Користувацький вхід

гурткова робота

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Пояснювальна записка

Килимарство – мистецтво виготовлення килимів і килимових виробів ( гобеленів , доріжок ,коц , тайстр , бесаги тощо ) ручним способом . Вона належить до одного з найдавніших народних художніх промислів , яке формувалося і вдосконалювалося упродовж віків , оскільки люди завжди прикрашали своє житло власноруч виготовленими килимами , а традиційне вбрання – тканими елементами .
Колективний характер творчості та спадкоємність багатовікових традицій залишаються визначальними рисами килимарства . Одночасно ручний спосіб виготовлення дає майстрові змогу імпровізувати . Тому килими України є унікальними народними художніми творами , у яких знайшли своє відображення висока культура технічного виконання та орнаментальне ,композиційне й колористичне багатство .
Виховання дітей на кращих традиціях українського мистецтва шляхом безпосереднього залучення до творчої праці є тією основою , на якій базуються міцні етичні ідеали , світогляд , норми та правила поведінки вихованців .
Навчальний процес сприяє виявленню індивідуальних творчих здібностей у дітей ,оволодіння ними теоретичними знаннями та практичними навиками , які допомагають втілити задум в ескіз , а ескіз – у килимовий виріб . Дітям надається можливість створювати речі , яким властива індивідуальність та вишуканість . Забезпечується вивчення кольорової та орнаментальної символіки , ускладнених композиційних рішень , поєднання декількох технік при створенні килимового виробу. Поєднуються індивідуальна та колективна форми роботи .
Теоритичний курс передбачає заняття з малювання , композиції , колористики ,історії килимарства , вивчення кольорової та орнаментальної символіки у килимарстві . Практичний курс вчить переходу від простих технік килимарства до складних , поєднанню в одному виробі різних технік .
Робота гуртка інтегрує знання вихованців з народознавства , художньої літератури , образотворчого мистецтва .
Для розширення світогляду дітей планується проведення екскурсій до музеїв , на виставки творів народного мистецтва .

Мета гуртка : формування компетентностей особистості засобами килимарства .
Основні завдання полягають у формуванні таких компетентностей :
1.Пізнавальної , що забезпечує ознайомлення з поняттями та знаннями , які стосуються килимарства як одного з видів народної творчості .
2.Практичної ,що сприяє оволодінню виготовлення різноманітних килимових виробів .
3 Творчої , що забезпечує формування творчих здібностей .
4. Соціальної , що сприяє вихованню дбайливого , шанобливого ставлення до народних традицій , національної свідомості ,формування естетичного смаку ;популяризації килимарства .

Форми роботи : підгрупа дітей 7 чол.

Термін реалізації : з 01.10.2014р. по 30.05.2015р.

Режим проведення : одне заняття на тиждень , тривалість 25 – 30 хв., діти 5 – 7 років .

Автор: 

Ермолаенко Світлана Станіславовна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі