Користувацький вхід

урок - проект Комахи

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок - звіт
Тема. Комахи
Мета уроку.Формувати поняття « комахи» , вміння визначати їх за істотними ознаками ; обґрунтувати роль і значення комах у природі й цінність їх для людей (естетичну й практичну ) ; розвивати навички спостережливості ; виховувати інтерес , любов і бережливе ставлення до живої природи , естетичні почуття.
Обладнання :фотографії із зображенням комах у природі , альбом , комп’ютер , диск.

Хід уроку
I.Організаційний момент.
Цікавий урок сьогодні в нас
До нього готувався кожен з вас
В житті багато треба вміти , знати
Учитись думати , логічно міркувати.
Землю нерідко називають планетою людей .
Фахівці – ентомологи стверджують , що комахи мали б не менше підстав вважати Землю своєю планетою . Адже сумарна кількість усіх комах на Землі виражається одиницею з 18 нулями.
I I. Актуалізація знань.
Відгадайте загадку .
У гаю вогонь мигтить ,
Всю ніч пень вогнем горить ,
А настане білий день , -
Не обсмалений той пень.
( Світлячки ).
Діти загадують свої загадки про комах , читають вірші.
МЕТЕЛИК
Діти бігають , стрибають,
Далі - весело гукають :
- Ах , метелик ! .. подивіться ! ..
Ось він , ось він метушиться !
Та такий же гарний , гожий !
Наче квітка , прехороший !

ЧОРНИЙ ЖУК
Чорний жук очима блима –
Чує кроки за плечима .
Дуже хороше йому
По землі ходити .
Він не хоче ,
Чуєш , хлопче ,
У коробці жити.
У природі живе безліч комах .Одними ми захоплюємося , інші можуть завдавати шкоди здоров’ю людини чи тваринам . Треті приносять велику користь для нас.Ваші спостереження і збір додаткової інформації про найменших тварин і допоможуть вам розібратись у питанні , чи потрібні комахи на нашій планеті.
Розглянемо ключові слова цієї теми :
Ключові слова

Хітин ( захищає внутрішні органи ) ;
Матка ( головний член сім’ї бджіл ;
Голова, груди , черевце ( складається тіло комахи ) ;
6 ніг ( має кожна комаха ).
Після цього вчитель показує малюнки ( фотографії ) « Комахи « . Просить розложити їх у відповідні групи : корисні , нешкідливі , небажані.
Чому саме так ви розмістили цих комах ?
Що ви знаєте про них ?
I I I.Робота над новою темою.
До цього уроку ви дуже добре готувалися . Провели цікаві розслідування . І кожна група спішить порадувати інших своїми знаннями
.
Звіт першої групи «Дослідників».
• Що таке комахи ?
• Як поводяться вони у природі ?
1 –ий . Комаха має три пари ніг та три частини тіла . Перша – це голова , друга – грудна клітка , а третя – черевце.
Я спостерігав за мухою хатньою . Ця комаха дуже набридлива . Ще вона сідає на продукти і там відкладає свої яйця з яких вилуплюються черв’ячки . Продукти псуються.

2 – ий. Існує понад мільйон видів комах – більше , ніж будь – яких інших тварин на Землі. А вчені все ще відкривають нові види.
Граючись на горищі , я помітив гніздо ос . Вони дуже схожі до бджіл . І за будовою , і за поведінкою. А недавно, у нас в селі , сталася трагедія . Від укусів рою розлючених шершнів помер 36 – річний чоловік.

3 – ій. Павуки не комахи , бо в них 8 ніг. Тіло складається з двох частин, бо голова і грудна клітка павука з’єднані між собою.
Я дізнався , що хоча укус павука може бути дуже болючим , насправді існує мало павуків отруйних., таких , щоб убити людину. Найвідоміший смертоносний павук – це чорна вдова. Її отрута досить сильна . Вона у 15 разів сильніша за отруту гримучої змії.
4 – ий. Жуки – це комахи, що мають дзьоби , подібні до голки. Жук використовує дзьоба , щоб розкрити їжу. Після цього він висмоктує з неї смачний сік , використовуючи свого дзьоба як соломинку.
Коли виникає потреба летіти – жук відкриває свої жорсткі надкрила і розпростує крила.
Коли жук пересувається по землі , його крильця для літання сховані під блискучим жорстким надкриллям.

5 – а. Миц Олеся. Весь цей час я спостерігала за метеликами . Які ж вони чудові !

Ось на квітку сіла жовта лимонниця , а ось пролетів махаон . А який красень –метелик павичеве око.Всі метелики неповторні . Вони захоплювали мене своєю красотою.
Метелик не росте , прте він час від часу полюбляє напитися солодкого квіткового нектару .Це пальне , що допомагає йому літати.

Звіт другої групи « Шукачі»
Надати інформацію про комах за якими спостерігала перша група.
1 – ий . Коли муха – це не муха ?
Справжня муха , як наприклад , хатня муха , має лише одну пару крил . Метелики , бабки , рівнокрилі бабки та мухи – одноденки – всі мають по дві пари крил . Отже , вони не мухи.

Чому муха дзижчить ?
Муха , як і всі комахи , махає крилами . Від помахів коливається повітря . Ці коливання сприймає наше вухо , і ми чуємо звук – дзижчання. Чим частіше – том тонший звук.
За 1 секунду роблять : Комар – 600 помахів ;Муха – до 300 помахів ;Жук – менше 50 помахів ; Бабка – близько 40 помахів ; Денний метелик – менше 16 помахів.
Птахи чують звук , у якого не менше 100 коливань у секунду . Подумайте , кого із перелічених комах почує пташка.

2 – ий. Бджоли – вбивці.
Інколи бджолиний рій може нанести смерть. Особливо небезпечні укуси в голову , ротову порожнину , губи. Хто опинився поряд з осиним гніздом , тому загрожує смертельна небезпека.
Бджоли – миролюбиві істоти.
Жодна , збираючи нектар або пилок , ніколи нікого не зачепить.Що станеться з бджолою , якщо вона ужалила людину ?
Комаха гине , бо її жало застрягає в шкірі людини . Бджола намагається злетіти , але жало з частиною внутрішніх органів відривається.
Навіщо бджола танцює?
Коли медоносна бджола знаходить багато їжі , вона повертається до вулика і за допомогою танцю розповідає про це своїм друзям. Кількість фігур у танці та напрям , що його вказує бджола , повідомляють іншим бджолам , куди летіти.
- Збирання нектару ,з якого бджоли роблять мед , - це важка робота.10 мільйонів польотів потрібно зробити бджолі , щоб наповнити одного слоїка.
- Не всім бджолам подобається жити у вулику . Багато видів бджіл живуть поодинці , у норах.
-Бджолина матка щоденно відкладає до 3500 яєць протягом декількох тижнів підряд. Не дивно, вона живе всього декілька років.
3 – ій. Коли павуки літають ?
Коли маленькі павученята вилуплюються з яйця , вони тчуть для себе довгу шовковисту нитку. Після цього вони мандрують з вітром до нової домівки , що може бути за сотні кілометрів.
• Павуки мають аж 8 очей , проте вони дуже короткозорі.
Як павук робить нитку ?
Павук виділяє рідку , схожу на шовк речовину і витягує її крізь випуклості , що називаються прядильними органами. Ця речовина твердіє і перетворюється на нитку, з якої павук сплітає павутину., користуючись своїми прядильними органами наче пальцями.
4 – ий. Які комахи носять панцир?
Жуки мають дві пари крил , проте літають за допомогою лише однієї з них .Друга пара – це наче міцна броня , що покриває ніжні крильця і м’яке тільце.
Хто спочатку риє могилу , а потім грабує її.
Жуки – могильники не мають ніякої поваги до померлих.Знайшовши мертву тварину , вони викопують під нею грунт доти , доки тіло не опиниться в ямі. Після цього вони відкладають у трупі яйця і засипають його землею .Коли з яєць вилуплюються личинки – на них чекає добрячий запас смачного м’яса.

5 – ий. Чому гусінь перетворюється на дорослого метелика?
До того як стати дорослою комахою , кожен метелик мусить пройти через чотири етапи свого життя . На кожній стадії він змінюється за розмірами, формою та кольором.
o Метелик відкладає яйця на рослині , яку їсть мала гусінь.
o Малюки , що вилуплюються з яєць комахи, називаються личинками , хоча люди часто їх називають просто гусінню.
o Гусінь жадібно їсть і дуже швидко росте.
o Гусінь росте настільки швидко , що її шкіра тріскається , а під нею вже є новенька шкіра , розрахована на виріст.
o Кожна гусінь робить собі твердий кокон , що називається лялечка. У ньому її тіло перетворюється у щось на зразок густого супу.
o Лялечка – це ніби сейф , що захищає тіло комахи , коли воно змінює свою форму.
4. Суп поволі перетворюється на метелика. Коли метелик вибирається зі своєї лялечки , його крила м’якенькі і зморщені. Втім , вони швидко твердіють на сонці.

Звіт 4 групи «Всезнайки»
Роблять аналіз негативних і позитивних сторін поведінки комах. Ділять їх на групи.
1 – ий. Маленька бджілка і та працює.
Серед безлічі комах , що живуть у природі , бджоли надзвичайно корисні. Вони дають поживний цілющий мед. У народній медицині цінується і бджолиний клей – прополіс , що використовується як протизапальний засіб.

2 – ий. Від кого чекати небезпеки?
Вкусити людину можуть ґедзі , комарі , кліщі , блохи . Особливо небезпечні укуси в голову , ротову порожнину , губи.
У деяких жарких країнах комарі переносять смертельну хворобу – малярію. Вони передають її людині через укус. Понад 200 мільйонів людей щорічно хворіє цією хворобою , а понад мільйон хворих помирає через неї.

3 – ій. Яка користь від комах?
- Щоб ти відчув , якщо б тобі запропонували з’їсти засмаженого коника ? У багатьох куточках світу коників , сарану та гусінь вживають як вишукану страву.
- Комахи – це санітари природи . Вони прибирають бруд як , наприклад, гній та залишки мертвих тварин.
- Сонечко – це найкращий друг садівника. Воно захищає садові рослини , поїдаючи величезну кількість ненажерливої гусені та тлі.
Яка користь комахам від людей ?
Багатьом комахам ми приносимо користь. Наші оселі дають їм їжу , притулок , тепло. А деяким завдаємо шкоди , бо руйнуємо їхні домівки або знищуємо їхньою їжу.

4 – ий. Шкода від комах.
Оси – кусають людей . Колорадський жук – завдає шкоди врожаю . Комарі , мухи , таргани – поширюють інфекцію.
Сарана завдає людям величезної шкоди швидше від будь – яких інших комах . Зграя сарани, налічуючи мільйони комах , може знищити кукурудзяне поле за лічені хвилини.
Та всі ці комахи , дуже потрібні птахам , котрі ними живляться.
5 – ий. Отже всіх комах можна розділити на три групи :
- корисні ;
- нешкідливі ;
- небажані.

Звіт 5 групи «Практиків»
(Спільна робота . Представлення
• веб – сайту ;
• публікації ;
• презентації. )
ДОДАТОК
I V. Фізкультхвилинка.
V.Закріплення вивченого.
Створення папки « Комахи».
(На основі зібраних фотографій та матеріалів .)
VI.Оцінка результатів проекту.
Протягом виконання проекту діти періодично оцінювали та само оцінювали свою діяльність. Оцінювалось :
• вдалий підбір інформації ;
• обгрунтування висновків ;
• активність учнів у ході обговорення основних питань ;
• створення ними кінцевих продуктів ( презентацій , публікацій , веб – сайтів,)
V I I. Підсумок уроку . Рефлексія.
- Діти , вам наш незвичайний урок сподобався ?
- Чий виступ вам найбільше сподобався ?
- Чи сподобалося працювати в групі з друзями ?
- Що викликало найбільші труднощі при підготовці ?

Автор: 

Дубіцька Г. М. вчитель молодших класів Хмельницького колегіуму ім. В. Козубняка

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі