Користувацький вхід

Ігровий проект в початковій школі

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Ігровий проект в початковій школі
Вчитель вищої категорії Полякова І.В.
Як пише Брюцкая Олена Олегівна зав.кафедрой Центру дистанційного утворення «Эйдос» - «Сьогодні необхідна переорієнтація навчання. Замість засвоєння готових знань, умінь і навиків потрібен розвиток особи дитини, його творчих здібностей, самостійності мислення і відчуття особистої відповідальності. Проектна методика дозволяє вирішувати таку проблему.» Все наше життя – низка різних проектів. Завдання вчителя навчити дитину планувати і успішно реалізувати свої життєві проекти. Провести проект з найменшими учнями не тільки можливо, але і реально корисно.
Одержавши свій перший український клас шестирічок, я почала експеримент проектної діяльності. За допомогою спостережень, діалогів з кожним учнем, визначила, що словарний запас української мови у учнів бідний, немає виразності і емоційності при читанні віршів, важко складати словосполучення, речення. Так ми, порадившись з учнями і батьками, вирішили працювати над проектом «Казка вчить». А щоб це зробити красиво і цікаво, потрібно добре оволодіти усною і письмовою українською мовою – ось і мета проекту. Оскільки це учбовий тривалий проект, то я розподілила всю роботу над проектом по темах шкільних предметів. На уроках позакласного читання по навчанню грамоті ми читали казки, на уроках малювання - кожен учень малював казкового героя. На уроках праці ми робили своїми руками придуманих героїв, складали діалоги, розігрували сценки, виступали по дитячому телебаченню.
До свята 8 березня показали казку«Мурашка та бабка». Продукт проекту – книга «Казка вчить». До цієї книги увійшли всі казки, які склали учні разом з батьками. Свою книгу подарували дитячому садку і шкільній бібліотеці.
Учениці Ципак Вікторіє дуже сподобалося писати казки і вона сама вирішила працювати над індивідуальним тривалим проектом «Мрії збуваються» . Всі її казки про тварин, про любов до менших братів.
Працювати над проектом нам було важко. Але ігрова форма роботи допомогла учням: поповнити словарний запас, кожен зміг проявити себе в тому завданні, що йому сподобалося .Учні фантазували, проявляли допитливість, учили оцінювати себе і своя праця, вчилися презентувати проект перед учнями інших класів і навіть поділилися своєю роботою, відправивши її до Інтернету.

А цього року я запропонувала вчителям паралелі 2 – х класів зробити один загальний колективний ігровий проект. Ми довго думали над темою нашого проекту. Адже проект повинен був бути цікавим, корисним і під силу нашим учням. Наші малюки ще маленькі і лякаються складних математичних обчислень, бояться завдань. Математика їм здається сухою, складною і не цікавою. Так ми і визначилися. Буде проект «Цікава математика».
Поставили мету:
• Довести ,що математика цікава;
• учні одержать навики пошукової роботи через практичну, самостійну і колективну роботу з додатковою літературою;
• учні побачать значущість діяльності кожного учня.
Кожен клас вибрав собі завдання:
1. 2-а клас досліджували історію запису чисел
2. 2-б клас шукали і самі складали вірші про числа і про математику
3. 2–в клас знайомився з геометрією, робили геометричні аплікації
4. 2-г клас збирали логічні, смішні, старовинні завдання.
У перебігу року у всіх класах проводилися математичні ігри, марафони.
Презентація проекту – це найскладніше і найцікавіше. Трудилися всі і всі повинні розповісти про свою роботу. Навчилися самі, повинні навчити і інших. Ми вибрали презентацію у вигляді математичного свята, на яке запросили саму царицю математику. При написанні сценарію ми спробували упорядкувати всі виступи так, щоб виступи одного класу доповнювали виступи іншого Було цікаво!
Ось що сказали самі учні :
• Нам дуже сподобалося працювати над проектом і свято хороше
• Дізнався смішні і цікаві завдання
• Навчився робити красиві аплікації
• Свято чудове

У презентації нашого проекту не було тих, що програли – всі переможці. Тому що всі одержали нові навики і знання, всім було цікаво, ділилися з друзями тим що дізналися, всі пішли з гарним настроєм, всі одержали дипломи, грамоти, подарунки.
Вважаю, що для учнів 1-2 класів, коли вони тільки починають займатися проектною діяльністю треба проводити колективні ігрові проекти.

Автор: 

Полякова І.В. вчитель початкових класів НВК№16 м.Мелітополь

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі