Користувацький вхід

Рок-музика

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Пропоную власну розробку уроку з теми «Рок-музика», 8 клас, IIсеместр.

Тема: Рок-музика, 8 клас, 1 семестр.

Мета: Формування уяви про рок-музику, як художнього відтворення життя. Розвивати музичний смак, зблизити музику, яка звучить на уроках в загальноосвітній установі з музикою, яка існує за межами. Зрозуміти і оцінити даний напрям масової музичної культури XX та початку XXI століть з духовно-етичних позицій.

Завдання:
• Сформувати в учнів уяву про витоки рок-музики, її різноманітність.
• Інтерпретувати сучасну музику з позицій музичних традицій через спадкоємність музики минулих віків.
• Формувати навички оцінки рок-музики з духовно-моральних і естетичних позицій.
• Виховувати музичне сприйняття зразків сучасної музики.
• Розвивати критичне мислення школярів в процесі аналізу сучасної музики.
• Аналізувати музичні фрагменти, формулювати виводи в ході бесіди.

Тип уроку: Засвоєння нового матеріалу шляхом вживання і вдосконалення знань.

Форми роботи: фронтальна, групова, індивідуальна.
Обладнання: фортепіано, відео проектор, відеозаписи, аудіо записи, портрети музикантів, фото музичних інструментів, аркуші, олівці, текст пісні, вислів «Рок-музика – периферія музичного мистецтва», перелік музичних творів, які звучатимуть на уроці.

Хід уроку

Вхід до класу під пісню «Скачки» рок-гурту «Машина времени». Привітання: «Добрий день, мої хлоп’ята, добрий день, мої дівчата! Добрий день вас, вчителько, вітаєм!»
Вчитель.
Про яку музику сьогодні ми будемо говорити, ви спробуєте здогадатися самі, переглянувши відео репортаж. (Перегляд репортажу у якому проведено опитування учнів та вчителів школи, як вони ставляться до рок-музики, але фраза рок-музика ніде не звучить).
І так, про яку музику йдеться?
Учні.
Намагаються розкрити тему уроку.
Вчитель.
- А як ви зрозуміли, що йдеться саме про рок-музику?
- Які моменти відповідей підказали вам відповідь?
Учні. Розкривають ключові фрази.
Вчитель.
Сьогодні на уроці нам треба або підтвердити, або спростувати думку деяких музикознавців, які говорять, що рок-музика – це периферія музичного мистецтва. І своє ставлення до цієї думки зафіксуйте на аркуші оцінкою від -5 до 5.
Давайте з`ясуєм, що таке периферія? Периферія – це околиця, провінція., або щось дуже віддалене від центру. А для головного орієнтиру згадаємо у чому сила музики.
Учні. (Краса і правда).
Вчитель.
Чи ми знайдемо в рок-музиці красу і правду?
Але спочатку проведем невеличкий психологічний тест для того, щоб з`ясувати на скільки вам буде комфортно на уроці, де буде звучати рок-музика.
Тест
- За пів хвилини простукайте вказівними пальцями обох рук якомога скоріше і прорахуйте свої удари. Якщо ви нарахували більш ніж 70 ударів, то на уроці вам буде комфортно, якщо менше, ви будете відчувати дискомфорт, учні, які нарахували менш 40 можуть підти з уроку, але таких юдей, як правило вкрай мало.

Вчитель.
Для того, щоб сформувати своє бачення щодо питання, треба поринути у світ рок-музики, перегорнути її головні сторінки.
Справжній рок - це музика яка не старіє і залишається актуальною, має безліч напрямів від легких (рок-н-рол, поп-рок) до важких (метал, хард-рок). ЇЇ можно любити, а можно і не любити, відчувати всім тілом і душею або не розуміти зовсім, вона породжує багато суперечок, але вона захлинула увесь світ, змінила хід історії.
Витоки рок-музики починаються в далеких 40-х роках минулого століття і беруть свій початок з музики кантрі, блюзу та рок-н-ролу. Спочатку рок вважався музикою, яку виконували виключно співаки афроамериканського походження. Чак Беррі, чорношкірий виконавець почав серйозно займатися музикою і поклав початок рок-стилю в текстах пісень, іміджі, грі на гітарі.
Але поява такої знакової фігури як Елвіс Преслі (фото №1) змінило це уявлення. Тепер це музика чорних у виконанні білих. Елвіс Преслі – славнозвісний американський співак і актор, один з найуспішніших музикантів ХХ століття, встановив чимало досі неперевершених рекордів у царині звукозапису. Став настільки популярним, що більшість людей називають його просто Елвіс або король рок-н-ролу.
Рок-н-рол називали музикою робітничих кварталів. Чому?

Відео №1 «Jailhouse roc» (тюремний рок).

Текст-переклад. Давай танцювати рок, не дивлячись на те, що ми у в`язниці, не сумуй, танцюй, поки наглядач дозволяє.

Учні. Висловлюють свою думку. Вчитель допомагає: чи могли стримані, спокійні, холоднокровні аристократи дозволити собі такі рухи?
Вчитель.
Якими засобами музичної виразності передається настрій, танцювальна атмосфера?
Учні. Відповіді.
Вчитель.
Старше покоління було обурене манерою виконання співака, бачило в ній вульгарність. (Впливали багатовікові стереотипи).
Чому старше покоління важко сприймало таку музику?
Учні. Висловлюють свою думку.
Вчитель.Але згодом ці настрої змінювались і переглядаючи виспуп співака, зверніть увагу на вік присутніх у залі.

Відео №2. Medley 1968.

Манера виконання, оксамитовий тембр голосу, чарівна посмішка – це складові успіху співака, який перші вокальні навички отримав у церковному хорі, де він співав з дитинства.
1956 рік для Елвіса був переворотним, вийшов перший сингл, який розійшовся у кількості понад мільйон примірників. В цьому ж році у Елвіса почалися перші телевізійні виступи. Музика, одяг, рухи, манери і молодість – ось формула шаленого успіху.
В 60-ті роки Елвіса захопив світ кіноіндустрії, який приносив йому гарні гонорари і успіх. Він знімається у 30 кінострічках. Але схаменувшись король рок-н-ролу скаже: «Поки я знімався в кіно, невідома четвірка хлопчаків з Ліверпулю захопила весь світ. І це було правдою. Про яку четвірку говорив співак?
Учні називають варианти. (Фото №2).
Відео №3. The Beatles. I saw her standing . (Уривок)
Текст-переклад. «Я її побачив і закохався. Тепер я буду танцювати тільки з нею.»
Так, саме про The Beatles сказав Елвіс Преслі і був правий. Чотири молодих хлопця з Ліверпулю на початку шістдесятих перевернули світ музики. Джон Ленон, Пол Макартні, Джорж Харрисон, Риго Старр – ці імена стали культовими для величезної кількості людей.
Починалося все з великої любові до музики. Жоден з четвірки не мав музичної освіти, але величезна любов до музики та щоденна праця зробили свою справу. Майбутні учасники легендарного гурту були під впливом американської популярної музики – кантрі, блюз, рок-н-рол. З захопленням стежили за музикою Єлвіса Преслі. Але згодом, введені елементи англійської та шотландської народної музики остаточно якісно відокремило від музики інших виконавців. Спрацювала і гарна робота стилістів, які зняли зі співаків шкіряні куртки і вбрали їх у елегантні костюми. У 1964 в аеропорті гурт зустрічали декілька тисяч американських фанатів. Запис виступу четвірки перевершив усі очікувані результати. Америка була підкорена. За наступні 3 роки The Beatles побували з концертами в Європі, Північній Америці, Австралії й на Близькому Сході і скрізь слухачі ставали шаленими прихильниками британської групи. Відтоді існує феноменальне явище під назвою «бітломанія».
А ще The Beatles започаткували такий вид виступу, як рок-концерт. Тепер глядачі у величезній кількості могли не тільки почути, але й побачити своїх кумирів.
Їх музика - втілення природності, смаку, гумору, творчого дерзання, значення якого важко переоцінити : вони перетворили рок з розваги підлітків в унікальний соціо-культурний феномен XX століття.
Відео №4. You got to hide your loveaway. (Уривок)
«Від тебе пішла дівчина, тримайся,
Не ний, не забувай, що ти чоловік!»
У The Beatles стали з`являтися твори, зовсім не схожі на первинний рок-н-рол, вони скоріше нагадували класичні твори. Таким чином музику The Beatles справедливіше називати «рок-класикою».
Відео №5. Yesterdau. (Учора). (Уривок)
Текст-переклад.Чому вана пішла, може я щось не те сказав? Я так хочу повернутися в учорашній день, де ми були разом.
The Beatles не винайшли рок-музику. Але, образно виражаючись, вони були тими, хто розставив найбільшу кількість вказівних знаків на дорозі її розвитку. Більшість починів The Beatles приводили до того, що на їх основі з'являлися цілі напрями музичного мистецтва.
Ще одна вершина рок-музики – гурт «Куин» і його серце – Фреді Меркурі.
Фото № 4.
Так як і Єлвіс Преслі Фреді володів прекрасним унікальним вокалом. Завдяки цьому композиції «Куін» ставали унікальними для світової рок культури.
Народився співак на острові Занзібар. В 12 років він створив свій музичний колектив в якому був і композитором і солістом. В 16 закінчує школу і, волею долі, переїжджає до Англії. Дуже захоплюється живописом. Вступає до художнього коледжу на кафедру графіки. Тут він попадає в центр богеми та мистецтва. В 23 роки закінчує навчання і отримує диплом дизайнера графіки. Відкриває свій магазинчик, у якому продає свої картини та різні дрібні речі. Розвідавши, що один гурт залишився без вокаліста Фреді зайняв це місце і через невеликий час змінив склад і назву колективу. Тепер це був «Куин». Склад: Фреді Меркури Джон Дікон, Фредді Меркьюрі, Брайан Мей, Рождер Тейлор.
Може хтось із вас може розповісти про склад учасників колективу?
Майже всі пісні Куин починаються багатоголосного вступу. Усі музиканти були чудовими вокалістами.
Відео № 6. Don’t stop Me Nou. (Уривок)
Перша пісня, написана Фреді для свого колективу попала в британськи чарти. А сингл «Bohemian Rhapsody» став першим відеокліпом в історії музичного мистецтва. Послухайте, це навіть не пісня, а скоріше рок-опера, яка стала «Кращою піснею тисячоліття».
Відео № 7 «Bohemian Rhapsody» (Уривок)
Яку оцінку даєте роботі музикантів та автору і солісту? Обгрунтуйте відповідь.
Учні. Висловлюють свою думку.
Пісня, яка зараз прозвучить, має титул самої популярної пісні у світі. We Hare The Champions. Ми – чемпіони.
Відео № 8. We Hare The Champions. (Уривок)
Текст. Я зробив злочин і був покараний, але я покаявся і тепер буду жити повним життям. Дякую усім за підтримку, ми справимось, ми чемпіони!
Хто з вас в житті не вистукував цей ритм?
Відео № 9. We will rock You. (Уривок)
Текст-переклад. Якщо твоє обличчя в бруді не вказуй як мені жити.
І ще один шедевр з титулом самий «впізнаваємий».
Відео №10. The Show Must Go On (Уривок)
Текст-переклад. Ще один невдалий роман. Для чого ми живемо? Моя душа розфарбована, як крила метелика. Дитячі казки подорослішають, але назавжди залишуться зі мною. Шоу повинно тривати!
Ще одна цікава сторінка життя Фреді Меркурі - його знайомство з оперною дівою Мансерат Кабальє. Після першої зустрічі геніальна вокалістка промовить фразу: «Він не просто гарно співає, він співає як Бог». З першої зустрічі вони назавжди стануть друзями.
Відео № 11. Нow can І go on. (Уривок)
Останній запис чудового музиканта. У нього смертельна хвороба. Про неї знають тільки музиканти гурту та лікар. Це було прощання з чудовим світом.
Відео № 12. Who Wants To Live Forever. (Уривок)
Текст-переклад. Немає шансу жити вічно. Але є чудова мить. Кохання – є вічність.
Життя зірки згасне 24 грудня 1991 року у 45 річному віці. Причину співак приховував, але після смерті лікар розкрив таємницю – це був СНІД.
Фреді до цих пір залишається одним з найулюбленіших виконавців у всьому світі. У 1992 році Мей, Тейлор і Дікон разом зі світовими поп і рок-зірками на стадіоні «Уемблі» дали концерт пам'яті Меркьюрі, доходи (більше 19.400.000 фунтів) від якого були направлені до фондів боротьби з СНІДОМ. Телентрасляция цього концерту зібрала більше 1 млрд людей по всьому світу.
Коли ти відкриєш очі
І інший світ перед тобою стане
По щоці скотиться льоза
Бо ми з тобою, а ти не з нами. Писали прихильники Фреді.
Уся музика ХХ століття була осяяна трьома зірками під назвою Елвіс, Бітлз, Меркурі, які внесли найбільший вклад в рок-культуру.
Яку оцінку можете надати, прослухавши музику. Чим вона відрізняється від музики, яка була до цього? Що змінилося, а що залишилося незміннім? Порівняйте класичну музику з рок-музикою.
Учні. Висловлюють свою думку.
Вчитель.Але існує велика кількість музикантів, які надихали, або наслідували багаж Елвіса, Бітлз та Фреді Меркурі.
Екстпес-пepeгляд.(Запобігання вперед).
Deep Purple.
Фото № 4
Відео №13. Smoke On The Water. (Уривок)
Британський рок-гурт, якийє став основоположником хард-року (важкий рок). Гітарист Ричи Блекмор, клавішник Джон Лорд, барабанщик Іен Пейс вважаються інструменталістами-віртуозами.
Фото № 5
Rolling Stones– британський рок-гурт творчість якого ґрунтується на блюзі та рок-н-ролі.
Відео № 14 Midninght Rambler.(Уривок)
Фото №6
Linkin Park.– американський рок-гурт, грає альтернативний рок
Відео № 15. Numb. (Уривок)
Как хочешь ты, я жить устал,
Теряя веру, сам теряюсь.
Что от меня ты ждешь, я так и не узнал,
Под каблуком в безвольный призрак превращаясь…

Фото № 8

Scorpions – німецький рок-гурт. Їм притаманний як класичний рок так і рок-балади.
Відео № 16. Always Somewhere. (Уривок)
Всегда и везде
Я скучаю без тебя.
Я вернусь, чтобы снова дарить тебе любовь...

Завжди і всюди
Я сумую без тебе.
Я повернусь,
Щоб знову подарувати тобі кохання.
Фото № 9
Гіркий парк.– радянсько-американський гурт, співали в стилі прогресивний рок. Утворена в 1987 році. Перший раданський вихід на публіку Східної Америки. У 1998 році з гурту йде Олександр Міньков, який зпочинає сольну кар’єру під псевдонімом Олександр Маршал. Рок-співак іде в шансон. Декілька разів музиканти об`єднувались. На даний момент солісткою є Ольга Кормухина.
Відео № 17. Moskow Calling. (Уривок)
Фото № 10
Арія– радянський рок-гурт, стиль хеві-метл. «Арія» є однією з найуспішніших рок-гуртів Росії, при цьому це одна з небагатьох російських груп, що досягли серйозного комерційного і творчого успіхів і популярності.
Відео № 18 «Я свободен». (Уривок)
Фото №11
Кіно – радянський рок-гурт, цей стиль називають Російський рок. Після смерті соліста Віктора Цоя, колектив припинив існування.
Відео № 19 «Звезда по шимени сонце». (Уривок)
Фото №12
Океан Ельзи – український рок-гурт, стиль виконання якого відносять до панк-року. Вокаліст Святослав Вакарчук, як посол доброї волі Програми Розвитку ООН для молоді на Україні бере участь в більшості соціальних і культурних проектів. Крім того, всі гроші, виручені від продажів синглу «Веселі, брате, часи настали», були передані дитячому саду в місті Макіївці.
Відео № 20 «Я так хочу до тебе». (Уривок)
В 1010 році Океан Ельзи дає 100 успішних концертів по Україні, Росії, Білорусі, Арменії, Західній Європі, США та Канаді.
Вчитель.
Зверніть увагу, у вас є перелік музичних номерів, які ви прослухали сьогодні. Спробуйте висловити своє ставлення до кожного з них, шляхом оцінювання від 0 до 10. (Ранжування)
Учні. Роблять оцінювання. Аркуші здаються вчителю.
Вчитель. На слідуючий урок я озвучу номера-переможців і музику цих музикантів ми послухаємо ще.
Прослухавши музику дуже різних за походженням та напрямком рок-гуртів, чи можете сказати у чому її сила, чи є в ній краса та правда?
Учні. Відповіді. (Якщо сподобалась музика, майстерність музикантів – це краса, а тексти дуже життєві, зрозумілі, які піднімають проблеми суспільства та намагаються вирішити їх).
Вчитель. А який засіб музичної виразності має чи не головне місце?
Учні. Відповіді. ( Ритм).
Вчитель. Так, рок-музика – це енергія ритмів.
Вчитель. Оцініть вислів, написаний на дошці, («Рок-музика – периферія музичного мистецтва») який ми оцінювали на початку уроку? Дайте оцінку цьому висловлюванню від -5 до 5. Чи є зміни в оцінках? Як ви думаєте чому?
Учні. Відповіді.
Вчитель. Хтось дуже добре сказав: «Ніколи не критикуй того, чого не знаєш».
А як ви думаєте, хто б з композиторів-класиків став би рок-музикантом, якби його перенесла машина часу? Чому вам так здається?
Учні. Відповіді.
Вчитель. А хто звернув увагу, все ж таки, які джерела використовували першопроходці рок-музики?
Учні. Відповіді. Якщо діти не торкнуться народних джерел, нагадати про витоки, які озвучувалися на початку уроку (кантрі), The Beatles (англійська, шотландська нар. музика, класична музика).
Вчитель. Так, народна і класична музика. Як ви гарно знаєте класичну музику ми зараз з`ясуємо, пограємо в гру «Клавіші».
Кожна парта має свою назву ноти. Вчитель пропонує музичний уривок класичного твору, називає ноту (певна парта), якій треба надати відповідь на питання, яке стосується цього твору. Кожній парті за правильну відповідь надається картка з літерою. Закінчивши «гру на клавішах», підраховується результат. З отриманих літер треба скласти назву рок-гурту, пісню якого ми будемо розучувати на уроці. («Машина времени»).
Так як тема нашого уроку має пряме відношення до ритмічної музики, пісня теж буде відповідною. Назва «Скачки».

Розспівування. Можно провести на уривках з пісні.
Виконання 1 куплету й приспіву вчителем, звернувши увагу на ритмічний малюнок, тверду атаку та чітку дикцію.
Після прослуховування 1 куплету, учні починають виконувати 1 куплет, і т. д.

Творче завдання.
Вчитель.
Сьогодні ми дуже поверхньо розглянули такий стиль у музиці як Рок. Згадайте, які ви ще знаєте музичні стилі і розділивши лист на 4 прямокутника, намалюйте щось, що буде розкривати суть того чи іншого стилю, а потім усі разом спробуємо відгадати, яку художню асоціацію визиває кожен з них.
Розгляд і тлумачення малюнків.
На слідуючий урок ми більш детальніше розглянемо тему рок-музики саме 70-90 роки.

Домашнє завдання.
Перегляньте творчість гурту «Машина часу», обов`язково знайдіть вдома музичний матеріал, який ми прослухали на уроці і ще раз прослухайте, бо існує думка: для того, щоб зрозуміти рок-музику треба прослухати не один раз і вона розкриє свою душу.

Автор: 

Вчитель музичного мистецтва вищої категорії Старцева Тетяна Вікторівна, ЗОШ №30 I-III ст., м. Краматорськ.

Чому мене не має в реєстрі заявок на сертифікат?

Ви забули підтвердити авторство і погодитися з правилами. Відредагував, видалив дубльовані публікації.
Ваші електронні сертифікати:
http://metodportal.com/node/sertif/25694
http://metodportal.com/node/sertif/25654
http://metodportal.com/node/sertif/25652

Заявки в реєстрі на друковані сертифікати також є

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі