Користувацький вхід

Виховна година "Ні!Корупції"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

«НІ! КОРУПЦІЇ»
Мета: підготувати слухачів до сприйняття явища корупція як комплексної, глобальної проблеми. Ознайомити з термінологією за проблемою. Сформувати навички визначення, що є корупцією, а що ні. Обговорити різні види корупції, визначити, скільки коштує суспільству корупція.
Хід проведення
Вчитель
Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН 9 грудня є міжнародним днем боротьби з корупцією. Корупції можуть і повинні протидіяти держава, бізнес, ЗМІ, міжнародні та іноземні організації. Але важливо розуміти, що протистояння корупції - справа всього суспільства, кожного з нас. Сьогодні ми розглянемо окремі можливі випадки корупції і обговоримо заходи по нейтралізації або мінімізації проявів корупції.
(Сьогодні робота організована в малих групах-командах 9-10 класів . При відповіді на питання членам інших команд можна задати питання, робити уточнення.)
І перш ніж ми з вами визначимо яку мету і завдання ми ставимо перед сьогоднішнім уроком, я б хотіла розповісти вам невелику казку.
«Казка про серйозне».
Дуже давно на землі, коли не було ще ні держави, ні армії, ні тюрем, ні навіть грошей жили перші люди. Жили вони в гармонії з природою, яка давала їм їжу, одяг, житло. Всі люди були рівні, серед них не було ні багатих, ні бідних. Чоловіки працювали на полі, ходили на полювання, а жінки поралися біля вогнища, готували їжу, одяг, дивилися за дітьми. І ось одного разу дізналася про таке життя людей руда, підступна і заздрісна Корупція. І вирішила вона погубити людей, але як це зробити вона не знала. І тоді вона вирішила проникнути таємно до людей в будинок і навіть в їх серця, щоб зсередини розтлівати, роз'їдати їхні думки, почуття, бажання.
Вибрала вона серед людей того, кого більше поважали за знання, силу і проникла в будинок. «Хіба ти не хочеш жити краще свого сусіда, займати кращу посаду і управляти іншими людьми?» - Вселяла зловісним пошепки Корупція. Людина втратила спокій. Стала мучити її жадоба наживи, прагнення піднятися. «Руда іржа» стала повільно роз'їдати її душу і серце.
Людина стала порушувати моральні правила поведінки, які були прийняті серед людей. Вона за свої знання, силу вже вимагає собі більше зерна, риби, а іноді і таємно від усіх брала кращу річ.
Але Корупція не вгамовувалася, вона підкуповувала людину і ще та іще. І чим більше людей потрапляло в її улесливі і підступні пастки, чим більше серед людей ставало безладу, брехні, тим сильніше вона ставала.
Прагнучи до наживи, особистої вигоду, люди вбивають своє серце, свою душу, свободу. Хто і як зможе зупинити це зло?
Отже, ви уважно послухали казку, а тепер дайте відповідь на мої запитання:
1.Як змальована корупція?
2. Як давно люди дізналися про корупцію?
3. Що робить корупція з людьми?
За кожну відповідь команда отримує 1 бал.
Команди відповіли на питання.
Вправа «Очікування»
Хід вправи: Всім учасникам видаються різнокольорові папірці, на яких вони записують, чого саме вони очікують від даного заняття. Після того, як учасники закінчили записувати, кожен по черзі озвучує свої ідеї та наклеює папірці на великий аркуш паперу, який потім вивішується на стіну кімнати для занять.
Вправа «мозковий штурм»
Вправа активізує спілкування та взаємодію між учасниками групи та готує групу для подальшого спілкування на тему корупції.( хабар, підкуп, обман, шахрайство)
В Законі України «Про боротьбу з корупцією» (1995р.) під корупцією розуміється діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг. Цей Закон визначає правові та організаційні засади запобігання корупції, виявлення та припинення її проявів, поновлення законних прав та інтересів фізичних і юридичних осіб, усунення наслідків корупційних діянь.
Про що говорить народна мудрість ...
- Згадайте, які прислів'я і приказки відображають корупційну діяльність в сучасному суспільстві?
не підмажеш, не поїдеш - вимагання, хабарництво.
Рука руку миє - групова запланована діяльність в підкупі
Загрібати жар чужими руками - несвідома співучасть в шахрайстві і аферах.
Бачить око, та зуб не йме - безрезультативність дій боротьби з корупцією.

 Трохи з історії ... (повідомлення учня):
Корупція - складне соціальне явище, яке зародилося ще в глибоку давнину в країнах Єгипту, Месопотамії, Китаю, Індії, Іудеї (тобто в центрах давньо східних цивілізацій) і існує сьогодні у всіх країнах незалежно від рівня її розвитку, розрізняючи лише своїми масштабами.
Історичні корені корупції, ймовірно, походять від звичаю робити подарунки, щоб домогтися розташування. Дорогий подарунок виділяв людину серед інших прохачів і сприяв тому, щоб його прохання було виконане. Тому в первісних суспільствах плата жерцеві або вождю була нормою.
- Корупція- не просте поняття. В будь-якому суспільстві розрізняють те, що відбувається на «поверхні столу» від того, що відбувається «під столом», або те, що загальноприйнятне, від того, що викликає обурення. Таким чином, різні суспільства мають свої власні поняття корупції. Подяки та дарування подарунків в багатьох культурах не вважаться корупцією, оскільки передача цих подарунків є відкритою і не тримається в секреті, обíєм подяки є скромним і ніяк не впливає на життя.
У давньоіндійському трактаті з мистецтва управління державою «Артхашастра» (IV ст. До н.е.) підкреслюється, що найважливішим завданням, що стоїть перед царем, є боротьба з казнокрадством. Тут перераховано 40 способів розкрадання казенного майна і робиться висновок про те, що легше вгадати шлях птахів у небі, ніж виверти хитромудрих чиновників.
Першим правителем, про якого збереглася згадка як про борця з корупцією, був Урукагина - шумерський цар поліса Лагаша в 2-ій половині ХХIV ст. до н.е.
 Що говорить нам літопис ...
На Русі-Україні ж перші згадки про корупцію, яка визначалася поняттям «хабарництво», виходять до літописів XIII ст.
Іван IV (Грозний) уперше ввів страту як покарання за надмірність у хабарах.
За Петра I був широкий розмах і корупції, і одночасно жорстокої боротьби з нею. Так, Петро I спільно з колегіями ввів діяльність Таємної канцелярії (таємної поліції) в 1718-1720гг.
У царювання Романових корупція була пов'язана з фаворитизмом
Фаворит Петра I князь Олександр Меньшиков - талановитий адміністратор і полководець, який мав славу любові до грошей і був великим казнокрадом. Він привласнив собі 1,5 млн рублів під час правління Романових. Петро не раз карав його власноруч, бив, погрожував відставкою, але незабаром прощав друга.
Причини корупції
Вправа «Конверт»
Хід роботи: Для кращого розуміння стимулів, створених системою, і які спричинюють корупційні дії, запропонуйте учасникам уявити ситуацію.
Пізно в вечері ви повертаєтесь до своєї машини, яку припарковано у великому гаражі. Навколо нікого немає. Біля дверцят водія ви знаходите конверт з 50 сто гривневих купюр. Ви впевнені, що ніхто вас не бачить , в гаражі немає камер спостереження, навколо жодних машин, людей ви також не бачите. Що ви зробите з цим конвертом? Повідомите міліцію або залишите собі?
Попросіть учасників написати відповідь на стікері. Запевніть учасників, що відповідь повністю анонімна. Зберіть потім стікери з відповідями. Підрахуйте результат.
Тепер запропонуйте учасникам відповісти на ті самі запитання, але поясніть, що на цей раз існує 30% вірогідності, що ваші дії будуть помічені. Наприклад, вірогідність того, що в гаражі встановлено камеру спостереження становить 30%. Попросіть учасників написати відповідь на стікері. Запевніть учасників, що відповідь повністю анонімна. Зберіть потім стікери з відповідями. Підрахуйте результат.
Порівняйте результати по двом ситуаціям. Аналіз та оцінка: запитайте учасників Чи важко було прийняти рішення, коли ви були впевнені, що вас ніхто не бачить? Чи важко було прийняти рішення, коли ви знали, що існує вірогідність, що ваші дії побачать? Якщо за результатами першої ситуації в вашій групі виявилось більше людей готових взяти конверт, ніж за результатами другої, продовжуйте ставити запитання, якщо ні, наведіть приклад результатів міжнародних досліджень по цій ситуації:
На вашу думку, чому у першому випадку більшість людей вагалася і багато людей залишили б гроші собі? Що вплинуло на рішення учасників під час другої ситуації?
Коли ми говоримо про корупцію, які фактори, на вашу думку, є визначним для її існування? (Результати обговорення цього питання можна записати на аркуші фліп-чарту)
Підсумок вправи: Отже, найпершою і найголовнішою причиною корупції є існування явних можливостей, як наприклад, конверт з готівкою на паркові в гаражі. У випадку з державною корупцією такими можливостями можуть бути, наприклад, компанія, якою управляє уряд і у якої немає конкурентів, або безліч вимог, ліцензій, зборів, яких вимагає держава для того, щоб здійснювати експортно-імпортні операції. Другою причиною корупції є усвідомлення можливості бути непобаченим/непійманим, а отже відсутність контролю. Відсутність контролю/підзвітності спричинена: 1) недостатнім рівнем прозорості, коли державні службовці/чиновники не інформують громадськість і не пояснюють того, що вони роблять, враховуючи декларування своїх статків, нерухомості, майна тощо; 2) недостатнє спостереження за виконанням законів, коли відповідні органи не застосовують санкцій проти можновладців, коли ті порушують свої державні/громадські обовíязки. Прикладом цього може бути випадок, коли правляча політична партія платить суддям, або існує проблема недостатньої кількості міліціонерів, які б слідкували за дотриманням законодавства.
3) третьою причиною є погана система оплати праці/недостатня винагорода за роботу.
Прикладом цього може бути недостатній рівень платні державних службовців для забезпечення їхніх потреб, або невпевненість в завтрашньому дні/нестабільність роботи. Таким чином, службовці будуть намагатись доповнити свої доходи хабарями. В «неекстремальних» випадках службовці, навіть усвідомлюючи, що платня за їхню роботу буде маленькою, «купують» собі робоче місце/посаду, знаючи, що вони отримають доступ і можливості брати хабарі. 4) четвертою причиною корупції є ставлення або обставини, які штовхають пересічних людей до корупційних дій
Ознаки і види корупції.
Види корупції: -
Хабарництво: обіцянка, пропозиція або надання якої-небудь вигоди, що неналежним чином впливають на дії або рішення посадової особи. –
Розбазарювання: крадіжка ресурсів людьми, наділеними владою і контролем за чимось цінним. –
Шахрайство: поведінка, націлена на обман або введення в оману людини або юридичної особи з метою особистої вигоди або вигоди третьої сторони.
Вимагання: примушування людини заплатити гроші або надати інші цінності в обмін на певні дії або бездіяльність. –
Зловживання: використання службових повноважень для надання необґрунтованих пільг чи преференцій якійсь особі або групі чи навпаки ñ дискримінація людини або групи задля особистої вигоди. –
Використання конфліктів інтересів / незаконні операції з цінними паперами: участь в угодах, придбання посади або отримання комерційної вигоди, що несумісне з офіційним становищем і обовíязками з метою незаконного збагачення.
- Отримання незаконних пільг чи винагород: посадовець отримує що-небудь цінне від тих, хто хотів би отримати державне замовлення.
- Фаворитизм: надання послуг або ресурсів родичам, знайомим, друзям однопартійцям тощо.
- Кумівство: перевага у наданні державних посад родичам.
- Незаконні пожертви і внески: отримання грошей в обмін на лояльність до того, хто вносить пожертву.
Завдання: Командам роздаються бланки з таблицею, яку вони заповнюють протягом 5 хвилин. Необхідно визначити, що відноситься до різновидів корупції, а що ні.
Вдячність Звичайна плата за послугу, роботу Зловживання службовим становищем Хабарництво Отримання незаконних пільг чи винагород Підкуп
Водій дав гроші співробітнику ДАІ. Співробітник не вимагав, щоб йому платили, але від грошей не відмовився.

Чиновник допоміг фірмі укласти вигідний контракт. Фірма виплатила чиновнику певний% за сприяння.

Велика фірма домовилася з депутатом, що він проголосує так, як вигідно фірмі. За це йому виплачують винагороду або надають послуги.

Пацієнт робить лікаря подарунок за уважне ставлення і обслуговування позачергово. Лікар від подарунка не відмовляється.

Начальник паспортного столу, отримавши гроші, набагато прискорює реєстрацію приїжджого.

Головний архітектор міста дає дозвіл приватній фірмі на будівництво будівлі, яке сильно погіршує навколишній пейзаж.
Завдання: Підготувати рекламу на тему "Скажімо корупції" Ні! "
Зображення та подання реклами на листах формату А4 протягом 5 хвилин.
По закінченню часу представник від кожної команди презентує свою рекламу. Решта команд задають уточнюючі питання.
Підведення підсумків
Корупція - перешкода до економічного зростання і розвитку, ставить під загрозу будь-які перетворення. Корупції може бути підданий будь-яка людина, що володіє будь-якою владою: чиновники, судді, адміністратори, депутати, екзаменатори, лікарі і т.д. Всіма ними керує один стимул - отримати економічний прибуток. Як необхідно боротися з шахрайством, підкупом, вимаганням, хабарами в сучасному суспільстві?
Перш за все, потрібно почати з самого себе і вимагати усунення корупційних проявів від оточуючих. Ефективність боротьби залежить від взаємодії всіх гілок влади, їх відповідальності за процес оздоровлення суспільства. Необхідно швидко реагувати на всі види проявів корупційних правопорушень, справедливо давати покарання. Тоді в очах оточуючих зросте авторитет, віра і повага до структур влади, суспільство усвідомить потребу в боротьбі з корупцією.

Автор: 

Скрябіна Наталія Олексіївна,Лисичанська ЗОШ І-ІІІст.№3

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі