Користувацький вхід

Пізнаємо цифри через казку та ліплення

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Базовий компонент дошкільної освіти передбачає ознайомлення дітей дошкільного віку з цифрами. Ця робота покладається не тільки на педагогів дошкільних закладів, а й на батьків. Як же зробити, щоб дітям було і цікаво і зрозуміло? Збагатити роботу такого спрямування й підвищити її ефективність можна, поєднавши ознайомлення з цифрами через казку й закріплення їх графічного зображення в ліплення.
Народна мудрість гласить: «Почуєш – забудеш, побачиш - запам’ятаєш, зробиш сам – тільки тоді зрозумієш». Ці слова доволі точно описують процес вивчення цифр дітьми з різними вадами мовлення. Тож мовленнєві заняття з ними не можуть обійтися без власне виготовлення цифр – з мотузочок або кубиків, деталей конструктора або солоного тіста. Цей прийом ефективний також і в роботі з дітьми без мовленнєвих проблем. Відомо, що мовні центри людини формуються під впливом імпульсів, які надходять від нервових закінчень пальців рук. Тому розвиток дрібної моторики дитини забезпечує і розвиток її мовлення. Провідною діяльністю для розвитку дрібної моторики є ліплення, адже передбачає роботу різних м’язів рук, потребує сили, точності, ритмічності, плавності рухів. Крім того, ліплення стимулює активність як лівої, так і правої півкуль головного мозку, що сприяє формуванню образного мислення, фантазії, креативності. Тому ефективним прийомом ознайомлення дітей з цифрами є їх ліплення із солоного тіста.
Пропоную рецепт солоного тіста:
1. Змішайте 2 склянки борошна, 1\2 склянки крохмалю, 1\2 склянки солі, 1 ложку лимонної кислоти, 2 ложки олії, 2 склянки води.
2. Цю масу підігрівайте на слабкому вогні протягом 5-7хв. Постійно помішуючи.
3. Коли речовина трохи охолоне, добре вимісіть її.
4. Розділіть масу на порції, добавте барвник (харчовий або гуаш).
У дошкільнят переважає наочно-образне мислення, тому конкретний образ ліплення, виготовлений власноруч і підкріплений позитивними емоціями, запам’ятовується краще. Позитивну атмосферу освітнього процесу допоможе створити казка. Яскраві образи, цікавий сюжет, чарівні перетворення, пригоди, римовані вислови персонажів та очікування дива сприяють запам’ятовуванню цифр. У процесі ознайомлення з цифрами через казку розширюється словниковий запас дітей, розвивається зв’язне мовлення, творча уява, фантазія, емоційний інтелект. Тому таким ефективним у роботі виявилося поєднання казкового сюжету та прийомів ліплення цифр з тіста. Кожне заняття ознайомлення малят з цифрами завершується оповідкою про пригоди солоних Тістиків (стовпчиків-заготовок для виготовлення цифр), діти нетерпляче чекають моменту, коли в їхніх руках кольоровий шматочок тіста перетвориться на будь-який предмет або персонаж, і, врешті-решт, на цифру. Наприклад, цифра «0» - схожа на колобка, цифра «1» - на спортсмена, цифра «2» - на гуску і т. п. Діти складають різноманітні казки, тим самим запам’ятовуючи цифри.

Автор: 

Ступак Людмила Дмитрівна - вихователь Комунального закладу "Дошкільний навчальний заклад (ясла - садок) № 3 Попаснянської районної ради Луганської області"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі