Користувацький вхід

ІСТОРИЧНА ВІКТОРИНА з історії Стародавнього світу

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ІСТОРИЧНА ВІКТОРИНА з історії Стародавнього світу (Історія Стародавнього Єгипту і Дворіччя.).
Форма проведення: у вигляді гри «Брейн-ринг»- інтелектуальна гра - індивідуально-особисте або командне рішення задач, що вимагають застосування продуктивного мислення в умовах хронометрированного тимчасового простору і змагання.
Ключові цілі:
• повторити вивчений матеріал з історії Стародавнього світу;
• сприяти розвитку інтересу учнів до вивчення історії
Ведучий: сьогодні у нас з вами не просто урок, а урок гра (брейн-рінг), на якому ми згадаємо те, що вивчали на уроках теми. У змаганнях приймуть участь не лише дві команди, а й кожен з присутніх, для цього вам потрібно бути дуже уважним й активним.
Як і будь які змагання повинні оцінювати судді у ролі яких виступатимуть наші гості, дозвольте представити вам їх:
А тепер запрошуються наші команди: команда 6-а класу, команда 6б класу (кожна команда представляє назву й девіз).
Умови гри: Ведучий задає питання, відповідь на який намагаються знайти одночасно 2 команди. Час на обговорення питання дається - 1 хвилина. Якщо одна з команд знає відповідь на питання, то її представник дме в свисток, після того як ведучий почав відлік часу, і його команда відповідає. Якщо відповідь дана невірна, а час ще не минув, то інша команда може продовжити обговорення, поки не закінчиться час. Прострочення часу тягне за собою те, що команда позбавляється права відповідати на це питання. Вартість кожного питання - 1 бал. Якщо бал не вдалося розіграти (ніхто не дав правильну відповідь), то наступне питання вже оцінюється в 2 бали і т. д.
Стежити за часом учень, за 10 секунд до закінчення часу він подасть сигнал, що час підходить до кінця.
1.) Шановні знавці подумайте і дайте відповідь на наступне питання: як називалася річка, що протікала в стародавньому Єгипті ( відповідь Ніл).
2.) Наступний питання: Навіщо для будівництва пірамід фараони купували велику кількість часнику і цибулі?(відповідь: Згідно Геродоту, на будівництво піраміди Хеопса зігнали 100 тисяч осіб. Відомо, що умови, в яких зводилися піраміди, були нестерпними. Природно, що при величезному скупченні народу могли спалахнути епідемії різних інфекційних захворювання. Тому і витрачали фараони цілі статки на купівлю часнику і цибулі.)
3) На яку букву грецького алфавіту було схоже місце впадання Нілу в Середземне море? (відповідь на Дельту).
4). Шановні знавці! У багатьох народів здавна значну роль відігравали собаки. У Єгипті ж вважалася священною твариною кішка. З померлих кішок робили мумії, ховали їх на спеціальних кладовищах. До собакам такого ставлення не було. Запитання: Поясніть, чому саме кішок обожнювали в Стародавньому Єгипті? (відповідь: найбільшим багатством у Стародавньому Єгипті було зерно, яке могли знищити миші. Природний ворог мишей - кішка.)
5). Ця єгипетська цариця - дружина фараона Ехнатона всім вам відома, пластичні хірурги копіюють розріз її очей, форму губ і носа, модниці повторюють макіяж знаменитої цариці, а дизайнери створюють летючі сукні, сандалі та етнічні прикраси, як на її портретах. Як її звали? (відповідь цариця Нефертіті)
6). Шановні знавці! У Стародавньому Єгипті красивими вважалися жирне волосся, тому єгиптяни щедро мастили їх жиром. В дні похорону було прийнято посипати голову попелом. Одного разу під час похорону пішов дощ, і в цей момент, як свідчить переказ, люди винайшли щось, що відіграло значну роль у житті людства. Що це? (відповідь: мило)
7). Даром Нілу називали,
З шадуфа поливали.
На папірусах писали -
Фараонів прославляли!
Що це за країна? (відповідь Єгипет).
8) . Забальзамоване тіло померлого, що було замотане у бинти (Мумія).
9). Давньоєгипетська гробниця (Піраміда)
10). Знатний чоловік в Єгипті (Вельможа)
12). Що було символом об'єднання Нижнього і Верхнього Єгипту? (відповідь символом єдиного Єгипту була подвійна корона білого - Врхний Єгипет і червоного - - Нижній Єгипет кольорів).
Ведучий: ось ми з вами і відповіли на 12 питань, підіб'ємо попередні підсумки: команда 6-а класу на даний момент має______ балів, команда 6-б класу має_____ балів
13) Наступне наше завдання це розв’язання кросворду, кожна команда отримує свій кросворд. На це вам дається 5 хвилин.
Кросворд для першої команди:
За горизонталлю:1. Перський цар який провів реформи й поділив імперію на 20 округів – сатрапій. 2. Священна книга іудеїв. 3 Кочовики, які завоювали Єгипет приблизно у 1700 р. до н.є. 6. Забальзамоване тіло померлого
За вертикаллю: 4. Особисто невільна людина. 5. Зрошення.
Відповіді:
За горизонталлю:1. Дарій. 2. Біблія 3. Гіксоси. 6. Мумія
За вертикаллю: 4. Раб. 5. Іригація.
Кросворд для другої команди:
За горизонталлю: 2.Особливо обладнаний двоколісний візок, яким користувалися стародавні народи. 4. Основний матеріал для будівництва у Дворіччі.
За вертикаллю: 1. Фараон на честь якого названа найбільша у світі піраміда.
2. Місто колонія засноване давніми фінікійцями. 3. Держава, що у 8-7 ст. до н.е. завоювала всю Передню Азію й стала першою імперією. 5. Усипальниця фараона.
Відповіді:
За горизонталлю: 2. Колісниця. 4. Глина
За вертикаллю: 1. Хеопс. 2. Карфаген. 3. Ассирія. 5. Піраміда.
14) Поки наші команди будуть розв’язувати кросворд, я пропоную уболівальникам відповісти на ряд питань, і таким чином допомогти командам отримати більше балів. Умови такі відповідає тільки той, хто підняв руку, від кожного класу приймається тільки одна відповідь, за шум з боку вболівальників, ведучий має право штрафувати команди.
А) . Я називаю слово, а ви говорите з якою країною це пов'язано:
• Глина (Дворіччя)
• Шадуф (Єгипет)
• Вавилон (Дворіччя або Вавилонське царство)
• Пурпурова фарба (Фінікія)
• Бог Осіріс (Єгипет)
• Пірати (Фінікія)
• Фараон (Єгипет)
• Мумія (Єгипет)
• Скло (Фінікія)
• Хаммурапі (Вавилон)
Б) Дайте відповідь :
• Як звали єгипетського фараона який керував державою 67 років, його правління був побудований храмовий комплекс Абу-Сімбел. (відповідь: Рамзес II)
• Згідно з давньоєгипетським легендами першим фараоном близько 3100 р. до н. е. став Міна. А після, якої події Міна зійшов на престол. (відповідь: Після об'єднання Верхнього і Нижнього Єгипту).
• Самим улюбленим і шанованим богом у єгиптян був бог природи, його вважали володарем царства мертвих. (відповідь: Осіріс)
• Чому фінікова пальма у жителів Дворіччя називалася «дерево життя» (відповідь: плоди фінікової пальми використовувалися в їжу, кісточки замість дров, кора для виготовлення мотузок, було відомо понад 200 способів застосування фінікової пальми)
• Що таке таліон? (відповідь: Заподіяння винному такого збитку, який нанесений їм самим. Або «око за око, зуб за зуб»).
• Найвідоміша колонія фінікійців (відповідь: Карфаген).
• Священна книга християн та іудеїв (відповідь: Біблія)
В) Фотопитання.
• До якої професії належав зображений на картинці людина? (відповідь: Писар).
• Для чого і де використовували даний предмет? (відповідь: папірус використовували для письма в давньому Єгипті) .
• Що записано на цьому камені? (закони царя Хаммурапі )
• Що зображено на фотографії (відповідь : золотий дарік - монета випущена перським царем Дарієм)
Тепер ми підведемо підсумки конкурсу уболівальників. Завдяки вашим відповідям скарбничка команди 6 а класу поповнилася на____ балів, а скарбничка команди 6 - Б класу на____ балів.
Наші команди вже впоралися зі своїми завданнями і тепер ми всі разом спробуємо дати відповіді на питання кросвордів. Ведучий зачитує питання , якщо на нього команда відповіла вірно то вона отримує один бал, якщо відповідь не вірна то в даному випадку спробу отримати один бал надають вболівальників команди суперника.
Підвести підсумки конкурсу кросвордів.
15. А у нас триває наше змагання перед командами лежать тканина темно-червоного кольору, шматочок скла, і шматочок дерева. Питання командам як ви думаєте, що пов'язує ці предмети? (ці предмети пов'язує те, що всі вони виготовлялися давніми фінікійцями).
16. Фінікійські купці надіслали кожній команді невеликий лист, але прочитати його ви зможете лише в тому випадку, якщо згадайте в чому особливості писемності древніх фінікійців.
Лист для 6 –А: Кжн чснк кмнд трм двндцть блв. Дк тк трмт.
Лист для 6 – Б: Нйктвнш вблвльнк трм дндцть блв. Млдц вс.
17. Потрібно правильно назвати слово і сказати, що воно означає (кожна команда на листочку отримує по два слова які вона повинна вірно назвати):
6-А сомтут (Тутмос - фараон Єгипту, який зробив багато завоювань)
ипаруммах (Хаммурапі - вавилонський цар, який затвердив суворі закони)
6-Б суріпап (папірус - очерет і матеріал для письма в Єгипті)
яінолок (колонія поселення засноване переселенцями з іншої країни)
Ведучий: Наша гра закінчена зараз ми підведемо остаточні підсумки і назвемо переможця, а поки ми пропонуємо кожній команді вибрати найкращого гравця який, на вашу думку, був найбільш цінним і приніс найбільше балів команді.
Оголошення результатів. Нагородження команд.

Автор: 

Кумановський Олександр Анатолійович вчитель історії та правознавств Новокаховська ЗОШ 1-3 ступенів №1

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі