Користувацький вхід

РЗМ . Публіцистичний стиль . Переказ тексту публіцистичного стилю (усно)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


2

Мета :

повторити з учнями вивчений у попередніх класах матеріал про
стилі мовлення ; навчити розпізнавати тексти публіцистичного
стилю , визначати його стильові ознаки ; удосконалювати мов-
леннєво – мислительні вміння усвідомлювати тему й основну
думку, логіку викладу матеріалу; розвивати мовленнєво – кому
нікативні вміння здійснювати змістово- композиційний і мов
ний аналіз текстів публіцистичного стилю мовлення, сприймати
цілісний текст, розуміти його, докладно відтворювати зміст
прочитаного; виховувати любов до природи .

Тип уроку : урок розвитку комунікативних умінь .
Міжпредметні зв’язки : народознавство , біологія .
Обладнання : підручник, картки, пам’ятка, презентація .
Клас : 7 клас

Хід уроку
І. Організаційний момент.
ІІ. Ознайомлення учнів з темою, метою,
Завданнями уроку
ІІІ. Генералізація знань ( відтворення
теоретичних відомостей , застосува
ння яких буде потрібним на уроці )
1) Які стилі мовлення ви знаєте? (науковий, публіцистичний, офіційно –діловий, розмовний, художній ).
2) Розкажіть, які існують жанри публіцистичного стилю ( часописи , листівки, телебачення, нариси, політичні доповіді, рецензії, статті ).
3) Пригадайте , за якими ознаками можна відрізнити текст публіцистичного стилю від текстів інших стилів ( доступність мови і формулювань; поєднання логічності доводів і викладу; точні дати, події ; наявність художніх засобів ; синтез складників наукового, офіційно – ділового , художнього й розмовного стилів ).
4) Отже, публіцистичний стиль – це стиль, який найчастіше використовується в політичній, суспільній, освітній , масовій агітації, він характеризується : точністю, послідовністю, логічністю викладення думок .
ІV . Основний зміст роботи
1. « Мовне дослідження»
Серед поданих текстів знайдіть текст публіцистичного стилю . Свій вибір аргументуйте .

Текст №1

Що таке природні луки ?

Природні луки – це території в помірній кліматичній зоні ( тепле чи спекотне літо і холодна зима ), на яких через недостатність вологи немає лісів. Це царство трав . Поряд із травами ростуть й інші рослини, як правило, низькорослі .
Степові квіти зазвичай яскраві , великі , щоб приваблювати комах весною і влітку . Грунт луків та степів удобрений відмерлими травами, багатий і родючий .
Природні луки знаходяться у центральних районах Азії , це також рівнини Середньої Америки , Аргентини та Південної Африки. В Азії вони називаються степом, у Північній Америці – преріями, в Аргентині – пампасами, а в Південній Африці – вальдами . Невеликі природні луки є також у Новій Зеландії та Австралії, але найбільшу територію займають степи, які розкинулись від Угорщини до Маньчжурії . ( З енциклопедії ) (науковий стиль)

Текст №2 .

Казка про Хоробрих з Найхоробріших

За прадавніми лісами, за високими горами жив народ волелюбний . Захищали той край його сини – Хоробрі з Найхоробріших . На священній горі росло чудо -дерево Мова . Коли народжувалася дитина, батьки зривали з чудо-дерева листочок і прикладали до уст немовляти . І дитя вбирало з того священного листочка силу волелюбного народу , починало говорити мовою своїх предків . Дерево сягало вершечком неба.
Та ось над волелюбним народом нависла небезпека . Прийшли до чудо-дерева Хоробрі з Найхоробріших на чолі з отаманом Світозаром . Поклялися вони боронити свою землю . І перемогли військо Нелюда . Тоді цар Нелюд віирішив хитрощами підкорити волелюбний народ .Знайшовся зрадник – Попихач . Він підказав цареві, що сила волелюбних у чудо- дереві, треба знищити Мову .
Та хоч як палили чудо -дерево панські слуги, воно стояло . Тоді посадили скрізь пагінці чужих дерев – від царя Нелюда. Ті почали глушити чудо –дерево Мову. І деякі люди забували свою мову, переходили на чужу. Народ стогнав у неволі. Але піднявся на боротьбу син Світозара і разом із витязями визволив свій народ з-під влади Нелюда. ( За М. Магерою)
(художній стиль)

Текст №3
Реконструкція мосту закоханих над балкою Приворотною
Не знаю, хто й коли назвав цю балку, по якій неспішно котить хвилі Саксагань, Приворотною.Та як тільки між її крутими берегами постав найдовший у Кривбасі (завдовжки 103 м) підвісний міст, як сюди прямісінько з РАЦСу почали приходити молодята, аби скріпити своє кохання ще й магією Приворотної балки. А останнім часом пішла мода чіпляти до перил мосту замочки зі своїми іменами на щастя, на долю, на довге подружнє життя…
Однак ніщо не вічне. З часом дерев’яний настил зносився, і женихам треба було неабияк віртуозно ступати, аби не впустити з рук свою наречену, несучи її через міст. Отож нинішнього року в рамках соціальної програми «Місто своїми руками» група працівників Криворізького ботанічного саду НАНУ на чолі зі старшим науковим співробітником Наталією Терлигою розробила проект «Використання колекційних фондів ботанічного саду НАНУ у створенні екологічної стежки». Стежка ця в акурат починається з мосту через Приворотну балку. До цієї роботи були залучені також юннати Тернівської СЮН – учні КЗШ №116, №110 та вихованці Тернівської гімназії. А відтак проект був схвалений конкурсною комісією Групи Метінвест і отримав грант у сумі 50 тис. грн. На ці кошти за сприяння ПАТ «Північний ГЗК» було повністю замінено на нове покриття мосту, на площі 52 га встановлено стильні покажчики до саду бузку, саду безперервного цвітіння, саду реліктових рослин та ін., а також розміщено етикетки з назвами рослин, що загалом допоможе відвідувачам краще орієнтуватися в ботанічному саду. А ще кругом встановлено металеві ажурні арки, які в майбутньому будуть заплетені в’юнкими рослинами, що додасть ботанічному садові особливої природної екзотики та краси і затишку. До всього, вчені випустили мальовничий буклет для відвідувачів саду, який проведе їх новоствореною екологічною стежкою. ( З газети )( публіцистичний стиль )
(У тексті наявні риси, характерні для публіцистичного стилю: образність мовлення, наявність суспільної лексики, експресивність, логічність доказів і полемічність викладу, широке використання художніх засобів, що характеризують публіцистичний стиль , це публіцистична стаття в газеті)

2.Колективна робота з текстом

а) прослухайте текст, зверніть увагу на незнайомі слова .

РОСЛИНИ-ЦІЛИТЕЛІ

Здається , немає такого зела, такої рослини, яких не вживали б наші предки.
Народні цілителі запримітили : запарені пшеничні висівки значно покращують роботу шлунка. Вживаючи їх, людина почуває себе сильнішою, бадьорішою.
Просо лікує серце й печінку. Шавлія зміцнює організм, зокрема серце, загоює рани, лікує хвороби шкіри. Буркуновий чай допомагає позбутися кашлю, лихоманки, безсоння.
Відваром із листя волоського горіха лікують захворювання шкіри, золотуху, ангіну. Сухі перетинки плоду горіха заварюють і вживають як засіб від стійкого кашлю. Будь-які застуди виліковують калиновими напоями. Цвіт, ягоди, стебла калини заварюють і п’ють як чай.
Кульбаба допомагає позбутися подагри. Материнка лікує шлунок, горло. Напої з хвоща польового очищають організм .
Здавна в народі шанують подорожник, любисток, ромашку, полин, ожину, малину, горобину, суниці, чебрець, черемху, чорниці, звіробій, пижмо, бузину, борщівник, спориш…усього й не назвеш. А знати, що довкіл нас росте не просто трава, а лікувальне зілля, - треба. Треба знати і пам’ятати про це, щоб уміти підтримувати дорогоцінне здоров’я ( З календаря).

б) Лексична робота

Довідка : зело (застар.) – зелень ;
запримітили – помітили ;
подагра – захворювання суглобів тканин, викликане відкладенням
солей внаслідок порушення обміну речовин в організмі.

в) Робота за змістом тексту

1.Визначте тему та основну думку тексту.
2.Що нового ви дізнались про лікарські рослини?
3.Про які з них ідеться в тексті?
4.Визначте стильові особливості тексту.

г) Робота з пам’яткою «Як готуватись до переказу публіцистичного стилю»
Складання плану. ( Приблизний план )
План
1.Корисні властивості рослин.
2.Використовування «цілителів» у лікуванні захворювань шкіри, горла…
3.Повага народу до рослин.
4.Шановане в народі лікувальне зілля.

V. Презинтація «Рослини-цілителі»

VI. Усне переказування тексту
Скласти усний докладний переказ тексту публіцистичного стилю
відповідно до плану.

VIІ. Підсумок уроку. Оцінювання

VIІІ. Домашнє завдання
Уявити ситуацію, що ви – журналіст . Вам необхідно підготувати статтю в
газету на тему : «Лікарські рослини у нашій сім’ї». Складіть і запишіть
висловлювання, дотримуючись логіки і послідовності викладу думок.

Автор: 

Меньшикова Людмила Петрівна, вчитель української мови та літератури Апостолівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4

Джерело: 

М.І.Пентилюк, І.В.Гайдаєнко "Рідна мова" підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів; газета "Червоний гірник"; інтернет; я.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі