Користувацький вхід

Чи дійсно жінкам легше дається вивчення іноземних мов?

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Дійсно дуже важко заявляти про які-небудь характеристики й остаточно приписувати їх до жінок або чоловіків, але чи дійсно це вірна теорія.

Коли доходить до освіти, то жінки дійсно не пасуть задніх. Дівчата показують кращі результати за даними свідоцтв про закінчення середньої школи, а кількість жінок у більшості університетів Великої Британії значно вища у порівняння з кількістю чоловіків.

У сфері вивчення мов існувала застаріла іде про те, що жінки легше сприймають іноземні мови аніж чоловіки, й це стосувалося як рідної мови, так і вивчення іноземних мов. Але чи дійсно існує якісь фактичні дані за цими теоретичними домислами чи це лише університетські байки?

Звичайно, дуже небезпечно вголос говорити про якісь риси характеру чоловіка чи жінки. Багато лінгвістів вважають, що стать - це лише один з елементів індивідуального стану людини, бо також слід враховувати, що мовна компетенція особистості також базується на багатьох соціальних та культурологічних факторах.

Хоча битва статей продовжує бути досить популярною темою як серед дослідників, так й серед працівників освітньої сфери. Нижче ми наводимо чотири популярні теорії стосовно того, чому ж жінки можуть краще вивчити мову аніж чоловіки.


Вони по різному обробляють мовні сигнали

Згідно дослідження 2008 року, коли у Північнозахідному університеті (Northwestern University) досліджували молодих студентів, дівчата та хлопці по різному засвоюють мову. Дослідження виявило, що під час вивчення мови у мозку жінки виявляється більша активність у зонах, що використовують для кодування мови.

Мозок хлопчиків, з іншого боку, показував активність у зонах, що відповідають за візуальні та слухові функції. Це означає, що дівчата можуть опрацьовувати абстрактні поняття мови більш ефективно, а хлопцям необхідне чуттєве підкріплення аби опрацьовувати дані.

Для чоловіків найбільш ефективним способом вивчення іноземних мов буде візуальне навчання (тобто їм необхідно побачити написане слово або ж побачити ілюстрацію), а також усне вивчення (слухання та повторювання).


Вони використовують більше стратегій для навчання

Згідно мовного журналу Porta Linguarum, дослідження, що їх проводили у Європі, Східній Азії та Латинській Америці показали, що жінки, які вчать іноземну мову, схильні використовувати більше стратегій для навчання, аніж їхні однолітки чоловіки.

Жінки під час навчання використовують більше навичок (говоріння, читання та ін.), а також елементи мови (словниковий запас, вимова й т.д.), ніж чоловіки, що звикли використовувати лише один й той самий набір звичних методів для навчання.

Різноманітність методів та тем для розмови допомагає тим. хто вчить мову, побудувати свої навички досить впорядковано та цілісно, що у свою чергу рятує від безладу та виникненню незрозумілих моментів у процес навчання.

Для учнів, що не хочуть застрягнути у рутині, немає нестачі у додатках для вивчення мови, робочих зошитах, записах та веб сайтах, усі з яких напрямлені на різні навички.


Вони більше розмовляють

Сайт з вивчення іноземних мов Busuu повідомив, що жінки, які використовують сайт, у чотири рази частіше розмовляють у чаті з носіями мови, яку вони вивчають.

Цей факт підтримав популярну ідею серед лінгвістів, що жінки з соціальної точки зору більш схильні будувати зв'язки через розмову й таким чином більше звикли до того, аби ставити запитання та штовхати розмову вперед.

Налагодження зв'язків з носіями мови допомагає тим, хто вивчає іноземну мову, застосовувати на практиці вміння слухати та розмовляти, поліпшує вимову, підсилює знання з граматики та словниковий запас, дозволяє зібрати розмовні вирази.

Соціальні зв'язки та дружба, що виникають внаслідок розмови, також можуть стати однією з мотиваційних причин для вивчення мови.

Звісно, це дуже широка заява щодо звичок жінок та чоловіків, й звичайно є багато сором'язливих жінок або ж схильних до спілкування чоловіків, що становлять виключення з правил.

Для учнів, що соромляться вести розмову тет-а-тет, онлайн форуми (такі як Busuu), - це один із способів спілкування з невисоким рівнем ризику.


Їх більше мотивують у школі

Згідно з канадським журналом прикладної лінгвістики дівчаток більше мотивації вивчати іноземні мови у школі, ніж у їхніх однолітків хлопців. Дослідження у Канаді, Об'єднаному Королівстві та Угорщині показують, що жінки більше схильні до вивчення іноземних мов у школі, навіть якщо це є необов'язковим.

Логічне пояснення такого твердження гаряче обговорюють серед лінгвістів. Деякі теоретики виказують думку, що як хлопці, так й дівчата сприймають вивчення мов як суто жіноче заняття.

Дехто стверджує, що оскільки викладачі мови переважно жінки, то дівчата, що знаходяться у класі, можуть сприймати свою вчительку як певну рольову модель.

Й знову ж таки, варто враховувати той факт, що подібні висновки - це загальні тенденції з великою кількістю особистих виключень. Адже коли мова йде про вивчення іноземних мов, особливо серед дорослих, мотивація може стати ключовим фактором та мати багато форм.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі