Користувацький вхід

П.Я. Рудченко — «перший симфоніст української прози» (О.Гончар). Життєвий і творчий шлях письменника. Соціально-психологічний роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Історія його створення, співавторство з Іваном Біликом

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: П. Я. РУДЧЕНКО — «ПЕРШИЙ СИМФОНІСТ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОЗИ» (О. ГОНЧАР). ЖИТТЄВИЙ І ТВОРЧИЙ ШЛЯХ ПИСЬМЕННИКА. СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ РОМАН «ХІБА РЕВУТЬ ВОЛИ, ЯК ЯСЛА ПОВНІ?». ІСТОРІЯ ЙОГО СТВОРЕННЯ, СПІВАВТОРСТВО З ІВАНОМ БІЛИКОМ

Мета: глибше ознайомити учнів із життєвим та творчим шляхом Панаса Мирного, розкрити етапи творчості прозаїка, познайомити з основними його творами, їх жанровою й тематичною різноманітністю; розкрити своєрідність композиції та багатоплановість сюжету роману, його проблематику; виховувати в учнів естетичну культуру.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: портрети Панаса Мирного та І. Білика, виставка творів, «Життя і творчість Панаса Мирного»; ілюстрація обкладинки першого видання роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» (Женева, 1880), текст твору.

Не Муза мій сон доглядала,

А плач не давав мені спать!

П. Мирний

ХІД УРОКУ
Органызацыйний момент
Психологічна рефлексія. (Учні прослуховують спокійну мелодію ы висловлюють свої враження выд прослуханого; визначають свій настрій)
Актуалызацыя опорних знань учнів.
1.Повторення літературних напрямів
Гра «Відгадай слово» (з перших літер відгаданих слів складеться слово)
1) Назвіть художній напрям у лытературы Х Х століття. (модернізм)
2) Для якого художнього напряму основною проблемою э взаємини людини й суспільства? (реалізм)
3) Ознаки якого стилю помытны в романи Панаса Мирного «Повія»? (натуралізм)
2. –Які асоцыацыъ викликав у вас слово «мирний»
• Ныжнысть
• Милосердя
• Взаэморозумыння
• Злагода
• Добро
• Гармонія

Мотивація навчальної дыяльносты. Оголошення теми й мети уроку.
Вступне слово вчителя

І. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу

1. Слово вчителя
Чи випадково молодий чиновник Панас Рудченко вибрав собі псевдонім — Мирний? Що за цим криється? Якою особистістю був цей письменник?

• Постановка проблемного питання
Що можна сказати про людину, дивлячись на ъъ світлину?
Перед вами портрет письменника. Мабуть, таким його запам’ятав і полтавський лікар С. Мороз.
Високого зросту, трохи згорблений старик з похиленою вниз головою, зосереджений, вдумливий, привітний у розмові, добродушний, скромний у повсякденному житті, глибокий гуморист — таким пригадується мені П. Мирний. Менш усього він говорив про свої прекрасні літературні твори. Складалося враження, що він навіть намагався приховати свій великий письменницький талант.

Глибше зрозуміти життєві принципи та пріоритети письменника допоможе він сам. Ось уривок з листа до свого видавця.
«…Коли мої твори що-небудь значать, мають яку-небудь вагу, то задля діла (справжнього діла) — вони одні тільки потрібні, а не моє ймення, котре, якщо наші нащадки признають, що його личить уславити, то знайдуть, як і чим. Самому ж себе уславляти — не приходиться, та й не личить».

Де ж витоки життєвих доріг письменника?

2. Випереджальне завдання — учнівські повідомлення (слухаючи быографыв учны складають психологічний портрет Панаса Мирного)

3. Доповнення учнів цікавими фактами повідомлень быографыв.
4. Розповідь про творчу спадщину П. Мирного. Ознайомлення з книжковою виставкою.

5. Слово вчителя
Справжню письменницьку славу принесли П. Мирному два великі романи — «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» та «Повія».

6. Реклама роману П. Мирного «Повія»(повідомлення учня)
«Повія» — одне з найбільших досягнень дожовтневої української реалістичної прози. Це твір викривальної сили, роман про те, як розбиваються людські прагнення до краси й щастя, як нівечаться найкращі людські почуття, як під тиском капіталістичних порядків гине цвіт, краса народна. Разом із тим це твір, перейнятий глибокою вірою в силу народу, в його здорову моральність, в краще майбутнє.
Роман «Повія» є центральним і найвизначнішим твором П. Мирного. У ньому показано глибоку класову диференціацію в пореформеному селі, зростання глитайської верстви — сільської буржуазії (Грицько, Супрун, Карпо Здір та ін.). Особливою заслугою письменника є критичне зображення типів міської буржуазії (Загнибіда, Колісник, Ломакою та ін.). Таким чином, ще в свій час роман заперечував вигадки буржуазних націоналістів про «безбуржуазність» української нації.
На жаль, тоді видруковано тільки дві частини роману. У цілому роман побачив світ тільки після Великої Жовтневої соціалістичної революції.

ІІ. Закріплення вивченого матеріалу

1. Слово вчителя
Про цілісність особистості видатного письменника-реаліста, його самовіддане служіння словом народові О. Гончар сказав так: «Була мета, висока і благородна, яка спонукала його працювати ночами, вслухатись у голоси, що долинали з мороку вируючої дійсності. Цілеспрямована, зігріта глибокою любов’ю до народу, творчість письменника найвірогідніше від усього засвідчує, чим жила ця людина — суворий літописець епохи».

2. Продовжити речення

• Поштовхом для роботи над великим епічним полотном стало…

• Співавтором роману є…

• Роман не міг бути надрукованим у Росії у 1876 р. через…

• За жанром роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» є…

• У поняття «композиція твору» входять…

• Основні причини жалюгідного становища селян у суспільстві — це…

• Стрижневою сюжетною лінією роману є…

П. Я. РУДЧЕНКО — «ПЕРШИЙ СИМФОНІСТ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОЗИ» (О. ГОНЧАР). ЖИТТЄВИЙ І ТВОРЧИЙ ШЛЯХ ПИСЬМЕННИКА. СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ РОМАН «ХІБА РЕВУТЬ ВОЛИ, ЯК ЯСЛА ПОВНІ?». ІСТОРІЯ ЙОГО СТВОРЕННЯ, СПІВАВТОРСТВО З ІВАНОМ БІЛИКОМ

Автор: 

Альхімович Світлана Леонідівна
вчитель української мови та літератури
Малокаховської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів

Додайте файл з матеріалом.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі