітер - найбільшу планету сонячної системи . Багато дослідників і вчених вважають, що на ній можливе життя, тому часто організовують космічні експедиції . І ось у космонавтів трапилася біда, вони не можуть знайти свої ракети. Допоможемо їм? (так)
Рухлива гра «Знайди свою ракету»
Хід гри: на підлозі лежать 2 обручі з цифрами по середині (в одному 5,4 в іншому 10, 6.) Діти ходять по групі, а на слова один, два, три ракету знайди біжать і стають до обручів з відповідною цифрою і викладають ракету з частин.
Вихователь:- Ви чуєте хто це свариться? (інопланетяни). Вони не можуть вирішити чого в них більше, а чого менше. Допоможемо їм? (так).
Дидактична гра «Більше-менше»
Повернення на планету Земля.
Вихователь: Увага! З космічного центру планети Земля надійшов сигнал про повернення додому. Займіть свої місця. Рахуємо 10.9.8.7.6.5.4.3.2. … (Звучить музика).
III.Заключна частина.
Підсумок. - Ось ми з вами вже і в групі. – Діти вам сподобалося подорожувати? -А де ми з вами побували? - Що вам сподобалося найбільше? – Можливо щось не сподобалося? – Я вами дуже задоволена і хочу вручити ось ці зірочки за вашу кмітливість,уважність і відвагу.( роздаю дітям зірочки.)

Автор: 

Ляховенко Ганна Олександрівна
вихователь
закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Малятко» Апостолівської міської ради Дніпропетровської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі