Користувацький вхід

«Символіка чуми в романі А. Камю «Чума»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Конспект уроку за темою
«Символіка чуми в романі А. Камю «Чума»
Мета: визначити символічне значення чуми; розвивати уміння аналізувати авторську думку, робити власні висновки; збуджувати відчуття відповідальності за власну долю і долю людства.
Обладнання: епіграфи до уроку на аркушах у формі мікроба чуми;
художні ілюстрації чуми з картин західноєвропейських художників; репродукція картини Верещагіна «Апофеоз війни»; копії фотографій жертв фашизму, соціальних трагедій; аудіозапис фіналу роману.

Хід уроку
I. Вступне слово. Мотивація.
Сьогодні ми спробуємо дати відповідь на цікаве для небайдужих людей питання: чому хворобу середньовіччя, яка подолана лікарями, автор переносить у XX століття? Тож ви спробуєте прочитати мої думки, а ми разом - думки видатного французького письменника-екзистенціаліста, лауреата Нобелівської премії Альбера Камю. Зверніть увагу на епіграфи.
Це не для краси: таку форму має бацила чуми. Епіграфи водночас будуть відображувати і план нашого уроку.

II. Робота над темою.

1. Читання першого епіграфу: «Чума —гостра заразна епідемічна хвороба»
1 .Виступ учня-«епідеміолога» (Чума́ (Pestis) — гостре інфекційне захворювання людей та деяких тварин (головним чином гризунів (300 видів), зокрема пацюків (щурів), з яких інфекцію переносять на людину блохи), що розвивається за типом геморагічної септицемії. Чуму відносять до категорії особливо небезпечних інфекцій, бо, по-перше, її збудник має високу заразність (до чуми, туляремії, бруцельозу сприйнятливі всі люди), по-друге, збудник здатний спричиняти не тільки епідемії, але і пандемії, по-третє, перебіг хвороби дуже важкий. Відомі три великі пандемії чуми, які забрали близько 200млн. людських життів.)
2. Але ж ми говорили, що «Чума» - це також роман-притча. Чому?
Камю визначає свій твір взагалі як міф, бо хроніка чуми, на відміну від прямої історичної картини , дозволяє безкінечну багатозначність підстановок, дозволяє надати розказаному позачасовий, всечасовий, «міфічний» розмах.

2. Тож давайте звернемось до другого епіграфу: «Явний зміст «Чуми» - це боротьба європейського опору проти фашизму. Камю»
- Яку метафоричну назву має фашизм, пов'язану з чумою? (Коричнева чума)
- Окрім цього пояснення автора, що у романі вказує на фашистську окупацію? (Дата - 194..., сліпота міської адміністрації, заціпеніння жителів, розпука, нашестя, комендантська година, мародерство та ін.)
- Що спільного у чуми-хвороби і чуми-війни? ( Обидві несуть смерть, розруху, страждання, перекреслюють буття людини) Зверніть увагу на репродукцію картини Верещагіна «Апофеоз війни». Ця чимала гірка людських черепів - жахливий символ війни. (Пригадайте розповідь про гору Чумку в Одесі)

3. Однак це не останнє значення слова «чума» в тексті. Камю писав: «За допомогою чуми я хочу передати ту задуху, від якої ми страждали, атмосферу
небезпеки і вигнання, в якій ми жили тоді. Одночасно я хочу поширити це
тлумачення на існування в цілому» (епіграф 3)
- От же метафорою «коричнева чума» значення слова не вичерпується. В устах Тарру, друга доктора Ріє, слово «чума» обростає численними значеннями. Це не тільки хвороба, не тільки війна, а також смертні судові вироки, розстріл переможених, фанатизм церкви і фанатизм політичних партій, загибель невинної дитини в лікарні, погано організоване суспільство. Тобто як можна трактувати чуму? (Як світове зло)
- Але ж це світове зло може бути природним,яке не залежить від волі людей. Наведіть приклади. (В таблиці відкривається стовпчик з написами:землетруси, повіні, виверження вулкану, цунамі, смерчі, снігові обвали, селі, хвороби)
- Зло, яке залежить від волі людини, ми позначимо як соціальне. Які явища дійсності, історії, життя людини можна віднести до соціального зла? (Учні пишуть свої приклади на розданих аркушах, які потім чіпляються на загальну таблицю. Наприклад, війна, тероризм, зброя, злочинність, голод, бідність, екологічні катастрофи, безпритульні, наркоманія, алкоголізм, релігійний фанатизм, смертна кара, корупція та багато іншого.)
(Демонстрація фотоілюстрацій соціального зла або комп'ютерна презентація теми)
- Дома ви писали сенкани за темою «Чума». Давайте подивимось, що у вас вийшло. (Читання 3-4 сенканів)
- Чи можна назвати роман «Чума» пересторогою? Поясніть.
- Які ще твори-перестороги ми читали нещодавно? («Маріо і чарівник», «Матуся Кураж і її діти»)
- Уявіть, що ви - укладач шкільних програм із зарубіжної літератури. Як ви поясните, що саме в такій послідовності включили до шкільної програми твори «Маріо і чарівник», «Матуся Кураж і її діти», «Чума»?
- Як екзистенціаліст, Камю пише про самотню особистість, що залишилась наодинці з байдужим до неї Всесвітом. Які ще риси екзистенціалізму можна визначити в романі? (Усвідомлення абсурдності повсякденного існування, «межова ситуація», певний моральний вибір, почуття відповідальності за те, що коїться, здатність до самопожертви)
- Кожна людина завжди мала і має право вибору: бути бездіяльною - або чинити активний опір чумі. Що ж обрали герої Камю? Схарактеризуйте їх позиції одним-двома словами.
(Ріє — виконує обов 'язок; «єдине, що важливо — бути людиною і боротися на боці жертв».
Тарру - служіння; «всі ми живемо в чумній скверні...кожен носить її, чуму, в
собі».
Рамбер — відповідальність; «соромно бути щасливим одному».
Гран — боротьба; «зараз чума, ну, ясно, треба з нею боротися».
Панлю — смирення; «нам треба любити те, чого не можемо осягнути
розумом».
Коттар - пристосування; із тих, хто «зуміли зжитися зі станом чуми»)
От же різними шляхами більшість героїв приходить до одного висновку:
боротися з чумою, світовим злом, хай це навіть «сізіфів труд». Проте вибір зроблено. І саме цей вибір робить героїв справжніми людьми.
Кожен із вас в житті опиниться в «межовій, кордонній ситуації». Я вірю, що ви згадаєте наші уроки і вчините так, щоб ви, за словами доктора Ріє, «більше б заслуговували на захоплення, ніж на зневагу».
(Вмикається запис)
- Чи пізнаєте ви цей гомін? (Діти пізнають шум недавнього свята у актовій залі школи) Так, сміються жінки, гомонять діти, чути вигуки, аплодисменти, лунає музика, пісні. Скажіть, чи може цей гомін служити звуковою ілюстрацією свята перемоги над чумою в Орані? (Звичайно) Але ж ...
(Звучить запис 2 — на тлі гомону і «Реквієму» Моцарта — читання останнього абзацу роману)
- Як ви вважаєте, чому мені раптом впало на думку, щоб ці моторошні слова прозвучали саме на такому фоні - ваших голосів, вашої радості? (Показати, що чума у широкому розумінні стосується кожного, що вона не має часових і просторових кордонів, якщо вона прийде, то не спитає, хто ти - дорослий чи дитина, останній волоцюга чи Папа Римський)

4. А тепер спробуйте, будь ласка, пояснити, чому останній епіграф, фразу лайливого хворого астматика, пацієнта доктора Ріє, я не розташувала в одному рядку з попередніми висловлюваннями? «Ця стерва, чума, сидить у кожному із нас» (Тому що кожен з нас носить зло в собі, і всі війни і негаразди розпочинаються з людського зла - підступності, заздрості, брехні, зарозумілості, байдужості, ворожнечі, жорстокості і т. ін.)

III. Заключне слово.
Один з героїв одного мудрого фільму висловився так: «Все на світі виростає: з маленького перетворюється на велике. І тільки горе з часом зменшується». Я б хотіла заперечити ці слова. Це не лихо зменшується, це ми стаємо більш байдужими. Убий цю гадину, цю потвору в собі і зроби вибір, який покаже, що ти справжня людина.
Змальовуючи у творі чуму як жахливе, потворне, огидне явище, яке викликає відразу, Камю бажав людям добра. Тож і я бажаю, щоб вам завжди було що протиставити потворному, трагічному і ницому.

ІV. Підсумки роботи. Оцінки.

Автор: 

Пікунова Вікторія Вікторівна, учитель російської мови та літератури, Полтавська гімназія №33

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі