Користувацький вхід

Тиждень біології та природознавства в школі

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

План
роботи тижня біології та природознавства
Комунального закладу Тернопільської Районної ради
Тернопільської області
Довжанківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Підготувала: вчитель біології Оксана Романівна Яремко

Девіз: Знай! Люби! Бережи!

Понеділок
Ознайомлення з планом тижня біології та природознавства.
Екскурсія класами нашої школи «Яка краса навколо нас!» 5 – 6 класи
Біологічний дайд-жест «Біологічні науки»

Вівторок
Проведення інформаційної хвилини у 5-11 класах «Педикульоз? Що я знаю про нього?»
Інтерв’ю в учнів 1 – 5 класів «Природа устами молодших школярів»
Інтелектуальна гра «Найрозумніший біолог» (8 – 9 класи)

Середа
Прес – центр «Біологічний плакат»
«Цікавий та різноманітний рослинний світ» 11 клас
«Цікавий та різноманітний тваринний світ» 10 клас
Запрошуємо на урок «Загальна характеристика класу Птахи. Лабораторна робота № 13. Вивчення зовнішньої будови птахів та будови пір’я» 8 клас.

Четвер
Розгадування загадок про природу 1 – 4 класи
Вікторина «Чи знаєш ти природу рідного краю?» 5 – 9 класи
Біологічна гра «Пригоди на острові БІО» 6 – 7 класи

П’ятниця
Запрошуємо на урок «Мохи. Лабораторне дослідження. Будова моху» 6 клас.
Урок – практикум «Подорож з кімнатними рослинами» 8 – 11 класи
Підсумкова лінійка тижня біології та природознавства.

Проведення інформаційної хвилини у 5-11 класах «Педикульоз? Що я знаю про нього?»
Організувати інформаційну хвилину допомагають учні 10 класу.
План
1. Головний педикульоз
2. Педикульоз тіла
3. Лобковий педикульоз ( для учнів 9 – 11 класів )
4. Сучасні методи лікування та діагностики педикульозу
5. Профілактика педикульозу
На Україні різними формами педикульозу за офіційним даними хворіє близько 3% населення. Але реальні цифри по захворюваності в десятки разів вищі, так як реєструються далеко не всі випадки, і не в кожному регіоні приділяється належна увага проблемі педикульозу. У тих регіонах, де велика кількість осіб без певного місця проживання, приїжджих і мігрантів з НЕБЛАГОПОЛУЧНИХ країн, захворюваність на педикульоз діагностується частіше, ніж в цілому по країні.
Незважаючи на те, що педикульоз вважається захворюванням, якому піддається Асоціальний контингент, від зараження не застрахований ніхто. Головний педикульоз частіше зустрічається у дітей, а платтяна і лобкова в осіб, які нехтують особистою гігієною і нерозбірливі в сексуальних зв'язках.
1. Головний педикульоз
Pediculus capitis, інакше головна воша, передається контактно-побутовим шляхом через спільне використання гребінців, носіння чужих головних уборів; головні воші від хворого на педикульоз до здорової людини можуть передаватися при використанні одному ліжку та подушок. Діти потрапляють у групу ризику, тому що часто порушують правила індивідуальної гігієни або ж не достатньо знають про них.
Одна головна воша за своє життя здатна відкласти більше сотні яєць-гнид. Самка приклеює гниди до основи волосини хітиновим речовиною; через сірувато-білого забарвлення у людей з темним волоссям гниди більш помітні. Педикульоз найбільш часто вражає волосяну частину голови, рідше брови, вуса, бороду.
Молоді воші, які з'являються через 5-6 днів, вже до третього тижня свого життя готові до розмноження. Головні воші є кровосмоктальними, але людську кров вони використовують для того, щоб відтворити потомство. Їхні укуси досить болючі, а ферменти слини, що потрапляють в ранку при укусі, викликають свербіж. Хворі розчісують уражені педикульозом ділянки, це приводити до вторинних інфекцій, тому що подразнені рани служать вхідними воротами для гнійної мікрофлори, тоді протягом педикульозу ще розвиваються гнійні захворювання шкіри.
Педикульоз при відсутності лікування приймає запущені форми – голова пацієнта покрита гнійними кірочками, волосся через гною злипаються в пучки, місцеві лімфовузли збільшуються. При дерматоскопії виявляється велика кількість гнид і дорослих вошей.
2. Педикульоз тіла
Платтяні воші набагато більші головних. Вони селяться в складках білизни, в швах одягу, там же і відкладають яйця-гниди; паразитують і використовують людини як джерело живлення. Якщо на тілі є довге пушкове волосся, то на них теж можна виявити гниди.

Укуси викликають сильний свербіж, а потім при педикульозі тіла спостерігаються лінійні садна і рани, які ускладнюються вторинною інфекцією. Платтяні воші вражають ділянки тіла, які найбільш часто стикаються з одягом, це область спини, шия, груди, живіт. Після лікування від педикульозу бура пігментація зберігається тривалий час. У пацієнтів, які нехтують лікуванням педикульозу чи не дотримуються правил особистої гігієни повторно ним заражаються, шкіра стає сухою, лущиться, з наявності рубчиків і ділянок гіперпігментації.
3. Лобковий педикульоз ( для учнів 9 – 11 класів )
Лобковий педикульоз викликає блощиця (лобкова воша). При об'єктивно огляді блощиця можна виявити і без лупи, зовні вона нагадує краба без утворень у вигляді клешні, якими воша прикріплюється до шкіри. Лобковий педикульоз вражає пахову область, періанальну область. В пацієнтів з ніжною і пухкої шкірою педикульоз, викликає блощиця, яка може розповсюджуватися по всьому тілу, де є пушкове волосся.
Проявляється лобковий педикульоз сильним свербінням і плямами до 5мм в діаметрі. У місцях укусів при натисканні плями не зникають, це пов'язано з тим, що ферменти слини при взаємодії з гемоглобіном крові, утворюють стійке з'єднання. Передається лобковий педикульоз через користування загальною постіллю і при статевих контактах, так як використання презерватива не захищає від зараження педикульозом і коростою.
4. Сучасні методи лікування та діагностики педикульозу
Раніше використовувалася тривала терапія, яка припускала неодноразовий контакт з подразнюючими шкіру речовинами, такими як гас і бензилбензоат. Але така терапія не діє на гнид, а тому лікування педикульозу доводилося повторювати, або збривати волосся.
Сучасні методи лікування засновані на застосуванні препаратів, які містять в якості активної речовини малатион, пиретрин, перметрин і фенотрін. Ці препарати відпускаються в аптеках без рецепта і в нашій країні випускаються під торговими назвами Педілін, Пара-люкс, Спрей-люкс, Ніттефор та інші.
Різноманітність форм випуску і простота в застосуванні дозволяє швидко усунути педикульоз, препарати випускаються у вигляді емульсій, спреїв і аерозолів. Дія препаратів засновано на ураженні нейронів паразита, внаслідок чого і відбувається загибель вошей і гнид. Вони не мають запаху і не бруднять одяг, що дає хворим на педикульоз відчуття психологічного комфорту під час лікування.
Зазвичай достатньо одноразового застосування, але для більшої впевненості в лікуванні (у першу чергу це необхідно пацієнтові) доцільніше дворазове застосування препарату. Обсяг флакона і безпеку активної речовини дозволяє провести обробку осіб, контактуючими з хворим на педикульоз, для членів сім'ї превентивна терапія є обов'язковою. Одночасно з лікуванням проводять і обробку речей, речі або підлягають знищенню, або їх перуть з використанням вище перелічених препаратів, кип'ятять, і кілька разів пропрасовують з обох сторін. У стаціонарних умовах речі обробляють антисептиком або автоклавують.
Лікування педикульозу у маленьких дітей краще проводить без використання препаратів, хороший ефект дає просте збривання волосся або повторне розчісування вологого волосся.
Незважаючи на те, що зазвичай діагностика педикульозу не викликає складнощів, потрібно вміти відрізнити воші та гниди наприклад від залишків засохлого лаку і гелю для волосся. Сучасні методи діагностики дозволяють знизити ймовірність психологічної травми в пацієнтів, у зв'язку з помилковим діагностування педикульозу. Цифрова відеоскопія дозволяє дерматологам точно поставить діагноз, а також виявити випадки педикульозу, які не вимагають лікування (якщо не виявляється життєздатних особин, а яйця гнид розкриті і пусті).
5. Профілактика педикульозу
Основна профілактика педикульозу зводиться до дотримання заходів особистої гігієни і, якщо дорослі стикаючись з такою проблемою, відносяться до педикульозу як до зазвичай захворювання, яке передається контактним шляхом, то для дітей педикульоз може закінчитися глибокими психологічними розладами. Враховуючи, що зараженню педикульозом діти схильні більше за все, слід прищепив їм основи знань особистої гігієни, але не загострювати увагу на тому, що педикульоз – доля асоціальних особистостей, інакше дитина може приховувати від дорослих факт наявності неприємних відчуттів і свербіння, побоюючись насмішок.
Уважність до вибору місць тимчасового проживання, в тому числі і до дитячих оздоровчих закладів теж знижують вірогідність захворіти педикульозом.

Запрошуємо на урок. 8 клас
Загальна характеристика класу Птахи. Лабораторна робота № 13. «Вивчення зовнішньої будови птахів та будови пір’я»
Мета уроку: Навчальна: ознайомити учнів із класом Птахи, їхнім походженням, особливостями зовнішньої будови птахів, показати риси пристосованості до польоту в зовнішній будові птаха, розкрити риси подібності птахів і плазунів.
Розвиваюча: звернути увагу учнів на різноманітність пір’я, їхню будову та значення для птахів; розвивати мислення, пізнавальний інтерес до вивчення біології.
Виховна: виховувати бережливе ставлення до природи, потребу в дотриманні правил особистої гігієни.
Обладнання і матеріали: скелети й опудала птахів, таблиці «Тип Хордові. Клас Птахи», «Тип Хордові. Клас Плазуни», набір пір’я, презентація «Клас Птахи», відео «Пташиний спів»
Базові поняття і терміни уроку: птахи, орнітологія, пір’я, махаючий і ширяючий політ, контурні й пухові пера, пух, стрижень, опахало, стовбур, борідки 1-го й 2-го порядків, очин, махові, кермові й контурні пера, цівка, линька.
Концепція уроку
Дати стислу характеристику класу Птахи. Розповісти про походження птахів. Виокремити найбільш прогресивні ознаки птахів. Звернути увагу на розвиток нервової системи, теплокровність і пристосованість до польоту. Розглянути механізм і типи польоту птахів.
Звернути увагу на перехід до літаючого способу життя та пов’язані з ним зміни в будові організму. Як характерну ознаку класу розглянути наявність зовнішніх покривів з пір’я.
Відзначити наявність різних типів пір’я, показати зв’язок будови пір’я з виконуваними ними функціями.

ХІД УРОКУ
I. Організаційний момент.
II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності школярів
Фронтальна бесіда
Перелічіть найбільш характерні ознаки рептилій.
- перші справжні наземні тварини;
- тіло покрите зроговілою лускою;
- кінцівки розташовані по боках тіла;
- дихають легенями;
- холоднокровні тварини
- переважає розмноження через кладку яєць.
Робота біля шкільної дошки.
Визначте місце плазунів у системі живої природи.
Імперія ____________ . Клітинні організми
Царство _____________ . Тварини
Тип _______________ . Хордові
Клас ____________ . Плазуни або Рептилії
IIІ. Вивчення нового матеріалу
1. Загальна характеристика класу Птахи. Розповідь з елементами бесіди.
Орнітологія – наука про птахів.
Робота біля шкільної дошки.
Визначте місце птахів у системі живої природи.
Імперія ____________ . Клітинні організми
Царство _____________ . Тварини
Тип _______________ . Хордові
Клас ____________ . Птахи
Загальні ознаки класу Птахи:
- різноманітність птахів 8600 видів, в Україні – 400 видів;
- необмеженість в поширенні;
- пристосування до польоту,
- наявність крил;
- теплокровність;
- наявність пір’яного покриву;
Основні прогресивні ознаки класу птахів
Значний розвиток центральної нервової системи порівняно з плазунами.
Високорозвинена здатність до терморегуляції, що зумовила відносно сталу температуру тіла.
Добре розвинена здатність до пересування в повітрі (у більшості представників).
Виражена турбота про потомство (висиджування яєць і вигодовування пташенят).
2. Особливості зовнішньої будови птахів у зв’язку з здатністю до польоту.
Розповідь з елементами бесіди. Перегляд відео «Пташиний спів»
Особливості зовнішньої будови.
- обтічна форма тіла, двобічної симетрії;
- відділи тіла: голова, тулуб, хвіст, передні (крила) та задні кінцівки (цівка, 2-4 пальці з кігтями);
- органи, що містяться на голові:
очі захищені 3 повіками (верхньою, нижньою, миготливою перетинкою);
ніздрі;
вушні отвори (середнє і внутрішнє вухо);
дзьоб (наддзьобок, піддзьобок);
восковиця.
- шия дуже рухлива (180 – 270 градусів)
3. Покриви тіла
Опрацювання тексту підручника ст. 222 - 223
Шкіра вкрита пір’ям. Пір’я розташовані на певних ділянках (птеридіях). Є ділянки, вільні від пір’я (аптерії).

Типи пер:
- контурні пера;
- пухові пера;
- пух;
Будова пера

Контурні пера складаються зі стрижня (поділяється на дві частини — очин (занурений у шкіру) і стовбур і двох бічних пластинок — опахал (складаються з борідок першого й другого порядків). У пухового пера на борідках другого порядку відсутні гачечки. Пух не має стрижня. Шкірною залозою птахів є куприкова. Вона розташована над основою хвоста й добре розвинена у водних видів. У деяких наземних видів (страуси, дрохви) відсутня.
4. Як літають птахи
Крила птахів є видозміненими передніми кінцівками. Їхні рухи забезпечуються добре розвиненими грудними м’язами. Вони поперемінно піднімають і опускають крило.
Несуча поверхня крил може утворюватися перами, які черепицеподібно перекривають одне одного.
Випереджаюче завдання. Повідомлення учня про «Типи польоту птахів».
Типи польоту птахів

Тип польоту Опис польоту

Махаючий
Політ, під час якого птах утримується в повітрі з допомогою змахів крил (лелека, крижень)

Планерувальний
Політ, під час якого крила нерухомо розставлені під кутом 90° відносно тіла, а птах під впливом сили тяжіння поступово втрачає висоту
Ширяючий
Це планерувальний політ, що відбувається без утрати висоти або навіть із підйомом. Під час такого типу польоту птахи використовують висхідні потоки повітря (ластівка, горобець)
Зависаючий
Політ, під час якого птах інтенсивно махає крильми, але залишається на одному місці. У цьому випадку тяга, яку розвивають крила, спрямована вгору й урівноважує вагу тіла птаха (яструб, орел)

ІV. Узагальнення та систематизація знань.
Виконання лабораторної роботи №13.
Лабораторна робота № 13
«Вивчення зовнішньої будови птахів та будови пір’я»
Цілі: ознайомитись із особливостями зовнішньої будови і будови пір’я птахів, у висновках зазначити, які особливості зовнішньої будови і будови пір’я птахів є ознаками пристосованості до польоту.
Обладнання та матеріали: опудало птаха, лупа ручна, пір’я птаха, інструктивна картка для виконання роботи, підручник.
Хід роботи
1. Розглянути опудало птаха, визначити форму тіла і хвоста птаха.
2. На голові птаха знайти очі, ніздрі, дзьоб і слухові отвори.
3. На тулубі птаха знайти крила і ноги, розглянути цівку і рогову луску, якою вона вкрита.
4. Розглянути будову пір’я і знайти відмінності між контурним і пуховим пір’ям.
5. Намалювати в зошитах схему зовнішньої будови птаха і зробити відповідні позначення.
6. Намалювати в зошитах схему будови пір’їни птаха і зробити відповідні позначення.
7. Зробити висновок і записати його в зошит.
V. Підсумки уроку.
Інтерактивна гра «Біологічне лото». З частин тексту складіть вирази.
Лебедина Вірність
Воркує, як Голубка
Надувся, мов Сич на морозі
З нього, як З гуски води
Прилетіли лелеки … Принесли весну з далека
Де багато пташок … Там нема комашок
Видно сокола за польотом, а сову За поглядом
Відгадайте загадки.
1. Вдень мовчить, а вночі кричить. (сова)
2. Не людина, а живе в хатці. (шпак)
3. Не людина, а говорить. (папуга)
4. Дзьоб міцний і гострий має, шкідників ним добуває? (дятел)
5. Швидко скрізь цей птах літає,
Безліч мошок поїдає,
За вікном гніздо будує,
Тільки в нас він не зимує. (ластівка)
6. Маю я великий хист,
І співаю як артист,
Спів мій радісний усюди,
Дуже слухать люблять люди. (соловей)
IV. Домашнє завдання
Вивчити параграф підручника.
Підготувати народні прикмети про птахів.

Розгадування загадок про природу 1 – 4 класи

Всі мене чекають,
а приходжу – ховаються ( Дощ)
***
Червоне коромисло
через річку повисло ( Веселка)
***
Мар’янка зелена
не сіяна, не саджена,
хто до неї доторкнеться,
дуже сильно обпечеться ( Кропива)
***
На горішок схожий, а на дубочку росте ( Жолудь)
***
Влітку жупани вдягають,
взимку їх знімають ( Дерева)
***
Сам стоїть на довгій ніжці,
хаток чорних має багато (Соняшник)
***
Сам на собі хатинку возить ( Равлик)
***
У воді народилась,
у воді ж і розчинилась (Сіль)
***
Руда і хвіст пухнастий має,
а не лисичка ( Білочка)
***
Восени опадають,
а весною виростають ( Листя)
***
Стоять у полі три сестрички,
стрункі та біленькі, кучеряві, зелененькі ( Берези)
***
Як у ялинки голки має,
ягідки, гриби шукає ( Їжачок)
***
Два брати у одну воду дивляться,
а зустрітись не можуть ( Береги річки)
Вночі на лузі –
Гляньте ви!
Сивко пасеться
Без трави. (Туман)
***
Зимою гріє,
Весною тліє,
Влітку помирає,
Восени оживає. (Сніг)
***
Кудись біжать булані
А поводи в них рвані,
Ні запрягти,
Ні загнуздати,
Ні з батогом
Їх перейняти. (Хмари)
***
Дуга з’єднала береги,
Немов у казці, гожа.
А от дзвіночка до дуги
Ніхто вчепить не може. (Веселка)
***
Як іде –
Голови і дрючком не дістать.
А впаде –
І з трави-мурави не видать. (Дощ)
***
Що за дивне сотворіння:
Виростає без коріння
І не має зовсім цвіту,
А всьому потрібне світу,
Хоч родилось із води,
Пропаде, як вкинь туди. (Сіль)
***
Хтось могутній, невідомий,
На ріку печать поклав.
Без сокири чи без лома,
А ніхто ще не зламав. (Мороз та крига)
***
Хоч безкрилий, а літає,
Безголосий – свище.
Хоч безрукий, а буває,
Груші з дерева збиває,
Навіть часом вириває
Сосни з коренищем.
А як втомиться – впаде
І нема його ніде. (Вітер)
***
Він родиться мовчки
І мовчки лежить.
Помре – зареве,
Без оглядки біжить. (Сніг)
***
Бичок круторогий
Іде без дороги.
В гаю не шелесне,
На плесі не плесне,
Через озеро скочить –
Копи точків не змочить. (Молодий місяць)

***
Пнеться Сава гонористий
Без рук, без ніг
У небо чисте. (Дим)
***
Сито не сито,
Руками не вито,
Пряжа не пряжа –
Хто знає, той і скаже. (Павутиння)
***
Ні шляхом-дорогою,
Ні степом-облогою
Ішов парубчак –
Аж сяяв красою,
А вмився ж він як –
Ні водою-росою,
А втерся ж він як –
Ні тканим,
Ні праним. (Місяць)
***
Бють кулаками,
Долонями гладять,
Кладуть на лопату
І в пекло посадять,
А виймуть – ножами
Покрають безжально,
За те його кривдять,
За те його луплять,
Що всі його хочуть
І всі його люблять. (Хліб)
***
Як надійде вечір –
Видно диво з див:
Повний хлів овечок,
А козел - один. (Зорі та місяць)
***
На воді –
Не плине й не втопає,
На вогні –
Не тліє й не горить.
На піску –
Слідів не залишає,
По соломі йде –
Не шелестить. (Тінь)

***
Золоте барилечко
Вранці покотилося,
Ні стукоту,
Ні грюкоту,
Не впало,
Не розбилося,
Коли ж накрасувалося –
За темний бір сховалося. (Сонце)
***
Біг лис понад ліс
Поміж хмарами навскіс,
Було видно в темним небі
Золотий задертий ніс. (Місяць)
***
Блиснула, зламалася,
Десь умить сховалася.
Не впіймати, не догнати,
Тільки одголос чувати. (Блискавка)
***
Йшла дівчина з торгу,
Несла гороху торбу.
Усюди, де ступала,
Горох порозсипала.
Ні лопатою згребти,
Ні мітлою замести.
А почало світати – нема чого збирати. (Зорі в небі)
***
На полі оксамитовім
Є чарівне письмо:
Ясні сріблясті літери
І пишеться само.
Удень воно ховається,
Щоб уночі світити,
А хто з вас постарається,
Той зможе полічить. (Зорі)

Без кінця, без краю –
Лісом, переліском,
Полем, мимо гаю –
Ні її порвати,
Ні в клубок змотати. (Дорога)
***

Виростає зимою
Униз головою,
Корінцем догори,
І росте до пори.
Стане сонце гарячим –
То відразу заплаче,
Стікає сльозами
І геть пропадає.
То хто ж поміж вами
Загадку вгадає? (Бурулька)
***
Як летів – блискотів.
Як упав – землею став. (Дощ)
***
Дуга з’єднала береги,
Немов у казці, гожа.
А от дзвіночка до дуги
Ніхто вчепить не може. (Веселка)

Вікторина «Чи знаєш ти природу рідного краю?» 5 – 9 класи
1. Найсолодша коренеплідна рослина української флори. (Цукровий буряк)
2. Найпоширеніше хвойне дерево України. (Сосна)
3. Найотруйніший гриб України. (Бліда поганка)
4. Подорожник – це світлолюбна чи тіньовитривала рослина? (Світлолюбна)
5. Як можна підтримати оптимальні умови життя культурних рослин і свійських тварин? (теплиці, ферми)
6. Чому восени деякі дерева можуть зацвісти повторно? (Є сприятливі умови: висока температура)
7. Як впливає на ріст рослин фарба? (Фарба не дає доступу кисню)
8. Які є види екосистем? (природні та штучні)
9. Чому у випадку небезпеки їжак швидко згортається у клубок? (Захист від хижаків)
10. До якого царства відносять рослини? (Царство Рослини)
11. Якого звіра України природа обдарувала найбільшими рогами? (Лось, маса 20-25 кг, розмах 1,5 м)
12. Яка свійська тварина не боїться укусу гадюки? (Свиня)
13. До якого класу відносять орла-беркута? (Клас Птахи)
14. До якого класу відносять рака-самітника? (Клас Ракоподібні)
15. Який павук живе під водою? (Павук-сріблянка)
16. Скільки порожнин є у тілі людини? (три)
17. Скільки кіл кровообігу в людському організмі? (два)
18. Чим покрите тіло людини? (Шкірою)
19. З чого побудована опорно-рухова система людини? (Кістки і м’язи)
20. Який орган дихання в людини? (Легені)

Запрошуємо на урок. 6 клас
Тема. Мохи. Лабораторне дослідження. Будова моху.
Цілі уроку: Освітня: сформувати в учнів знання про мохи, середовище їхнього існування, будову і процеси життєдіяльності; вивчити ознаки ускладнення їхньої організації і рис пристосованості мохів до умов життя.
Розвиваюча: розвивати культуру спілкування, пізнавальний інтерес, сприяти розвитку логічного і критичного мислення.
Виховна: здійснювати валеологічне виховання та виховувати екологічне мислення; виховувати бережливе ставлення до представників живої природи.
Тип уроку. Комбінований.
Форма уроку. Урок – засвоєння.
Місце уроку в навчальній темі. Поточний.
Методи і методичні прийоми:
1.Інформаційно - рецептивний:
а) словесний: інформація, пояснення, розповідь, бесіда.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація гербарних зразків, презентація «Мохи», відео «Розмноження зозулиного льону».
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань.
2.Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3.Візуа льний: складання та заповнення таблиці .
4.Інтерактивні: «Відкритий мікрофон», «Прес»
5.Сугестивний: застосування різних видів мистецтва.
6.Релаксопедичний: фізкультхвилинка.
Міжпредметні зв’язки: природознавство, хімія, фізика.
Матеріали та обладнання: таблиця «Мохи», гербарні екземпляри, презентація «Мохи», відео «Розмноження зозулиного льону», лупа, мікроскоп, препарувальні голки, мікропрепарат «Спорангій зозулиного льону»
Основні поняття та терміни: мохи, бріологія, спорангії, гаметофіт, спорофіт.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент
ІІ. Перевірка домашнього завдання.
Тестова перевірка знань. І Варіант.
1. Як називається тіло водоростей?
А кореневище
Б ризоїд
В стебло
Г талом
2. Де можуть жити водорості?
А тільки у воді
Б у воді та на суходолі
В тільки на суходолі
Г усі відповіді неправильні
3. До яких зелених водоростей належить хара?
А одноклітинних
Б багатоклітинних
В нитчастих
Г колоніальних
4. Як називається група водоростей, що мають панцир зі сполук Силіцію?
А бурі
Б зелені
В діатомові
Г червоні
5. З яких водоростей отримують драглисту речовину – агар-агар?
А бурі
Б зелені
В діатомові
Г червоні
6. Установіть відповідність між водоростями та групами, до яких вони належать:
1. ламінарія А бурі
2. ульва Б залені
3. порфіра В діатомові
4. навікула Г червоні
7. Розташуйте в правильній послідовності водорості за їх розміром, починаючи від найбільшої: А. хламідомонада
Б. ульва
В. спірогіра
Г. ламінарія
ІІ Варіант.
1. Як називається тіло водоростей?
А кореневище
Б стебло
В ризоїд
Г талом
2. Де можуть жити водорості?
А тільки на суходолі
Б у воді та на суходолі
В тільки у воді
Г усі відповіді неправильні
3. До яких зелених водоростей належить ульва?
А одноклітинних
Б багатоклітинних
В нитчастих
Г колоніальних
4. Як називається група водоростей, що мають лише одноклітинні організми?
А бурі
Б зелені
В евгленові
Г червоні
5. З яких водорість багата на йод, вітаміни та інші корисні речовини?
А хара
Б ламінарія
В спірогіра
Г порфіра
6. Установіть відповідність між водоростями та групами, до яких вони належать:
1. ламінарія А бурі
2. ульва Б червоні
3. порфіра В діатомові
4. навікула Г зелені
7. Розташуйте в правильній послідовності водорості за їх розміром, починаючи від найменшої: А. хламідомонада
Б. ульва
В. спірогіра
Г. ламінарія
ІІІ. Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів.
Заповнення схеми «Поділ рослин на групи»
Водорості Вищі рослини
Заповнення таблиці «Водорості»
Ознаки Відділ Діатомові Евгленові Бурі Червоні Зелені
Представники навікула Евглена зелена ламінарія порфіра Хламідомонада,хлорела, хара, ульва, спірогіра
Середовища життя Морська вода Прісні водойми Морська вода Морська вода, рідше – прісні водойми, грунт Прісні водойми, рідше – морська вода, вологий грунт
Будова талому Одноклітинні Одноклітинні Багатоклітинні Багатоклітинні Одноклітинні, багатоклітинні, колоніальні
Способи розмноження Нестатеве.
Статеве. Нестатеве.
Статеве. Вегетативне: частинами слані
Нестатеве: спорами
Статеве. Вегетативне: частинами слані
Нестатеве: спорами
Статеве. Вегетативне: частинами слані
Нестатеве: спорами
Статеве.
Наявність ризоїдів Немає Немає Має Немає Немає
Значення у природі Утв. океанічні острови;
Осадові породи Участь у фотосинтезі; ґрунтоутворення. Негативне: цвітіння води Участь у фотосинтезі; Утв. підводні ліси Участь у фотосинтезі; Утв. підводні ліси Участь у фотосинтезі; ґрунтоутворення. Негативне: цвітіння води
Практичне значення Виготовляють біжутерію Використовують як добриво Ламінарію використовують в їжу Порфіру використовують в їжу – агар-агар Використовують як добриво; біологічний метод очищення водойм
ІV. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів.
Демонстрування гербарного зразку моху зозулин льон.
Підготовна бесіда. Як ви гадаєте що це таке? Це – мох. Пригадайте, де ви його бачили, в яких умовах він мешкає.
А чи знаєте ви, що мохоподібні дуже чутливі до нестачі вологи? Тому існування в умовах суші у мохоподібних виробилося багато різних пристосувань. Ось основні з них: здатність вбирати атмосферну вологу всією поверхнею тіла; здійснювали фотосинтез за будь-яких умов (навіть у темряві печер і під снігом); висихати до повітряно-сухого стану, залишаюсь при цьому живим. Відомо випадки, коли висушені зразки мохів оживали через п'ятнадцять років, коли для них створювали вологе середовище.
Як ви зрозуміли, на сьогоднішньому уроці ми познайомимося з групою рослин, що називаються мохи.
IV. Вивчення нового матеріалу.
1. Бріологія – вчення про мохи. Розповідь з переглядом презентації і таблиці.
Бріологія –вчення про мохи, тобто наука, що займається вивченням мохів (з грецької logos означає «вчення», а bryon – «мох»).
Мохи - невеликі рослини, що підносяться лише на кілька сантиметрів над землею або стеляться по її поверхні. Мохи витримують висушеня навіть протягом кількох років, швидко оживаючи при зволоженні. Разом з тим вони спроможні переносити і довготривале затоплення, і значні температурні коливання. Наприклад, мохи знаходили у гарячих джерелах Камчатки (+40ºС; +45ºС). Інші води трапляються в антарктичній пустелі (-50ºС). Мохи невибагливі до освітлення: вони добре почуваються як при повному сонячному освітленні у піщаних пустелях, так і при світлі у нетрях лісів та в печерах, де у 150- 200 разів темніше, ніж на поверхні. Багато мохів, використовуючи розсіяне світло, відновлюють свою життєдіяльність після зимового стану спокою ще під снігом.
На глинистих грунтах берегами струмків, канав, на торфовищах можна знайти маршанцію.(Демонстрування ілюстрації чи гербарного зразка). Ця рослина має дуже просту будову. Дихотомічно розгалужена слань, яка має вигляд пластинки,зісподу багато ризоїдів. На поверхні слані виростають виводкові кошики на тонких ніжках і вирости-підставки. Кошики мають вигляд невеликих чашечок із зубчастими краями. Всередині такого кошика є маленька виводкова брунька, прикріплена до дна кошика коротенькою прозорою ніжкою. Вона складається з однієї клітини. Ця ніжка легко руйнується, і виводкова брунька випадає з кошика. На вологому грунті виводкові бруньки легко пропростають. Так відбувається вегетативне розмноження маршанції.
Цікавим представником мохів, який має практичне значення, є сфагнум (Демонстрація гербарного зразка та перегляд презентації).
Робота з підручником ст. 175 . З’ясуйте, яку будову має мох сфагнум. Крім того, що із сфагнума утворюється торф, він має і лікувальні властивості. Завдяки вмісту спеціальної хімічної речовини рослина діє як активний антисептик, прискорює загоєння ран. А ще сфагнум може накопичувати велику кількість води (що в 30-40 разів перевищує масу самого моху). А при висиханні мертві клітини стають білими ( тому цей мох ще називають білим).
2. Процес розмноження у мохів. Розповідь з демонстрацією таблиці, перегляд відео «Розмноження зозулиного льону»
У процесі розмноження зозулиного льону як і у всіх мохів послідовно змінюються статеве і нестатеве покоління.
Рослини зозулиного льону при основі пагона розвивають волоски – ризоїди, а на верхівці пагона утворюються статеві органи: або чоловічі, або жіночі. Коли падає дощ, з бризками чоловічі клітини із джгутиками – сперматозоїди – потрапляють на жіночі пагони, запливають у жіночі статеві органи і запліднюють яйцеклітини, в результаті утворюється зигота.
Із зиготи всередині жіночого статевого органа розвивається нестатеве покоління моху – спорогон. Він розвивається лише на жіночих пагонах і живиться за їх рахунок. Спорогон складається із присоски, ніжки і коробочки (мал.170 ст.175). В коробочці споро гону утворюються спори. Після дозрівання спори висипаються з коробочки і вітер розносить їх на велику відстань. За сприятливих умов спора проростає у сильно розгалужену багатоклітинну зелену чоловічу або жіночу нитку. З часом на цій нитці виникають числені бруньки, з яких розвиваються пагони нового статевого покоління. Таким чином мохи розмножуються за допомогою спор.
Отже, органи, у яких утворюються спори, називаються спорангіями.
Статеве покоління утворює статеві органи, в яких формуються чоловічі та жіночі статеві клітини.
Нестатеве покоління утворює спори, якими здійснюється нестатеве покоління.
3. Загальна характеристика мохів. Розповідь з послідовним заповненням таблиці «Вищі рослини»
Характеристика Мохи Плауни Хвощі Папороті
Особливості будови наземної частини Слань або листостеблова будова Стебло, листки Стебло, редуковані листки Листки спорофіта
Особливості будови підземної частини Ризоїди Корінь Кореневище Кореневище
Фотосинтезуючі органи Слань або листки Зелені листки Стебло Листки
Органи, в яких утворюються спори Коробочка, розміщена на ніжці (спорогон) Спорогонний колосок Спороносний колосок (стробіл) Соруси зі спорангіями
Цикл відтворення Переважає гамето фіт Переважає спорофіт Переважає спорофіт Переважає спорофіт
Основні представники Маршанція мінлива, зозулин льон, політрих звичайний, сфагнум Плаун булаво подібний, плаун баранець Хвощ польовий, хвощ лісовий, хвощ великий, хвощ лучний, хвощ болотний Щитник чоловічий, без щитник жіночий, орляк, багатоніжка
Значення в природі та житті людини Регулятори режиму зволоження; утв. поклади торфу; викор. як перев’язувальний матеріал. Негативне значення: ускладнюють насичення грунту повітрям; є причиною пожеж Спори викор. як дитячу присипку; в ливарній справі – для обсипання форм при випалюванні чавуну; для феєрверків та бенгальських вогнів. Тропічні види культивують як кімнатні рослини. Літні вегетативні пагони хвоща польового використовують як сечогінний та кровоспинний засіб Утв. кам’яне вугілля, декоративні та лікарські рослини
Заповнюємо колонку мохи.
VІ. Фізкультхвилинка.

VІІ. Узагальнення та систематизація і контроль знань та вмінь учнів.
Лабораторне дослідження. Будова моху
Виконувати згідно інструктивної картки.
Інтерактивний метод «Прес»
Доведіть, що мохи – це вищі рослини, а не водорості.
VІ. Підведення підсумків уроку. Прийом «Відкритий мікрофон».
Опрацюйте висновки ст.176 та підведіть підсумки про мохи як найпростіші вищі рослинні організми.
VІІ. Надання та пояснення домашнього завдання.
Вивчити $ 39. Повторити $ 8.

Біологічна гра «Пригоди на острові БІО»
Біологічна гра для учнів 6-7 класів

Вхідний квиток на острів «БІО» для учнів 6 класу

Назва зупинки Кількість набраних балів
Зупинка «Загадкова»
Зупинка «Тваринознавча»
Зупинка «Народознавча»
Зупинка «Наукознавча»
Зупинка «Складознавча»

Вхідний квиток на острів «БІО» для учнів 7 класу

Назва зупинки Кількість набраних балів
Зупинка «Загадкова»
Зупинка «Тваринознавча»
Зупинка «Народознавча»
Зупинка «Наукознавча»
Зупинка «Складознавча»

Зупинка «Загадкова»
Відгадайте загадки. Визначте практичне значення рослини, що відгадали.
1. Червона, солодка, пахуча, росте низенько, до землі близенько. (Суниця або полуниця.)
2. Сонечко в траві зійшло,
Усміхнулось, розцвіло,
Згодом стало біле-біле
І за вітром полетіло (Кульбаба)
3. З мене листя обдирають,
Мене квасять, в борщ кидають,
В пирогах мене печуть
І в салат мене січуть. (Капуста.)
4. Він такий гіркий один.
На городі виріс … (Хрін.)
5. Той, хто їсть її, той знає –
Всіх мікробів вона вбиває.
Овоч цей корисний дуже,
Та від нього сліз калюжа. (Цибуля.)
Зупинка «Тваринознавча»
Відгадайте загадки та визначте середовище життя організмів.
- Всюди скрізь цей птах літає,
Безліч мушок поїдає.
За вікном гніздо будує,
Тільки в нас він не зимує. (Ластівка. Наземно-повітряне)
- Невеличка та сіренька, в нірці мешкає тихенько.
У ночі по хаті – шнир, я шукаю сало й сир. (Миша. Грунт)
- У воді водиться, з хвостом родиться,
А як виросте – хвіст відпадає. (Жаба. Водне)
- У ночі гуляє, а в день спочиває,
Має круглі очі, бачить серед ночі. (Сова. Наземно-повітряне)
- Швець – не швець,
Кравець – не кравець,
Тримає в роті щетину,
А в руках – ножиці. (Рак. Водне)
Зупинка «Народознавча»
Вставте пропущені слова.
* Без верби і … , нема України.
* ____________ насіяла мати, у моїм світанковім краю, тай навчила _____________ співати про квітучу надію свою.
* Яблуко від ______________ далеко не котиться.

Зупинка «Наукознавча»
З’єднайте науку з відповідним визначенням.
Біологічна наука Стрілка з’єднання Визначення
Біологія Наука про рослини
Зоологія Наука про життя у всіх його проявах
Ботаніка Наука про тварини
Зупинка «Складознавча»
З окремих складів складіть слово.
Підказка. Це процес перетворення органічних речовин з неорганічних під дією сонця.
Поглинання речовин з навколишнього середовища та їх засвоєння.
Процес утворення батьківськими організмами нових подібних до себе дочірних особин.
Фото син тез жив лення роз мно ження

фото
лення
син
роз
тез
мно
жив
ження

Зупинка «Підсумкова»
Вітання учасників на острові «БІО». Підведення підсумків біологічної гри.

«Найрозумніший біолог»
Інтелектуальна гра для учнів 8 – 9 класів.
І Конкурс.
У конкурсі беруть участь 5 учнів. Учасники конкурсу дають відповідь на запитання, кратне номеру під яким вони беруть участь у конкурсі. Правильна відповідь оцінюється в 1 бал. В кінці конкурсу вибуває 1 учасник, що набрав найменшу кількість балів.
1. Найсолодша коренеплідна рослина української флори. (Цукровий буряк)
2. Найпоширеніше хвойне дерево України. (Сосна)
3. Найотруйніший гриб України. (Бліда поганка)
4. Подорожник – це світлолюбна чи тіньовитривала рослина? (Світлолюбна)
5. Як можна підтримати оптимальні умови життя культурних рослин і свійських тварин? (теплиці, ферми)
6. Чому восени деякі дерева можуть зацвісти повторно? (Є сприятливі умови: висока температура)
7. Як впливає на ріст рослин фарба? (Фарба не дає доступу кисню)
8. Які є види екосистем? (природні та штучні)
9. Чому у випадку небезпеки їжак швидко згортається у клубок? (Захист від хижаків)
10. До якого царства відносять рослини? (Царство Рослини)
11. Якого звіра України природа обдарувала найбільшими рогами? (Лось, маса 20-25 кг, розмах 1,5 м)
12. Яка свійська тварина не боїться укусу гадюки? (Свиня)
13. До якого класу відносять орла-беркута? (Клас Птахи)
14. До якого класу відносять рака-самітника? (Клас Ракоподібні)
15. Який павук живе під водою? (Павук-сріблянка)
16. Скільки порожнин є у тілі людини? (три)
17. Скільки кіл кровообігу в людському організмі? (два)
18. Чим покрите тіло людини? (Шкірою)
19. З чого побудована опорно-рухова система людини? (Кістки і м’язи)
20. Який орган дихання в людини? (Легені)

ІІ Конкурс.
Конкурсанти пишуть назви біологічних наук. Правильна відповідь оцінюється в 1 бал. В кінці конкурсу вибуває 1 учасник, що набрав найменшу кількість балів.
1 Завдання
1. Наука, що вивчає живу природу … біологія.
2. Наука, що вивчає рослини … ботаніка.
3. Наука, що вивчає гриби … мікологія.
4. Наука, що вивчає тварини … зоологія.
5. Наука, що вивчає клітини організму … цитологія.
6. Наука, що вивчає тканини організму … гістологія.
7. Наука, що вивчає зв’язки між організмами та середовищем існування … екологія.
8. Наука, що вивчає віруси … вірусологія.
9. Наука, що вивчає викопні рештки організмів … палеонтологія.
10. Наука, що вивчає вплив різних факторів на організм та його здоров’я … гігієна.
Термінологічна підказка: вірусологія, гістологія, гігієна, палеонтологія, екологія, мікологія, зоологія, біологія, цитологія, ботаніка.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2 Завдання
Розпізнати запропоновані продукти харчування та назвати родину до якої відноситься ця сільськогосподарська культура .

ІІІ Конкурс «Творчий»
Конкурс проходить в 2 етапи. В кінці конкурсу вибуває 1 учасник. Вболівальники в цей час переглядають відео про видатного українського вченого В. І. Вернадського.

1 Завдання. Учасники отримують різні екосистеми та складають розповіді про неї.
2 Завдання. Назвати запропоновані кімнатні рослини (по 3 вазони)

ІV Конкурс «Чорний ящик»
У конкурсі беруть участь 2 учасники, що залишилися. Учасники конкурсу відгадують, що лежить в «чорному ящику».
Підказка 1. У його лабіринті можна заблукати. Економна природа помістила досить велику його кількість у мінімально можливий об’єм. Кваліфікований анатом чи фізіолог орієнтується в ньому без карти, як старожил у рідному місті.
Підказка 2. За аналогією з містом, у ньому можна виділити і древні квартири. Еволюція їх майже не змінила. «Нові квартали» в цьому місті настільки значні, що древніх за ними не видно. Особливо вишуканий дах новобудови. Від нього залежить мистецтво і успіх науки, відваги і совісті, політика і любов. А сформовано цей дах із 15 млрд черепиць.
Підказка 3. Коли закінчується трудовий день, місто занурюється в темряву і лише в окремих його вікнах горить світло.
Отже, що лежить в чорному ящику.

Автор: 

Яремко Оксана Романівна, вчитель біології Довжанківської загальноосвітньої І – ІІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі