Користувацький вхід

Природа – наш дім.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема. Природа – наш дім.
Позакласна година ( для учнів 7 класів).

Підготувала вчитель біології Долгоєр Н.А.

Мета: виховувати в учнів людяність, доброту, почуття патріотизму, викликати почуття відповідальності за майбутнє нашої планети; сприяти реалізації потенційних можливостей та здібностей учнів, вирішенню їхніх комунікативних проблем

Оформлення класу: стенди: «Червона книга», «Природа – наш дім», виставка.

Хід заняття

Вчитель. Шановні учні, ми з вами вже знаємо, що на сьогоднішній день найболючішою проблемою людства є стан навколишнього середовища. Ми проводимо цю виховну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем Землі та розглянути можливі шляхи їх вирішення

Ведуча. Шановні слухачі, нам необхідно знати, що за останні 30-40 років на планеті зникло багато видів рослин і тварин. Кислотні дощі нищать ґрунти, тропічні ліси – легені планети – вирубуються зі швидкість 20 га/хв., забруднюються водойми, руйнується захисне озонове покриття, хвороби, спричинені екологічними проблемами, забирають кожен рік сотні тисяч жителів.

Ведучий. В останні роки слово «екологія» лунає дедалі частіше, і, на жаль, усе тривожніше. Якщо раніше ми не дуже заглиблювалися в зміст цього поняття, то сьогодні нас вражають ті жахливі факти злочинного отруєння та вбивства природи, а отже, й нас.
Учень Як тихо над краєм, а серце стривожено б’ється.
Земля промовляє як їй нелегко живеться.
Від горя і болю сміятись давно перестала,
Бо в’їлися бомби, снаряди впилися, як жала.
Виходить в дорогу в чудовім весільнім цвітінні
Збива босі ноги посипане ядом каміння.
Чудове повітря отруйним насичене газом
І дихати грудям все важче і важче щоразу.
Сплюндрована врода водою гнилою і сміттям,
Ледь видно природу під порваним сірим лахміттям.
В покраянім тілі пластами лежать хімікати,
Рубці затверділи, а їй же ще жить і кохати.
Що буде, не знає, як зміни на краще не буде.
Ви, мужні і сильні, під захист візьміть її, люди!
Ведучий. Тривожна інформація про неблагополучний стан навколишнього середовища надходить з усіх континентів, про це говорять різними мовами. Наш світ поділений кордонами тільки умовно. Екологічне теперішнє та майбутнє в усіх народів спільне. Тому кожна держава, велика чи мала, кожен житель планети Земля, - усі несуть відповідальність перед людством за збереження природи для нинішнього та майбутнього поколінь.

Ведуча. У нашому складному світі все дуже тісно взаємопов’язано, природа чутлива та вразлива, а наслідки тривалого бездумного ставлення до довкілля взагалі можуть бути катастрофічними. Планета у нас одна, одна на всіх землян. І іншої не буде. Тому бережіть її. Звідси і мета нашої зустрічі – виробити спільні позиції щодо того, як зберегти нашу природу від забруднення.

Учень. Як відомо, без їжі людина може прожити місяць, без води – тиждень, без повітря не може прожити і двох хвилин. Тому ми вважаємо стан атмосфери однією з найголовніших екологічних проблем Землі.

Учениця. Людина необдумано поводиться з цим неоціненним багатством природи. Лише один автомобіль, який пройшов 15 тис. км. Виділяє в повітря 3250кг вуглекислого газу.

Учень. Людство створило велику кількість споживачів кисню, вміст вуглекислого газу за останні роки збільшився в атмосфері на 17%. В результаті цього тільки над Україною за останні 10 років потоншав на 10% озоновий шар. Як наслідок – можливі посухи, зниження родючості ґрунтів, підвищення ракових захворювань. А також – парниковий ефект, про який нам підготували доповідь.

Доповідач. Клімат на нашій планеті періодично змінювався. За тисячі років чергувалися періоди значного похолодання і навіть зледеніння та теплі епохи. Нині ж учені дуже занепокоєні: схоже на те, що Земля розігрівається значно швидше, ніж будь-коли в минулому. Моделлю «парникового ефекту» є клімат Венери. Її щільна атмосфера, що на 98% складається з вуглекислого газу, за рахунок цього розжарена до 5000 ºС (за такої температури залізо стає червоним).
Парниковий ефект – це підвищення середньої температури на Землі внаслідок збільшення концентрації карбон (ІV) оксиду. Парниковий ефект викликає танення льодовиків на полюсах Землі й підвищення рівня Світового океану. За останні 100 років температура Землі зросла на 0,3-0,6 ºС, за 10 років – на 0,12 ºС. У разі танення льодовиків Антарктиди рівень Світового океану підніметься на 6 метрів, що призведе до затоплення багатьох територій. Парниковий ефект посилюється наявністю в атмосфері метану, оксидів нітрогену. Головними джерелами вуглекислого газу є паливно-енергетичний комплекс, транспорт, металургія.

Ведучий. Не менш болючою проблемою Планети Земля є проблема води, адже вода – початок всіх початків. Саме у воді зародилося життя, на 70-80% з неї складається все живе.

Учень Пам’ятайте, люди, назавжди:
Неможливо жити без води.
Це життя колиска, це дощі,
Це роса і квітка на межі,
Це тумани, ріки і моря,
Джерело у спеку, це – життя.
Це кришталь озер і джерела,
Це хмарки у небі, це село
У тополях й вербах над ставком,
Це криниця й квітка під вікном.
Шурхіт хвиль і шторму дикий рев,
Це струмок у травах між дерев,
Зелень трав, веселки кольори.
Пам’ятайте, люди, назавжди!

Ведуча. Природна вода має властивість самоочищення під впливом природних чинників: сонячного світла, атмосферних газів, життєдіяльності організмів – бактерій, грибів, зелених рослин, тварин. Але при сильному забруднення самоочищення води не відбувається через порушення природних біологічних процесів.

Ведучий. Виховання бережливого ставлення до води та і до природи взагалі потрібно починати ще змалку, але не пізно і тепер. А тих, хто без очищення скидає отрутохімікати у воду – називати злочинцями.

Учениця. Наша планета багата на флору і фауну, але і на них негативно впливає діяльність людини. На сьогодні з обличчя Землі зникло 150 видів і підвидів птахів, понад 100 видів ссавців. На межі зникнення перебувають 2500 видів рослин, 200 видів ссавців, 250 видів птахів та десятки тисяч безхребетних. В Україні потребують охорони майже 600 видів рослин і понад 380 видів тварин.

Учень. З цією метою у 1948 році при ООН було створено спеціальну постійну комісію з охорони зникаючих видів рослин і тварин, а згодом – міжнародну Червону книгу, куди заносяться всі рослини і тварини, яким загрожує вимирання. В Україні перше видання Червоної книги вийшло у 1980 році.

Ведуча. Всі ми зрозуміли, що сьогодні забруднення природи набуло великих масштабів. А чи задаємо ми собі питання, чи не впливає все це на здоров’я людини?

Доповідач. Насамперед я хочу підсумувати деяку інформацію про проблеми навколишнього середовища та відповісти на важливе запитання: що впливає на наше здоров’я? На здоров’я людини має дуже великий вплив навколишнє середовище, а саме: забруднення атмосфери, грунту, води, стан флори (винищення лісів та видового різновиду), потоншання озонового покриття. Забруднена вода, пестициди та хімічні речовини, спосіб приготування їжі, кількість вітамінів у продуктах харчування також мають суттєвий вплив. Спосіб життя теж відіграє не менш важливу роль для нашого здоров’я: тип та умови роботи, час, проведений на свіжому повітрі, шкідливі звички (паління, наркотики, алкоголізм) та оточуючі люди. Здоров’я людини закладене спадковістю на 15-20%, а на 15-20% залежить від стану навколишнього середовища.

Ведучий. Мабуть, найбільша кількість сміття припадає на пластиковий посуд, на розкладання якого природним способом потрібні сотні років. Крім того, він є шкідливим для організму людини. Послухаємо, що з цього приводу кажуть лікарі.

Доповідач. Пластиковий посуд, хоч і має майже однаковий вигляд, але виготовляється з різних матеріалів, із додаванням полістиролу, поліпропілену або полівінілхлориду – для міцності.
Посуд із додаванням полістиролу маркують знаком РS. Він призначений лише для холодних харчових продуктів. При потраплянні в такий посуд гарячої їжі або її розігріванні продукти «збагачуються» небезпечним стеролом. Це токсичне сполучення провокує захворювання печінки та нирок.
Поліпропіленові чашки та тарілки мають на дні знак або трикутник із цифрою «5». Жоден із таких пластикових виробів не можна використовувати для збереження маслянистих та жирних виробів. Жир більше за інші продукти адсорбує шкідливі речовини.
Ще гірше використовувати полівінілхлоридний посуд. Із цього матеріалу виготовляють пляшки для води, обкладинки для зошитів, лінійки, ручки, іграшки для дітей. Полівінілхлорид виділяється особливо інтенсивно в кислому середовищі. Маленькі діти, які смокчуть іграшки, любителі погризти ручку ризикують спричинити безповоротні зміни слизової оболонки рота. Потрапляючи в організм, отрута руйнує печінку. Є дослідження, які підтверджують, що полівінілхлорид провокує онкологічні хвороби та генетичні відхилення.
Вироби з безпечного та небезпечного пластика розрізнити неможливо. За санітарно-гігієнічними нормами на кожну виделку, ніж, ложку, стаканчик та чашку повинно бути нанесене маркування, яке інформує, з яких вони речовин. Одноразовим посудом можна користуватися лише в крайніх випадках і, звичайно, лише один раз.
Пластиковий посуд важко знищувати. Палити його не можна !!!. Безпечним спалюванням може бути лише при температурі 1200-1400ºС . Якщо вона нижча, то виділяється велика кількість шкідливих речовин : діоксини, хлор, чадний газ та ціаніди. Пластик не можна й закопувати. Він не розкладається в сотні років.
У світі дедалі більшого поширення набуває тара, виготовлена з картону. Австралія , Мексика, Китай на основі кукурудзяного волока виробляють посуд, який витримує низькі температури ( від - 20 ºС до + 150ºС) і повністю розкладається в землі.
Сьогодні в Україні готується програма розподілу відходів. Планується встановлення у кожному місці збирання сміття трьох контейнерів: для органіки, пластмаси та скла. Програма також передбачає будівництво сміттєпереробних заводів, адже сьогодні сміттєспалювальних у нас недостатньо, а таких, що переробляють пластмасу, - узагалі немає.

Ведуча. З цього можна зробити висновки, що забезпечуючи свій добробут, людина розплачується своїм здоров’ям. Чи не надто дорога ціна нашого комфорту?

Ведучий. Як берегти природу та наше здоров’я? Висновок один – потрібно весь час добиватись, щоб масовий рух на захист екології зростав і поширювався кожен день, щоб ніхто не стояв осторонь, щоб всі ми брали участь в охороні рік, лісів, озер, повітря…

Ведуча. А зараз проведемо юморину на тему «Рідна наша природо, ми любимо тебе».

Юморина

«Рідна наша природо, ми любимо тебе!»

1 уч. -Поспішайте, поспішайте! Наш неформальний клуб «Природа»
проводить сьогодні гумористичну програму «Рідна наша природо, ми любимо тебе!» (лозунг)
(входять дівчата і співають пісню на мотив «Рада би я…)

Тече річка невеличка, та й попід горою,
Ми дівчатка-веселинки зібрались юрбою.
Зібрались ми, щоб вас друзі добрі запитати,
Чи ще довго бюрократам у нас панувати.
Як нам бути, як нам жити, що далі робити,
Як нам гори, ліси, ріки від них захистити.
Щоб природа наша рідна цвіла і буяла,
Щоб прийдешнім поколінням життя дарувала.

2 уч. А зараз у деяких сценках, виконаних нашими учасниками, ви дійсно переконаєтесь, «як наша рідна природа цвіте і буяє, і як прийдешнє поколінні про це дбає».

Сценка 1. (учасники співають)
Реве та стогне Дніпр широкий,
Сердитий вітер завива,
Додолу верби гне високі,
Горами хвилю підійма.

1 уч. І як йому не ревіти, і як не стогнати, тому Дніпрові, якого наш Кобзар пам’ятав ще широким та глибоким. А тепер і верб не залишилось, лиш одні стовбури стирчать, простягаючи побілілі руки-гілки, немов прохаючи: «Збережіть мене!»

Сценка 2. ( дівчина інсценізує посадку тополі, виходить юнак і співає)

Посади, дівчино, сухую тополю,
Як вона прийметься (2), візьму тя за свою…

Дівчина: Справді візьмеш? Не обдуриш, Іванку?

2 уч. Він бо не обдурить, але як прийметься твоя суха тополя, коли зелена в’яне від чадного диму нашого заводу та від вихлопних газів наших нерядових автомобілістів.

Сценка 3. (юнак інсценізує рубку ліщини, дівчата співають)
Не рубай ліщину, най орішки родить,
Не бери парадну, най собі походить…

1 уч. Та що ви причепилися. І так все всюди пустує, бо не росте вже ніде ні ліщина, ні культурна рослина. Одні зарослі кругом.

Сценка 4. (учні співають) Ой цвіте калина, тай біля ставка…

2 уч. Та не цвіте там ніяка калина, та й не росте там ніяка інша рослина. Не живуть в цій воді ні риби, ні раки, та ба, навіть перестали квакати жаби.
1 уч. Та що це ти таке говориш? Звідки в тебе така інформація?
2 уч. Та хіба ти не читаєш преси? Не знаєш, що різними нечистотами забруднюється наша рачка Уж.

(уч.співають)В’ється наче змійка попід берег річка,
Плаче І благає: «Збережіть мене».
Води обміліли, риби вже не має,
А розритим руслом, лиш мазут тече…

Сценка 5. (уч .співають)
Всюди буйно квітне черемшина,
Мов до шлюбу вбралася калина.
Вівчар у садочку, в тихому куточку,
Жде дівчину, жде…
1 уч. Коли ви бачили щось буйно квітуче. Вже давно, як не повирубували, то саме загинуло від осадків радіації.
2 уч. Та що це ми з тобою тільки про погане говоримо, всіх критикуємо, та тільки про себе забули.
1 уч. А що ми про себе можемо сказати?
2 уч. Чому ти такої поганої думки про наших учнів? Ось, коли обміліла річка «Тур′янка», то наші учні висадили вздовж берега річки верболіз.
1 уч. Оце і все?
2 уч. Та ні ж бо. Подвір′я нашої школи потопає у квітах, висаджені дерева, що і сприяє покращенню здоров′я наших учнів.
1 уч. То ж звертаємось до вас, дорогі наші однокурсники, подумайте над нашим майбутнім. Пам’ятайте, до чого може довести варварське ставлення до природи. Ще не пізно. Давайте, не допустимо цього.
2 уч. Збережемо рідну природу, ліси. Річки, чистоту повітря.
1 уч. Почистимо береги річок від завалів битої склотари, від різного хламу.
2 уч. А вздовж берегів висадимо верболіз.
1 уч. Зверніться до всіх не байдужих, тривогу свою передайте:
Рятуйте мерщій наші душі, природу скоріше спасайте.
Кохайте і роси, і квіти, дерева в рожевій імлі.
Без цього, повірте нам люди, не буде життя на землі.
Хай знають дорослі і діти – залежить від нас майбуття.
Усі ми повинні глядіти, щоб квітло, буяло життя.

Ведучий. Дякуємо всім за увагу і сподіваємося, що наша сьогоднішня зустріч нікого не залишила байдужим.

Автор: 

Долгоєр Наталія Анатоліївна, вчитель біологіїНовоукраїнської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі